ΔΗΓΜΑΤΑ 14/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 14/9/2019

Η φασαρία που γίνεται αυτές τις μέρες, με το έργο οδοφωτισμού τύπου led στην πόλη, έργο που είχε δρομολογήσει με μεγάλη καθυστέρηση η προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι ένα ακόμα «επεισόδιο» στην ταραχώδη περίοδο που ξεκινά για το Δήμο Ιωαννιτών και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

Τα… όργανα έχουν ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών και καθώς φαίνεται, έτσι θα πάει, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της αυτοδιοικητικής θητείας.

Δεν είναι μόνο η ΔΕΥΑΙ που προκαλεί εντάσεις αλλά και το μεγάλο έργο με τα φώτα led.

Η διοίκηση Μπέγκα είχε προκηρύξει και βγάλει στον αέρα το διεθνή διαγωνισμό για έργο συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε τέλη Αυγούστου αλλά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 23 Αυγούστου, οι πέντε παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, άπαντες της συμπολίτευσης μόνο, αποφάσισαν να δοθεί παράταση για την κατάθεση των προσφορών ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

 

Λέει την αλήθεια;

Η πρόθεση ακύρωσης του διεθνούς διαγωνισμού από τη νέα δημοτική αρχή δε δικαιολογήθηκε επαρκώς από το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε πριν από μερικές ημέρες, είπε πως επιλογή της νέας δημοτικής αρχής είναι να κάνει το έργο με χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου.

Θα φανεί στη συνέχεια, από την επαναπροκήρυξη του έργου, αν μιλάμε και για αλλαγές σε ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού, γιατί είναι πιθανότερο να έλεγε η παρούσα διοίκηση ότι βλέπει «φωτογραφικές» διατάξεις στην προκήρυξη, οι οποίες αποκλείουν όλους πλην ενός… τους πιθανούς αναδόχους του έργου, παρά να απορρίπτει εκ των υστέρων μια πολιτική απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε σχέση με την χρηματοδότηση. Από το καλό κουμάντο τέλος πάντων, των προηγούμενων, στα ίδια έσοδα του Δήμου, προέκυψε η απόφαση να διατεθεί ένα σοβαρό ποσό για ένα έργο, το οποίο συνδέεται ακριβώς με τα ανταποδοτικά τέλη: με τη χρήση των λαμπτήρων led θα υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων ως προς τα τέλη που πληρώνει στη ΔΕΗ ο Δήμος Ιωαννιτών, άρα η χρηματοδότηση από τον ίδιο κορβανά του εν λόγω έργου, είναι εξηγήσιμη.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση και τις εκατέρωθεν δηλώσεις, προσωπικά δεν κατάφερα να σχηματίσω ασφαλή άποψη για το ποιος έχει δίκιο…

 

Ποιοι εκτίθενται;

Από την ιστορία αυτή τώρα, βγαίνει μάλλον εκτεθειμένος ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα» που συμμετείχαν και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και οι οποίοι παρ’ ότι ψήφισαν θετικά στη συνεδρίαση του περασμένου Μαρτίου, έρχονται σήμερα, είτε μετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή είτε όχι, να συνταχθούν με την απόφαση της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ που δεν συμμετείχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Είναι ένα πράγμα σα να αδειάζουν τους εαυτούς τους, κάτι… άσχετα αν όπως είπε ο Β. Κοσμάς χθες, δεν γνώριζαν τον τρόπο χρηματοδότησης τότε. Και το λέω αυτό, γιατί η παρούσα δημοτική αρχή αμφισβητεί και το φυσικό αντικείμενο του. Άποψη που αποδέχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο συμπραττουσών με την «Νέα Εποχή» παρατάξεων…

 

Το θέμα της ΔΕΥΑΙ

Το θέμα βέβαια που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – όχι ως προς το οικονομικό του μέγεθος, αν το συγκρίνουμε με τα led αλλά ως προς τη μέθοδο, την ουσία και τα μηνύματα που στέλνει για το μεγαλύτερο «μαγαζί» του Δήμου Ιωαννιτών, τη ΔΕΥΑΙ – είναι μια από τις πολλές αποφάσεις που ελήφθησαν στην εκπνοή της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, για την έγκριση πέντε αιτημάτων εθελούσιας εξόδου από τη ΔΕΥΑΙ.

Λίγες ώρες πριν ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο, η παλιά διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, με την απαρτία μόνο των της πλειοψηφίας, αποφάσισε να δώσει 350.000 ευρώ σε πέντε εργαζόμενους της επιχείρησης για να αποχωρήσουν πριν τη σύνταξη.

Πρόκειται για απόλυτα νόμιμη διαδικασία αφού προβλέπεται καταστατικά το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΥΑΙ αλλά η απόφαση δε μπορεί να είναι τόσο απλή… όσο την κατέστησαν οι προηγούμενοι. Χωρίς στοιχειώδη διαπραγμάτευση και δίνοντας το μάξιμουμ των ζητούμενων από τους αιτούντες. Χωρίς κανένα προγραμματισμό για την αντικατάσταση του διευθυντή του βιολογικού καθαρισμού ας πούμε, για τον οποίο εισηγούμενος το θέμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ επικαλείται αστεία και αλληλοαναιρούμενα επιχειρήματα και μεταξύ των άλλων λέει και το ψέμα ότι στην προκήρυξη 3Κ προβλέπεται η πρόσληψη χημικού μηχανικού. Η πρόσληψη χημικού προβλέπεται αλλά ίσως τα μπέρδεψε ο Μάκης, νομίζοντας ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα!

Το μήνυμα που περνάει στην κοινωνία, είτε θέλουμε είτε όχι, είναι ένα: «εσείς πληρώνετε πανάκριβο νερό και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ όχι απλά θα παραμείνουν καλοπληρωμένοι αλλά θα τους βγάζουμε και νωρίτερα στη σύνταξη, δίνοντάς τους «χρυσά» μπόνους»…

Απλά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, νομίζω… Και αν φέρουν και το διαγωνισμό της λυματολάσπης όπως μαθαίνω, στις 20 Σεπτέμβρη, το έχουν τερματίσει…

 

Φαν των ανακοινώσεων

Είμαι φαν των ανακοινώσεων της παράταξης «Ιωάννινα_2023», δεν το κρύβω, το έχω δηλώσει άλλωστε ουκ ολίγες φορές, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν προσπεράσω το γεγονός ότι με πόνεσαν λίγο τα μάτια μου από τα ορθογραφικά λάθη (διεξήχθει, ευκαιρεία… τι διάολο δεν τους τα κοκκινίζει το word τα λάθη, όπως ο υπολογιστής μου;), η τελευταία ανακοίνωση της παράταξης Καλογιάννη για την ολομέλεια της παράταξης, για την οποία σας είχα προετοιμάσει από καιρό τώρα και για την οποία επίσης, σας πληροφόρησα πρώτος, ότι όλα πήγαν καλά και σχετικά ήρεμα… είναι μνημειώδης…

Θυμίζει λίγο δελτία ειδήσεων της Κορεατικής τηλεόρασης και ρεπορτάζ για τον Ηγέτη. Αντιγράφω ένα σημείο: «Στην, αξιομνημόνευτη για τη συμμετοχή των μελών της, συνέλευση αυτή, που διεξήχθηκε σε ενωτικό κλίμα –ενδεικτικό και υποθήκη για την εξέλιξη της μεγάλης κοινωνικά ανταπόκρισης παράταξής μας- τέθηκαν ερωτήσεις…» κτλ.

Προφανώς και δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε γκρίνιες, μουρμούρες και κριτικές που ασκούνται σταθερά και από ολοένα και περισσότερους για την ηγεσία της παράταξης, στην πανηγυρικού χαρακτήρα αυτή ανακοίνωση.

 

Περί προόδου

Κι επειδή μεγάλη κουβέντα έγινε περί «προόδου και συντήρησης», το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα, η παράταξη Καλογιάννη βγάζει το… «προοδόμετρο» και μετράει ως μεγαλύτερο το δικό της…

Ξανααντιγράφω: «Η παράταξη, ως η μοναδική και νέα παράταξη που εκπροσωπεί τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας στον Δήμο μας, θα τιμήσει και τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύθηκαν, και θα καταδεικνύει, συνεχώς, τα ανταγωνιστικά της χαρακτηριστικά σε όλους όσους επιθυμούν την αλλαγή της φυσιογνωμίας και της λειτουργίας του Δήμου μας»…

Στα σοβαρά της ανακοίνωσης τώρα, ξεχωρίζει η «καρφάρα» της παράταξης Καλογιάννη ότι η συμφωνία με Ελισάφ χάλασε στη μοιρασιά. Σύμφωνα με την Καλογιάννη, ο Ελισάφ εμφανίστηκε στο διάλογο με τους υπόλοιπους, με «προειλημμένες, σε άγνωστο σε μας χρόνο, διάφορες δεσμεύσεις…» τονίζει η ανακοίνωση.

Δηλαδή, λέμε ένα παράδειγμα: η Καλογιάννη του ζήταγε επίμονα τη ΔΕΥΑΙ και πέντε αντιδημαρχίες ασούμε, και ο Ελισάφ της επέμενε πως «τη ΔΕΥΑΙ θα την δώσω αλλού και σου δίνω λιγότερες αντιδημαρχίες, γιατί έχω και άλλους να συνεργαστώ»…

Είναι ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν ούτως ή άλλως, κόντρα στη συγκεκριμένη περιγραφή της Τ. Καλογιάννη.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Τώρα η αναφορά σε «αναβλητικότητα για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, που προήλθε από τους τακτικισμούς…» είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν ανεξαρτητοποιούμενοι οι Αϊβατίδης και Παππάς για την πρώην επικεφαλής τους.

Κι εδώ διαλιέχτε και πάρτε…

 

Χρόνια Πολλά!

Η στήλη εύχεται με καθυστέρηση «χρόνια πολλά» στον Περιφερειάρχη μας, τον Αλέκο Καχριμάνη και στο Σπύρο το Ριζόπουλο που είχαν τα γενέθλιά τους, την Πέμπτη.

Ναι, καλά διαβάσετε, οι δύο αντίπαλοι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα.

Πρόκειται για μια… συνωμοσία των πλανητών που συνευρέθηκαν την 12 του Σεπτέμβρη, σε δύο διαφορετικές χρονιές, για να γεννηθούν οι δύο άντρες και να δέχονται ευχές την ίδια μέρα…

Ίδια μέρα γεννημένοι αλλά εντελώς, μα εντελώς διαφορετικοί ως άνθρωποι. Δύο κόσμοι άλλοι ο καθένας, έτσι που πρέπει να σκίζουν τα διπλώματα οι αστρολόγοι, όταν λένε τα ζώδια, θεωρώντας δεδομένο ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα του ίδιου μήνα, είναι ίδιοι σα χαρακτήρες και έχουν πάνω κάτω την ίδια τύχη…

 

Το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο

Η επόμενη μάχη στην Κεντροαριστερά δεν θα είναι ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και το ΜΛ- ΚΚΕ…

Η διαπάλη θα αφορά το ποιος είναι πιο αγωνιστικός από τον άλλον.

Το μήνυμα αυτό, σαφές και αδιαμφισβήτητο έστειλε η ηγεσία της Φώφης, την επομένη της παρουσίας της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το αφισάκι που κυκλοφόρησε στα social media το κόμμα, με την υψωμένη γροθιά του εργάτη και την υπόσχεση – απειλή στην κυβέρνηση «θα τα πούμε στο δρόμο…» (σε ελεύθερη απόδοση).

Δεν ξέρω αν αυτό εννοούσε ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γερουλάνος, όταν ζητούσαν από τη Φώφη να κάνει το ΚΙΝΑΛ πιο ΠΑΣΟΚ…

Η Πασοκάρα κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα προς τον πολιτικό αφανισμό.

Οι «σύντροφοι» θα πιαστούν σύντομα χεράκι – χεράκι και θα επαναλάβουν το «μύθο» των Σουλιωτών…

Εντός του μήνα, αναμένεται πιθανά, Κεντρική Επιτροπή και δεν αποκλείεται σύντομα, να αρχίσει να ξαναλάμπει το «άστρο» του Ανδρουλάκη. Αυτή δεν αποκλείω, να είναι και η τελική ή τελευταία σύγκρουση.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 14/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons