ΔΗΓΜΑΤΑ 18/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 18/2/2021

Γενικό κλείσιμο… ή επί το ελληνικότερον lockdown, εισηγούνται οι ειδικοί που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση και λογικά την ερχόμενη Παρασκευή, τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει ο Υφυπουργός Χαρδαλιάς, ώστε οι αυστηροί περιορισμοί με το ξανακλείσιμο του εμπορίου, να επιστρέψουν και στα Γιάννενα, από το ερχόμενο Σάββατο.

Την είδηση διαβάσαμε χθες το απόγευμα στα αθηναϊκά ΜΜΕ και ξαφνιαστήκαμε.

Λέγεται λοιπόν πως υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα, τα οποία δεν είναι ιχνηλατήσιμα και αυτό ανησυχεί τους ειδικούς που κάνουν την σχετική εισήγηση προς την πολιτεία. Η απόφαση δε νομίζω ότι θα δυσκολέψει την πολιτεία, στη φάση που βρισκόμαστε και ούτε αντιδράσεις, εικάζω, πολιτικές ή άλλες θα προκαλέσει, σε τοπικό επίπεδο.

Κάτι ανοιχτά καφενεία στα χωριά, κάτι «βλήματα» που εν γνώσει τους έσπασαν την καραντίνα και εν γνώσει τους αν και φορείς του ιού, ήρθαν σε επαφή με κόσμο, μεταδίδοντας τη νόσο, είναι μάλλον οι αιτίες της τελευταίας αύξησης των κρουσμάτων στο Νομό Ιωαννίνων. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, θα φανούν στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.

 

Μέσα…

Για τις περιπτώσεις αυτών των – επιεικώς – ηλιθίων που έθεσαν σε κίνδυνο συμπολίτες, μεταδίδοντάς τους τον ιό, θα ήθελα πολύ να δω στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τις παραβιάσεις των μέτρων κατά του covid-19, να περιλαμβάνονται και πρόστιμα ή καλύτερα, δικογραφίες σε βάρος τους και γιατί όχι, να οδηγηθούν και κάποιοι στη μπουζού…

Γιατί δηλαδή να πηγαίνεις φυλακή μόνο όταν οδηγήσεις μεθυσμένος ας πούμε, και πάρεις το αυτοκίνητό σου και οδηγήσεις και τύχει να θερίσεις στο διάβα σου, 5-6 ανθρώπους και να μη συμβεί το ίδιο στην περίπτωση όσων εν γνώσει τους, μεταδίδουν σήμερα τη νόσο σε ανυποψίαστους συμπολίτες;     

Περισσότερα στις ανακοινώσεις της Παρασκευής, από το Υπουργείο Υγείας. Οι δε τοπικοί φορείς να μη διστάσουν στις δηλώσεις των επόμενων ωρών, να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα για τους υπαίτιους της κατάστασης, στην οποία λογικά θα ξαναμπεί ο Νομός Ιωαννίνων από το ερχόμενο Σάββατο.  

 

Δύο απαντήσεις για τα «Δήγματα» της Τρίτης

Τα «Δήγματα» της περασμένης Τρίτης, αναφορικά με το πέρασμα της «Μήδειας» από τα Γιάννενα και την αντίδραση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, μου έφεραν δύο απαντήσεις: η μία από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και η δεύτερη από τον πολιτικό υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Ξεκινάω λοιπόν, με την απάντηση, του φίλου, Δημήτρη Μαυρογιώργου:

«Διαβάζοντας τα σχόλια σας στην ιστοσελίδα Pbnews, μου έχουν δημιουργηθεί ορισμένες απορίες και θα ήθελα ορισμένες διευκρινίσεις, που θα με διευκολύνουν στο έργο μου.

Συγκεκριμένα όλες αυτές τις ημέρες δεν έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από κάποιο Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο περιοχής που είχε χιόνια, ότι δεν τους διαθέσαμε μηχανήματα ή αλατιέρα. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας είχε δώσει- κατόπιν συνεννοήσεως- εξουσιοδότηση στους δήμους, να μισθώσουν μηχανήματα της περιοχής που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας για τον αποχιονισμό.

Είναι γεγονός ότι ως Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας φροντίζει κάθε χρόνο να προχωρούμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για διαθέσιμα μηχανήματα ιδιωτών σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών και βάσει αυτού σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε για την αντιμετώπιση καιρικών φαινόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, όντως είχαμε στη διάθεσή μας αρκετές αλατιέρες ιδιωτών, τις οποίες θέσαμε σε επιφυλακή και για την πόλη των Ιωαννίνων και ειδικά για τα νοσοκομεία.

Επειδή από το σχόλιο σας διαπιστώνουμε ότι από κάποιο δήμο έχουν διατυπωθεί παράπονα, ειλικρινά θα θέλαμε να κάνετε συγκεκριμένη αναφορά. Ειλικρινά θα μας βοηθούσε στο έργο μας, καθώς θα δούμε που τυχόν υπήρξε «κενό» ώστε να βελτιωθούμε ή που προκαλείται θόρυβος χωρίς ουσιαστικά να έχει να υπάρξει πρόβλημα.

Όσον αφορά τις αναφορές στον αποχιονισμό της πόλης επί Δημαρχίας του Θωμά Μπέγκα, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ο τότε Δήμαρχος ήταν επί ώρες στο γραφείο μου και συνεργαζόμασταν σε θέματα που προέκυπταν.

Υ.Γ. Η Περιφέρεια όπως εφοδίαζε κατά την προηγούμενη δημαρχιακή περίοδο όλους τους δήμους με αλάτι, το ίδιο έπραξε και συνεχίζει να πράττει και τώρα. 

Δημήτρης Μαυρογιώργος«

 

Η απάντηση

Κατ’ αρχάς, είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσω την… αυθεντία του Δημήτρη Μαυρογιώργου, σε αυτό που κάνει πολλά χρόνια τώρα και κατά γενική ομολογία που έχω πολλές φορές κι εγώ αποδεχτεί, είτε με τα γραπτά μου είτε από τηλεοράσεως, το κάνει καλά. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δε γίνονται λάθη, κακές εκτιμήσεις ή ότι δε δίνεται βάρος μερικές φορές σε κάποιες περιοχές έναντι άλλων, κατά τον προγραμματισμό.

Λέει η απάντηση ότι… «από κάποιο Δήμο έχουν διατυπωθεί παράπονα». Γιατί από έναν και όχι από δύο, ρωτώ εγώ… Αποκλείεται να μην έχει εικόνα ο Δ. Μαυρογιώργος αν υπήρξαν καθυστερήσεις ή κενά ανταπόκρισης, κατά το τριήμερο της κακοκαιρίας. Αποκλείεται να περιμένει να του υποδείξω εγώ αυτά τα κενά, σοβαρός άνθρωπος είναι… Δεν θα πέσω στην παγίδα να «δώσω» πηγές, να «καρφώσω» αιρετούς, πολίτες ή και φορείς, γιατί η πληροφόρησή μου προέρχεται και από τις τρεις προαναφερθείσες αφετηρίες. Δεν ξέρει ας πούμε, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας αν έκλεισαν εθνικοί δρόμοι στην περιοχή μας, γιατί δίπλωσαν νταλίκες ή νταλίκα; – η γενίκευση του πληθυντικού δε σημαίνει κάτι…  

Και προφανώς, δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις – έχω το νου μου σε τουλάχιστον δύο – περιοχών που δεν βοηθήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή από την Περιφέρεια. Αυτό το σύστημα της Περιφερειακής Αρχής, από το οποίο έχω την καλή διάθεση να εξαιρώ το φίλο Δημήτρη, γιατί είναι υπηρεσιακός παράγοντας και όχι πολιτικός, είναι ικανό να… κόψει κάθε κεφάλι που θα πάει να σηκωθεί, οπότε κανείς δε μιλάει δημόσια. Υπόκωφα μόνο, ακούγεται η γκρίνια…

Και κάτι τελευταίο: επειδή θέλω να πιστέψω στην ειλικρίνεια των λεγομένων της Περιφερειακής Αρχής, για να επανορθώσω κι εγώ αν έσφαλα, λόγω κακής πληροφόρησης, μήπως θα μπορούσαν να δώσουν στη δημοσιότητα ποια μηχανήματα δούλεψαν και πού αυτές τις μέρες, να δώσουν στη δημοσιότητα δηλαδή, τη λίστα ονομάτων με τους αλατοδιανομείς (αλατιέρες), τους τόπους που δούλεψαν και τις ώρες που προσέφεραν το έργο τους; Δεν είναι προσωπικά δεδομένα αυτά, είναι στοιχεία που βγαίνουν στη «Διαύγεια» κάποια στιγμή, αν δεν κάνω λάθος…

Να δούμε βρε αδερφέ, πόσες αλατιέρες δεσμεύτηκαν για την πόλη των Ιωαννίνων και ήταν stand by, όπως λέει η απάντηση της Περιφέρειας, στερώντας τες από Δήμους που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερο. Δεν ήταν σίγουρα δύο, για τα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπως λέει η απάντηση.

Και η αναφορά μου στη Δημαρχεία Μπέγκα, για τα προ διετίας συμβάντα, σε μια τότε πραγματική κακοκαιρία, με αρκετές ημέρες ταλαιπωρίας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, προσωπικά θυμάμαι μεταξύ μας κουβέντες του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια για την πόλη. Εδώ δε μέμφθηκα την Περιφερειακή Αρχή.

 

Και η δεύτερη απάντηση

Εδώ δημοσιεύω και την απάντηση του αντιδημάρχου Γιώργου Λώλη που μου ήρθε με λίγες ώρες διαφορά… από την πρώτη απάντηση, για τα ίδια σχόλια. Για την απάντηση αυτή, ανταπάντηση δική μου δεν θα υπάρξει, γιατί απλά ο αντιδήμαρχος δεν διαψεύδει κάτι από τα γραφέντα μου… μιλώντας για «πραγματικά στοιχεία».

Η απάντηση:

«Σε συνέχεια σχολίων σου στη στήλη Δήγματα σχετικά με την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θα ήθελα να σου παραθέσω τα πραγματικά στοιχεία:

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κακοκαιρία. Από την έναρξη της Μήδειας αργά το βράδυ του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία με δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου κατάφερε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν λόγω του χιονιού. Με όλο το προσωπικό του Δήμου και με την βοήθεια πολλών μισθωμένων μηχανημάτων, έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας που από το απόγευμα της Κυριακής με ισχυρούς ανέμους, παγετό κατέστησε ένα μεγάλο μέρος του Δήμου σε απέραντο παγοδρόμιο. Η όλη προσπάθεια συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες, αφού υπήρξαν δύσβατες περιοχές στις οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστεί ο παγετός, όπως η Μάζια, τα Μάρμαρα, οι Μουζακαίοι, η Κοσμηρά, η Δαφνούλα κτλ.Θα ήθελα να αναφερθώ στην υποδειγματική συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, που απορρέει άλλωστε και από την στενή μας συνεργασία στα θεσμοθετημένα από την πολιτεία όργανα: Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας) και Σ.Τ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό τοπικό όργανο Πολιτικής Προστασίας). Θεωρώ ότι η Περιφέρεια Ηπείρου συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την Πολιτική Προστασία που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου και επομένως και ο Δήμος Ιωαννιτών. Τελειώνοντας θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ελάχιστος αριθμός μισθωμένων μηχανημάτων διατέθηκαν από πλευράς Περιφέρειας σε σύγκριση με τον μεγάλο αριθμό μηχανημάτων του Δήμου Ιωαννιτών (μισθωμένων και μη) για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Λώλης

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας»

 

Τηλε-εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων με Φώφη

Τηλεδιάσκεψη – τηλε-εκδήλωση με θέμα το «Ταμείο Ανάκαμψης» στο Νομό Ιωαννίνων, διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει δουλέψει την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και τη συζήτηση περί το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη». 

Το ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι έχουν προσκληθεί να παρέμβουν φορείς της περιοχής που δεν ανήκουν στενά στον κομματικό χώρο του ΚΙΝΑΛ. Αυτοί είναι ας πούμε, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ κα.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons