ΔΗΓΜΑΤΑ 16/2/2019 (Μια διδακτική ιστορία…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 16/2/2019 (Μια διδακτική ιστορία…)

Μια διαπίστωση

Όσους… «σκίζονται» αυτές τις μέρες, προκειμένου να σας πείσουν πως η απόφασή τους να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και συγκεκριμένα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπορεύτηκε από την παρακίνηση των οικείων και φίλων τους και δευτερευόντως από το ένστικτο που τους συνεπήρε για να σώσουν τον τόπο τους (!)… απλά μην τους πιστεύετε…

15 χρόνια θα πει κανείς, είναι πάαααρα πολλά για να καταλάβεις Παναγιώτη (Μπούρχα) πως τα ταπεινά κίνητρα είναι αυτά που καθοδηγούν τους ανθρώπους στις αποφάσεις τους, είτε μιλάμε για τη φιλοδοξία ενός προέδρου δεκαπενταμελούς να γίνει κάποτε Πρωθυπουργός και να προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης, είτε μιλάμε για την απόφαση ενός οποιουδήποτε ανθρώπου να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

 

Μια ιστορία

Ο μακρύς αυτός και βαθυστόχαστος πρόλογος οδηγεί στην εξής ιστορία που περιγράφει τη διαδρομή ενός ανθρώπου, όταν δε θέλει να δουλέψει και που έχει επίσης, τη ματαιοδοξία της αυτοπροβολής.

Αποσπασμένος/-η ων/ούσα σε μια κομματική θέση το πρόσωπο της αληθινής ιστορίας μας, δεν πηγαίνει εδώ και μερικά χρόνια στη δουλειά του/της, στη θέση του δημοσίου που κατέχει. Επειδή όμως, επίκεινται εκλογές και το κόμμα δε τον/την σώζει, απευθύνεται πρώτα στον έναν υποψήφιο Δήμαρχο και του ζητά να του/της εξασφαλίσει την εκλογιμότητα (!), ώστε να μην επιστρέψει στη δουλειά, μετά τις εθνικές εκλογές. Επειδή ο υποψήφιος Δήμαρχος αρνείται να κάνει αυτό το «παζάρι», ο μέλλων/-ουσα υποψήφιος/-α, συνεχίζει την πολιτική διαπραγμάτευση με υποψήφιο Περιφερειάρχη. Εισπράττει την ίδια άρνηση στην παράλογη απαίτηση αλλά δεν πτοείται!

Επιτέλους βρίσκει τον πρόθυμο στο εύκολο ψέμα, άλλον υποψήφιο Περιφερειάρχη και συμφωνεί μαζί του, να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό του! «Χάφτει» – το ζώον, μετά συγχωρήσεως… – πως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, να ψηφίσουν τον απαιτητικό/-η υποψήφιό του…

Και ακολούθως, έρχεται το μελιστάλαχτο ποιηματάκι, για το ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή μας για τα κοινά.

Σαν αυτή την εντελώς αληθινή ιστορία, μπορεί να ακούσετε αυτές τις μέρες κι άλλες, πιο αστείες…

Οι βουλευτές μας είναι «καθρέφτης» του εαυτού μας, οπότε μην τους κατηγορούμε και τους χλευάζουμε, επειδή παζαρεύουν το αύριό τους, οι άνθρωποι, έστω και με τον εντελώς πιο αναίσχυντο τρόπο!

 

Το κενό του ΚΙΝΑΛ

Στο τοπικό ΚΙΝΑΛ, έχουν καταφέρει τις τελευταίες μέρες, να γίνουν μάτσο…

Υποσχέθηκα να μην πω πολλά πριν ανακοινωθεί η έβδομη υποψηφιότητα από το ψηφοδέλτιο Ιωαννίνων του κόμματος, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό αυτή η υποψηφιότητα να είναι η Αγγελική η Αγγέλη, και δε θέλω να την «κάψω».

Η δικηγόρος από το Ζαγόρι εκτιμώ πως είναι ένα εξαιρετικό πρόσωπο για να συμπληρώσει το πολύ καλό ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η ετεροπρόταση στο πρόσωπο της Αγγελικής, προς τον Παύλο Χρηστίδη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει πολλά προβλήματα και έχει δημιουργήσει απίστευτες έριδες και τερατώδη σενάρια τις τελευταίες ώρες.

Αν είναι όντως υποψήφια βουλευτής η Αγγελική, θα αναφερθώ μελλοντικά σε αυτό το παρασκήνιο, το υπόσχομαι.

 

Χαλαροί στο ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ γενικά τώρα, δε βλέπω να ζορίζονται με τίποτα από τα όσα συμβαίνουν τελευταία.

Η Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση έχει ας πούμε, καμιά δεκαριά μέρες που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με τον Αλέκο Καχριμάνη για την Περιφέρεια Ηπείρου και μαθαίνω πως έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της, για τη διαγραφή της από το ΚΙΝΑΛ, επειδή δεν ακολούθησε την επίσημη επιλογή του κόμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αν αυτό δε συμβαίνει, απλά θα σημαίνει πως το κόμμα έχει μπει στον αυτόματο και απλά οι της πρώτης γραμμής περιμένουν να τελειώσουν οι εθνικές εκλογές για να ξαναεκλεγούν…

 

Η «νέα» παράταξη

Η προχθεσινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου του «Κοινού των Ηπειρωτών» για την Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων, με τα πρώτα 16 πρόσωπα που παρουσιάστηκαν, ήλθε να επιβεβαιώσει τον εδώ και καιρό ισχυρισμό μου πως ο Γιώργος ο Ζάψας πήρε κάποιους από τους «κολλητούς» του που είχε μαζί του και στη «Συμμαχία Ηπειρωτών» και πήγε να βρει τους Συριζαίους, για να φτιάξει τη δική τους παράταξη, για τις εκλογές του Μαΐου.

Πάνω από τους μισούς, είναι οι υποψήφιοι που το 2014 στελέχωναν ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποιοι ελάχιστοι βρίσκονταν τότε στη «Συμμαχία Ηπειρωτών» και έχουμε και ελαχιστότατες νέες προσθήκες, όπως ο Κώστας ο Γιωτάκης για παράδειγμα…

Με αυτό το ψηφοδέλτιο – και με αυτόν επικεφαλής, υπό αυτό το κόμμα – η παράταξη αυτή δε μπορεί να πάει πολύ μακριά, έχω προβλέψει εδώ και καιρό αλλά αυτό θα φανεί στο «ταμείο».

 

Σίγουρος για κωλύματα;

Υποθέτω πως ο Ζάψας που είναι αρκετά μεθοδικός, έχει ψάξει πιθανά ασυμβίβαστα και τέτοια θεματάκια που μπορεί να χαλάσουν την εικόνα μιας παράταξης…

Κώλυμα για συμμετοχή σε εκλογές έχει σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» (άρθρο 50 του νόμου 4555/18 παρ. 1δ) «δ) Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων της περιφέρειας, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, στις περιφέρειες στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η αρμοδιότητά τους, μέσα στο 18μηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».

Στο ΓΕΜΗ καταγράφεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος κρατικού φορέα, διορισμένος ως τις 2/7/2020, υποψήφιος του Ζάψα. Η θητεία του εν λόγω υποψήφιου έχει τελειώσει εδώ και καιρό αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι τον καλύπτει το 18μηνο που φτάνει μέχρι τις 27/11/2017.

 

Με Νουτσόπουλο η ΛΑΕ στην Περιφέρεια;

Μένοντας στην Περιφέρεια, οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου», το σχήμα που εμφανίστηκε προ εβδομάδων και για το οποίο σας είχα προϊδεάσει αρκετό καιρό πριν… συνεχίζουν να είναι… ενεργοί και διερευνούν ακόμα τις πολλές πιθανότητες να κατέλθουν στις εκλογές του Μαΐου, με πρόταγμα περιβαλλοντικά συνθήματα, όπως την αντίδραση στο πετρέλαιο κλπ.

Τους έφυγαν στην πορεία οι Λαετζήδες, τα μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» που διαφώνησαν για τεχνικούς και άλλους λόγους με την πλειοψηφία του εγχειρήματος.

Από το κόμμα του Παναγιώτη του Λαφαζάνη, εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου… Θα μιλάμε για το… νιοστό ψηφοδέλτιο – έχω χάσει το λογαριασμό.

Το πρόσωπο που βολιδοσκοπείται για επικεφαλής είναι ο Κώστας ο Νουτσόπουλος. Ο κ. Νουτσόπουλος είναι γνωστός στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής, καθώς από το 1998 μέχρι το 2010 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Φίλιππα Φίλιου. Επίσης το 2014 μετείχε στις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών με το ΣΥΡΙΖΑ και με υποψήφιο Δήμαρχο τον Λάζαρο Νάτση. Με την αποχώρηση το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε στη «Λαϊκή Ενότητα» και ήταν υποψήφιος Βουλευτής στις εκλογές του 2015.

 

Ένας κατάσκοπος κι ένας αντίπαλος

Ο Νίκος ο Γκόντας ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Ήταν η πρώτη θεσμική επαφή που είχε ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» το πρωί της Παρασκευής, ακολουθούμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους Νίκου Τσόλη, Γιάννη Εμμανουηλίδη και Βασίλη Βλέτσα και τους υποψήφιους Δημήτρη Μπαράτσα και τον επιχειρηματία Γιώργο Αθανασίου).

Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Μπαράτσας και «αντίπαλος» της σημερινής διοίκησης, κατ’ αρχάς, επισκέφτηκε τον πρόεδρο Γιάννη Μήτση κι αυτή ήταν μια πρώτη αμήχανη στιγμή της συνάντησης.

Το άλλο ωραίο, ήταν πως ως μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου (Α΄ Αντιπρόεδρος), υποδέχτηκε την ομάδα της «Πρωτοπορίας» μαζί με τα άλλα μέλη της διοίκησης και ο Μάκης ο Χρυσοστόμου…

Από αβρότητα, από πολιτικό πολιτισμό που λέει κι ο Δήμαρχος ή ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό του Μπέγκα, δεν ξέρω…

 

Ο Φίλης για τις εφημερίδες

Για την κατάσταση των τοπικών μέσων ενημέρωσης ενδιαφέρθηκε αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός, πρώην δημοσιογράφος και διευθυντής της «ΑΥΓΗΣ» για πολλά χρόνια, Νίκος Φίλης.

Ψιλοκουφάθηκε μόλις άκουσε πως στα Γιάννενα υπάρχουν επτά τοπικές εφημερίδες.

Αναμενόμενα, και στον τομέα αυτόν, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, προσπάθησε να πείσει εμένα και τους συναδέλφους μου πως επί εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έγιναν θαύματα…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 16/2/2019)

Show Buttons
Hide Buttons