ΔΗΓΜΑΤΑ 14/3/2019 (Κερδάμε παντού!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/3/2019 (Κερδάμε παντού!)

Συνωμοσίες…

Τελευταίοι στο ΑΕΠ, κάτω από τη βάση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ…

Κερδάμε παντού, αδέρφια!

Εμείς πιστεύουμε μόνο Αλέκο, όλοι οι άλλοι λένε ψέματα…

Δεν έχει σημασία τι λένε… τα κομπιούτερ και οι αριθμοί που έλεγε κι ο τεράστιος Μητροπάνος. Σημασία έχει ότι στην απορροφητικότητα είμαστε πρώτοι και ότι την ανεργία τη μετράνε λάθος, σίγουρα κάτι δεν μετράνε σωστά και με το ΑΕΠ, για να μας βγάζουν μέσα στους 20 τελευταίους… μην είναι «δάχτυλος» του Ριζόπουλου πίσω από όλα αυτά, πολύ πιθανό, υποψιάζομαι…

 

Απορίες

Το σοβαρεύω τώρα, αρκετά με την ειρωνεία μου…

Τιναφτόρε Αλέκο; Και καλά το ΑΕΠ, πάντα ανάμεσα στα τελευταία ήταν το Ηπειρώτικο, εδώ και πολλά χρόνια. Παλιότερα μάλιστα, ήταν πιο… τελευταίο απ’ ότι σήμερα, σήμερα τουλάχιστον, ξεπερνάμε 5-6 Περιφέρειες της ενωμένης Ευρώπης – της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του λοιπού πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όμως, τι έγινε, Αλέκο;

Εσύ δεν έλεγες και ξανάλεγες ότι είμαστε πρώτοι; Αυτό δε λες κάθε Χριστούγεννα; Και η κ. Καλογιάννη βέβαια, οφείλει να δώσει τις εξηγήσεις της επ’ αυτού…

Πώς γίνεται να είμαστε κάτω από τη βάση στην απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ηπείρου, τον προτελευταίο τυπικά, χρόνο ισχύος του τρέχοντος ΕΣΠΑ – 2014-2020 δεν είναι; Όταν μάλιστα από τον απερχόμενο, παρουσιάζεται κατά καιρούς ότι είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση του ΕΣΠΑ;

 

Καλοπροαίρετα…

Όπως σας είχα ενημερώσει, εδώ και περίπου ένα μήνα – επιβεβαιώνοντας πως οι πηγές μου δεν έχουν όρια στο πολιτικό φάσμα, φτάνουν από τα δεξιά ως τα πολύ… αριστερά… – εγένετο νέα περιφερειακή παράταξη, με επικεφαλής τον Κώστα το Νουτσόπουλο.

Η παράταξη που στηρίζεται κατά βάση από τη «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάναρου… κατέρχεται προς το παρόν, με τους λιγότερους απαραίτητους υποψήφιους, με σχήμα που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα.

Τουτέστιν μετράμε τους εξής υποψηφίους: Καχριμάνη, Ζάψα, Δημητρίου, Ριζόπουλο, Πρέντζα, Ζήκο, έναν Χρυσαυγίτη, Νουτσόπουλο και πιθανά, έναν ακόμα, αν προχωρήσουν ως το τέλος, οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου», οι οποίοι ακόμα βρίσκονται στις διαδικασίες, διαπιστώνοντας πως οι «από τα κάτω» κινήσεις δεν είναι εύκολες. Εννέα μάξιμουμ παρατάξεις δηλαδή…

Από εννέα (9) υποψήφιους Περιφερειάρχες αλήθεια, δεν έλκεστε να ψηφίσετε κάτι διαφορετικό σε αυτές τις εκλογές; Καλοπροαίρετα ρωτώ…

 

Μπλέξαμε τα μπούτια μας

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει αποκτήσει μια οικειότητα με τα κόμματα και θεωρεί τα δικά του, δικά του και τα ξένα δικά του… Θέλω να πω πως είναι μεν επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, αφού έκανε το παν για να πάρει τη στήριξη του Αυγενάκη… και τώρα, ρίχνει δίχτυα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ… Μαθαίνω πως βρίσκει πρόθυμους και στα δύο κόμματα, κάνοντας κάθε είδους χατίρια…

Αλλά καταντάει θράσος να τηλεφωνεί στη Χ. Τρικούπη και να παραπονιέται επειδή η τοπική οργάνωση του ΚΙΝΑΛ διέγραψε τον Γαβρίλο τον Παπαναστασίου, επειδή ο πρώην Δήμαρχος Ζαγορίου κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»!

Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας – μιλώντας με όρους πολιτικής…

Δεν το ’χω και σε τίποτα να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Φώφη ο Περιφερειάρχης, μεθαύριο στην Πρέβεζα, με αίτημα να μη «μαλώνει» το κόμμα όσα στελέχη πάρει στην «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» ο Αλέκος…

 

Οι κανόνες του προέδρου

Μια ευχή για «καλή επιτυχία» στη Νατάσα Τύρου Ούζα, αρκούσε για να βάλει φωτιά στα Νεοδημοκρατικά «πηγαδάκια» της πόλης, την Τρίτη, ημέρα ανακοίνωσης της καθόδου της πρώην αντιπεριφερειάρχου, με το συνδυασμό του Μωυσή Ελισάφ, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η ευχή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, Θόδωρο Τζαρούχη, τον… «διώκτη» των like, και έγινε κάτω από μια ανάρτηση της Νατάσας.

Είναι γνωστή η φιλία του προέδρου με το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά ουδείς ξέχασε έτσι εύκολα, τα κηρύγματα του προέδρου της ΝΟΔΕ, στη διάρκεια μιας διευρυμένης συνεδρίασης της Νομαρχιακής, πριν από κάμποσο καιρό, όταν ζητούσε από τα μέλη του κόμματος να μην κάνουν like και ποσταρίσματα σε αναρτήσεις αντιπάλων, εννοώντας Γκοντικούς, Ελισαφικούς, Ριζοπουλικούς κοκ.

Κι ο ίδιος ήταν αυτός που παρέβη τους κανόνες που έθεσε ο ίδιος και τη συμπεριφοριστική αυτή δεοντολογία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υπερασπίστηκε με πάθος ο πρόεδρος τότε…

 

Φούντωσαν ξανά…

Μετά την ευχή του προέδρου λοιπόν, «ξαναφούντωσαν» οι φήμες και τα κουτσομπολιά για δήθεν υπόγειες στηρίξεις στον Ελισάφ από τη ΝΔ…

Σενάρια που έφταναν μέχρι την απόσυρση της υποψηφιότητας Καλογιάννη από την εκλογική «κούρσα», για να υπαχθεί η κίνησή της, σε αυτήν του καθηγητή!

Προσωπικά δεν τα πιστεύω, γιατί θεωρώ ότι τέτοιες άτσαλες πολιτικά κινήσεις θα καταστρέψουν την όποια δουλειά έχει γίνει μέχρι σήμερα από όλους. Και είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς πολιτικά, με τον Γκόντα, τον Ελισάφ, την Καλογιάννη ή τον Μπαρτζώκα, ο κάθε υποψήφιος έχει πασχίσει ως τώρα πολύ, για να… «ναυαγήσει» μια υποψηφιότητα, δυόμιση μήνες πριν από τις εκλογές.

Οτιδήποτε δε γίνει τώρα, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την πολιτική σταδιοδρομία των προαναφερθέντων, γι’ αυτό και κρίνω ως ανεδαφικά τα όποια σενάρια.

Από την άλλη δε, για να το κλείνω… η ανάρτηση του προέδρου ήταν ένα ακόμα «αυτογκόλ», στην πολυτάραχη μέχρι σήμερα θητεία του.

Αναμένω την αντίδρασή του, πιθανολογώντας να χρεώσει την ανάρτηση στο… ρακούν που του έκλεψε το κινητό και έγραψε την ευχή, ως να την δικαιολογήσει απολύτως…

 

Παραίτηση από την Περιφέρεια

Σε ό,τι αφορά τη Νατάσα Τύρου – Ούζα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε κοινοποιηθεί η παραίτησή της από περιφερειακή σύμβουλος.

Την παραίτηση έστειλε στον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Δ. Σιώλο και αναμένονταν να γίνει δεκτή από τον Περιφερειάρχη και επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

Η ίδια λέει πως έκλεισε ο κύκλος της στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει Καχριμάνη. Τα ίδια που είπε κι ο Καραμπίνας, πάνω κάτω… για την Τύρου ωστόσο, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα εδώ και πολύ καιρό. Ήταν η πρώτη εν ενεργεία περιφερειακή σύμβουλος που είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.

Δεν πρόκειται να ομολογήσει τίποτα δημόσια, ωστόσο εικάζω πως δεν είναι και σούπερ ικανοποιημένη από τη θητεία της στην Περιφέρεια και τη συνεργασία της, με τον αρχηγό…

Θυμίζω δε πως έφτασε ένα βήμα πριν τη διαγραφή από την παράταξη, όταν… τόλμησε να ψηφίσει κόντρα στη γραμμή της πλειοψηφίας, για τη μονάδα της βιομάζας στα Μάρμαρα, στις αρχές της πενταετίας.

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως ήταν αυτή που έφερε την P&I στα Γιάννενα και έχουν δουλειά σήμερα, καμιά πενηνταριά προγραμματιστές… ενώ ως αντιπεριφερειάρχης όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της, τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε ελάχιστα περιθώρια δράσης.

Στην παράταξη του Ελισάφ, η Τύρου πρόκειται να προσδώσει μια δυναμική σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δεν προσεγγίζει λογικά, η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

 

Μια «διαφορετική» Τζαμάλα

Παράπονα για τη φωτιά του Κάστρου, τη μία από τις δύο… έφτασαν στα αυτιά μου.

Φίλοι, κάτοικοι του Κάστρου μου έλεγαν πως η συγκεκριμένη Τζαμάλα, το βράδυ της Κυριακής, είχε κάπως… διαφορετικά χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες Τζαμάλες της ημέρας.

Τι εννοώ: ακούστηκαν εθνικιστικά τραγούδια για «Μακεδονία Ξακουστή», στρατιωτικά εμβατήρια και άλλα.

Έγινε μια μανούρα με κάποιους αλλοδαπούς που βρέθηκαν στο σημείο, κάποια στιγμή, αλλά κανείς δεν κατάλαβε τι…

Και τέλος, υπήρχε ένα μεγάλο πανό με χορηγίες μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων της περιοχής, με το μήνυμα ότι στηρίζουν τη Τζαμάλα…

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως όλα αυτά είναι αριστερίστικες υπερβολές, άλλος πάλι όχι.

Στο Κάστρο πάντως, έχουν εδώ και χρόνια χωριστεί σε δύο γειτονιές και φαίνεται πως δεν ήταν ο λόγος ο πραγματικός, οι αποστάσεις…

 

Αυτοί που έμειναν απ’ έξω

Παρουσιάζει απόψε, τους πρώτους υποψηφίους περιφερειακούς του συμβούλους, για την Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Δημητρίου.

Λέγεται πως περισσότερο από αλλού, δυσκολεύτηκε να βρει υποψηφίους στα Γιάννενα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος Όλον», αν και εδώ έχει μια ενεργή Νομαρχιακή οργάνωση που τρέχει, ενώ αντίθετα, στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου, οι Νομαρχιακές Επιτροπές είναι πιο… χαλαρές…

Στα Γιάννενα ωστόσο, υπήρχε το «πρόβλημα» των δύο συνδυασμών για το Δήμο Ιωαννιτών και το γεγονός ότι οι παρατάξεις του Μπέγκα και του Ελισάφ προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων εξέφρασαν την πρόθεση να εμπλακούν στα κοινά, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Λέγεται, δεν ξέρω αν λέγεται κακοπροαίρετα… πως στην Περιφέρεια, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις που ήταν συνειδητή επιλογή η υποψηφιότητά τους με το Δημητρίου, πήγαν όσοι ξέμειναν.

Ή διαφορετικά, σπρώχτηκαν να πάνε άνθρωποι που δεν «χώραγαν» στο συνδυασμό του Μπέγκα και προκειμένου να μην πάνε με τον Ελισάφ, ωθήθηκαν με διάφορες πιέσεις, στην κατεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Θα φανεί και από την αποψινή παρουσίαση, αν το κουτσομπολιό αυτό έχει βάση.

Πληροφοριακά τέλος… και με το ελάχιστο, 5%, το «Ήπειρος Όλον» εκλέγει στα Γιάννενα, δύο περιφερειακούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής.

 

Οι συνεντεύξεις του Πνευματικού

Καλές οι συνεντεύξεις, γιατί οι προεκλογικές ανάγκες προβολής των διαφόρων υποψηφίων είναι δεδομένες, αλλά μήπως εκεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το παρακάνανε;

Τρεις συνεντεύξεις τύπου για εκδηλώσεις, σε μία εβδομάδα, δεν είναι λίγο πολύ;

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 14/3/2019)

Show Buttons
Hide Buttons