ΔΗΓΜΑΤΑ 14/3/2020 (λίγο πριν τα δύο κρούσματα…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/3/2020 (λίγο πριν τα δύο κρούσματα…)

Ο Αρκάς το σκιτσάρισε τέλεια και σας το μεταφέρω: για τον κορωνοϊό, αργά ή γρήγορα, οι επιστήμονες θα βρουν το εμβόλιο. Για την ανθρώπινη βλακεία αντίθετα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βρεθεί αντίδοτο και άρα θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνυπάρχουμε μαζί της…

Από τον πλανητάρχη που κλείνει τα σύνορα με την Ευρώπη και τις χώρες του Σέγκεν, γιατί νομίζει ότι ο κορωνοϊός χωρίς διαβατήριο και λοιπά νόμιμα έγγραφα… δεν περνάει τον Ατλαντικό… μέχρι τους νεολαίους που συνωστίζονται αυτές τις μέρες σε καφετέριες ή μέχρι τον Γιαννιώτη φροντιστή, ο οποίος συνέχισε να κάνει μαθήματα, ως την ώρα που συνελήφθη από την Αστυνομία, αποδεικνύεται πως ανθεκτικότερη και πιο διαδεδομένη πάθηση από τη βλακεία δεν υπάρχει.

 

Περί παγκοσμιοποίησης

Η λέξη «παγκοσμιοποίηση» είναι φορτισμένη αρνητικά, ενώ δεν θα έπρεπε.

Τη χρησιμοποιούν κυρίως περιθωριακές πολιτικές ομάδες ή οι ακραίοι μου μιλούν για τους «νεοταξίτες» και τη «νέα τάξη πραγμάτων», προεξοφλώντας πως η παγκοσμιοποίηση είναι μια πληγή της σύγχρονης κοινωνίας. Πλέον, πολλοί από δαύτους προτάσσουν το αίτημα της επιστροφής στα εθνικά κράτη, γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα μόνη της, ας πούμε, θα μπορούσε να σταθεί πολύ καλύτερη σήμερα.

Παρεπόμενα της παγκοσμιοποίησης είναι σαφώς και η αστραπιαία διάδοση μιας ασθένειας, όπως ακριβώς αυτό που ζούμε, αυτό τον καιρό. Αν ζούσαμε σε ένα διαφορετικό κόσμο, θα ήταν ευκολότερο για κάθε κράτος να κάνει αυτό που έκανε η Κίνα των περιορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποτροπή περαιτέρω διάδοσης της νόσου: να βγάλει το στρατό και τα σώματα ασφαλείας στους δρόμους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κυκλοφορεί κανείς. Ή ακόμα και το άλλο: στην Τουρκία ας πούμε, δε δίνονται στοιχεία για τους ανθρώπους που νοσούν από τον κορωνοϊό.

Επειδή προφανώς δε θέλουμε να ζούμε σε τέτοια καθεστώτα, αλλά αβλεπί επιλέγουμε το δυτικό τρόπο ζωής, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η παγκοσμιοποίηση έχει καλά και κακά και θα πρέπει με αμφότερα, να μάθουμε να συμβιώνουμε.

Με τη συνεργασία, η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης σήμερα, να εφεύρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο παγκοσμιοποιημένος σύγχρονος κόσμος μας πρέπει να βρει την απάντηση στην κρίση του COVID-19.

Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρώτα από όλα, οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών και ακολούθως, οι πολίτες.

 

Οι Ελληναράδες

Για χάρη του κέρδους μιας επιχείρησης ή αντίστοιχα, για να μη χάσει μάθημα ο υποψήφιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις μαθητής…

Για να μη χάσει το μεροκάματο ο καθηγητής που πληρώνεται με την ώρα στο φροντιστήριο ή τέλος, για να μη χάσει τον πελάτη του ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου, παραβιάζεται μια απαγόρευση και συλλαμβάνεται στο τέλος ο ιδιοκτήτης! Και γίνεται βούκινο στο πανελλήνιο.

Δεν το λες και διαφήμιση…

Είναι ωστόσο το περιστατικό αυτό που συνέβη με φροντιστήριο των Ιωαννίνων, ενδεικτικό της νοοτροπίας κάποιων Ελληναράδων, σαν αυτούς που παρά τις ακυρώσεις των καρναβαλικών εκδηλώσεων, βγήκαν στην Πάτρα για να παρελάσουν, όπως και στα Γιάννενα, κάποιοι λίγοι έστησαν χορούς στις πλατείες, το τελευταίο βράδυ της Αποκριάς.

 

Απόθεμα βλακείας

Απειθαρχία βλακείας που βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην περίπτωση του φροντιστηρίου βέβαια, θα υπάρξουν κυρώσεις, καθώς ήταν σαφής η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προς όσους παραβιάζουν τις απαγορευτικές εντολές που δίνει καθημερινά η κυβέρνηση, περιορίζοντας μεν την κοινωνική ζωή, αλλά για λόγους δικής μας ασφάλειας.

Ίσως και αυτή ακριβώς η διάθεση απειθαρχίας, ωφελιμιστική ή απλά από αντίδραση, ήταν και η αιτία που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ως σήμερα, σε υπερβολικά απαγορευτικά μέτρα, αν σκεφτούμε ότι τα κρούσματα δεν είναι πάρα πολλά και τα θύματα στη χώρα μας, είναι μόνο ένα.

Γνωρίζοντας το επίπεδο του λαού που κυβερνάνε, έπραξαν αναλόγως, θέλω να πιστεύω κι έτσι εξηγώ εύκολα την ένταση των μέτρων που πήρε μέσα σε πολύ λίγες μέρες η κυβέρνηση.

Ένας λαός με… απόθεμα βλακείας είναι πιο επιρρεπής στις μεταδοτικές ασθένειες, όπως και να ’χει.

 

Χειρουργεία γίνονται

Προσέξτε και κάτι άλλο όμως…

Απείθαρχος δεν είναι μόνο ο λαός που καλείται να προσέξει, ώστε να μη μεταδοθεί η ασθένεια στον πληθυσμό, κατά το δυνατόν, άρα καλείται να προστατεύσει το συνάνθρωπό του, τον ηλικιωμένο, τον ασθενή, τον χρόνια πάσχοντα κοκ…

Αυτές τις μέρες ως γνωστόν, το Υπουργείο Υγείας ανέβαλε προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, απογευματινά κτλ.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως έγραψα στα «Δήγματα» της Πέμπτης, είχε αποφασίσει αυτά και ακόμα πιο ενισχυμένα μέτρα από την Τετάρτη, απλά θα έπρεπε να στείλει τις αποφάσεις προς έγκριση στην 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο πρόλαβε το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα που στην προκειμένη περίπτωση, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά.

Ωστόσο, αυτές τις ώρες, χειρουργεία γίνονται κανονικά, παρά τις απαγορεύσεις και η διοίκηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, γιατί υπάρχει ο υποτιθέμενος έλεγχος της επιτροπής που δίνει τις εγκρίσεις όταν ένας γιατρός κάνει μια γνωμάτευση, ζητώντας οπωσδήποτε να προχωρήσει την επέμβαση σε ασθενή του. Το προγραμματισμένο για να το πω διαφορετικά, ο γιατρός μπορεί να το κάνει επείγον.

Έτσι όμως, δεν τηρούνται τα μέτρα αποτροπής συγκέντρωσης κόσμου στο νοσοκομείο, άρα δεν προστατεύεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για το οποίο όλος αυτός ο ντόρος γίνεται και σωστά.

 

Δε λαμβάνονται άδειες

Όσο εξακολουθούν να γίνονται χειρουργεία, τόσο και το προσωπικό δε μπορεί να πάρει τις άδειες που η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα.

Μια παρατήρηση εδώ: αν προκύψει μεγάλο πρόβλημα, οι άδειες προφανώς και θα ανακληθούν, όσο όμως η κατάσταση ελέγχεται, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν μικρά παιδιά και έχουν θέμα με τη φύλαξή τους, αυτές τις μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά.

 

Κρίση και υπερβολές

Η κρίση του κορωνοϊού είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία. Κανείς δε μπορεί ακόμα να εκτιμήσει το μέγεθος, γιατί δε γνωρίζουμε ούτε τη διάρκεια, ούτε την έκταση στην οποία θα διαδοθεί η νόσος

Δικαίως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν μέτρα, δικαίως οι τουριστικές επιχειρήσεις φωνάζουν για προβλέψεις, γιατί το προϊόν αυτό κινδυνεύει πρωτίστως.

Μην ακούω όμως υπερβολές…

Γιατί υπερβολές είναι η αιτιολόγηση διακοπής συμβάσεων έκτακτου προσωπικού από το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τη δεύτερη μέρα εφαρμογής του κλεισίματος των σχολείων και των Πανεπιστημίων.

Το έκτακτο προσωπικό προσλήφθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, για τα σχολικά δρομολόγια. Όταν τα δρομολόγια αυτά σταματούν, φυσιολογικό είναι το προσωπικό αυτό να μην είναι απαραίτητο. Κακή συγκυρία προφανώς γι’ αυτόν τον κόσμο – για πάνω από 35 εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ – αλλά δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε καταστάσεις, όταν τα πράγματα είναι από μόνα τους πολύ σοβαρά.

 

Αργήσαμε λιγάκι…

Στο Δήμο Ιωαννιτών κατάλαβαν το πρόβλημα με μικρή καθυστέρηση…

Και που να μην είχαμε γιατρό Δήμαρχο (νομίζω ότι γενικά ο Μ. Ελισάφ το έχει πάρει σχετικά χαλαρά το όλο θέμα, άσχετα με τις εκκλήσεις και τις αποφάσεις για εξυπηρέτηση πολιτών χωρίς φυσική παρουσία).

Δε μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά το γεγονός ότι η απόφαση για τη διενέργεια «προμήθειας ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού» αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», καίτοι οι εργαζόμενοι γκρινιάζουν εδώ και μέρες.

Έχουμε και λέμε:

Υγρό κρεμοσάπουνο για τα χέρια (συσκευασία 1 λίτρου) 100 τεμάχια, 100 ευρώ

Οινόπνευμα (λοσιόν) 93% περιεκτικότητας σε συσκευασία των 400 ml, 200 τεμάχια, 340 ευρώ

Απολυμαντικό υγρό με αλκοόλη για τα χέρια σε συσκευασία των 1000 ml 200 τεμάχια, 2.160 ευρώ.

Είναι ένα μέρος της παραγγελίας που συνολικά θα στοιχίσει 20.000 ευρώ και κάτι ψιλά.

Προφανώς και στο Δήμο Ιωαννιτών ο κορωνοϊός θα αργήσει να έλθει, κατά την εκτίμηση των «ειδικών»…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 14/3/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

Show Buttons
Hide Buttons