ΔΗΓΜΑΤΑ 16/11 (Εδώ Πολυτεχνείο…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 16/11 (Εδώ Πολυτεχνείο…)

Βρέθηκα χθες το πρωί, σε μια σχολική γιορτή δημοτικού, για την επέτειο του Πολυτεχνείου…

Δεν θα ανοίξω την κουβέντα για τα μηνύματα που περνούν τα ποιήματα αυτής της ημέρας, γιατί θα παρεξηγηθώ και γιατί το θέμα είναι μεγάλο και δε μπορεί να εξαντληθεί μέσα στα όρια μιας παραπολιτικής στήλης. Απλά θα πω πως για να ξεμπερδέψουμε από τα κόμπλεξ που μας κατατρύχουν ως λαό, θα πρέπει… χθες… να ξαναδούμε μέσα από το κατά το δυνατόν, αντικειμενικό πρίσμα των ιστορικών γεγονότων, όλες τις αλήθειες της κάθε στιγμής του παρελθόντος μας, προκειμένου να πάμε παρακάτω.

Διαφορετικά, κάθε 17η Νοέμβρη ή σε κάθε μαθητική και φοιτητική κατάληψη όπως αυτές που γίνονται τούτες τις μέρες, θα αισθανόμαστε μερικοί ότι η Χούντα δεν τελείωσε ποτέ ή ότι εξακολουθούμε να ζούμε σε ένα ανελεύθερο κράτος.

Και θα ηχεί σαν αστείο στα αυτιά μας, το σύνθημα «η Χούντα δεν τελείωσε το ’73»… (προφανώς και δεν τελείωσε τότε, αλλά το ’74…). Οι δε πολιτικοί που υιοθετούν αυτές τις γελοιότητες και τις ανιστόρητες συγκρίσεις και υπερβολές, είναι επιεικώς για… «μπάτσες» (και είμαι κατά της βίας εγώ, έτσι;).

 

Μια σχολική γιορτή – επεισόδιο

Έρχομαι στο προκείμενο: η σχολική γιορτή που σας έλεγα, διακόπηκε πριν καν καλά – καλά ξεκινήσει, γιατί λιποθύμησαν δυο μαθητές. Ο πρώτος μάλιστα έπεσε ευθεία και προσγειώθηκε με το κεφάλι και παρ’ ολίγον, να τραυματίζονταν σοβαρά. Το σοκ που ακολούθησε ήταν μεγαλύτερο για τους συμμαθητές του παιδιού, και σε λιγότερο από πέντε λεπτά, λιποθύμησε και δεύτερο παιδί!

Δεύτερη διακοπή και πολλά παιδιά άρχισαν να κλαίνε, φοβισμένα. Πολλοί γονείς παράφρονες, ανησύχησαν, λες και επρόκειτο για κολλητική αρρώστια…

Ο διευθυντής του σχολείου υποδειγματικά δρώντας, κάλεσε το ΕΚΑΒ για να εξετάσουν τα παιδιά και ακολούθως έπραξε το αυτονόητο και διέκοψε τη γιορτή, λέγοντας πως «μας την χρωστάνε τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού»… (κι εκεί πετάχτηκε ένας πιτσιρικάς και πρότεινε να γίνει η γιορτή τη Δευτέρα…).

 

Άλλοι τρόποι αντί γιορτών

Φεύγοντας από το σχολείο σκεφτόμουν, αν έχουν πραγματικό νόημα αυτές οι γιορτές και αν ναι, για ποιους;

Για τους γονείς των παιδιών τα οποία συμμετέχουν στη γιορτή και που πάμε στο σχολείο να καμαρώσουμε τα βλαστάρια μας να απαγγέλλουν ποιήματα και να τραγουδάνε με τη σχολική χορωδία; (προσωπικά, ως μαθητής, θεωρούσα τις γιορτές αγγαρεία, γιατί έπαιρνα πάντοτε ποίημα ή αφήγηση, επειδή ήμουν καλός και με καθαρό λόγο στην απαγγελία. Όχι ότι το ήθελα…)

Για τα ίδια τα παιδιά, επειδή η ενασχόληση με τα γεγονότα μπορεί να αποτελέσει τη βιωματική εμπειρία που θα τους μεταδώσει ευκολότερα την επιθυμητή γνώση, σε σχέση με ό,τι θα συμβεί από την απλή διδασκαλία του μαθήματος, μέσα στην σχολική τάξη; Αν κρίνω από τον εαυτό μου, δε θεωρώ ότι συνέβαινε αυτό. Αν κρίνω από το γιο μου (το μόνο που περιμένει κάθε φορά από αυτές τις μέρες, είναι να τελειώσει η γιορτή για να πάει να παίξει με τους φίλους του…), το ίδιο… Μόνο χαμένες ώρες μαθήματος μετράω για να προετοιμαστεί μια σχολική γιορτή, η οποία στο τέλος διακόπηκε, αν μιλήσουμε για το προκείμενο.

Δεν είμαι παιδαγωγός αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχουν άλλοι τρόποι να τιμήσουμε τα γεγονότα και τους προγόνους μας. Να γίνουν τα παιδιά πιο ενεργοί πρωταγωνιστές σε μια βιωματική εκπαιδευτική διαδικασία κι όχι «παπαγάλοι» για να πάμε εμείς οι γονείς να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο.

Τα ίδια ακριβώς πιστεύω και για τις παρελάσεις, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ Συριζαίος…

 

Πώς αλλάζουν οι καιροί

Είπα ΣΥΡΙΖΑ και καταλήψεις…

Μετά από τέσσερα χρόνια… μνημονιακής αλλοτρίωσης, το κόμμα της… καρδιάς μας έχει βγει στο κινηματικό «κουρμπέτι», χωρίς το φόβο να αρχίσουν να πέφτουν φίλιες «ψιλές»…

Η Αστυνομία του Μητσοτάκη έγινε ξαφνικά βίαιη, «χουντική», «δολοφονική» κλπ. ενώ η Αστυνομία του Αλ6 κρατούσε τριαντάφυλλα, όταν διαδήλωναν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές…

Και δεν πέρασε ούτε μισός χρόνος από την προεκλογική ομιλία του Τσίπρα στα Γιάννενα, όταν έξω από το Du Lac γίνονταν προληπτικές συλλήψεις, ανθρώπων που συμμετείχαν στο αντι-oil κίνημα…

 

Κόμμα «νεκρό»

Εικόνα κλινικά νεκρού δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες, το ΚΙΝΑΛ…

Οι μισοί αγωνιούν περιμένοντας να δουν την τύχη του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος και οι άλλοι μισοί έχουν κόψει πέρα…

Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε θα συνεχίσει να «φυτοζωεί» ως τις επόμενες εκλογές, οπότε και λογικά θα έλθει το τελειωτικό χτύπημα είτε θα γίνει κάτι που θα κάνει το κόμμα να ανανήψει. Στην παρούσα φάση, δεν παίζει το ενδεχόμενο να τραβήξει κάποιος τη πρίζα της μηχανικής υποστήριξης και να μας αφήσει χρόνους το κόμμα, εννοώντας πως δε διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια πρωτοβουλία που να τα κάνει π@τ@ν@ που λέμε και στην αργκό…

Σε τοπικό επίπεδο, τον τελευταίο καιρό ψάχνω να βρω ΚΙΝΑΛ και δε βρίσκω… Είναι εντυπωσιακό!

Γυρνάτε πίσω ή έστω τηλεφωνείστε, σας λέω…

 

Η δήλωση Γάτσιου

Ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Γάτσιος που δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτικά και μετά τις εκλογές στην περιοχή μας, κάνοντας πράξη αυτό που είχε πει πριν από τις εκλογές, ότι «ήλθε για να μείνει», εξέφρασε με δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα.

Όπως είπε: «Όταν ένας πολιτικός οργανισμός αναλίσκεται σε θέματα και διευθετήσεις που αφορούν στο «εσωτερικό» του παρά στην προσπάθεια διάδοσης των ιδεών του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι διευθετήσεις αυτές καθορίζουν και την εξωτερική του εικόνα, τότε αναπόδραστα οδηγείται σε μια περιδίνηση περιθωριοποίησης. Αυτό διδάσκει η πολιτική κοινωνιολογία και πρέπει να προσέξουμε να μη συμβεί στην παράταξή μας».

Προφανώς ο πρώην Πρύτανης ξέρει ότι συμβαίνει όντως αυτό που λέει πως φοβάται να μη συμβεί αλλά προσπαθεί να μας το φέρει με τρόπο, σε μας και στους «συντρόφους» του.

 

Καλές αλλαγές

Έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως δε νοείται στρατηγική εξωστρεφούς δράσης για την προβολή του τουρισμού, από την Περιφέρεια Ηπείρου και να μην υπάρχει μια συντεταγμένη ομάδα για να το κάνει αυτό. Υπηρεσιακά μπορεί να εκπροσωπείται από τους καλύτερους η Περιφέρεια που λέει ο λόγος αλλά ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος απείχε από αυτή τη διαδικασία, σχεδόν ανέκαθεν.

Το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε να πει κανείς πως η Περιφέρεια βρήκε κι αυτό που λέω ότι της έλειπε, δηλαδή το καταρτισμένο για τον τουρισμό, πολιτικό πρόσωπο, στον Ηλία το Γκαρτζονίκα. Εκτός από υπηρεσιακός παράγοντας είναι πλέον και εκλεγμένος με την παράταξη της περιφερειακής αρχής, περιφερειακός σύμβουλος, άρα μπορεί να συνδυάζονται στο πρόσωπό τους οι υπηρεσιακές και πολιτικές ανάγκες για τη δουλειά που μιλάμε…

Με κάθε αφορμή βέβαια, δίνεται και η δυνατότητα να κάνει ταξιδάκι δωρεάν όλο και κάποιος περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, πέρα από την αναψυχή του… Ας είναι…

 

Τα νεύρα μου…

Ο φίλος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μάλλον το κάνει επίτηδες… Να γίνομαι εγώ εμμονικός και να φαίνομαι εμπαθής… Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι! Γιατί όλες οι συνεδριάσεις από δω και πέραν, θα γίνονταν Τετάρτες και απογεύματα!

Ο λόγος είναι προφανώς ότι το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος θα αναλύσει «τι είναι προοδευτικό σήμερα;»… σε εκδήλωση κάποιων από την Αθήνα.

Ρε πάτε καλά;

Είναι βέβαιο πλέον, ότι το κάνουν επίτηδες για να σπάνε τα νεύρα τα δικά μας (των ενημερωτάδων που λέει κι ο φίλος μου ο Γιαννάκης) και της αντιπολίτευσης.

 

Οι μετ-εκλογές στο ΤΕΕ

Ως την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να επικυρωθούν τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και να ανάψει το «πράσινο φως» για την τυπική έναρξη των διαβουλεύσεων με στόχο το σχηματισμό διοίκησης, τόσο στο κεντρικό ΤΕΕ όσο και στα περιφερειακά του τμήματα.

Στο Τμήμα Ηπείρου – Λευκάδας του ΤΕΕ, με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, ο Γιάννης ο Τσίγκρος πρόκειται να καλέσει όλες τις παρατάξεις και να τους απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας. Μετά την αναμενόμενη άρνηση, οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στις τρεις πρώτες παρατάξεις: ΔΚΜ (ΝΔ), ΔΕΣΜΗ (ΚΙΝΑΛ) και Ενωτική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ).

Υπό προϋποθέσεις υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να συνασπιστούν ο δεύτερος και τρίτος και να εκτοπίσουν από το προεδρείο του ΤΕΕ τον πρώτο των εκλογών.

Καταλυτικός παράγοντας θα είναι ασφαλώς η παράταξη του Γ. Λυκοτραφίτη.

 

Άλλη ενημέρωση, μια συνισταμένη

Σε ένα άλλο Επιμελητήριο, το εμπορικό, εμφανίστηκε Γερμανός επενδυτής και όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο τύπου, μίλησε για το ενδιαφέρον της επιχείρησης που εκπροσωπούσε, να επεκτείνει στα Γιάννενα τις δραστηριότητές της.

Από το αντίστοιχο δελτίο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, μάθαμε το όνομα του επενδυτή και το όνομα της επιχείρησης που εκπροσωπούσε.

Υπάρχει προφανώς μια διαφορά στην ποιότητα της ενημέρωσης από τους δύο φορείς και μια κοινή συνισταμένη: κανείς τους δεν… «ίδρωσε» για να έλθει, αν ευοδώσει τελικώς, η Γερμανική εταιρεία στα Γιάννενα. Μην ακούω υπερβολές…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 16/11/2019)

Show Buttons
Hide Buttons