ΔΗΓΜΑΤΑ 14/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/12/2019

Είτε το πνεύμα του «Κλεισθένη» που είπε ο Νάτσης, είτε το πνεύμα των Χριστουγέννων που γαληνεύει τις ψυχές μας και τους κάνει όλους παιδιά… έκατσε πάνω στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας και στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, με κεντρικό θέμα το τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών, έγινε μια ασυνήθιστα ήρεμη, πολιτισμένη και εποικοδομητική συζήτηση.

Κατ’ αρχάς, είναι δεδομένο πως δεν υπήρχαν βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξουν «τσακωμοί». Αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ότι για το θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Υποδομών δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος έργων (με ορολογία μνημονιακή), η παρούσα δημοτική αρχή.

Η πιο σωστή θέση αντιλόγου ειπώθηκε από την Τατιάνα Καλογιάννη που είπε μεταξύ άλλων πως το όραμα, ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση που θα πάρει η νέα δημοτική αρχή στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, θα μπορούσε να καταδειχτεί με μελέτες, τις οποίες θα ενέτασσε η δημοτική αρχή στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Αυτό έγινε ελάχιστα και άρα, έλειπε η «σφραγίδα» της διοίκησης Ελισάφ, η οποία οφείλει σιγά – σιγά να εγκαταλείψει τη δικαιολογία ότι είναι δημοτική αρχή λίγων ημερών και να αρχίσει να παράγει πολιτική και αποτέλεσμα με ουσία (θα το πω για τρίτη ή τέταρτη φορά, για τις τελευταίες εβδομάδες).

 

Μια παρένθεση

Ανοίγω εδώ μια παρένθεση: ο Δήμαρχος επειδή είναι ούτως ή άλλως, μια πληθωρική προσωπικότητα, δείχνει μια διάθεση να ελέγχει τα πάντα και να περνούν από τα χέρια του, όλες οι αποφάσεις. Είναι μια λογική διοίκησης που θυμίζει Καχριμάνη και δεν είναι απαραίτητα κακή.

Επειδή όμως, κατά την προεκλογική περίοδο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» η πίστη στις συμμετοχικές διαδικασίες και στις πλέρια δημοκρατικές προϋποθέσεις λειτουργίας του ζωντανού αυτού οργανισμού της δημοτικής παράταξης, οφείλουν αυτό να το κάνουν πράξη, από το πιο σημαντικό ως το μικρότερο θέμα που απασχολεί κάθε φορά το Δήμο.

Στην αρχή της θητείας της, η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα έλλειμμα αντίδρασης σε πολιτικά θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση. Η δημοτική αρχή εμφανίστηκε αμήχανη, ορισμένες φορές δεν απάντησε καν, σε προκλήσεις που της έγιναν από παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το επεσήμανα τότε, νομίζω, ότι το αποκατέστησε αυτό το κενό.

 

Τα μικρά και τα μεγάλα

Τώρα, προκύπτουν θέματα, όπως το Μουσικό Σχολείο. Επανέρχομαι, επειδή ο Δήμαρχος θεωρεί πως τον αδικώ με την κριτική μου.

Τον ρωτώ λοιπόν: αυτή την ιδέα που συνέλαβε θεωρώντας την ο ίδιος ως την καλύτερη, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα της λειτουργίας του σχολείου στην υφιστάμενη κτιριακή δομή, τη συζήτησε κατ’ αρχάς με τους δικούς του;

Και δεν εννοώ μόνο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που δεν είχε μέχρι πρότινος, καμία σχέση με την εκπαίδευση. Εννοώ τους εκπαιδευτικούς που έχει στη δημοτική του ομάδα, όπως την πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα Ζαράχη, τον Χρήστο το Στουγιάνο, για να πω δύο μόνο πρόσωπα που έχουν ενεργό ανάμειξη στα εκπαιδευτικά πράγματα της περιοχής. Η πρώτη τουλάχιστον, από τα όσα μου είπε προχθές, κατάλαβα πως δεν ρωτήθηκε ποτέ, να πει μια γνώμη, βρε αδερφέ!

 

Το πήρε πάνω του;

Άρα τι έγινε: το πήρε πάνω του ο Δήμαρχος, οι υπηρεσιακοί παράγοντες άρχισαν να στρίβουν δεξιά ή αριστερά, φοβούμενοι να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου και στο τέλος, το «κάρβουνο» έμεινε στα χέρια του Ελισάφ.

Αν κάθε φορά τώρα που γίνεται «στραβή» στο έργο της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος θεωρεί ότι «η κοινωνία κατάλαβε» και πως το δίκιο είναι με το μέρος του, ας μου πει, παρακαλώ, ποια δημοσκοπική εταιρεία μετρά για χάρη του κάθε φορά, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας… (με μπερδεύεστε εσείς οι πολιτικοί από τα καλά λόγια όσων σας περιβάλλουν, θεσμικών ή απλών πολιτών, γιατί η εικόνα αυτή είναι παραμορφωτική της πραγματικότητας και στο τέλος, όταν στηθείτε μπροστά στον καθρέφτη, θα δείτε ότι ο… ράφτης σας ξεγέλασε και τα ρούχα που νομίζετε πως φορούσατε, απλά δεν υπάρχουν!).

 

Και μια συμβουλή

Και μια ακόμα συμβουλή προς το Δήμαρχο, γιατί νομίζω ότι είναι άνθρωπος που ακούει…

Εκτίθεται επικοινωνιακά σε βαθμό υπερβολής και δεν είναι καλό.

Ας το προσέξει.

Κι άλλοι μπορεί να το επεσήμαναν, η διαφορά μας είναι ότι εγώ σκέφτομαι φωναχτά!

Φιλικά πάντα…

 

Τα νέα κρεβάτια

Το πώς μοιράστηκαν τα καινούργια κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι ένα θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες, στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής.

Συγκεκριμένες κλινικές όπως η Οφθαλμολογική για παράδειγμα, γιατί – αναρωτιούνται κάποιοι – να προηγηθούν ως προτεραιότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι εξοπλισμού των υποδομών του Νοσοκομείου αντί κάποιων άλλων, στις οποίες η νοσηλεία διαρκεί περισσότερο;

Ήρεμα μεταφέρω το ερώτημα…

 

Η παράταξη που πάει για εκλογές

Στις επόμενες εκλογές, στοχεύει και δεν το κρύβει, η Τατιάνα Καλογιάννη…

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» έχει αρχίσει να βρίσκει την ηρεμία της μετά τις «φουρτούνες» των πρώτων ημερών της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, με την ανεξαρτητοποίηση δύο δημοτικών συμβούλων, με τις κόντρες της επικεφαλής της παράταξης με στελέχη της τοπικής ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα κτλ.

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» έχει μόλις συμπληρώσει τον έναν χρόνο ζωής.

Η εν λόγω δημοτική παράταξη έχει συγκροτήσει όργανα και λειτουργούν. Η επικεφαλής της παράταξης με δημοτικούς συμβούλους έχουν αρχίσει και επισκέψεις σε διάφορα σημεία και περιοχές του «Καλλικρατικού» Δήμου

Το στοίχημα της Τ. Καλογιάννη είναι να διαψεύσει όσους – μεταξύ άλλων και εγώ – εκτιμήσαμε πως το πολιτικό της κεφάλαιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξοδεύτηκε με μιας, μετά την εκλογική ήττα του Μαΐου και την απώλεια του ελέγχου της παράταξής της.

Και οι τόνοι με την τοπική ΝΔ, όπως μαθαίνω, έχουν πέσει και τα περισσότερα στελέχη της τοπικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν την κ. Καλογιάννη, ως την εκπρόσωπό τους, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ασφαλώς και απέχουμε… αιώνες από τις επόμενες εκλογές, στόχοι ωστόσο μπορούν να υπάρχουν και στις φιλοδοξίες των ανθρώπων δε μπορεί να μπαίνει κανείς εμπόδιο. Το μόνο που δε μπορούμε να ξέρουμε, είναι σε τι κατάσταση θα είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε τέσσερα χρόνια από τώρα.

 

Οι εταιρείες αιχμής

Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τις νέες τεχνολογίες είναι γνωστό… Είναι αυτό που λέμε «καμία σχέση»… αλλά δεν έγινε και τίποτα.

Κι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να έβαζε υποψηφιότητα στην Ήπειρο, η πλειοψηφία πάλι Αλέκο θα ψήφιζε… γι’ αυτόν ξέρει, αυτός της κάνει τη δουλειά, αυτόν εμπιστεύεται…

Επειδή όμως, βλέπω το άγχος του τελευταία, για τις εταιρείες αιχμής που βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας, δραστηριοποιούμενες και επεκτεινόμενες, θα ευχηθώ απλά και μόνο, το όψιμο ενδιαφέρον του να μη λειτουργήσει αντίστροφα για τους ανθρώπους.

Γιατί αυτοί κάνουν μπίζνες, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Το αν κάποιοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν τα εν λόγω «μαγαζιά» σαν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, και επίδειξης δήθεν προσωπικού ενδιαφέροντος, μπορεί να καταντήσει επικίνδυνο για τις επιχειρήσεις, για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και για τον κόσμο που ήλθε στα Γιάννενα και τρώει ψωμί από δαύτους.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ρωτώ ευθέως: η P&I έκανε εγκαίνια της θυγατρικής της, πριν από δύο και πλέον χρόνια. Από τότε μέχρι πρόσφατα, πότε ασχολήθηκε ο Περιφερειάρχης με το συγκεκριμένο θέμα; Πότε άρχισε να μιλά για την… «κάτι σαν Τεχνόπολη»; Όταν παρακινήθηκε ανταγωνιζόμενος πολιτικά, το ενδιαφέρον των αντιπάλων του, απαντώ.

Ας είναι κι έτσι, όμως, αν είναι να βγει κάτι καλό. Κι ας «συρθεί» εκών άκων στην ανάπτυξη… Δεν πειράζει που μέχρι προχθές, ο Περιφερειάρχης μας ήξερε μόνο από μπουλντόζες και άσφαλτο… Εξελίσσεται ο άνθρωπος…

 

Μεγάλες διαφορές

Αισθητή η διαφορά ανάμεσα στο νέο και τον παλιό πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας…

Καμιά δεκαριά άτομα λιγότερα πρέπει να συνόδευαν τον Δημήτρη τον Παπαστεργίου χθες στην Άρτα, όπου βρέθηκε για να ευχαριστήσει για τη στήριξη το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, σε σχέση με τον κόσμο που ακολουθούσε τον προηγούμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, μέγα Γιώργο Πατούλαρο…

Ο «Πατούλας» έσκαγε μύτη με δυο-τρεις γραμματείς, ωραίες γυναίκες κατά κανόνα, κανά δυο δημοσιογράφους, και έναν ή δύο φωτογράφους. Συνεργείο επίσης πάντα για την online κάλυψη της δραστηριότητάς του.

Πού πάει ο Τρικαλινός τώρα, ναούμε…

Ο «Πατούλας» δημιούργησε παράδοση απέναντι και στους προηγούμενους ταπεινούς προέδρους της πρώην ΚΕΔΚΕ, Κουκουλόπουλο, Ασκούνη κα.

 

Τι είπε το άτομο!

Respect στον Πέτρο τον Ευθυμίου!

Είπε την ατάκα του μήνα, ίσως και της χρονιάς…

Με το ΣΥΡΙΖΑ είναι σα να κέρδισε ο Τζοχατζόπουλος το Σημίτη το 1996!

Πού το σκέφτηκε το παλικάρι…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη ρεβάνς για λογαριασμό των Τζοχατζοπουλικών που έχασαν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στη μετά-Ανδρέα εποχή.

Κάποιοι «σύντροφοι» προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι είπε ο Ευθυμίου…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 14/12/2019)

Show Buttons
Hide Buttons