ΔΗΓΜΑΤΑ 16/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 16/6/2020

Το κράτος των πολιτικάντηδων, το κράτος της σκληρής «Δεξιάς» που εκδικείται ή που απλά βολεύει τους «ημέτερους» έκανε την εμφάνισή του στην περίπτωση των διευθυντών και αρχιφυλάκων των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας μας.

Οι έχοντες τη «γαλάζια» κομματική ταυτότητα, είναι οι ευνοημένοι της όλης διαδικασίας που υπέγραψε μια κυρία… γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία το τελευταίο διάστημα βρέθηκε με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα. Κομματικό στέλεχος ούσα και αποτυχούσα υποψήφια βουλευτής η ίδια, δεν χρειάζονταν την αξιοκρατία και πολλά… για να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ευαίσθητο πόστο και καθώς φαίνεται, με συνοπτικές διαδικασίες ήλθε για να καρατομήσει άξια και κριμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έτυχε να ανήκουν σε άλλο κόμμα.

Το τρελό παρεμπιπτόντως, είναι πως δεν «φαγώθηκαν» ας πούμε Συριζαίοι που απέτυχαν στο έργο τους, αν θεωρήσουμε για παράδειγμα, πως ο Κορυδαλλός δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα σωφρονιστικού καταστήματος ούτε καν στην επικράτεια, όχι διεθνώς…

Δεν πάει καιρός που για μια ακόμα φορά, διαπιστώθηκε πως οι τρόφιμοι του Κορυδαλλού είχε υπερπολυτελείς υπηρεσίες στη διάθεσή τους (τζακούζια κλπ. – εδώ). Ο διευθυντής των φυλακών αυτών όπως και οι αρχιφύλακάς του όμως, δεν υποβαθμίζονται, αφού ο πρώτος προορίζεται λέει, για υψηλόβαθμο πόστο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δε δεύτερος παραμένει στον Κορυδαλλό σε άλλη υπηρεσία. 

 

Η περίπτωση των Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα, κύριοι και κυρία βουλευτές της ΝΔ, εδώ και δέκα χρόνια δεν είχε ακουστεί το παραμικρό για την διευθύντρια των φυλακών, Ελένη Αγαπητού, η οποία ήταν γνωστό πως ήταν ανέκαθεν και παραμένει και σήμερα, στέλεχος του πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ. Είχε κριθεί προ δεκαετίας από υπηρεσιακό συμβούλιο, διαθέτει πτυχίο κοινωνιολογίας και δύο μεταπτυχιακά, το ένα εκ των οποίων στη δημόσια διοίκηση και έχει πλέον δεκαετή προϋπηρεσία στο πόστο της διεύθυνσης των δικαστικών φυλακών της πόλης μας. 

Αντικαθίσταται από κομματικό στέλεχος με προσόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα της καρατομηθείσας διευθύντριας, ενώ και ο αρχιφύλακας αντικαθίσταται από απλό φύλακα, ο οποίος αναβαθμίζεται χωρίς να γίνει καν πρώτα υπαρχιφύλακας! Και με εκκρεμότητα σε πειθαρχικό έλεγχο που του έχει γίνει στο παρελθόν. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του δηλαδή, βουλευτές μας, και κ. Κυριάκο μας!

Η ιστορία που ζήσαμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και με τον συνταξιούχο κομματάρχη που του είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης ότι θα τον κάνει διοικητή αν στηρίξει ΝΔ και όχι Καμμένο (εδώ) επαναλαμβάνεται για θέσεις της δημόσιας διοίκησης που δεν έχουν τους παχυλούς μισθούς των νοσοκομείων, ας πούμε.

 

Από διευθύντρια απλή υπάλληλος…

Και προφανώς δεν πιστεύω ότι η γενική γραμματέας κάνει του κεφαλιού της. Ο πρώην Πασόκος Χρυσοχοΐδης όμως, τι λέει αλήθεια για όλα αυτά; Είναι πολιτικός προϊστάμενος της κυρίας γενικής γραμματέως.

Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο, την ώρα που μιλάμε για νέες φυλακές στα Γιάννενα.  

Τις καρατομήσεις των διευθυντών ετοίμαζαν από καιρό, αλλά η πανδημία τους «φρέναρε». 

Η Αγαπητού διηύθηνε το σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων, με – μετρήσετε πόσες – διαφορετικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό θέμα. Ούτε τον τελευταίο χρόνο ασφαλώς, παράκουσε κάποια εντολή του Υπουργείου ή δεν εκτέλεσε το σχέδιο της πολιτείας, όπως της ζητήθηκε. Αντίθετα όλα αυτά τα χρόνια, η διεύθυνση των φυλακών κατάφερε να ελέγξει τον αριθμό των τροφίμων και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, που κάποια στιγμή νωρίτερα, ξεπέρασε κάθε όριο, οδηγώντας τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και στοιχίζοντας μια καταδίκη. Αυτή η προσφορά εκτιμάται με ξαφνικές καρατομήσεις…

Η απόφαση της ΓΓ όμως, υποβιβάζει τη νυν διευθύντρια σε απλή υπάλληλο. Προφανώς και θα κινηθεί δικαστικά, για να δικαιωθεί απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, όπως επίσης και η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων πρόκειται να φτάσει ως την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.    

 

Τι είναι αυτό;

Αυτές οι αποφάσεις είναι ασύμβατες με την προσπάθεια του Μητσοτάκη να καταλάβει ζωτικό χώρο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Η μέχρι τώρα στρατηγική του Μητσοτάκη αποκάλυψε τη διάθεση του Πρωθυπουργού να φέρει κοντά του στελέχη από τον κεντρώο χώρο, μετριοπαθή που δεν είναι και απαραίτητο να ενταχθούν στη ΝΔ. Έτσι, έδωσε ως τώρα μια αίσθηση πανστρατιάς και κοινού μετώπου κατά των προβλημάτων της χώρας.

Τη μια οι διοικητές των νοσοκομείων, την άλλη το φιάσκο με τα ιδιωτικά ΚΕΚ και τώρα οι αλλαγές στις φυλακές δείχνουν ότι η ΝΔ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν, το οποίο τραβάει προς τα πίσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όταν έχουν την εξουσία.

 

Μια απάντηση συμπλήρωμα

Απαντώντας στα «Δήγματα» του Σαββάτου, ο Δήμαρχος της πόλης μας θέλησε να τεκμηριώσει τις μισές απαντήσεις που έδωσε η πρώτη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής απέναντι στις καταγγελίες των Γιαννιωτών καλλιτεχνών, οι οποίοι αισθάνονται πως παραγκωνίζονται από τις πολιτιστικές δράσεις του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ. Η απάντηση είναι προς τους διαμαρτυρόμενους και όχι σε μένα, προφανώς, αλλά μάλλον ο Δήμαρχος αισθάνθηκε αυτό που επεσήμανα κι εγώ στα «Δήγματα» του Σαββάτου, πως δηλαδή με την πρώτη ανακοίνωση, ήταν σα να πετά τη μπάλα στην εξέδρα και δεν έδωσε επί της ουσίας διευκρινήσεις σε αυτά που καταλογίζουν στη δημοτική αρχή οι καλλιτέχνες. 

Η συμπληρωματική χθεσινή απάντηση αποκαθιστά όχι όλα, αλλά ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του μέλους του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΙ, στον οποίο ανατέθηκε δουλειά για το φθινόπωρο. «Θα ανιχνεύσει τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης το Σεπτέμβριο» η διοίκηση, λέει η ανακοίνωση, γιατί ο σκηνοθέτης είναι και μέλος του ΔΣ… Ε καλά, όταν έπαιρναν την απόφαση δεν το γνώριζαν;

Η θερινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΙ αποφασίστηκε αιφνιδιάζοντας τους ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή για το καλοκαίρι και έτσι, τα διατιθέμενα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν σε μερικές θεατρικές ομάδες, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ ή κάτι τέτοιο, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης για κατάθεση προτάσεων.

 

Τι θα μπορούσε να γίνει

Επικαλείται ο Δήμαρχος τις συλλογικές αποφάσεις των ΔΣ. Λαμβάνονται ομόφωνα αυτές οι αποφάσεις; Δεν έχει την πλειοψηφία στα ΔΣ η δημοτική αρχή;

Στη φάση που βρισκόμαστε, θα μπορούσε η δημοτική αρχή να λάβει υπόψιν της μια και μόνο έκτακτη συνθήκη. Επαγγελματίες του χώρου έκλεισαν τα εργαστήριά τους και άλλοι φυτοζωούν γιατί ο κόσμος, τα παιδιά, φοβούνται να παρακολουθήσουν ανοιχτά μαθήματα με πολυπληθές κοινό.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι άνθρωποι της τέχνης δεν ασχολούνταν καν με τις δομές του Δήμου, θεωρώντας πως ανέκαθεν το σύστημα λειτουργούσε μεροληπτικά υπέρ κάποιων, των ίδιων πολλές φορές, πιο επιτήδειων, τώρα πια οι ίδιοι άνθρωποι προσβλέπουν στην αλληλεγγύη της πόλης τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, στη χειρότερη κρίση που πέρασε ο χώρος τα τελευταία χρόνια – ο τουρισμός και ο χώρος του θεάματος πλήττεται περισσότερο από όλους από αυτή την πανδημία.

Για μια χρονιά λοιπόν, ο Δήμος θα μπορούσε να διαμορφώσει το πολιτιστικό του πρόγραμμα και με τοπικισμό ακόμα… γύρω από αυτό το αξιόλογο, έμψυχο δυναμικό, και να εφάρμοζε αξιοκρατικά κριτήρια, έτσι που κανείς να μην έβγαινε παραπονούμενος.

Αναθέματα τέλος, αποκλεισμούς και διακρίσεις… δε μπορεί να ρίξουν ή να κάνουν οι πληττόμενοι σε αυτή τη φάση άνθρωποι. Η δημοτική αρχή με την πρώτη της ανακοίνωση επεχείρησε να μοιράσει τον κόσμο στα δύο.

Είμαστε και κάποιοι απέναντι… ή από πάνω… που βλέπουμε τα στρατόπεδα να διατάσσονται και να πολεμούν και μπορούμε να αντιληφθούμε με καθαρό μυαλό πότε έχει δίκιο ο ένας και πότε ο άλλος. Και δεν έχει πάντα το δίκιο με το μέρος της η δημοτική αρχή ούτε κάθε κριτική που της γίνεται είναι άδικη (είναι μια αγαπημένη λέξη του Δημάρχου αυτή, όταν τον ενοχλεί η ασκούμενη κριτική).

Τις καλημέρες μου…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons