ΔΗΓΜΑΤΑ 16/7/2020 (Για λύπηση…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 16/7/2020 (Για λύπηση…)

Ένα από τα πιο… σύντομα ανέκδοτα που θα λέμε για αρκετά χρόνια ακόμα στην Ήπειρο, είναι το «φυσικό αέριο»…

Δεν το θέλουμε ρε παιδί μου… Βολευόμαστε με τα ξύλα μας, με την αιθαλομιχλούλα μας και με το πετρέλαιο, όσοι μπορούν. Όσοι δεν καταφέρνουν τίποτα από τα παραπάνω, απλά προσεύχονται να τελειώσει γρήγορα ο χειμώνας ή βγάζουν τις κρύες ώρες της ημέρας σε θερμαινόμενους χώρους: καφενεία, ΚΑΠΗ, προποτζίδικα, καφετέριες κοκ.

Όταν σε όλη την Ελλάδα γίνεται σχεδιασμός για να επεκταθεί το δίκτυο του φυσικού αερίου, και μόνο στην Ήπειρο, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια «τρύπα» από το χάρτη του ΔΕΣΦΑ που θα δείχνει τις περιοχές τις οποίες καλύπτει το δίκτυό του, αυτός που θα βλέπει από ψηλά την Ελλάδα ή από κοντά το χάρτη του ΔΕΣΦΑ, θα πιστεύει λογικά ότι η Ήπειρος είναι η πιο ζεστή περιοχή της χώρας μας… Ή η πιο πλούσια, γιατί απλά δεν έχουν ανάγκη οι πολίτες της από το φθηνό καύσιμο. 

Τι από τα δύο παραπάνω συμβαίνει όντως;

Τίποτε απολύτως.

Η Ήπειρος είναι μια από τις κρύες περιοχές της χώρας μας κατά τους χειμερινούς μήνες, και σίγουρα δεν είναι μια από τις πιο πλούσιες Περιφέρειες της Ελλάδας, για να μην πω ότι είναι μια από 2-3 φτωχότερες. 

 

Σχεδιασμός με άλλα έργα

Πώς σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του τόπου;

Με κόμβους, πολύ άσφαλτο, δρόμους πάνω στους παλιούς δρόμους, με ρουσφέτια σε ημέτερους για διάφορα μερεμέτια σε εκκλησιές, ξωκλήσια, μοναστήρια κτλ. Και έτσι, αναμένουμε ότι θα φιλοτιμηθεί κάποτε, σε αυτόν τον αιώνα… στον άλλο… πάντως, κάποτε… να έρθει η ανάπτυξη και σε αυτόν τον τόπο.

Προτεραιότητα δεν ήταν ποτέ για την Περιφερειακή Αρχή το φυσικό αέριο. Ούτε για τους άλλους φορείς της Ηπείρου ήταν σοβαρά, για να είμαι απόλυτα δίκαιος.

Θυμάμαι τα… «μέτωπα» του Θωμά του Μπέγκα και μια κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων επί προεδρίας του Γιάννη Μήτση, προκειμένου να πιεστούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες να διεκδικήσουν από κοινού την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Τα… «μέτωπα» του Μπέγκα μείναν στη μέση, η προσπάθεια από πλευράς του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σταμάτησε μετά την αλλαγή ηγεσίας και έκτοτε ουδείς μίλησε ξανά για το φυσικό αέριο.

Μέχρι που ήλθε το σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ που προβλέπει φυσικό αέριο παντού… πλην Ηπείρου… (κατά το διαβόητο «πλην Ιωαννίνων»… Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να οικτίρουμε την τύχη μας ή να καταγγέλλουμε μια υστερόβουλη αρχή, κάπου μακριά από τα Γιάννενα). Αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή είναι η ανικανότητα των τοπικών αρχών και από το 2010 και μετά, πρωτίστως της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου. Δευτερευόντως, όλων των αρχών και παραγόντων της Ηπείρου που δεν ένωσαν τη φωνή τους για την αναγκαιότητα του έργου.

Αυτούς που το έκαναν όπως είπα, τους χλεύασε τότε ο Περιφερειάρχης. Και σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η τότε αντιπεριφερειάρχης προγραμματισμού και ανάπτυξης παρουσίασε τα βήματα που είχε κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για να έλθει με κάποιο τρόπο φυσικό αέριο στην Ήπειρο.

Μετά την Τατιάνα Καλογιάννη όμως, να υποθέσω πως δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς στην Περιφέρεια με το εν λόγω θέμα; 

 

Μήπως να μας έλεγε;

Η Τατιάνα Καλογιάννη βρέθηκε παρεμπιπτόντως προ μηνός στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη μέρα που υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στο έργο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση αυτή, η Τ. Καλογιάννη με τον Περιφερειάρχη Νίκα).

Το συμβουλευτικό έργο ανέλαβε η ένωση των εταιρειών: VM&A Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Ε.Π.Τ.Α. Α.Ε. και Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., έναντι τιμήματος  1,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 1,61 εκατ. ευρώ), όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου. Στο έργο, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – η ίδια που κατασκεύασε και τη δική μας μονάδα ΑΣΑ – περιλαμβάνεται η κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) κτλ. Η ετήσια δυναμικότητα των μονάδων που θα κατασκευαστούν, θα ανέρχεται σε 200.000 τόνους, όταν η μονάδα της Ηπείρου προορίζεται για μέγιστη δυναμικότητα 110.000 τόνων σκουπιδιών. Η Ε.Π.Τ.Α. Α.Ε. έχει στην ιστοσελίδα της τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει και μεταξύ αυτών είναι και το εργοστάσιο ΑΣΑ της Ηπείρου. 

Δεν γνωρίζω αν έχει αποκτήσει επαγγελματική σχέση με την Περιφέρεια της Πελοποννήσου η πρώην αντιπεριφερειάρχης ή αν απλά πήγε στην Τρίπολη για να δώσει κάτι από τη θετική της αύρα στο έργο ΣΔΙΤ της κάτω από το αυλάκι Περιφέρειας, σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει αποκτήσει μια… οικεία σχέση με την περιοχή που σήμερα συζητά το ενδεχόμενο να μας ζητήσει να μεταφέρει τα σκουπίδια της στο εργοστάσιο ΑΣΑ της Ηπείρου. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψή της για το θέμα: είναι υπέρ ή κατά της μεταφοράς σκουπιδιών στην Ήπειρο από άλλη Περιφέρεια; 

Τα σκουπίδια των άλλων

Η άποψη της Τ. Καλογιάννη πάντως, με τα καθήκοντα που έχει αυτή σήμερα, δε μετράει ιδιαίτερα, αν κάποιοι Δήμοι της Πελοποννήσου ζητήσουν τη μεταφορά των σκουπιδιών τους στην Ήπειρο. Εκείνοι που θα αποφασίσουν είναι οι Δήμαρχοι και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προσωπικά δε θεωρώ ότι υπό συγκεκριμένους, αυστηρούς όρους, θα ήταν κακό να πάρουμε στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου σκουπίδια από άλλη περιοχή της χώρας, αν οι συγκεκριμένοι Δήμοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, για να πληρώσουν για την υπηρεσία, τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, δημιουργείται όμως, μια εύλογη απορία: καθένας που έχει πρόβλημα με τα σκουπίδια του – στην προκειμένη περίπτωση η Πελοπόννησος εξαιτίας του πολιτικάντη πρώην Περιφερειάρχη Τατούλη – θα ζητά να τα μεταφέρει στην Ήπειρο; Το κουβεντιάσαμε για τη Λευκάδα, δικαιολογείται είναι δίπλα. Τέθηκε από την Κέρκυρα, ψιλοδικαιολογείται γιατί είναι απέναντι. Η Πελοπόννησος και η Καλαμάτα όμως, ουδεμία σχέση εγγύτητας έχουν με την Ήπειρο.

Το θέμα αυτό νομίζω, το έχουν λήξει οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου, όταν το αρνήθηκαν στην Κέρκυρα πριν από αρκετό καιρό. Άρα, για την περίπτωση που το αίτημα τεθεί και επίσημα από την Πελοπόννησο, καλό θα ήταν να το έχουν κατά νου όσοι κληθούν να αποφασίσουν σχετικά.

Να θυμίσω τέλος, στους ευαισθητούληδες με τα… «πραξικοπήματα» Θεοδωρικάκου «συντρόφους» πως αυτοί δεν έβγαλαν τσιμουδιά όταν δύο γενικοί γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με το έτσι θέλω και εντελώς… δημοκρατικά και αριστερά, αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2016 να πάρουν οι ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Ελληνικού σκουπίδια από τη Λευκάδα. 

Ο αριστερός δε γίνεται ποτέ επαναστάτης κατά της δικής του κυβέρνησης, όπως ένας Δακίτης ας πούμε, αντιδρά στο νόμο της δικής του Υπουργού Παιδείας… Απλά τα πράματα…

 

Show Buttons
Hide Buttons