ΔΗΓΜΑΤΑ 17/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/12/2019

Κορυφώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Με το άναμμα του δέντρου της πλατείας Πάργης και το στολισμό της συγκεκριμένης πλατείας που «υιοθέτησε» σε συνεννόηση με το Δήμο Ιωαννιτών το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με τα εγκαίνια της έκθεσης σατυρικών χαρτών του Παναγιώτη Σουκάκου και τέλος, με τη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στα μέλη της οποίας παρατέθηκε και δείπνο το βράδυ του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε ένας – υποτιθέμενος – «κύκλος» εκδηλώσεων για τα εκατοστά γενέθλια του ιστορικού Επιμελητηρίου της πόλης μας.

Τα εισαγωγικά στον «κύκλο» είναι… λεπτή ειρωνεία για το γεγονός ότι ούτε… σειρές ούτε κύκλους εκδηλώσεων, φιλοξένησε η πόλη για την επέτειο ίδρυσης του εμπορικού και βιομηχανικού μας Επιμελητηρίου, αντίθετα οι εορτασμοί ήταν μάλλον φτωχοί.

 

Οι προ έτους καταγγελίες

Αν και όπως βρήκα στα προ έτους ρεπορτάζ για τον προϋπολογισμό του 2019 του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, το κονδύλι για γιορτές και πανηγύρια, ήταν μάλλον υπερβολικό, σε σχέση με αυτό που στο τέλος έγινε.

Και προφανώς ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογιζόμενα έσοδα και έξοδα και ενδεχομένως καλώς δεν έγιναν υπερβολές με τα λεφτά του Επιμελητηρίου, για φιέστες και ταρατατζούμ, όπως κατήγγειλε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου… Αν όντως δεν έγιναν…

Από την άλλη, αφού δε σκόπευαν να κάνουν μεγάλα πράγματα, γιατί ενέτασσαν στο σχετικό κωδικό τόσα λεφτά, είναι απορίας άξιο.

 

Μια γιορτή για λίγους

Για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων λοιπόν, δεν βρέθηκε στα Γιάννενα, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ήταν στην Πρέβεζα προχθές παρεμπιπτόντως, για μια ημερίδα για το φιλόσοφο Επίκτητο), όπως ίσως ήθελαν ορισμένοι…

Ούτε καν Υπουργός δεν ήλθε, όχι ο Πρωθυπουργός. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, παρουσία μάλλον υποβαθμισμένη για τα δεδομένα της όλης διοργάνωσης.

Από τον επιμελητηριακό κόσμο, ήλθαν δεκάδες εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και όλη η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Στη δεξίωση του Σαββάτου, συμμετείχαν οι προσκεκλημένοι, οι ξένοι και ελάχιστοι Γιαννιώτες επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Ήταν τουλάχιστον τα μέλη της διοικούσας το Επιμελητήριο παράταξης…

 

Επιχείρηση «εξωστρέφεια»

Η επιχείρηση «εξωστρέφεια» του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησε από την Αλβανία…

Επειδή είμαι σίγουρος πως την είδηση θα συνοδεύουν στο εξής ειρωνειούλες… με υπόκωφα μισορατσιστικά γελάκια και ανέκδοτα του στυλ «Αλβανός τουρίστας»… είπα να σας προλάβω…

Ή μάλλον η δημοτική αρχή είπε να μας προλάβει, τονίζοντας στο σχετικό δελτίο τύπου για την επίσκεψη του Δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, στη γειτονική Αλβανία το περασμένο Σαββατοκύριακο, πως «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβανία στην Ήπειρο και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους, είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα, αφήνοντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή».

Η πρώτη κίνηση εξωστρέφειας για το Δήμο Ιωαννιτών, επί ημερών Ελισάφ, ξεκινά από τα κοντινά προς τα Γιάννενα μέρη.

 

Ο προϋπολογισμός της τελευταίας στιγμής

Παραμονές Πρωτοχρονιάς θα έλθει και φέτος να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών.

Πέρσι, τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός ψηφίστηκαν μαζί στις 27 Δεκεμβρίου. Φέτος, η νέα δημοτική αρχή ήλθε πιο μπροστά στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά ο προϋπολογισμός για το 2020, θα ψηφιστεί λίγο πριν την αυγή του νέου έτους, θυμίζοντας αντίστοιχες συνεδριάσεις από το παρελθόν.

Με τη… γαλοπούλα στο στόμα…

Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής επικαλούνται για την καθυστέρηση, τις σκληρές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

Τα όργανα της Φώφης

Ένα… μικρό και ευέλικτο όργανο 1.300 νοματαίων… έφτιαξε η Φώφη Γεννηματά, ως σχήμα ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι Τομείς Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, 37 στο σύνολο (!), απαρτίζονται από γραμματείες και Ολομέλειες και όπως λέει η σχετική ανακοίνωση, «στα πλαίσια του επιμέρους σχεδιασμού του κάθε Τομέα, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθεσιμότητα και άλλων στελεχών να συμμετάσχουν»… Έτσι όπως το πάει η Φώφη δηλαδή, όσους ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές, θα τους κάνει όλους μέλη γραμματειών. Σύγχρονες προτάσεις… ενεργοποίησης των μελών, φίλων αλλά και των συγγενών και φίλων των φίλων και μελών του κόμματος, για να σταματήσουν οι γκρίνιες.

Σου λένε, οι άνθρωποι της προέδρου, «άμα τους έχουμε στην τσίτα και απασχολημένους μόνιμα, δεν θα τους μένει καιρός, για δολοπλοκίες και αμφισβητήσεις σε βάρος της αρχηγού»… Σατανικό!

 

Εκτός ο Γάτσιος

Από τα ονόματα της σχετικής, μακράς λίστας, λείπει ο Κώστας ο Γάτσιος, μέχρι πρότινος Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώτος σε σταυρούς, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι τομεάρχης ούτε στον Τομέα της Οικονομίας ούτε στον Τομέα της Ανάπτυξης – έχει σπάσει ο άλλοτε ενιαίος Τομέας που τελούσε υπό την ευθύνη του.

Σε ένα σχήμα που χώρεσαν όλοι… είναι αξιοσημείωτο ότι δεν χώρεσε ο ένας από τους υποψήφιους για την αρχηγία «του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς», όπως λέγαμε στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τη Φώφη Πρόεδρο και πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής στα Γιάννενα.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ένα κλίμα ψυχρότητας στις σχέσεις Γάτσιου και ηγεσίας του κόμματος που δεν είμαι βέβαιος που μπορεί να καταλήξει.

 

Οι επιχορηγήσεις στις εφημερίδες

Το ότι αυτή η κυβέρνηση ακούει την κριτική και διορθώνει τα λάθη της, δε σημαίνει ότι θα συνεχίσει ο κόσμος να ανέχεται τις π@π@ριές… Για πολύ ακόμα…

Λάθη επαναλαμβανόμενα παύουν να είναι συμπτώσεις ή «μεμονωμένα περιστατικά».

Και δε μπορεί να είναι λάθος μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τρεις (3) Υπουργούς (Πέτσα, Σταϊκούρα και Σκυλακάκη). Γιατί άντε ο ένας να μην είδε που βάζει την υπογραφή του… ο δεύτερος να τη βάζει όπου να ’ναι (την υπογραφή του…) αλλά ο τρίτος; Κανείς δεν είδε τι υπέγραφε στ’ αλήθεια, για να επιχορηγηθούν προκειμένου να στηριχθούν, εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, μεγάλων ή ανύπαρκτων εκδοτικών συγκροτημάτων;

Και έπρεπε να περάσουν 48 ώρες, να μαθευτεί η απόφαση μέσω της Διαύγειας, να υπάρξουν τα σχετικά ρεπορτάζ και τότε να θυμηθεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει την σχετική πράξη;

Οι κυβερνώντες έπραξαν το ευκολότερο που έχει να κάνει κάθε φορά, ο ασκών διοίκηση: να τα χρεώσει στον προηγούμενο. Και χρέωσαν το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης στο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που για τις εφημερίδες τις οποίες αποφάσισαν οι νυν κυβερνώντες να επιχορηγήσουν, εσείς δηλαδή, δε μπορεί να ευθύνεται ο Σκέρτσος και ο Παππάς, πατριώτες…

Αυτό που χτύπησε περισσότερο ήταν η επιχορήγηση στο «Μακελειό», του γνωστού παλαβού…

Θα επιδοτούνταν από κει και πέρα, με το ίδιο ποσό η «Καθημερινή» που απασχολεί 309 εργαζόμενους και η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που απασχολεί 5, η «Εφημερίδα των Συντακτών» που έχει 113 εργαζόμενους, και ο «Δρόμος της Αριστεράς» που απασχολεί μόνο έναν (1), το «Βήμα» και τα «Νέα» με συνολικά 416 και η «Εποχή» με 4, η «Ναυτεμπορική» με 116, και το «Μπαμ» με μόλις 3!

Μπαμ στο κεφάλι σας, αριστότατοί μου!

 

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, έχουν σοβαρά προβλήματα…

Αυτή τη φορά, ο Αλ6 δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα, όπως τις προηγούμενες, όταν ξωπέταξε το μέντορά του, Αλαβάνο πρώτα και μετά το Λαφαζάναρο και το Στρατούλη…

Αυτή τη φορά η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη: δεν έχει να συνταιριάξει μόνο τους Πασοκογενείς και τους… «πούρους Αριστερούς» (μη χ@σω).

Ο ίδιος ο Τσίπρας επέτρεψε να ανθίσουν «φυντάνια» τύπου Πολλάκη στο ΣΥΡΙΖΑ του…

Επομένως, σήμερα, δεν υφίσταται μόνο το θέμα πολιτικής συμφωνίας για τα ετερόκλιτα μέρη που έρχονται να απαρτίσουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

Υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα «αισθητικής». Οι «αριστεροί» «Χρυσαυγίτες» όπως ο αψύς Σφακιανός, έγιναν ανεκτοί από τους συντρόφους τους, χάριν της εξουσίας, τα προηγούμενα χρόνια, δε μπορεί να συνεχίσουν όμως να συνυπάρχουν τώρα, με πολιτικούς και στελέχη μιας άλλης νοοτροπίας.

Με δαύτους λοιπόν, τι κάνουμε Αλ6;

 

Μια υπενθύμιση

«Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην εξέλιξη αυτή, τα θεσμικά όργανα του Ιατρικού Τμήματος, τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τις υπηρεσίες του ΠΓΝΙ και δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε εφικτή προσπάθεια να στηρίξει την αυτόνομη ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και την ανάδειξή της σε μια πρωτοπόρα κλινική».

Αυτά τονίζονται σε χθεσινή ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύεται… Και μπορεί να δεσμεύεται για ό,τι και για όσο θέλει…

Η θητεία της ωστόσο, λήγει σε τρεις μήνες και κάτι.

Ήρεμα, απλά, το υπενθυμίζω…

 

Απόρησα με μια εκδήλωση

Επί πολιτισμού και άλλων θεμάτων που άπτονται της αισθητικής, δεν κάνω ποτέ σχόλιο δημοσιογραφικό.

Το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων δε το κρίνω ποτέ και γενικά δεν είμαι υπέρ των συγκρίσεων ποσότητας ή ποιότητας, όταν μιλάμε για καλλιτεχνικό και πολιτιστικό προϊόν.

Θα παραβώ τις αρχές μου, για μία και πρώτη φορά, επειδή με ξένισε ο τίτλος και το αντικείμενο «ημερίδας» που θα λάβει χώρα το επόμενο Σάββατο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»…

Είδα την αφίσα και στραβομουτσούνιασα… Και με περιέργεια άνοιξα το δελτίο τύπου για να δω το φορέα που διοργανώνει την εκδήλωση και η έκπληξή μου έγινε μεγαλύτερη…

«Ημερίδα με θέμα «Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας» διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών… με ελεύθερη είσοδο (περιττό να ειπωθεί το τελευταίο…).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας (Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Αμυράς, Μερόπη Τζούφη, Ελένη Ακονίδου και Ελένη Βασιλείου). Βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα αποστείλει η Άννα Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής… κι άλλο ΝΔ δηλαδή…

Κόντρα στα πατριαρχικά πρότυπα, κόντρα στις φαλλοκρατικές αντιλήψεις της οπισθοδρομικής κοινωνίας μας, τέσσερις γυναίκες και ένα άντρας σπάνε τα ταμπού και λένε «όχι κύριοι και οι γυναίκες εξουσιάζουν…»…

Είμαι περίεργος για τον εμπνευστή της εκδήλωσης, αλήθεια… Και δεν είναι και η μέρα της γυναίκας ασούμε, για να πω… πάει στο διάολο… (για να μην πω ότι είναι και φάουλ να αυτοπροβάλλεται μέσω του φορέα που διοικεί ο/η πρόεδρός του).

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 17/12/2019)

Show Buttons
Hide Buttons