ΔΗΓΜΑΤΑ 15/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/10/2019

Στον απόηχο της «σκουπιδολογίας» των τελευταίων ημερών, ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκρινε σκόπιμο το πρωί της Κυριακής, να ευχηθεί καλημέρα στους Γιαννιώτες, με ορισμένα συμπεράσματα σε σχέση με τον πρώτο μήνα της δημοτικής αρχής του Μωυσή Ελισάφ, γράφοντας ένα κατεβατό στο αγαπημένο του facebook.

Ο πρώην Δήμαρχος εκτιμά συγκεκριμένα, πως το θέμα των σκουπιδιών δεν είναι το πρωτεύον θέμα της τοπικής επικαιρότητας καθ’ ότι όπως λέει, είναι «διαχειρίσιμο, αν το αντιμετωπίσουμε σωστά και οργανωμένα»… Και σκέφτομαι ο αγαθός… αν η δημοτική του αρχή αντιμετώπισε την καθημερινότητα κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, «σωστά και οργανωμένα» για να μην τη μαυρίσουν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές… Προφανώς ο πρώην Δήμαρχος εκτιμά πως τα έπραξε όλα σωστά.

Και είναι σίγουρα διαφορετικές οι προτεραιότητες της νυν από την πρώην δημοτική αρχή.

 

Τι λέει ο πρώην

Λέει παρακάτω ο πρώην Δήμαρχος: «Πολυεπίπεδες οι αρμοδιότητες μιας δημοτικής αρχής και με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ την εξέλιξη ενός σπουδαίου τεχνικού προγράμματος που εμείς καταστρώσαμε». Αναφέρεται στη μεγάλη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Γιοσέφ Ελιγιά και Μητροπόλεως, στην εργολαβία αποκατάστασης πεζοδρομίων που ολοκληρώνεται στη Σπύρου Λάμπρου και στο παραλίμνιο μέτωπο, στην έναρξη των εργασιών παρεμβάσεων υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής και στην έναρξη των εργασιών κατασκευής της πολύπαθης οδού Εφύρας κοκ.

«Όλα τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα για να τονίσω ότι Δήμος δεν είναι μόνο η αποκομιδή απορριμμάτων» τονίζει ο Θ. Μπέγκας και καταλήγει χρεώνοντας στη νέα δημοτική αρχή μια νέα έννοια στο λεξιλόγιο της πολιτικής επικοινωνίας, τον «επικοινωνιακό λαϊκισμό». Καταλήγει ως εξής: «Γνωρίζω ότι το θέμα της αποκομιδής είναι ευαίσθητο και αγγίζει το θυμικό της κοινωνίας και μ’ αυτό τον τρόπο ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για τον επικοινωνιακό λαϊκισμό που επιλέγει η δημοτική αρχή. Αυτές οι μέθοδοι όμως «έχουν κοντά ποδάρια»…

 

Αποτίμηση συνεδρίασης

Αγνοώ το λόγο που οδήγησε τον πρώην Δήμαρχο σε ένα απολογητικού κατ’ εμέ, χαρακτήρα σημείωμα, έχω ωστόσο την αίσθηση ότι η «απέναντι πλευρά», η της δημοτικής αρχής, κάνοντας τον απολογισμό της «σκουπιδολογίας» αποτιμά το αποτέλεσμα ως θετικό υπέρ της και αρνητικό για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Οι της δημοτικής αρχής έχουν εισπράξει το συμπέρασμα ότι για το «ναυάγιο» του δημοτικού συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου, την ευθύνη φέρει ακέραια η «ανεύθυνη αντιπολίτευση». Ας μου επιτρέψουν όμως, να αμφιβάλλω λίγο, για την ερμηνεία που κάνουν οι της δημοτικής αρχής, γιατί τα μηνύματα που λαμβάνει όποιος ασκεί διοίκηση, έχουν πάντα τη διαστρεβλωτική μονομέρεια των υποστηρικτών της διοίκησης.

Και μπορεί όντως, να είναι έτσι αλλά δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα πολιτικά αποτελέσματα αυτής της πρώτης σκληρής μάχης που έδωσε η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο σχόλιο, θα πω πως δε συμφωνώ καθόλου με όποια διοίκηση (κυβέρνηση, δημοτική αρχή, περιφερειακή αρχή) πορεύτηκε ανέκαθεν, με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες της κοινής γνώμης και όχι με τη σιγουριά της ορθότητας του προγράμματός της και επίσης, με τη συναίσθηση των λαθών και την ακαριαία αυτοκριτική. Αν εν προκειμένω, που δεν το πιστεύω, η στόχευση της δημοτικής αρχής ήταν να εκθέσει την αντιπολίτευση στα μάτια των Γιαννιωτών, ξεκίνησε με λάθος τρόπο η διοίκηση του Μ. Ελισάφ.

 

Σύνδρομο «Φλαμπουράρη»

Και έρχομαι τώρα και στο Θωμά Μπέγκα, όπως και σε άλλα μέλη της παράταξής του, εκλεγμένα και μη, που όλο αυτό το διάστημα έχουν το ύφος του Φλαμπουράρη…

Του γνωστού Φλαμπουράρη, του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει πως οι πολίτες που τον συναντούν στο δρόμο, του ζητούν τα ρέστα γιατί δε βγήκαν ξανά κυβέρνηση!

Ούτε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» αλλά ούτε και τα περισσότερα παλιά μέλη της παράταξής του, δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας στις εκλογές του Ιουνίου.

Θα ήταν ίσως απαραίτητο να κάνουν μια πολιτική «ψυχοθεραπεία», σε γκρουπ αν γίνεται… ώστε να συνηθίσουν τα νέα τους καθήκοντα.

Κατηγόρησα πολλές φορές στο παρελθόν, τον πρώην Δήμαρχο για έπαρση και αδικαιολόγητη αλαζονεία αλλά αυτό δεν έπαψε να ισχύει και τώρα που ο Θ. Μπέγκας κάθεται στα έδρανα κάτω από το προεδρείο.

Συνομιλώντας με παλιά στελέχη της παράταξης και ακούγοντας κάποιους από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους μέσα στις συνεδριάσεις, σχηματίζεις την άποψη ότι νομίζουν πως ήταν η καλύτερη δημοτική αρχή που γνώρισε ο τόπος και ο Δήμαρχος ο καλυτερότερος Δήμαρχος που πέρασε από την πόλη.

Προφανώς και οι πολίτες δεν έχουν την ίδια άποψη και μην λέει και ξαναλέει ο Θωμάς πως η παράταξή του ήταν η πρώτη παράταξη στις εκλογές του Μαΐου, όπως έλεγε ο Γκόντας επί 9 χρόνια. Δεν κερδίζει κάτι.

Οι εκλογές έχουν συγκεκριμένους όρους διεξαγωγής και προφανώς, ο Μπέγκας τις έχασε, με αποτέλεσμα να μην επανεκλεγεί Δήμαρχος. Ας χαμηλώσει, τον παρακαλώ…

 

Ούτε ψέμα, ούτε τρολιά

Αν ήταν Πρωταπριλιά, θα επρόκειτο για ένα πολύ πετυχημένο αστείο.

Μέσα Οκτωβρίου, δεν έχουμε έθιμο να λέμε ψέματα οπότε η είδηση ότι επισκέφθηκε τα Γιάννενα αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προκειμένου να δει από κοντά το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που γνωστοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ από το Δήμο Ιωαννιτών, θα μπορούσε να είναι και τρολάρισμα για τα όσα γίνονται με τα σκουπίδια στην περιοχή μας εδώ και κάμποσο καιρό.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο, τον Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα και υπηρεσιακούς παράγοντες για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ στην Ήπειρο. Παράλληλα αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η ανακύκλωση στην πόλη των Ιωαννίνων.

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις το θέμα…

Το τελειωτικό χτύπημα ήταν πως στην συνάντηση μετείχε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Παπαγιάννης, ο οποίος μετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων του ΠΕΣΔΑ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. κ. Παπαγιάννης είναι εδώ και χρόνια, το «δεξί χέρι» της Τ. Καλογιάννη.

 

Το ΠΔ για την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Α’ 157) το αριθμ.94 Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Με αυτό επέρχεται σειρά αλλαγών στο Π.Δ. 75/2011, που δεν περιορίζονται μόνο στις εκλογικές διατάξεις του, αλλά και σε λοιπά ζητήματα αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Ενώσεων.

Το 3ο άρθρο του νέου Π.Δ. αντικαθιστά το προγενέστερο αρ.9 θέτοντας σε εφαρμογή νέες παραμέτρους για την εκλογική διαδικασία που θα εφαρμοστεί σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκλεγούν οι εκπρόσωποί του στη Γ.Σ. της οικείας ΠΕΔ. Ενδεικτικά, ξεχωρίζει η νέα ρύθμιση για το δικαίωμα καταρτίσεως συνδυασμών, που ορίζει πως δύο ή περισσότεροι Συνδυασμοί από αυτούς που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό, εφόσον έχουν συμπράξει (κατά τις διατάξεις του αρ.1 του ν.4623/2019). (Η αρχική διατύπωση της Κυβέρνησης στο σχέδιο του Π.Δ. ήταν πως δύο η περισσότεροι Συνδυασμοί μπορεί να καταρτίσουν κοινό Συνδυασμό, χωρίς προϋπόθεση τη σύναψη σύμπραξης.)

Το παραπάνω άρθρο έχει εφαρμογή στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, όπου έχουμε σύμπραξη παρατάξεων. Με την απλή αναλογική, καταργείται η εκπροσώπηση 60-40, υπέρ της διοίκησης ενός Δήμου, στην εκλογή των μελών της ΓΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και είναι πολύ πιθανό να εκλέξουν εκπροσώπους στη ΓΣ ακόμα και παρατάξεις που μέχρι τώρα δεν εκπροσωπούνταν στο ανώτατο συλλογικό όργανο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

Οι συσχετισμοί δύο εκλογών

Οι διεργασίες στην τοπική αυτοδιοικητική σκηνή συνεχίζονται και τίποτα δεν είναι σαφές, ως προς τις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν για την ΠΕΔ Ηπείρου.

Πάντως, όπως έγραφα και το περασμένο Σάββατο, οι εκλογές στην ΠΕΔ θα πάνε πακέτο με τις εκλογές για το προεδρείο του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και οι δύο θέσεις θα μπουν στη «ζυγαριά» των υπολογισμών των προσώπων και των αυτόνομων πολιτικών ομάδων που συγκροτούνται γύρω από τις δύο εκλογικές διαδικασίες.

Αυτό που δύσκολα θα γίνει ανεκτό δηλαδή, είναι και οι δύο θέσεις προέδρων να πάνε σε αυτοδιοικητικούς που προέρχονται από τους άλλους τρεις Νομούς, πλην Ιωαννίνων.

 

Στην Άρτα ανησυχούν

Στην Άρτα, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης πήρε τη διαβεβαίωση από το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη πως δεν θα γίνει προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το στρατόπεδο του πρώην Υγειονομικού.

Και το ανακοίνωσε με χαρά, από το facebook ο Δήμαρχος Αρταίων, την περασμένη Πέμπτη.

Η απάντηση ωστόσο, δεν εφησυχάζει τον κυβερνητικό βουλευτή της Άρτας, Γιώργο Στύλιο, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει αναφορά την επιστολή του Δημάρχου, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να πάρει την πιο επίσημη απάντηση που μπορεί, από πλευράς κυβέρνησης.

Πρόθεση του βουλευτή Άρτας της ΝΔ, είναι να μην πέσει στον ύπνο η τοπική κοινωνία της Άρτας και της έρθει ξαφνικά μια απόφαση της κυβέρνησης που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο ανατροπής της.

Ωστόσο, ο βουλευτής καταλαβαίνει πως ένας κεντρικός σχεδιασμός ισοκατανομής των προσφύγων και μεταναστών δε μπορεί να αντικρουστεί εύκολα. Όσο για το ΚΕΝ Άρτας, υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που παρατίθεται ως προς την ακαταλληλότητα του χώρου.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons