ΔΗΓΜΑΤΑ 17/4/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/4/2018

Το δημόσιο σχολειό που δουλεύει…

Επειδή μου αρέσει να γκρινιάζω, όπως έχετε καταλάβει οι συνεπείς αναγνώστες της στήλης… σήμερα θα πρωτοτυπήσω και θα ξεκινήσω με έναν καλό λόγο… Έναν καλό λόγο για το δημόσιο σχολειό – με τον τόνο στο –ό, όπως θα ’λεγε κι ο Νικοφίλης…

Την ώρα που ο Νικολάκης ο Παππάς με το σκυλολόι των μετακλητών του, κάνει ταξιδάκια στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για την προώθηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) (!!!) κάποια παιδιά στα Γιάννενα βάλθηκαν να αποδείξουν πως έχουμε σα λαός, μια έφεση στη διαστημική…

Στο σημείο αυτό σοβαρεύομαι και επαναλαμβάνω κάτι που ίσως διαβάσετε από το περασμένο Σάββατο, ότι συγκεκριμένα, τα Γιάννενα με μαθητές τριών σχολείων της πόλης μας (7ο, 1ο και 9ο) που συγκροτούν την ομάδα Zephyrus, κέρδισαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής με το όνομα Cansat In Greece και προκρίθηκαν ως εθνικός εκπρόσωπος, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe.

Από το 7ο Λύκειο όμως, προέρχεται και η Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου, μαθήτρια της πρώτης τάξης, η οποία συμμετείχε στην διαδικασία για την υποτροφία Benjamin Franklin, τη χορηγούμενη από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Wake Forest University of North Carolina και κέρδισε, για να έλθει να της παραδώσει την υποτροφία, ο Αμερικανός Πρέσβης Pyatt, προ μηνός, όπως ίσως θυμάστε…

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί ως απόφοιτος δημόσιου σχολείου και ως γονιός με παιδί σε δημόσιο σχολείο που έχω υπεραυξημένο ενδιαφέρον για την παιδεία μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν ακόμα φιλότιμοι και εργατικοί εκπαιδευτικοί που δουλεύουν χωρίς να αμείβονται, περισσότερες ώρες από το κανονικό ωράριο και που τιμούν το λειτούργημα. Εκπαιδευτικοί που αντιλαμβάνονται σωστά το ρόλο τους, ως ρόλο διαμορφωτή των προσωπικοτήτων των μαθητών τους και όχι ως υποβολέων στείρας γνώσης. Και τα παραπάνω παραδείγματα είναι αποτελέσματα και αυτής της προσπάθειας των εκπαιδευτικών των παιδιών… Εύγε σε όλους, λοιπόν.

 

Μεταρρύθμιση σε σίκουελ

Ο «Κλεισθένης 1» έρχεται…

Δεν είναι το πρώτο μέρος σίκουελ αλά «Πόλεμος των Άστρων» ή Χάρι Πότερ αλλά το όνομα της μεταρρύθμισης που έχει σχεδόν έτοιμη ο Πάνος ο Σκουρλέτης για τις αποφασισμένες αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Από πρωτοτυπία στα ονόματα και στα βαφτίσια η συγκυβέρνηση είναι αστείρευτη – «μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης», «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» είναι μερικοί μόνο από τους τελευταίους τίτλους, εμπνεύσεως Euclid… Από ουσία και έργο πάσχουμε, ως γνωστόν.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται κανά δυο χρόνια, τώρα. Το όνομα το βρήκαμε, να δούμε τώρα και το περιεχόμενο… Μη χάνεστε βέβαια, την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φέρουμε και να βρούμε και μερικές άλλες αλλαγές για να συμπληρώσουμε τη «μεταρρύθμιση»… Αυτός είναι ο στόχος.

Αυτό που δε διευκρίνισε ο Σκουρλέτης στη συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ενόψει του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ αυτή την εβδομάδα και της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ σήμερα Τρίτη, είναι αν πρέπει να αναμένουμε και άλλους «Κλεισθένηδες»…

 

Τα παράπονα των Δημάρχων

Έγραψα πρώτα για τον Βασίλη Σπύρου, Δήμαρχο Ζαγορίου και τα παράπονά του για τις μηδενικές χρηματοδοτήσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ προς τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους.

Απάντησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πως έχουν χαρτογραφηθεί τα προβλήματα της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και πως για όλα φταίει το κράτος των Αθηνών. Δεκτό!

Ακολούθησε και άλλο… παράπονο, από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ. Ο συγκεκριμένος τα έχει πει πολλάκις, σε κλειστές και ανοιχτές συσκέψεις με τους διοικούντες την Περιφέρεια Ηπείρου πως το ΕΣΠΑ δεν «τρέχει» για τους μικρούς. Το ξαναείπε, όχι με τη μορφή καταγγελίας προς την περιφερειακή αρχή αλλά και ως τέτοια, σε ό,τι αφορά μικρά προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να υλοποιούνται, χρηματοδοτώντας μικρότερες δράσεις, όπως αναπλάσεις, οδοποιίες ή και λίγο μεγαλύτερες.

Αυτό το λέω για να το ακούνε στην Περιφέρεια που νομίζουν ότι όλα είναι ρόδινα. Ο Περιφερειάρχης όποτε προκαλείται, επαναλαμβάνει μονότονα πως χρηματοδοτούμε κάθε αίτημα. Τι γίνεται όμως, όταν δεν ανοίγουν μέτρα από τη Διαχειριστική Αρχή, για να καταθέσουν σε αυτά προτάσεις οι Δήμοι;

 

Τίτλοι τέλους για τη «Μεταλλουργική»

Το περασμένο Σάββατο, οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου έλαβαν τηλεφώνημα και τους διαμηνύθηκε να μην πάνε στο Κεφαλόβρυσο για δουλειά την Δευτέρα – χθες, 16 Απριλίου. Ο λόγος ήταν πως από το Σάββατο, άλλαξε και επίσημα αφεντικό η βιομηχανία, γιατί ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία για το μέχρι πρότινος, περιουσιακό στοιχείο του κράτους και το εργοστάσιο ανήκει στον όμιλο «Χαλκόρ». Ήδη ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ανέλαβε έργο. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει αιτήσεις για μετάταξη στο δημόσιο αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση από το ΑΣΕΠ, μέχρι τώρα.

Έχουμε λοιπόν, να κάνουμε με μια καραμπινάτη περίπτωση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, σε τιμή πολύ κάτω της αξίας των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων. Το περίεργο είναι ωστόσο, πως δεν ανοίγει μύτη, σε τοπικό επίπεδο, όπως έγινε, ας πούμε με τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Ρε μήπως όντως μας ψεκάζουν και έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των αισθητηριακών μας οργάνων;

Ως τελευταίος πρόεδρος στο ΔΣ της κρατικής ΜΒΗ πέρασε στην ιστορία ο Άρης ο Σπέγγος. Οι διακομματικές ευθύνες για το ξεπούλημα είναι υπαρκτές και δίπλα στην πράξη υπάρχουν οι εξής υπογραφές: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

 

Οι Βυζαντισμοί του ΚΙΝΑΛ

Στην εκτελεστική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, μετέχει από τα Γιάννενα μόνο ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς και κανείς άλλος εκ των πέντε συνολικά, Γιαννιωτών μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της προέδρου Φώφης.

Μαζί με τον έτερο Ηπειρώτη, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο Ζαρπαλάς προέρχεται από τον πολύ στενό κύκλο της ηγετικής ομάδας του Νίκου Ανδρουλάκη και ως τέτοιος μπήκε στο ανώτερο συλλογικό όργανο του κόμματος που αποτελείται από 50 πρόσωπα.

Στο παρασκήνιο πάντως, οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής είναι τόσο γρήγορες και πυκνές που δίνουν την εντύπωση ότι μιλάμε για το κυβερνών κόμμα ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βεντετισμοί του Σταύρου, οι «βολές» του Βενιζέλου και του Λοβέρδου που άλλα λέει για τη Συρία από την επίσημη κομματική γραμμή, τα ατέλειωτα «κόψε – ράψε» της Εκτελεστικής Επιτροπής… θα το ξαναπώ, δεν κάνουν κανένα αισιόδοξο ότι το εγχείρημα έχει μέλλον. Ή το σημαντικότερο, ότι θα έχει απήχηση.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Νίκος ο Γκόλας, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ένας εκ των «σαραντάρηδων» του Καμίνη, στο photo chance της κεντρικής επιτροπής της Κυριακής, ήταν δίπλα στο Δήμαρχο Αθηναίων.

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 17/4/2018)

Show Buttons
Hide Buttons