ΔΗΓΜΑΤΑ 15/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/7/2021

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Λίμνη Παμβώτιδα και μετά από ένα διάστημα μιας σύντομης δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Λίμνης θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για υπογραφή, όπως είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης, ο Γιαννιώτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν τηλεδιασκέψεις με κατοίκους του Μάτσικα, ιδιοκτήτες ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα λόγω των περιορισμών στις χρήσεις γης και καθώς φαίνεται, ο Γ. Αμυράς όχι απλά τρέχει με… 100 την όλη υπόθεση αλλά έχει μπει και στα βαθιά…

Αν τα πράγματα δεν κολλήσουν κάπου αναπάντεχα, αν ο Αμυράς παραμείνει στη θέση του και δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές, τότε ο Γιαννιώτης βουλευτής θα μείνει στην ιστορία και θα βάλει την υπογραφή του σε ένα πραγματικό… «γεφύρι της Άρτας», καταφέρνοντας έναν άθλο, κάτι για το οποίο μιλάμε εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια! 

 

Η κουβέντα για το νερό

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ήταν από τις λιγότερο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών. Η συνεδρίαση με την ημερήσια διάταξη θεμάτων προορίζονταν από το προεδρείο του σώματος να γίνει δια περιφοράς αλλά η αντιπολίτευση αντέδρασε γιατί θεώρησε πως η συζήτηση σε 2-3 θέματα έπρεπε να γίνει αναλυτικά πριν τη λήψη της απόφασης κι έτσι η συνεδρίαση έγινε τελικά με τηλεδιάσκεψη.

Ο Θωμάς ο Μπέγκας για παράδειγμα, δεν είχε τη γνωστή διάθεση να βάλει καμιά δεκαριά θέματα κατά την προ ημερησίας διατάξεως τοποθέτησή του, όπως το ίδιο συνέβη και με τους άλλους επικεφαλής κι έτσι αυτή η διαδικασία κράτησε 1,5 ώρα ή και λιγότερο.

Τα δύο θέματα που έθεσε ο πρώην Δήμαρχος προκάλεσαν τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής στις οποίες θα σταθώ λίγο εδώ.

Το πρώτο αφορά το πόσιμο νερό στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την αποκάλυψη με την οποία ασχολήθηκε πρώτο – και ίσως μόνο, σε τόσο βάθος – το pbnews.gr από τον περασμένο Απρίλιο. H υπόθεση αυτή απέκτησε τις τελευταίες μέρες μια άλλη διάσταση, όπως επίσης πρώτο αποκάλυψε το pbnews.gr το περασμένο Σάββατο, με την υποβάθμιση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου σε μια κίνηση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που καταγγέλλεται ότι έχει ως στόχο να φιμώσει τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υδάτων, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο ξεσκέπασμα της περίεργης υπόθεσης χειρισμού του Μέτρου Μ05Σ0803 στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΣΔΛΑΠ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)

 

Ο κίνδυνος

Πρακτικά μιλάμε για τον κίνδυνο να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον, το νερό που προορίζεται για τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εξαιτίας της επιτρεπόμενης υπεράντλησης του υπέρτατου δημόσιου αγαθού από τις δύο μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης της περιοχής μας. Αυτή την υπεράντληση επιτρέπει το «πειραγμένο» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεσμικό πλαίσιο και ασφαλώς δεν είναι ο Δήμος ελεγκτής της νομιμότητας των αποφάσεων του συντονιστή της Αποκεντρωμένης αλλά αγγίζει καίρια το Δήμο Ιωαννιτών η πιθανή προοπτική να μην έχει η ΔΕΥΑΙ τα επόμενα χρόνια, επαρκείς ποσότητες νερού για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, όταν μάλιστα το αίτημα της Δημοτικής Επιχείρησης για αύξηση κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα της ποσότητας νερού που αντλεί, έχει ξεχαστεί στα συρτάρια της Διεύθυνσης Υδάτων εδώ και δύο χρόνια!

Επομένως, οι απαντήσεις των Ελισάφ και Μπαρτζώκα ότι «ο Δήμος δε νομοθετεί ούτε δίνει άδειες στις βιομηχανίες» είναι ακριβείς αλλά συνιστούν πολιτική… Πόντιου Πιλάτου για ένα θέμα που αφορά το μέλλον του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Όσο για την απάντηση του αντιδημάρχου υποδομών Γ. Αρλέτου αναφορικά με τα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν για το νερό στην περιοχή μας, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για φαραωνικά έργα μεταφοράς νερού από εξωτερική πηγή – από τον Αμάραντο ή τον Αώο ας πούμε – και να απεμπολούμε το δικαίωμα για κύρια δημόσια χρήση του νερού στο Λεκανοπέδιο, έναντι των κάθε είδους ιδιωτικών συμφερόντων. 

Και γνωρίζω καλά πως κάθε φορά που έρχεται ένα θέμα για τις βιομηχανίες εμφιάλωσης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, η ατμόσφαιρα… ηλεκτρίζεται… Αυτό λογικά το θυμάται καλά και ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, καθώς την άνοιξη του 2018 η δημοτική του ομάδα διχάστηκε εντός του δημοτικού συμβουλίου για τα πρόστιμα στις δύο βιομηχανίες.  

 

Ο αναπτυξιακός οργανισμός

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Θ. Μπέγκας στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ήταν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έριξε άκυρο στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, κρίνοντας μια υπόθεση του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης. Ο τρόπος που τέθηκε το θέμα ωστόσο, δεν προκάλεσε την απάντηση του Δημάρχου αν η δημοτική του αρχή προτίθεται ή όχι, να επαναφέρει το θέμα της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Βορείων Τζουμέρκων που είχε απορρίψει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων τον περασμένο Μάρτιο

Η αρμοδιότητα σύστασης ενός τέτοιου οργανισμού δόθηκε στην Οικονομική Επιτροπή αμέσως μετά, ωστόσο η διοίκηση Ελισάφ δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή τη… διευκόλυνση και ο Δήμαρχος χθες δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

 

Μια πρόταση

Κλείνω με μια πρόταση πολιτισμού (ένεκα ότι έχω στερέψει τελευταία από υλικό και έμπνευση και μετράω αντίστροφα τις φορές που θα «δηγματίσω» πριν φύγω για Ερμιόνη)…

Απόψε στο «Φρόντζο», αν προλαβαίνετε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή και να κάνετε κράτηση, εμφανίζεται ένα… διαφορετικό καλλιτεχνικό σχήμα, μιας περίεργης παραγωγής, μιας ακόμα πιο περίεργης διοργανώτριας αρχής.

Το mέta ή αλλιώς Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού είναι το ερευνητικό, πολιτικό κέντρο του ΜεΡΑ25, του κόμματος του… «αγάπη μου, σήμερα έκλεισα τις τράπεζες», Γιάνη με ένα -ν Βαρουφάκη.

Ο συγκεκριμένος φορέας, κάτι σαν το ΙΣΤΑΜΕ για το ΠΑΣΟΚ ή το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη ΝΔ, έφτιαξε ένα καλλιτεχνικό μπουλούκι, κατ’ αντιστοιχία των Ηπειρωτών μαστόρων του παρελθόντος που περιόδευαν και έχτιζαν… και περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι σε έξι συνολικά σταθμούς, ένας εκ των οποίων είναι τα Γιάννενα.

 

Ένας Κονιτσιώτης περφόρμερ

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Προφανώς όχι γιατί έγινα ξαφνικά ψηφοφόρος του ΜεΡΑ25 ή γιατί γουστάρω τα προπαγανδιστικά κολπάκια του κάθε κόμματος, όταν ψάχνω να ψυχαγωγηθώ.

Στο εμφανιζόμενο απόψε το βράδυ μπουλούκι του mέta συμμετέχει ένα δικό μας παλικάρι, ο εκ Κονίτσης ορμώμενος Κωνσταντής ο Πιστιόλης. Ένας περφόρμερ μουσικός, βασικά για πνευστά αλλά όχι μόνο.

Τον εν λόγω μουσικό γνώρισα πριν από μερικά χρόνια σε μια συναυλία του Γιάννη Χαρούλη. Ο μουσικός αυτός ήταν ο… μισός Χαρούλης και η εκτίμησή μου αυτή επιβεβαιώθηκε προχθές, που ξαναπήγα σε συναυλία του Χαρούλη και έφυγα με το συναίσθημα του ανικανοποίητου, γιατί πολύ απλά έλειπε η μουσική συμμετοχή του Πιστιόλη, με την οποία ο Χαρούλης απογειώνονταν.

Αυτά για όσους αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, μέσα από τις σύγχρονες, «πειραγμένες» εκδοχές της και θεωρώ πως έχοντας περάσει ένα δύσκολο χρόνο, η μουσική, μια συναυλία, είναι ένα καλό γιατρικό για όλους μας, έστω κι αν απαιτείται μια μικρή «θυσία» οικονομική για ένα μέσο πορτοφόλι.

 

Λείπει το ΔΗΠΕΘΙ;

Αντιλήφθηκα για να μείνω στον πολιτισμό, τις τελευταίες μέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αντίδραση και αυξημένη καχυποψία αναφορικά με την παράσταση «Βάκχες», στην οποία είναι συμπαραγωγός φέτος το καλοκαίρι, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. 

Την παράσταση σκηνοθετεί η Γιαννιώτισσα Νικαίτη Κοντούρη και τα αρνητικά σχόλια των ημερών αναφέρονταν στην απουσία του Δήμου Ιωαννιτών και του ΔΗΠΕΘΙ συγκεκριμένα, από την επικοινωνιακή προώθηση και προβολή της συμπαραγωγής του.

Θυμίζω πως η Ν. Κοντούρη είναι εδώ και δεκαετίες καλή φίλη του Δημάρχου Μ. Ελισάφ, την είχε μάλιστα υποψήφια δημοτική σύμβουλο στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του 2019 η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» και ενόψει της επιλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ, φημολογούνταν πως προωθούσε ως εκλεκτή του ο Δήμαρχος της πόλης. Ως γνωστόν, η τελική επιλογή για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν άλλη και καταγγέλθηκε μάλιστα ένα έντονο παρασκήνιο που φέρεται να έφερε σε κόντρα το Δήμαρχο και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΙ.

Δε μου προκύπτει πάντως εμένα η θεωρούμενη από κάποιους πρόθεση απαξίωσης της συμπαραγωγής του ΔΗΠΕΘΙ, γιατί οι άνθρωποι του θεάτρου προσκάλεσαν κόσμο στην πρεμιέρα του έργου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την παράσταση με δελτία τύπου και στη χθεσινή συνέντευξη της Προέδρου Ελ. Ακονίδου, ενώ για σήμερα το μεσημέρι το ΔΗΠΕΘΙ έχει καλέσει σε συνέντευξη τύπου, στο ξενοδοχείο Epirus Palace. 

Άρα, είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν και στην Ν. Κοντούρη όλα αυτά τα θέματα ώστε να πάρει θέση. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons