ΔΗΓΜΑΤΑ 17/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 17/9/2019

Τον λυπήθηκε η ψυχή μου τον έρμο τον Αλ6 που έπρεπε να φέρει σε πέρας, την πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο (είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη στιγμή για έναν πρώην Πρωθυπουργό και σίγουρα η επόμενη παρουσία του στη συμπρωτεύουσα, την επόμενη χρονιά, θα είναι σαφώς πιο εύκολη).

Τον λυπήθηκαν όχι γιατί έπρεπε να πάει, αλλά γιατί ο άνθρωπος είναι αποφασισμένος όπως και όλο του το κόμμα, να κάνουν σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη του κυβερνητικού παρελθόντος τους, μέχρι αυτομαστιγώματος…

Είναι και αυτό μια απόδειξη της σοβαρότητας με την οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πολιτική, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Συγκλόνισε με την αυτοκριτική

Δείτε ας πούμε, τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός για τα αίτια της πολιτικής του ήττας, σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Και αν δεν είναι αυτό σκληρή αυτοκριτική, να πω το «Πάτερ Ημών» 100 φορές και το «Πιστεύω» 200…

«Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά… Φυσικά κάναμε λάθη. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποφασιστικά» είπε ο Αλ6 και μια ρίγη από τα αλλεπάλληλα συγκινησιακά σοκ διαπέρασαν το ακροατήριο του «Βελλιδείου» το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες βολτ χτύπησαν τα συνειδησιακά αντανακλαστικά των πρώην Υπουργών, βουλευτών και μετακλητών του κόμματος, από το σθένος του ηγέτη να αναγνωρίζει με τόση ειλικρίνεια και παρρησία τα λάθη…

 

Το… βάθος της ανάλυσης

Είναι δε τέτοιο, το βάθος της ανάλυσης της ήττας που έχει γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του καλοκαιριού – ούτε διακοπές δεν πήγαν οι άνθρωποι, προκειμένου να κάτσουν κάτω και να… «στύψουν» το κεφάλι για να δούνε τι έφταιξε και έχασαν… οι άχαστοι… – ώστε ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερις τουλάχιστον λόγους: «ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης», «η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας» (Υπουργεία, τράπεζες, ελεγκτικές αρχές, ως τη δικαιοσύνη με τα παραδικαστικά της κυκλώματα), «αδυναμία να επικοινωνούμε σωστά τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» και «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολύ περισσότερα και πολύ γρηγορότερα σε ότι αφορά το περιβάλλον, για την πολιτική μας, για την προστασία από την κλιματική αλλαγή».

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που έδιναν τα επιδόματα με τις χούφτες… δεν πρόλαβαν να πάρουν μέτρα ελάφρυνσης, οι άνθρωποι που έβγαλαν στα μανταλάκια δικαστικούς, τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη και τον ίδιο, οι άνθρωποι που έστησαν τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι άνθρωποι που ήλεγχαν στο τέλος της θητείας τους, τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης… έχασαν για τους παραπάνω λόγους!

Και το κερασάκι στην τούρτα, ή αλλιώς ο τέταρτος λόγος, είναι πως δεν ήταν πολλοί «πράσινοι» στην πολιτική τους!

 

Δεν τρέφω αυταπάτες

Από την εμβρίθεια των αναλύσεων της ήττας, μπορεί κανείς να εκτιμήσει πόσο σοβαρή αντιπολίτευση θα ασκήσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια – ή μήπως δέκα… όπως η λανθάσουσα γλώσσα του Τσίπρα είπε, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου;

Ως προς αυτό, έχω ήδη εκφραστεί και δεν τρέφω αυταπάτες… όπως λένε κι οι σύντροφοι του ΚΚΕ…

Ψέμα, υπερβολές, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ελλειμματική γνώση της πραγματικότητας.

 

Οι ωδίνες του τοκετού του μωρού «ΠΡΟΣΥ»

Έρχομαι στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, σε κόμμα «της μεγάλης, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς», όπως λέει εσχάτως ο Τσίπρας. Το «ριζοσπαστικός» ως επίθετο της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό…

Οι ωδίνες του τοκετού για να βγει αυτό το… «μωρό», γίνονται ήδη αισθητές, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των πρωτοκλασάτων του κόμματος όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Έγινε την περασμένη Τετάρτη, μια πρώτη συνάντηση μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας από τα Γιάννενα – μια δεκαπενταριά άτομα μαζεύτηκαν. Το κλίμα δεν θα έλεγα ότι ήταν αρκούντως ήρεμο, για να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, ό,τι ο Τσίπρας λέει «άνοιγμα» του κόμματος στους ψηφοφόρους του.

 

Θα κάνουν δικό τους «κόμμα»

Και εδώ όπως και κεντρικά, συγκρούονται δυο λογικές: η μια λέει «να κρατήσουμε το μαγαζί, εμείς που το ελέγχαμε από τα πέτρινα χρόνια του 3% και να κατευθύνουμε τη διαδικασία των εγγραφών με τρόπο που να μην επηρεάσει τους συσχετισμούς» και η δεύτερη που λέει «να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΚΙΝΑΛ», με την έννοια της καλύτερης γείωσής του στην κοινωνία, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στα Επιμελητήρια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν γνωρίζω αν έχει βάση ένα νούμερο που ακούστηκε στην προχθεσινή συνάντηση της «Συμμαχίας», για τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων: 180!

Όταν το ΠΑΣΟΚ κάπου στο 2005, είχε 7.000 εγγεγραμμένα μέλη στο Νομό μας, καταλαβαίνετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο τότε ΠΑΣΟΚ, είναι… Πολιτιστικός Σύλλογος γειτονιάς, για να μαζεύονται τα παππούδια να παίζουν πρέφα.

Το κακό όμως, δεν είναι αυτό – ή τουλάχιστον μόνο…

Μαθαίνω πως υπήρξε μια… εντασούλα στη συνάντηση της Τετάρτης, όταν ειπώθηκε από μια πλευρά, ότι οι διεργασίες της «Προοδευτικής Συμμαχίας» γίνονται με γνώση και άρα υπό την… υψηλή εποπτεία ενός πρώην βουλευτή.

Τότε, κάποιοι αγρίεψαν και δήλωσαν πως προτίθενται να συγκαλέσουν τη δική τους μάζωξη μελών της «Προοδευτικής Συμμαχίας», εντός της εβδομάδος.

Θα σας κρατώ ενήμερους… γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και ειλικρινά, με πιάνει θλίψη…

 

Για να μην ξεχνιόμαστε

Εργοστάσιο απορριμμάτων, αρχαία Δωδώνη, Γεωργική Σχολή στη Βελλά και Βίτσα Ζαγορίου θα είναι τα κύρια σημεία του προγράμματος της επίσκεψης Μητσοτάκη, σήμερα Τρίτη, στα Γιάννενα. Της πρώτης επίσκεψης του Μητσοτάκη, ως Πρωθυπουργού.

Η επίσκεψη είναι φορτισμένη επικοινωνιακά με μηνύματα που θα θελήσει να περάσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δείχνοντας ας πούμε πόσο έχουμε προχωρήσει εμείς εδώ, σε αντίθεση με την Αττική, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.

Από πλευράς ανακοινώσεων, ειδήσεις ενδεχομένως να βγουν για την προσπάθεια της Μητρόπολης να φτιάξει Γεωργική Σχολή στη Βελλά, αν ο Μάξιμος έχει τελειώσει τη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την άλλη, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού – αναμένεται να είναι και η Μενδώνη – θα είναι οι επισκέψεις στην Αρχαία Δωδώνη και στη Βίτσα. Στόχος για το Ζαγόρι η ένταξή του στον κατάλογο μνημείων της Unesco όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κι ενώ είναι στη μέση η προσπάθεια για την αντίστοιχη ένταξη της Δωδώνης.

 

Να ζήσουν

Έγινε γάμος στο τοπικό ΠΑΣΟΚ προχθές…

Ενυμφεύθη η υποψήφια βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ Μαργαρίτα Ζήκου, τον επιχειρηματία Λευτέρη Ζόμπρα. Η στήλη εκφράζει τις θερμές ευχές της για… ζωή χαρισάμενη.

Το «παρών» έδωσαν στην τελετή ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής και ο πρώην Υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης.

Επρόκειτο προφανώς για κοινωνική υποχρέωση αλλά ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ είχε και μερικές επαφές με τοπικά στελέχη.

 

Άποψη περί «δημοκρατίας»

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών ζητάνε να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίζει για θέματα όπως το έργο προμήθειας λαμπτήρων led, η αποκομιδή των απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες και σιγά – σιγά, για όλα τα δύσκολα πολιτικά θέματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές μειοψηφίας που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 325 ΟΤΑ της χώρας, μετά τις εκλογές του Μαΐου, να περνούν τα κρίσιμα θέματα από τις δύο επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής). Αυτό και θα κάνουν δημοτικές αρχές όπως η διοίκηση Ελισάφ στο Δήμο Ιωαννιτών, γιατί δε γίνεται αλλιώς… εφόσον η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ποτέ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Αν δεν υπήρχαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα μιλούσαμε διαφορετικά σήμερα.

Ως εκ τούτου, ποιο το όφελος να ζητάνε, αρχής γενομένης από την ακύρωση του διαγωνισμού για τα led, οι τρεις τουλάχιστον παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023» και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή») την λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, όταν ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στη νέα δημοτική αρχή να αποφύγει το «ναυάγιο»;

Γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή έχει συγκροτηθεί ένα αντιπολιτευτικό «μέτωπο» από τις παρατάξεις Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση που θα ήθελε να «μπλοκάρει» τις πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής αρχής. Και άρα, με αυτή τη λογική, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να εφαρμοστεί όχι το πρόγραμμα των τριών παρατάξεων που συνδιοικούν το Δήμο Ιωαννιτών αλλά το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης!

Είναι κι αυτό μια άποψη… περί δημοκρατίας. Σα να μην έγιναν οι εκλογές της 2ας Ιουνίου, σα να μην ψήφισε η πλειοψηφία των Γιαννιωτών Ελισάφ και καταψήφισε Μπέγκα.

Με την ίδια λογική, αντιδημοκρατική ήταν και η λειτουργία του Δήμου με το μπόνους των εδρών που έπαιρνε τη δεύτερη Κυριακή η παράταξη που κέρδιζε. Για να το πω απλά δηλαδή, το 2014 ο Γκόντας κέρδισε τον Μπέγκα την πρώτη Κυριακή αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία, εξελέγη Δήμαρχος ο Μπέγκας και πήρε το μπόνους των εδρών που του εξασφάλισε την άνετη πλειοψηφία.

Συμπερασματικά: αλλάξτε τροπάρι στην αντιπολίτευση.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 17/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons