ΔΗΓΜΑΤΑ 17/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/7/2021

Θα συνεχίσω να σας πρήζω για τις δύο εβδομάδες που μου απομένουν ως την άδεια, για την ανάγκη να προχωρήσει το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν και είμαι βέβαιος πως οι φίλοι – αναγνώστες της στήλης ανήκουν στην κατηγορία των σοβαρών και υπεύθυνων πολιτών τούτης της χώρας, άρα μάλλον δεν χρειάζονται τις παραινέσεις μου. Ωστόσο εγώ θα επιμείνω, μπας και καταφέρω και πίσω έστω και έναν προβληματισμένο συμπολίτη, να κάνει επιτέλους το μεγάλο βήμα (ψεκασμένοι είναι καρατσεκαρισμένο, δε διαβάζουν τη στήλη).

Κι επειδή η μεγάλη συζήτηση των ημερών αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, θέλω εδώ να καταγράψω μερικές απόψεις μου. Μα, λέει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση φταίει για τη χαμηλή συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γιατί έξι μήνες τώρα, δεν κατάφερε να πείσει τους διστακτικούς… Μάλιστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, είχε τη δύναμη της πειθούς, όταν κυβερνούσε και δεν κατέφευγε ποτέ σε… πιεστικές λύσεις. Στο κόμμα που δε μπορούν να πειστούν ούτε τα στελέχη του, πιστεύουν ότι θα κατάφερναν τους πολίτες να εμβολιαστούν στο 100%…

Ο Πολάκης ασούμε, θα πήγαινε στο νοσοκομείο και θα έλεγε στους συναδέλφους του υγειονομικούς ότι ο ίδιος μπορεί και να κάνει το εμβόλιο το Σεπτέμβριο… Ε, δεν θα πείθονταν αμέσως οι άλλοι να πάνε να τρυπηθούν την ίδια στιγμή;; 

Άγιο είχαμε, προφανώς…

 

Απόλυση για πάντα

Μα, λέει, δεν πρέπει να απειλείται ο δημόσιος υπάλληλος για να εμβολιαστεί, ούτε ο υγειονομικός, ούτε ο εργαζόμενος σε δομές με ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρέπει και αυτός με την πειθώ να οδηγηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Και σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να απειλείται με απόλυση ο προαναφερθείς δημόσιος υπάλληλος, γιατί όπως είπε και η κ. Θάνου… είναι αντισυνταγματικό, μπλα μπλα μπλα… Μέχρι να πειστεί και ο τελευταίος εργαζόμενος σε ευαίσθητες δομές που έρχεται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, και αντί βέβαια να απολυθεί, μπορούν να… απολυθούν μια δια παντός από τη ζωή, 5, 10, 100 και 1000 συνάνθρωποί μας, που θα κολλήσουν τον ιό από εκείνους που υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή να τους προστατεύουν!

Φαντάζομαι αρκετοί πλέον, όπως εγώ ήδη, έχουμε χάσει ένα δικό μας άνθρωπο, με γνωστά από πριν υποκείμενα νοσήματα, που κόλλησε κορωνοϊό μέσα στο νοσοκομείο και όχι κάπου αλλού, επειδή έξω από το νοσοκομείο πρόσεχε. 

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία και για τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε να μη λειτουργήσουν ξανά με τηλε-διδασκαλία; Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, για να μην κινδυνεύσουν σοβαρά, ούτε μαθητές και φοιτητές, ούτε και οι δάσκαλοι.  

 

Εκτός ημερήσιας διάταξης…

Προσπάθεια να ανάψει… ο διακόπτης των led στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας γίνεται αυτές τις μέρες, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την ακύρωση των διαγωνισμών για τα έργα αντικατάστασης του αστικού οδοφωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε χθες, την επαναδημοπράτηση των έργων για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, με τροποποίηση των αρχικών όρων της διακήρυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που ως γνωστόν απέρριψε τις δύο συμβάσεις τον περασμένο Μάρτιο.

Έπεται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών – και της Πρέβεζας ασφαλώς – που κατά πλειοψηφία θα αποφασίσει για τη νέα σύμβαση που θα της στείλει… η Περιφέρεια Ηπείρου, καθ’ ότι ως γνωστόν, ο Δήμος Ιωαννιτών για ένα έργο που τον αφορά, δεν έχει γνώμη.

Στα περίεργα ωστόσο της χθεσινής απόφασης που καθυστέρησε όπως έγραψα και προσφάτως, χαρακτηριστικά… εντάσσεται το γεγονός ότι τα δύο θέματα για τα led ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Δε λέμε ότι δε γίνεται αυτό, αλλά ενώ διόρθωναν τη σύμβαση επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, αντίθετα απ’ ότι είχε προβλέψει ο Περιφερειάρχης – γνωστός για τις πετυχεσιές του αυτός… –  το θέμα ήρθε εντελώς ξαφνικά για να ληφθεί η απόφαση;

Δε λέω άλλα προς το παρόν… μη μου ‘ρθει κανά εξώδικο και ποιος διαβάζει 10σελιδα καλοκαιριάτικο… Θα γράψω όμως, κάτι τις επόμενες ώρες και ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Οικονομικής Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Άργησαν

Το θέμα του πόσιμου νερού στο Λεκανοπέδιο, με την τελευταία απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να μεταθέσει την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων στην Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης, έχει επιβληθεί με ένταση στην τοπική επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. 

Την Πέμπτη, το Συντονιστή συνάντησαν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης και πήραν τη δέσμευση ότι ο Β. Μιχελάκης θα επανεξετάσει το ζήτημα… Η δικαιολόγηση της μετάθεσης είναι προφανέστατα για γέλια. Όπως προκύπτει όμως, από το δελτίο τύπου του Συλλόγου βέβαια, το πολλά βαρύ και όχι… ύφος του Συντονιστή δεν πρέπει να ξενίζει ούτε τα μέλη του Συλλόγου ούτε το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ… ούτε τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ (ξαναλέω)… γιατί ειδικά ο τελευταίος τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα της διαχείρισης του πόσιμου νερού στο Λεκανοπέδιο και έβγαλε «λάδι» τους χειρισμούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν αμφιβάλλω ότι νοιώθουν το Μιχελάκη οι Συριζαίοι ως δικό τους άνθρωπος, αφού τυγχάνει και οργανωμένο μέλος του κόμματος, στη Δυτική Μακεδονία…

Ως πολιτικά όντα, τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, θα έπρεπε να ενδιαφερθούν νωρίτερα για το εν λόγω θέμα που προσωπικά με απασχολεί αρκετούς μήνες τώρα, γιατί είναι μια μείζονα κρίση που αφορά την τοπική κοινωνία. Δε γίνεται να ξυπνάμε με καθυστέρηση μηνών, για συνδικαλιστικούς και μόνο λόγους. Πώς αλλιώς προστάτευσαν τους συναδέλφους τους, της Διεύθυνσης Υδάτων που δίνουν εδώ και καιρό έναν αγώνα με προσωπικό κόστος;

 

Δε θέλει πολλά…  

Κι επειδή ο κ. συντονιστής δε μπορεί να βλέπει κόσμο κάθε μέρα, για το συγκεκριμένο θέμα – αρνήθηκε στη μέση της εβδομάδας να συναντήσει εκπροσώπους του ΠΑΜΕ που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του – στο αίτημα για συνάντηση που του απηύθυνε το Προεδρείο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων
Διοικήσεων Ελλάδας απαντά, αρνητικά ασφαλώς, ως εξής: «Η ενημέρωσή σας για τις μετακινήσεις εργαζομένων της ΑΠ.Δ.Η.-Δ.Μ. στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της ΑΠ.Δ.Η.-Δ.Μ. μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τις 2-8-2021. Άμεση ενημέρωσή σας μπορεί να γίνει από τον Α ́/θμιο Σύλλογο Εργαζομένων ΑΠ.Δ.Η.-Δ.Μ , με τον οποίο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 15-7-2021 για το ίδιο θέμα».

Ο Σύλλογος εξέδωσε χθες δελτίο τύπου, οπότε περιττεύει η συνάντηση των συνδικαλιστών μεταξύ τους… για την απόφαση του Συντονιστή!

 

Πληρώνουν κανονικά;

Είπα για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και θυμήθηκα μια γαργαλιστική λεπτομέρεια…

Θα τη διατυπώσω υπό μορφή απορίας: είναι σίγουροι οι σύντροφοι που ανέδειξαν σε μητέρα των μαχών το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά προ μερικών ημερών, ότι δεν εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τις φιλοεργοδοτικές διατάξεις που ψηφίζουν τα κόμματα του κατά ΚΚΕ «ευρωμονόδρομου», τα οποία εδώ και χρόνια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι ας πούμε, Συριζαίοι επιχειρηματίες στην εστίαση πληρώνουν κανονικά, με ευρώ, τους εργαζομένους τους και όχι με κοιπόνια super market;

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons