ΔΗΓΜΑΤΑ 15/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/2/2020

Σε απολογία έχουν κληθεί υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών για τα προβλήματα και το «τσουνάμι» ακυρώσεων διαγωνισμών για προμήθειες και έργα.

Το θέμα που έχει προκύψει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, ανέδειξε πρώτη η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, με δελτίο τύπου.

Ορισμένες φορές ωστόσο, η επικοινωνία θέλει την επιμονή της… Δεν αρκεί μια τουφεκιά στον αέρα και τέλος, γιατί στην προκειμένη περίπτωση η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής φαίνεται να έχει δίκιο και συμφωνεί απόλυτα με την παράταξη της Τ. Καλογιάννη που μετέχει επίσης, στην Οικονομική Επιτροπή. Ωστόσο, όταν σου απαντά η δημοτική αρχή και σε ψιλοταπώνει, οφείλεις να αντεπιτεθείς… Και δεν το έπραξε η «Ενότητα Πολιτών» αυτό προχθές, αφήνοντας τις εντυπώσεις στη δημοτική αρχή.

Ο Μπέγκας φαίνεται να παλεύει σχεδόν μόνος του ως τώρα και πρέπει να δούμε αν η παράταξη θα αρχίσει να λειτουργεί με συλλογικές και πιο συνεργατικές διαδικασίες στο εξής, βάσει των αποφάσεων που έλαβε η πρόσφατη ολομέλεια της «Ενότητας Πολιτών», γιατί η υστέρηση είναι προφανής.

Αντίστοιχο πρόβλημα, έλλειψης ικανών – και όχι πρόθυμων – συνεργατών έχει και η παράταξη της νυν δημοτικής αρχής και αυτό φαίνεται σε μια σειρά από τομείς του δημοτικού έργου που έχουν βαλτώσει.

 

Πού είναι το πρόβλημα;

Επί της ουσίας τώρα, οι ακυρώσεις διαγωνισμών για έργα και προμήθειες, δε μπορεί να βαρύνουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έκαναν κανονικά τη δουλειά τους, με τους προηγούμενους πολιτικούς προϊσταμένους.

Εκτός αν θεωρεί η δημοτική αρχή Ελισάφ πως συγκεκριμένοι υπάλληλοι σαμποτάρουν το έργο της, πράγμα που θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την πορεία του Δήμου, αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η εξέλιξη της πειθαρχικής διαδικασίας θα δείξει, ωστόσο και ως προς αυτό, το αν θα γίνει ΕΔΕ σε βάρος ενός υπαλλήλου ή όχι, είναι αποκλειστικά θέμα της διοίκησης και όχι του δημοτικού συμβουλίου ή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Κακές σχέσεις υπαλλήλων και διοίκησης υπήρξαν επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στη ΔΕΥΑΙ και αυτό το κλίμα στιγμάτισε προεκλογικά η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Η… διασάλευση όμως, της εργασιακής ειρήνης απειλεί σήμερα ένα καίριο «κόμβο» του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου Ιωαννιτών και πρέπει τάχιστα να αποκατασταθεί το πρόβλημα, αν θέλει η δημοτική αρχή να προχωρήσει τα έργα και να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα.

 

Για πρώτη φορά πρόεδρος ΝΔ

Τσίγκρος και Λυκοτραφίτης θα μοιραστούν την προεδρία του ΤΕΕ για τα επόμενα χρόνια, που πολύ πιθανά θα είναι παραπάνω από τρία.

Οι δύο παρατάξεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία και πηγαίνουν στη σημερινή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για τις ψηφοφορίες, με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει κάτι εντυπωσιακά μη αναμενόμενο, για να ανατρέψει την ως τώρα συμφωνία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, η παράταξη της ΝΔ θα μετέχει στο προεδρείο με τη θέση του προέδρου, για ένα διάστημα τουλάχιστον, και το μοίρασμα της θητείας θα ανακοινωθεί ουσιαστικά σήμερα, με την ψηφοφορία για τον πρόεδρο.

Αν ο Λυκοτραφίτης ψηφιστεί για πρόεδρος σήμερα, σημαίνει πως ο Τσίγκρος θα γίνει πρόεδρος στο δεύτερο μισό της θητείας. Ή το αντίστροφο.

 

Ποιος δεν πήγε;

Πήγε ή δεν πήγε ο «κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ» στον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη;

Είδα στο facebook… διαμαρτυρόμενους –Ζαίους, κατά το Ορθόδοξοι και Καθολικοί που ασκούν κριτική στο κόμμα τους.

Τα έχουν βάλλει με την τοπική κομματική «νομενκλατούρα» και το κρατάνε μανιάτικο στους πρώην βουλευτές, για τη στάση τους στις δημοτικές εκλογές.

Ο Σάκης ο Οικονόμου ήταν, το Βούζα δεν είδα όπως και μπόλικη «Προοδευτική Συμμαχία» δεν ήταν, ο Θωμάς ο Μπέγκας πρώτη μούρη, μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κ. Γκόγκο. Οι παρευρισκόμενοι αντιλήφθηκαν μια… ελαφρά αμηχανία στη στάση του πρώην Δημάρχου. (Θωμά, πάντως, μεταξύ μας, νομίζω ότι δε σε χωράει το ψηφοδέλτιο, στις επόμενες τουλάχιστον εκλογές. Άσε που θα βγάλει το πολύ δύο βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, μένοντας στην αντιπολίτευση, οπότε μη βιάζεσαι).

 

Το ’χει δίπορτο

Το κορυφαίο δε ήταν πως στον ίδιο χώρο και προς την ίδια πλευρά μάλιστα του συνεδριακού κέντρου του Du Lac, κάθονταν Μπέγκας, Φίλιος και Νάτσης! Δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι και ένας φανατικός οπαδός ενός τρίτου, υποψήφιου Δημάρχου (του Ελισάφ), στον ίδιο χώρο, στην ίδια εκδήλωση, του ίδιου κόμματος.

Όσον αφορά τους Φίλιο και Νάτση θα έλεγα πως είναι η δημοκρατική… «ανοιχτωσιά» του ΣΥΡΙΖΑ που χωράει όλο τον κόσμο. Ακόμα και εκείνους που τον έβριζαν σκαιά χθες… Ο Νάτσης τελευταία, ψάχνει την υπόθεση του στίβου θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα, με αφορμή το πρόστιμο των 18.700 ευρώ, θέλοντας μάλλον να εκθέσει τον πρώην Δήμαρχο Φίλιο και δι’ αυτού, τον πολιτικό του σύμμαχο Ελισάφ.

Σε ό,τι αφορά το Μπέγκα τώρα, να επισημάνω τέλος πως θα πρέπει να εξηγήσει ο πρώην Δήμαρχος αν εγγράφηκε στον i-syriza και αν έγινε πλέον μέλος του κόμματος, γιατί δεν ήταν πριν.

Άλλωστε, ο ίδιος Μπέγκας το Μάρτιο του 2019, παραμονές αυτοδιοικητικών εκλογών, συμμετείχε ως παρατηρητής… στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Το ’χει από τότε δίπορτο ο Θωμάς…

 

Η μπαρότσαρκα

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Τσίπρας επισκέφτηκε το Route66 ένα από τα πιο όμορφα νυχτερινά στέκια της πόλης, στη στοά Λιάμπεη.

Προφανώς και ήταν κανονισμένη η έξοδος αφού το ίδιο έχει κάνει και σε άλλες πόλεις που επισκέφτηκε τους τελευταίους μήνες, μετά τις εκλογές.

Απλά ρε σύντροφοι, αυτό το σκηνικό είναι τόσο στημένο που γκαρίζει από χιλιόμετρα. Στο κάτω κάτω, ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα στην προσέγγιση με τη νεολαία, μιας και είναι αυτός νέος άνθρωπος. Δεν έχει ανάγκη δηλαδή να φορέσει το πέτσινο μπουφάν και να βγει για ποτά με τους νεολαίους του κόμματος, για να κερδίσει δήθεν τη νέα γενιά… Αυτά τα κάνουν, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία πολιτικοί.

Όλα εγώ θα τα λέω, το κέρατό μου;

 

Ποιους είδε ο Αλ6;

Ο Αλ6 είχε πρόγραμμα συναντήσεων την επομένη της ομιλίας του – που δεν ήταν χαιρετισμός, όπως είχαν πει αρχικά οι αθεόφοβοι αλλά είτε ξεχάστηκε και συνέχισε να μιλά ο πρόεδρας είτε είχαν πει από την αρχή ψέματα οι διοργανωτές πως θα κάνει δήθεν, σύντομο χαιρετισμό ο Τσίπρας, προκειμένου να δοθεί ο λόγος στους πολίτες… Μία ώρα ακριβώς διήρκεσε η ομιλία του, οπότε αν ήταν κανονική ομιλία και όχι «χαιρετισμός», πόσο θα κρατούσε άραγε;

Συνάντησε μεταξύ άλλων τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην υποψήφιο βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ… Τρ. Αλμπάνη και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Και άντε, ο Αλμπάνης είναι δικός του, οι επιμελητηριακοί γιατί δε ζήτησαν η συνάντηση να γίνει στο «σπίτι» τους, μόνε κουβαλήθηκαν στο Du Lac; Το λέω γιατί είναι φουλ ΠΑΣΟΚ (λέμε τώρα…) η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων…

Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο πλευρές, όπως λέει το σχετικό δελτίο τύπου, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με ανταλλαγή απόψεων… μέχρι να ξαναγίνει Πρωθυπουργός ο Αλ6… Και την πίστεψαν την υπόσχεση του πρώην Πρωθυπουργού οι επιμελητηριακοί… γιατί ως γνωστόν, ο λόγος του Αλ6 είναι συμβόλαιο…

 

Τα γραφεία τύπου

Πονάνε τα ματάκια μας παρεμπιπτόντως με ορισμένα δελτία τύπου που είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε καθημερινώς…

Κάποια Γραφεία Τύπου χρήζουν (μη –η και όχι μη –ι γιατί αυτό, το «χρίζουν» σημαίνει εντελώς άλλο πράμα… και τα Γραφεία Τύπου δε χρίζουν υποψήφιους ασούμε…) εντατικών μαθημάτων ορθογραφίας και νέων ελληνικών, με συντακτικό και γραμματική μαζί.

Και το να γράφεις χειρόγραφα όπως ο 10χρονος γιος μου που πάει Ε΄ ασούμε, πάει στο διάολο, το δικαιολογείς. Αλλά το να κάνεις λάθη γράφοντας κείμενο στον υπολογιστή, είναι κατόρθωμα.

Και αυτά τα γ@μ2#$μ@να τα κενά ρε παιδιά, δεν τα βάζουμε όπου να ’ναι… Η τελεία ασούμε, μπαίνει κολλητά με την τελευταία λέξη πριν από αυτήν και μετά αφήνουμε κενό, όπως και με το κόμμα επίσης. Αυτόματος ορθογραφικός λέγεται η ρύθμιση στον υπολογιστή σας.

Βρείτε τη, σας παρακαλώ…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 15/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

Show Buttons
Hide Buttons