ΔΗΓΜΑΤΑ 17/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/7/2018

Παράσταση με αντιοφική προστασία

Άρτια από καλλιτεχνικής πλευράς και με πολύ γέλιο για ένα όμορφο Σαββατόβραδο, ήταν η φετινή μεγάλη συμπαραγωγή των «Θεσμοφοριαζουσών» από τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κρήτης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, έργο με το οποίο άνοιξε το πρόγραμμα των παραστάσεων του φετινού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, του ΔΗΘΕΠΕ Ιωαννίνων.

Όποιος είδε την παράσταση, νομίζω, έφυγε ευχαριστημένος και… γεμάτος νοήματα, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα, όταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γέμιζαν τα θέατρα για να «διδαχτούν» τις τραγωδίες, τις κωμωδίες και τα σατυρικά δράματα, των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων της αρχαιότητας. Δεν θα κρίνω εδώ, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, γιατί δε μπορώ να το παίξω κριτικός θεάτρου, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, ούτε οι γνώσεις μου φτάνουν μέχρις εκεί.

Και τις δύο βραδιές, Παρασκευή και Σάββατο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δε γέμισε ασφυκτικά, ήταν μάλλον άνετα καθήμενοι όσοι πήγαν.

Προ της ενάρξεως της παράστασης, ακούστηκε μαζί με τις συστάσεις για κινητά τηλέφωνα, βιντεοσκοπήσεις κτλ., η πληροφορία πως έχει γίνει χρήση στο χώρο, «αντιοφικών σκευασμάτων» (πρώτη φορά άκουσα τη λέξη αντιοφικός…). Δεν ξέρω πόσοι ησύχασαν με τη συγκεκριμένη γνώση, αλλά τουλάχιστον δεν ακούστηκαν στη διάρκεια της παράστασης καθόλου κραυγές από φοβισμένες γυναίκες. Πιθανά, το φιδάκι ο Διαμαντής και η παρέα του μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και μετακόμισαν για άλλες παραλίες… Ή αλλιώς, όσοι αποφάσισαν να πάνε θέατρο ήταν μόνο οι τολμηροί που δε σκιάζονται από συρσίματα και ήχους…

 

Ένα φεστιβάλ που θέλουμε (;)

Το φετινό φεστιβάλ τώρα, φαίνεται πιο άρτια στημένο και από την πλευρά της οργάνωσης των ανθρώπων του ΔΗΠΕΘΕ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία έχει την επίβλεψη των αναστηλωτικών εργασιών στο αρχαίο θέατρο.

Περισσότερος κόσμος βοηθούσε τους θεατές και τους καθοδηγούσε να κάτσουν, μοιράζονταν φυλλάδια με τις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ και στην είσοδο του θεάτρου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ υποδέχονταν τον κόσμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είμαστε σε καλό δρόμο, για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα μεγάλο φεστιβαλικό γεγονός μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φεστιβάλ αυτά δημιουργούν ρεύμα τουριστικό και κίνηση αγοραστική που σιγά σιγά θα πρέπει να οργανωθούν, με τις ευλογίες της Εφορείες και την κίνηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν το σχετικό ενδιαφέρον.

Καλό θα ήταν επίσης, αυτή η πρωτοβουλία να παρθεί από κοινού, για μια πλειάδα τοπικών φορέων και όχι να διασπώνται οι δυνάμεις σε διαφορετικές διοργανώσεις, όπως συνέβη και πέρσι και φέτος.

Σε ό,τι αφορά τους Γιαννιώτες, φαίνεται πως ήρκεσαν οι περσινές selfies στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και όλο και λιγότεροι θέλουν να νοιώσουν τη μοναδικότητα της απόλαυσης μιας παράστασης στο φυσικό χώρο του θεάτρου, εκεί όπου γεννήθηκε πριν από πολλούς αιώνες η συγκεκριμένη τέχνη. Η Δωδώνη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την Επίδαυρο κι όμως εκεί ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες σε κάθε παράσταση, τα καλοκαίρια.

 

Η συνέντευξη Καραγιάννη αποκαλύπτει…

Μια συνέντευξη στο politik.gr παραχώρησε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και αυτό που κράτησα, ήταν η ασυνήθιστα για τον συγκεκριμένο πολιτικό, σκληρή γλώσσα του, κατά των μελών του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο βουλευτής χαρακτηρίζει «έντιμη και σαφή» την προγραμματική συμφωνία και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταλήγει στην κρίση πως δύσκολα θα βρεθούν οι κοινοβουλευτικές «εφεδρείες» που θα συγκρατήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αν χαλάσει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ελέω Μακεδονικού. Λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής: «Δεν ξέρω αν οι υπάρχουσες κοινοβουλευτικές “εφεδρείες”, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν σε ιστορικές στιγμές. Μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης βρίσκεται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που έχει απομείνει -και το βλέπουμε στη Βουλή- είναι μια θλιβερή ομάδα που κοιτάζει αποκλειστικά και μόνο τη δική της πολιτική επιβίωση, με κάθε κόστος. Δεν εκφράζουν ούτε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ούτε την Αριστερά του 21ου αιώνα. Θα πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τα πράγματα πριν τη διαμόρφωση οποιουδήποτε σεναρίου συνεργασίας».

Αν δεν ήξερα ποιος έδωσε αυτή την απάντηση, δύσκολα προσωπικά θα έβαζα το όνομα του Καραγιάννη στον τίτλο αυτής της συνέντευξης.

Η απάντηση ωστόσο δικαιολογείται αν ο Γιάννης έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Γιάννενα και υιοθετεί τη στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για «μετωπική» με όλους, ώστε να λάβει χώρα πολωμένη εκλογική σύγκρουση με τη ΝΔ και προσπάθεια να συνθλιβεί εκλογικά ό,τι βρίσκεται στο ενδιάμεσο.

Δεύτερον, αυτό σημαίνει πως τον «σύντροφο» Καραγιάννη δεν τον ενδιαφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, γιατί στην περίπτωση αυτή οφείλει να συνθέσει και όχι να διχάσει… πράγμα που δε γίνεται όταν χαρακτηρίζεις το ΚΙΝΑΛ… ΠΑΣΟΚ και μάλιστα θλιβερό…

 

Μαντάς: για όλα φταίνε οι άλλοι

Σε μια άλλη συνέντευξη τώρα, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ένας άλλος Γιαννιώτης βουλευτής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, κλήθηκε όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου με την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη – που για χιλιοστή φορά θα πω πως δεν έχει καμία σχεδόν, δημοσιογραφική αξία για ένα τοπικό ΜΜΕ, αυτού του είδους η κοινοβουλευτική «δραστηριότητα», παρ’ εκτός ίσως, την παραπολιτική και προβοκατόρικη δική μου σημασία σε κάτι από τα λεχθέντα… – «να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μιλήσουν με τον κόσμο στις περιφέρειές τους»…

Αν παραβλέψουμε πως είναι η εντελώς λάθος ερώτηση στο λάθος πρόσωπο, κάτι που φαντάζομαι αγνοούσε ο ερωτών δημοσιογράφος, δείτε την ουσία της απάντησης που επικεντρώνεται σε όσους λένε τέτοιες κακίες: «Εχθρεύονται τη γνήσια σχέση που έχουμε με τους πολίτες, που μας δίνει την δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί τους. Κυρίως όμως όσοι τα διακινούν αυτά, προσπαθούν να δημιουργήσουν πυρήνες ανομοιογενείς και εθνικιστικούς, δημιουργώντας ένα κλίμα στην κοινωνία».

Κατά την ερμηνεία του κ. Μαντά, η «γνήσια σχέση» του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία διατηρείται, όποιος αντιδρά είναι εθνικιστής, χωρίς να εξετάσουμε τι λέει (λογικά τον ενδιαφέρει μόνο το Μακεδονικό και το ξεπούλημα στο Ζάεφ) και επομένως, στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα θριαμβεύσει. Γιατί δεν προκηρύσσει εκλογές τώρα, ο Αλέξης, «σύντροφε» Μαντά, αφού είναι τόσο ιδανικά τα πράγματα για σας;

 

Υποψήφια συντονίστρια, σύμβουλος Υπουργού

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02 φιλολόγων, συνεργάτης της υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη, είναι υποψήφια Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, στους πίνακες υποψηφίων Αττικής (Ειδική Αγωγή και Ενταξιακής Εκπαίδευσης). Πρόκειται για τους παλιούς σχολικούς συμβούλους, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αλλάξει τα φώτα…

Τους υποψηφίους αξιολογούν περιφερειακά συμβούλια που συστήθηκαν με εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, αυτές τις μέρες.

Το αν είναι νόμιμο, δεν χωρά αμφιβολία πως ο καθένας έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Το αν είναι ηθικό, συνεργάτης των Υπουργών, να κρίνεται από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ή διευθυντές σχολικών μονάδων κτλ., για μια θέση συντονιστή, αφήνω να το κρίνετε μόνοι σας.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 17/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons