ΔΗΓΜΑΤΑ 14/5/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/5/2019

Τι πίστεψα

Κομματικά γυαλιά δε φόρεσα ποτέ μου. Πίστεψα ομολογώ, ο πανίβλαξ, πριν από 5 χρόνια, στο ηθικό πλεονέκτημα κάποιων ανθρώπων που δεν είχαν φθαρεί – και διαφθαρεί – από την εξουσία, πως θα κατάφερναν, όχι να σκίσουν μνημόνια και να σβήσουν χρέη, γιατί προσωπικά, χρέη σε τράπεζες ούτε είχα ούτε θα έχω… αλλά να αναδιατάξουν καθοριστικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, φέρνοντας μια πνοή ισχυρής αναζωογόνησής του.

Αυτοί τελικά, αποδείχτηκαν πιο παλιό και από το… αρχαίο που πρέσβευαν και το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει, τα κόμματα του πάλαι ποτέ ισχυρού δικομματισμού.

 

Τι είδα

Έτσι, φυσιολογικά θεωρούσα πως η χλεύη με την οποία αντιμετωπίζει πολύς κόσμος γύρω μου την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ο κορμός παραμένει ο ίδιος, ακόμα κι αν έφυγε ο Καμμένος Πάνος), είναι μια κοινή αίσθηση στην πλειοψηφία του λαού που στις επερχόμενες εκλογές, θα στείλει εύκολα, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, την πιο κακή κυβέρνηση των τελευταίων πολλών ετών…

Και ξαφνιάστηκα ειλικρινά, από τον κόσμο που είδα στο Du Lac, την Κυριακή το απόγευμα. Αντίστοιχο κόσμο είχε και ο Μητσοτάκης στον ίδιο χώρο, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ωστόσο αυτός είναι καβάλα στο άλογο της εξουσίας… Ο άλλος ξεπεζεύει και δε χωρά αμφιβολία περί τούτου.

Το στοίχημα όμως, είναι αυτό που άλλοι ονομάζουν «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» στις επερχόμενες εκλογές, γιατί αυτοί οι τύποι πρέπει να υποστούν αυτό που στην αρχαία τραγωδία διδασκόμαστε στο σχολείο (ἄτη → ὕβρις → νέμεσις → τίσις) για την αλαζονεία που τους διέπνεε, ως άλλους τραγικούς ήρωες, τεσσεράμισι χρόνια τώρα…

Κι όταν βλέπεις κόσμο ενθουσιασμένο να περιμένει να ακούσει έναν από τους μεγαλύτερους λαοπλάνους, ψεύτες, δημαγωγούς, πολιτικούς απατεώνες που πέρασαν από τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες, σα να μην τρέχει τίποτα, κάπως είναι… Γιατί ρε διάολε, δε μπορεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι ευνοημένοι με διορισμούς, επιδόματα, διευκολύνσεις διαφόρων ειδών.

Υπάρχει και κόσμος που θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, την καλύτερη πολιτική προοπτική της χώρας, στα δύσκολα χρόνια που εξακολουθεί να περνάει…

Ωιμέ!

 

Τι προβλέπω

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί διαπιστώνω πως η εικόνα διάλυσης που θέλει να εμφανίσει για το ΣΥΡΙΖΑ η αντιπολίτευση, μπορεί και να μην υφίσταται. Τουλάχιστον στην Ήπειρο, ο κόσμος είναι τόσο ευχαριστημένος από το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τον Τσίπρα να αναθαρρήσει, αυτές τις δυο μέρες που βρέθηκε στην περιοχή μας.

Και σίγουρα, όπως έχω γράψει επανειλημμένα, δεν είναι στρατηγική να θεωρούν τα κόμματα – τα οποία στη συνείδηση του κόσμου, ευθύνονται εν πολλοίς και κυρίαρχα, για την βίαιη αλλαγή των συνθηκών διαβίωσής του – πως βρίζοντας τον Τσίπρα ή ξορκίζοντας την κυβέρνησή του, θα πέσει σαν ώριμο φρούτο.

 

Το εργοτάξιο και το Προεδρικό

Έπαιξαν πανελλαδικά ορισμένα παραπολιτικά από την επίσκεψη Τσίπρα. Το πρώτο αφορά αυτό που φέρεται σύμφωνα με το «Έθνος» να είπε ο αθεόφοβος, στους συνεπιβάτες του που τον ρώτησαν γιατί δεν πέταξε στα Γιάννενα, με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος. «Το αεροσκάφος αυτό κοστίζει πολύ για κάθε ώρα πτήσης» τους απάντησε «και το χρησιμοποιώ για λόγους πρεστίζ, απέναντι στους ξένους ηγέτες, στις διακρατικές συναντήσεις μου…». Δηλαδή αλλιώς, τους είπε ότι «κανονικά θα πήγαινα με το αεροπλάνο της γραμμής αλλά για να με δουν με το «εργαλείο» οι άλλοι Πρωθυπουργοί, σκάω μύτη με το Προεδρικό αεροσκάφος…». 

Προ ημερών πάντως, ο Τσίπρας πέταξε για Κοζάνη με το εν λόγω αεροσκάφος, αντί να πάει ως τη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο της γραμμής και από κει να πάει οδικώς. 

Έχει πάθει αυτό που λες συνεχώς ψέματα και κάποια στιγμή αυτό γίνεται παθολογικό και σου φεύγουν τα ψέματα, ακόμα και όταν σε ρωτάνε «τι ώρα είναι;»… ή «τι καιρό θα κάνει αύριο;». 

Το άλλο παραπολιτικό αφορούσε τη φωτογραφία που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Τσίπρα να χαιρετάει «εργάτες» που έβαφαν έναν βαμμένο τοίχο, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Κάποιοι είδαν εργάτες περφόρμερς και πρότειναν στην επόμενη επίσκεψη Τσίπρα σε εργοτάξιο, να βάλει το Φωκά Ευαγγελινό να κάνει χορογραφία πάνω στις σκαλωσιές…

Επειδή ωστόσο, εγώ δεν είμαι προβοκάτορας, πιστεύω πως ήταν πραγματικοί εργάτες από εργοτάξιο που δούλευε Σάββατο πρωί, περιμένοντας τον Πρωθυπουργό να επιθεωρήσει κι έκαναν ό,τι μας βάζαν να κάνουμε στο στρατό, όταν περνούσε επιθεώρηση κάποιος ανώτερος: ξανα-ασπρίζαμε τον ασπρισμένο τοίχο.

 

Οι υποψήφιοι της ΝΔ

Το θέμα με το «εργοτάξιο» ξεκίνησε νομίζω, από ένα τουίτ του Λάμπρου του Γεωργόπουλου, στο οποίο σχολίαζε τη φωτογραφία του Πρωθυπουργού.

Παρεμπιπτόντως, τι γίνεται με τους «υποψήφιους» υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ; Ο Γεωργόπουλος, ο Δαρδαμάνης είναι δύο από τους παλιούς υποψήφιους για υποψήφιους, αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ανακοίνωσε, όπως είχε προγραμματίσει, τους πρώτους υποψήφιους βουλευτές, από το περίφημο μητρώο στελεχών της ΝΔ, οι υποψήφιοι για υποψήφιοι έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Σε σημείο που να έχει γελοιοποιηθεί το όλο θέμα και άρα, αν είχε ανακοινώσει μια φουρνιά ο Μητσοτάκης, όπως σχεδίαζε, ενδεχομένως να είχε κόψει την φόρα σε όλους αυτούς που περιδιαβαίνουν την αγορά κάθε Σάββατο πρωί και το παίζουν «κλειδωμένοι»…

 

Ήμαρτον

Κανονικούς υποψήφιους… έχουμε για τις ευρωεκλογές τώρα. Στις ευρωεκλογές, υπάρχει ένα αμυδρό ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκλέξει κανέναν δικό του ευρωβουλευτή. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται εσωτερικά, διαψεύδουν την πιθανότητα και φέρουν μέσα στην τετράδα, Παπαδημούλη, Κουντουρά, Κούλογλου και Αρβανίτη. 

Και ναι ρε φίλε, ο -Ζαίος ψηφίζει για ευρωβουλευτή την Έλενα Κουντουρά, την Υπουργό του Καμμένου Πάνου που αγοράζει κινητό με χρήματα του Υπουργείου και που λέει γι’ αυτήν και τον πατέρα της, διάφορα «κουλά» ο Καμμένος. 

Ο μέσος -Ζαίος θέλει να τον εκπροσωπήσει στην ευρωβουλή, μια πρώην μοντέλα, μια πολιτικός με τυχοδιωκτικό παρελθόν, που έφυγε από τη ΝΔ εκλεγμένη βουλευτής, πήγε με τον Καμμένο και ξαναβγήκε βουλευτής και για την καρέκλα του Υπουργείου… έγινε στο τέλος ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κοινός εγκέφαλος ενός Συριζαίου ψηφοφόρου δεν πρέπει να εξεταστεί επιστημονικά από ψυχιάτρους γι’ αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνει τα τελευταία χρόνια;

 

Φυσιολογικά στο ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ από την άλλη, γίνονται πολύ πιο… φυσιολογικά πράγματα…

Το σύστημα της Φώφης έχει πέσει με τα μούτρα να βγάλει ευρωβουλευτές τους Καμίνη και Παπανδρέου (το Νίκο) και είναι πιθανό οι νυν ευρωβουλευτές της «ΕΛΙΑΣ», Ανδρουλάκης και Καΐλή, να μην επανεκλεγούν.

Το Σάββατο ωστόσο, ο Ανδρουλάκης έκανε μια εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση στα Γιάννενα, στέλνοντας στην ηγεσία του κόμματος, το μήνυμα ότι… είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Το σύστημα ωστόσο, θέλει να τον «πεθάνει»… πολιτικά. Αν τον κοντύνει στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον πολλά για την ηγεσία του κόμματος, ως εκ τούτου, δίνει έναν άνισο αγώνα, αλλά τουλάχιστον, το παλικάρι δείχνει να έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Όσο για τις εθνικές εκλογές, προφανώς και ο ίδιος θέλει να εκλέξει βουλευτές της επιρροής του, με το ΚΙΝΑΛ, επιθυμία που έχει τη σημασία της και για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Γιάννενα – αυτό είναι μια εκτίμηση που αποκόμισα, μιλώντας για λίγο μαζί του, το Σάββατο.

 

Περίεργες συμφωνίες

Κολεγιές του στυλ «σε στηρίζω για περιφερειακό σύμβουλο, με στηρίζεις για Δήμαρχο»… θα «φορεθούν» πολύ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ήπειρο.

Μια τέτοια μαθαίνω πως συζητιέται εντόνως ανάμεσα στον κόσμο στο Ζαγόρι, εσχάτως και εκφράζεται η εκτίμηση πως το Κεντρικό Ζαγόρι θα κρίνει τη «μάχη» των εκλογών.

Υπέρ ποίου… καταλάβατε φαντάζομαι.

 

Το σποτάκι των εκλογών

Η γριά του Ριζόπουλου που πρωταγωνιστεί στο σποτάκι «νισάφ Αλέκο» είναι η φιγούρα αυτών των εκλογών, αναμφίβολα.

Είναι το σποτάκι των εκλογών, φτιαγμένο από τους «Ορίζοντες Ηπείρου», για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι για την τηλεόραση, ωστόσο ο Περιφερειάρχης φοβήθηκε πως το προορίζει και για τα τοπικά κανάλια ο Ριζόπουλος και έστειλε προειδοποίηση προς τις τοπικές τηλεοράσεις, για να μην το προβάλλουν, επειδή λέει ότι εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις του ΕΣΡ, σε σχέση με τον τρόπο προβολής των υποψηφίων.

Η γιαγιά είναι από τους Κουκλιούς, αμιγώς φιλοκαχριμανικό χωριό και ό,τι λέει βάσει σεναρίου, στο σποτάκι, το πιστεύει απόλυτα. Μόνο που πάνω στο γύρισμα αποδείχτηκε και αντι-ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε να λέει και για τον Τσίπρα. Φυσικά αυτά κόπηκαν στο μοντάζ…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons