ΔΗΓΜΑΤΑ 14/4/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/4/2018

Τέρενς όπως Clooney

Δεν θυμάμαι ακριβώς, από πότε είχαν να εκδώσουν δελτίο τύπου, από τα ερεθιστικά εκείνα και ωραία που τους κατέστησαν αγαπημένους «πελάτες» της στήλης, οι ΑΝΕΛ των Ιωαννίνων – αν δεν κάνω λάθος, τελευταία είχαν αναφερθεί στις επισκέψεις του αντιπροέδρου Σγουρίδη και του Υφυπουργού τους Κόκκαλη.

Μετά λοιπόν το χαμό που ξεσήκωσε στο twitter ένας άλλος Υφυπουργός τους, ο Τερέντιος Γρήγορος, γνωστότερος στους πολλούς ως Τέρενς Κουίκ, είπαν να βοηθήσουν λίγο την κατάσταση…

Για όσους δεν το έχετε πάρει χαμπάρι εδώ και δυόμιση χρόνια, σας ενημερώνω ότι ο Κουίκ είναι Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό, στη συγκυβέρνηση με εκείνους για τους οποίους έλεγε πριν από το 2015 πως τον χωρίζει άβυσσος… Άβυσσος είναι η ψυχή του Τέρενς όμως, που βάλθηκε να «ξετρυπώσει» κάθε Έλληνα μετανάστη σε κάθε απίθανη γωνιά της υφηλίου. Σπιθαμή γης δε θα μείνει που πάτησε το πόδι του Έλληνας και που να μην πάει να τον συγχαρεί ο Τέρενς, αυτοπροσώπως. Αυτό βέβαια, μπορεί να στοιχίζει το κατιτίς του σε μας τους φορολογούμενους αλλά χαλάλι του παλικαριού που πάει να σπάσει το ρεκόρ σε ώρες πτήσεων και από τον George Clooney στην ταινία «Up in the air» – άσχετο αλλά αν δεν την έχετε δει, να τη δείτε…

 

Τοπικές οργανώσεις σε ρόλο γραφείου τύπου

Λάβαμε λοιπόν, στα inbox των τοπικών μέσων ενημέρωσης, δελτίο τύπου του Υφυπουργού Εξωτερικών, προωθημένο από τους ΑΝΕΛ Ιωαννίνων, σχετικά με τις τελευταίες δραστηριότητές του και τις επισκέψεις σε τέσσερις Υποσαχάριες χώρες και τις επαφές του με Έλληνες μετανάστες εκεί, καθώς και με κρατικούς λειτουργούς των χωρών αυτών.

Δεν αντιλαμβάνομαι καμία απολύτως χρησιμότητα και σκοπιμότητα στο να μάθω για τα ταξίδια του Τέρενς, το ομολογώ, παρά μόνο την ανάγκη του να φιλοτεχνήσει το προεκλογικό προφίλ του δραστήριου πολιτικού που χρειάζεται ψήφους για να επανεκλεγεί…

Και το προφίλ του… προσεγγίσιμου πολιτικού έχει διαβρωθεί από τότε που ο Τέρενς άρχισε να μπλοκάρει στο twitter όποιον μιλάει ελληνικά – και βρίσκεται εντός Ελλάδος και όχι στις χώρες που επισκέπτεται… Με κάποιον τρόπο πρέπει να επικοινωνήσει το «έργο» του και τον βρήκε, μέσω των τοπικών του κόμματος.

Μπηχτές κατά του Τέρενς έριχνε τις προάλλες και κυβερνητικό στέλεχος αλλά δεν παρεμβαίνω σε «ενδοσυζυγικά» προβλήματα…

 

Μια ανακοίνωση μάλλον απάντηση…

Έγραφα στα «Δήγματα» του Μεγάλου Σαββάτου, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς έστω ένα έργο, οι συντριπτικά περισσότεροι Δήμοι της χώρας.

Χωρίς ίχνος μομφής στην Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου και την εδώ διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Ηπείρου ήταν το σχετικό σχόλιό μου, αναγνωρίζοντας πως το πρόβλημα ξεκινάει από την Αθήνα.

Σαν απάντηση σε αυτό το σχόλιο λοιπόν, ανέγνωσα την ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη το μεσημέρι της Πέμπτης, με την οποία μας έκανε γνωστή τη σύσκεψη που έλαβε χώρα υπό τις εντολές της, για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου. Στόχος της σύσκεψης ήταν η επικαιροποίηση της «χαρτογράφησης» των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Χαλαρώστε εκεί στην Περιφέρεια, δεν φταίτε για όλα εσείς…

 

Στοιχειωμένη αντιπολίτευση

Έχω την αίσθηση ότι αρχίζει να ανεβάζει προεκλογικές στροφές η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο και είναι ενδεικτικό πως μέσα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα, μετά την προηγούμενη, παρενέβη με ανακοίνωσή της, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αναμενόμενης αύξησης του κόστους τους, με τη λειτουργία του εργοστασίου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όμως, «σύντροφοι», το έλλειμμα μιας συνεπούς αντιπολίτευσης που επισημαίνω εδώ και τρεισήμισι χρόνια, γινόμενος δυσάρεστος απέναντί σας, όχι μόνο δεν είναι εύκολο να καλυφθεί σε καιρό προεκλογικό αλλά σε προδίδει κιόλας, όταν έχεις σχεδόν ταυτιστεί με τη διοίκηση της Περιφέρειας στα μεγάλα ζητήματα, γιατί επέλεξες να είσαι κυβερνητικός απολογητής από το Γενάρη του 2015 και μετά.

Στο θέμα των σκουπιδιών ειδικά, θυμάμαι το Βασίλη τον Τσίκαρη μόνο, να ξιφουλκεί κατά των ΣΔΙΤ τα… ωραία χρόνια της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά, το μικρό διάστημα από το προεκλογικό καλοκαίρι του 2014 ως να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015. Και συμφωνούσα μαζί του… Ο Τσίκαρης μπορεί να έμεινε σταθερός στις απόψεις του και μετά αλλά… τι να το κάνεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε… «με ένα νόμο και ένα άρθρο» να ανατρέψει σχέδια και συμφωνίες για εργοστάσια, στην Κοζάνη, στην Τρίπολη, στο Ελευθεροχώρι αλλά προτίμησε να μη στερήσει τις δουλειές από τους μεγαλοεργολάβους που ως αντιπολίτευση κατήγγελε.

Επομένως, «σύντροφοι», οι πράξεις και τα μη λόγια σας θα σας στοιχειώνουν και οι «εφιάλτες» θα ξυπνούν κάθε φορά που θα βγάζετε μια ωραία ανακοίνωση σαν την τελευταία, πολύ δε περισσότερο αν ζητήσετε την ψήφο των Ηπειρωτών σε κανά χρόνο από τώρα…

 

Κρούσεις για υποψηφίους

Μιας και λέω για προεκλογική Περιφέρεια, ο Καχριμάνης άρχισε κρούσεις σε ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν να μπουν στο ψηφοδέλτιό του, στις επερχόμενες εκλογές – το λέω για όσους έχουν αμφιβολίες ακόμα, αν ο Αλέκος θέλει ή δυσκολεύεται να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι…

Το έμαθα από ανθρώπους που δεν ανήκουν στο στενό πυρήνα της ΝΔ και πιθανώς, ο Καχριμάνης θα θελήσει να εφαρμόσει ξανά το μοντέλο της «διεύρυνσης» που πέτυχε και το 2014, όταν έκανε σημειακές αλλά ηχηρές μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, κατεβάζοντας υποψήφιους με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», δύο πρώην υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος – Δημήτρη Φίλη στα Γιάννενα και Περικλή Βασιλάκη στην Πρέβεζα.

Η περίσταση βέβαια, σήμερα, είναι εντελώς διαφορετική: ο Καχριμάνης εμφανίζεται προς το παρόν, απόλυτα κομματικός και βάζει τη Σπυράκη να μαλώνει όποιον τον αμφισβητεί, ο κύριος φορέας της Κεντροαριστεράς δε βρίσκεται σε αποδρομή όπως συνέβαινε το 2014 και δεν επιθυμεί ταυτίσεις με τη ΝΔ και τέλος, ο ψηλός έχει φορτώσει στην πλάτη του, άλλη μια αυτοδιοικητική θητεία – την έβδομη αισίως και άρα, πηγαίνοντας για την όγδοη, δεν τον λες και προσωποποίηση της ανανέωσης…

 

Ωριμάζει η ιδέα στον Καραγιάννη

Αντίστοιχα όμως, μαθαίνω πως δειλά – δειλά, και ο Γιάννης ο Καραγιάννης αρχίζει εσχάτως να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο, στο ρόλο του υποψήφιου Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δε μιλάμε ακόμα με όρους βεβαιότητας για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, όπως έχω κατ’ επανάληψη εξηγήσει με παλιότερα σχόλια αλλά είναι χαρακτηριστικό πως πλέον, σε κάθε δημόσια εμφάνιση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευκαιρία να μιλήσει για την Περιφέρεια Ηπείρου και το ρόλο της στην ανάπτυξη. Κι αν μπορεί κιόλας, ρίχνει και καμιά μπηχτή για τη διοίκηση του Αλέκου Καχριμάνη.

Ο Καραγιάννης λοιπόν, στις επαφές του με κόσμο αρχίζει να ωριμάζει την ιδέα πως θα μπορούσε να είναι υποψήφιος, κρατώντας προσώρας, όλες τις επιφυλάξεις του.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 14/4/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons