ΔΗΓΜΑΤΑ 18/4/2019 (Και Δήγματα +plus…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 18/4/2019 (Και Δήγματα +plus…)

Το πολιτικό «διαζύγιο»

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού «διαζυγίου» υπέγραψε ο Παντελής Κολόκας με την ανακοίνωση της παραίτησής του από τη θέση του αντιδημάρχου παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών την Τρίτη.

Η απόφαση του αντιδημάρχου φάνηκε να αιφνιδιάζει κάπως τον πολιτικό του προϊστάμενο Θωμά Μπέγκα, καθώς στις πρώτες του δηλώσεις, λίγα μόλις λεπτά μετά την κοινοποίηση της επιστολής παραίτησης, ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν έχει σκεφτεί για τον/την αντικαταστάτη του Παντελή Κολόκα.

Αυτό θα γίνει πιθανότατα τις επόμενες ώρες ή μέρες γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η νυν δημοτική αρχή έχει καθήκοντα που φτάνουν ως τον ερχόμενο Αύγουστο. Τότε λήγει τυπικά η θητεία της, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου.

Από τους 27 εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, μου φαντάζει ως πιο φυσιολογικό, αν δεν αναθέσει τα καθήκοντα της αντιδημαρχίας παιδείας πολιτισμού κτλ. που κατείχε ο κ. Κολόκας, σε κάποιον άλλον αντιδήμαρχο, πράγμα δύσκολο… να ορίσει ως αντιδήμαρχο τη Βούλα Τσίλη, πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών.

Από τους εναπομείναντες χωρίς καθήκοντα δημοτικούς συμβούλους είναι η πιο σχετική με το αντικείμενο και έχει εργαστεί πάνω σε αυτό και τα τελευταία εννιά χρόνια, τα τελευταία πέντε μάλιστα, αμισθί.

Σχετικός είναι και ο Βασίλης Τσαμπαλάς αλλά με δεδομένο ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, το «κόβω» κομμάτι δύσκολο να γίνει τώρα στα τελειώματα της δημοτικής αρχής αντιδήμαρχος…

 

Το «ψυχικό»… χάσμα

Η ψυχική… τουλάχιστον απόσταση που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Παντελή Κολόκα και την υπόλοιπη δημοτική αρχή, ήταν εμφανής σε όσους παρακολουθούν τα πράγματα…

Εδώ και μήνες, κατ’ αρχάς, ο Κολόκας είχε δηλώσει στη δημοτική ομάδα της «Ενότητας Πολιτών» πως τον ενδιαφέρει η βουλευτική υποψηφιότητα και ως εκ τούτου, είναι αναγκασμένος να ακολουθεί τις κομματικές επιλογές παντού, άρα και στις στηρίξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επομένως, χωρίς να το λέει ευθέως, υπονοούσε ότι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα ψηφίσει… Τατιάνα Καλογιάννη.

Τώρα γιατί έμεινε στη θέση του, τους μήνες αυτούς μετά την προαναφερθείσα δημοτική ομάδα, είναι μια απορία στην οποία όφειλε να απαντήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος, η δε αντίδραση του Κολόκα, είναι μάλλον καθυστερημένη και σε καμία περίπτωση έγκαιρη…

Προ μηνός τέλος, θυμίζω, καταψήφισε τόσο αυτός όσο και ο Βασίλης Καλούδης τη μελέτη για την κεντρική πλατεία, χωρίς να έχει ουσιώδεις διαφωνίες με τη μελέτη… Ήταν προφανώς, ο προάγγελος του «διαζυγίου»…

 

Η ταυτότητα κι ο Λάρι Κινγκ

Για να το κλείσω, θα σχολιάσω και μια αναφορά στη δήλωση παραίτησης του κ. Κολόκα.

Είναι η εξής: «Έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο με έντονες διεργασίες. Δεδομένης της κομματικής μου ταυτότητος, την οποία υπηρέτησα και υπηρετώ αδιαλείπτως σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, και την οποία εσείς σεβαστήκατε απολύτως, θεωρώ πρέπον και ηθικώς επιβεβλημένο τούτη τη χρονική στιγμή να αποχωρήσω από την παρούσα δημοτική αρχή…».

Δε νομίζω ότι οι Γιαννιώτες Νεοδημοκράτες συμφωνούν απόλυτα, με την εκτίμηση του Παντελή, ως προς την κομματική του «συνέπεια»… Κάποιοι θυμούνται ας πούμε, τι «έσερνε» στο Σαμαρά όταν στις πρώτες εκλογές του 2012 δεν τον έβαλε υποψήφιο βουλευτή στο τοπικό ψηφοδέλτιο, κάτι που έκανε στις επαναληπτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ.

Άλλοι Νεοδημοκράτες επίσης, του χρεώνουν τη ζημιά που έκανε στην τοπική ΝΔ όταν κατέβηκε υποψήφιος το 2014, με το Θωμά Μπέγκα, πηγαίνοντας κόντρα στον ανεπίσημο μεν αλλά κομματικό υποψήφιο της ΝΔ στο Δήμο Ιωαννιτών, Νίκο Γκόντα.

Ο Γιάννης ο Καραμπίνας ας πούμε… σίγουρα το θυμάται… Όπως είμαι βέβαιος, δεν το ξέχασαν και πολλοί Νεοδημοκράτες ακόμα, που αν δουν τον Κολόκα υποψήφιο βουλευτή, θα τον «μαυρίσουν» στα σίγουρα.

Τώρα, ο Παντελής μπορεί να πιστεύει ότι είναι… «αδιάλειπτος υπηρέτης της κομματικής ταυτότητας» κι εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Λάρι Κινγκ!

Αναφέρεται ακόμα και στην «πρωτοποριακή» για τα δεδομένα του 2014 συνεργασία, η οποία λέει, «πολεμήθηκε και λοιδορήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής, από εκείνους που τώρα θα επιλέξουν να πράξουν το ίδιο». Αναφέρεται μάλλον σε εκείνους που ζημίωσε πολιτικά… Οι συνεργασίες λέει δε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση διοίκησης. Θυμίζω απλά πως η απλή αναλογική πολεμήθηκε από τη ΝΔ και πρωτίστως, επισημαίνω πως τα όμορφα λόγια του κ. Κολόκα για την επιλογή συνεργασίας με το Μπέγκα το 2014, στηρίζονται σε μια αρχή που είναι η ακομμάτιστη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση: αυτή την αρχή που ασπάστηκε το 2014, σήμερα ο κ. Κολόκας την καταπατά, και στοιβάζεται πίσω από την κομματική επιλογή της ΝΔ, για το Δήμο Ιωαννιτών.

Δυστυχώς για κάποιους, όλες οι κωλοτούμπες δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθούν!

 

«Κουίζ»

Ξέρω «δεξιό» υποψήφιο Περιφερειάρχη που αν έπαιζε στοίχημα για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών, θα πόνταρε στο Μπέγκα…

Δεν εξηγείται αλλιώς πως στέλνει ανθρώπους προτεινόμενους για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», οι οποίοι άνθρωποι θέλουν οπωσδήποτε να εκλεγούν.

Τους λέει λοιπόν, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης «πάτε στο Μπέγκα και του τηλεφωνώ κι εγώ…». Αν όντως πάνε, δεν είμαι σίγουρος…

Πάντως, για να μην ψάχνεστε, δεν είναι ο Ριζόπουλος…

 

Από δήμαρχος – κλητήρας

Για κάποιο λόγο μαθαίνω ότι στην παράταξη «Ιωάννινα_2023» ζορίζονται εσχάτως…

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, αν έχουν στη διάθεσή τους δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η παράταξη δεν πηγαίνει καλά, ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Το αναφέρω γιατί ασκήθηκε τρομερή πίεση να είναι υποψήφια με το συνδυασμό της Τ. Καλογιάννη, γυναίκα η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, στις επερχόμενες, όποτε κι αν γίνουν, εθνικές εκλογές.

Κι ενώ η γυναίκα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται γι’ αυτές τις εκλογές, την πίεσαν χωρίς να ενδώσει τελικώς, να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το «Ιωάννινα_2023».

Από δήμαρχος – κλητήρας, ένα πράμα…

 

Οι «αγανακτισμένοι»

Έχω την αίσθηση ότι μάλλον αργήσανε να εκδηλωθούν οι… γνήσιοι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η τοπική ποδοσφαιρική μας ομάδα, η οποία μετά από αρκετά χρόνια, μετά την ιστορική πρώτη έξοδό της στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει το φάσμα του υποβιβασμού στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία.

Συνήθως οι… πολιτικάντηδες αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με μερικές φάσεις καθυστέρηση κι ως εκ τούτου, δεν έχει αρχίσει ακόμα η παραγωγή ανακοινώσεων των «αγανακτισμένων» υποψηφίων και πολιτικών μας που θα καταγγέλλουν το «κράτος της Αθήνας», τη στημένη διαιτησία, την «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου κοκ., που έβαλαν στο μάτι τον ΠΑΣ.

Η πρώτη που έπιασε το θέμα ήταν η παράταξη Γκόντα που δείχνει καλά αντανακλαστικά…

Στη βουλή έφερε το θέμα ο Κώστας Τασούλας χρησιμοποιώντας διαμαρτυρία που έστειλε στον Υφυπουργό Αθλητισμού ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης! Για τη διαμαρτυρία Καχριμάνη επομένως, μάθαμε ξώφαλτσα από την αναφορά του Τασούλα.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη ωστόσο στο Δημαρχείο, κατόπιν αιτήματος της ΠΑΕ, φαντάζομαι πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε κινησούλα…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 18/4/2019)

 

Και Δήγματα +plus…

Ομοιότητες…

Προφανείς ομοιότητες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες προεκλογικές εκδηλώσεις για ετεροδημότες που έγιναν ως σήμερα, στον «κλεινόν άστυ», για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, μπορεί να δει ο καλόπιστος παρατηρητής, βλέποντας το κοινό των εκδηλώσεων του Μωυσή Ελισάφ και του Σπύρου Ριζόπουλου, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής και του ΕΒΕΑ αντίστοιχα.

Άνθρωποι όπως οι πρώην Υπουργοί Διαμαντοπούλου, Παπαδόπουλος, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς που έγραψε για τα Γιάννενα αλλά που δεν πήγε όπως δήλωσε, ως σήμερα, σε καμία πολιτική εκδήλωση κα., πήγαν να ακούσουν τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννιτών.

Από την άλλη, δύο τουλάχιστον εκδότες εφημερίδων, καμιά δεκαριά μεγάλοι επιχειρηματίες και μερικοί ακόμα μη ετεροδημότες… έδειξαν ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενός γνωστού τους ως σήμερα προσώπου, τον οποίο προλόγισε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις περιγράφουν αν μη τι άλλο, δύο υποψηφιότητες που ξεπερνούν τα στενά όρια της πόλης και της Ηπείρου.

Η αναφορά στους δύο δε σημαίνει κάτι περισσότερο, αφού τους δύο υποψήφιους δε συνδέει τίποτε άλλο και μάλλον θα έλεγα, πως… μεταξύ τους, δεν πρέπει να πολυγουστάρονται κιόλας…

 

Προεκλογικοί απολογισμοί

Στα εντός… ορίων Ηπείρου και Ιωαννίνων προεκλογικά τεκταινόμενα… δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα.

Στην Περιφέρεια ανακοινώνονται σωρηδόν εντάξεις έργων στο ΠΕΠ, όλα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου βεβαίως βεβαίως… – και όχι όπως λέει ο νόμος και η λογική γιατί πληρούν τα κριτήρια της επιλεξιμότητας και της ωριμότητας (;), αναρωτιέμαι…

Από την άλλη, οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, χρηματοδοτούν τον προεκλογικό αγώνα των απερχόμενων διοικήσεων…

Σε δύο τουλάχιστον νομικά πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών για παράδειγμα, από τους προϋπολογισμούς των ΝΠ εκδόθηκαν φυλλάδια δήθεν απολογισμού του έργου των απερχόμενων διοικήσεων και μοιράζονται στα ΚΕΠ! Λεπτομέρεια… ότι σε αυτά τα φυλλάδια του απολογισμού των ΔΣ, μοστράρουν οι φάτσες των προέδρων και προφανώς, μη βάλετε με το νου σας, κακόπιστοι, ότι είναι προεκλογικό υλικό των συγκεκριμένων υποψηφίων…

 

Τι είπε ο Μήτσος

Κλέβω τέλος, κάτι σοφό που επεσήμανε σε μια τηλεοπτική μας κουβέντα, ο Δημήτρης ο Παπαγεωργίου. Γνωστός δικηγόρος, υποψήφιος σήμερα με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» και σφοδρός επικριτής της παρούσας δημοτικής αρχής, αν και τα προηγούμενα χρόνια τη στήριξη.

Απογοητευμένος ων λοιπόν, λέει σήμερα για τους αλλεπάλληλους απολογισμούς των διαφόρων προέδρων και αντιδημάρχων… πως επιβεβαιώνεται η μομφή για μια δημοτική αρχή κατακερματισμένη σε μικρά «μαγαζάκια», όπου το κάθε «αφεντικό» κάνει σήμερα το «ταμείο» του.

Οι… «απολογισμοί» αυτοί δεν έχουν καμία θεσμική υπόσταση, παρά μόνο εξυπηρετούν τις ανάγκες της προεκλογικής προβολής των εκ νέου υποψηφίων της παράταξης της δημοτικής αρχής.

Show Buttons
Hide Buttons