ΔΗΓΜΑΤΑ 18/5/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 18/5/2021

Έγινε τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης του νέου προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου μετά την παραίτηση του Σταύρου Παργανά, με αποκλειστική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, λόγω της επιλογής της να προχωρήσει τη διαδικασία, κόντρα σε ό,τι προβλέπει ο νόμος (ο «Καλλικράτης» με τις αναθεωρήσεις του) και ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Οι Νομικοί της Περιφέρειας, έμμισθοι και μη, και μη, απεφάνθησαν μάλλον, και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε επικύρωση της πρότασης του Περιφερειάρχη, για τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Σταύρου Παργανά, δια βοής… ουσιαστικά και όχι με μυστική ψηφοφορία. 

 

Ο νόμος τι λέει;

Εγώ θα αναφερθώ στο νόμο, για μια ακόμα φορά, όπως μπορείτε να τον διαβάσετε, να τον κατανοήσετε και να τον ερμηνεύσετε, όπως σας βολεύει… 

Νόμος 3852/2010, Άρθρο 165, παράγραφος 3… Λέει μεταξύ άλλων: «3. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση της παραγράφου 1, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία… 

Ο υποψήφιος που έχει υποδειχθεί για κάθε αξίωμα θεωρείται ότι εκλέχθηκε, αν δεν υποβληθεί διαφορετική πρόταση ή αν καμία από τις διαφορετικές προτάσεις που υποβληθούν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2, κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται και στην οποία μετέχει και ο υποψήφιος που αρχικώς έχει υποδειχθεί, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Στην περίπτωση ενός μόνο υποψήφιου για κάποιο από τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου, αυτός είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από την παράταξη» (σ.σ. υποψήφιος σημαίνει πως τίθεται υπό κρίση, εν προκειμένω ψηφοφορία).

 

Απόψεις, προτάσεις και λύσεις

Διάφοροι φωστήρες υποστήριξαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πως εφόσον έχουμε έναν υποψήφιο δε χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία, λες και δεν υπάρχει η δυσαρέσκεια που στις μυστικές ψηφοφορίες εκφράζεται με τα λευκά και τα άκυρα… Ωστόσο και στην πρώτη συνεδρίαση του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου, η διαδικασία είχε… παραστρατήσει, γεγονός που είχε επισημανθεί… Και τότε, λόγω του γεγονότος ότι για κάθε θέση από τις τρεις του προεδρείου, υπήρχε ένας μόνο υποψήφιος, έγινε φανερή και όχι μυστική ψηφοφορία, χωρίς αυτό να προβλέπεται. Και τότε, ο Περιφερειάρχης φοβόταν μια – δυο διαρροούλες…

Το γεγονός ότι δεν προσέφυγε τότε κανείς στα αρμόδια όργανα για να προσβάλλει τον συγκεκριμένο τρόπο εκλογής, δεν προδικάζει ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα και η εκλογή κόντρα στο νόμο, θα περάσει αβρόχοις ποσί. Απλά ίσως αυτός ο συμβιβασμός της αντιπολίτευσης και η αποδοχή της «παρανομίας» πριν από δύο χρόνια να ώθησε κάποιους να αποδεχτούν και τη νέα παρανομία (βλέπε Ζάψα ας πούμε).

Σήμερα γίνεται επίκληση των περιορισμών της πανδημίας και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο ο Περιφερειάρχης προχθές, είπε πως δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο να συγκεντρώσει μέσα σε κλειστό χώρο πάνω από 50 νοματαίους για να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία. Σα να μην υπήρχαν τρόποι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εξαιτίας της ανάγκης φυσικής παρουσίας 50 ανθρώπων, μόνο για να ψηφίσουν και τίποτε άλλο. 

Γκουγκλάροντας «παραίτηση προέδρου δημοτικού συμβουλίου» έπεσα πάνω σε αυτό. Τι έκαναν στο Δήμο Φαιστού, μετά την παραίτηση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο; Ψήφισαν με φυσική παρουσία, ένας ένας…

Ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία σήμερα, με τον καλό καιρό. Το θέμα είναι πως δεν ήθελε ο Περιφερειάρχης την κάλπη…

 

Η ομοφωνία

Επανέλαβε δυο-τρεις φορές, στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης πως η πρόταση για την υποψηφιότητα της Σταυρούλας Μπραΐμη – Μπότση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την παράταξή του. Η παράταξη συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη.

Μην πάει ο νους σας σε διαδικασίες δημοκρατικές, με brain storming ξερωγώ… ή με αυτοπροτάσεις για τη θέση του προέδρου. Στις παρατάξεις του Αλέκου Καχριμάνη αυτές οι… βλακείες δεν έχουν θέση. Προσπάθησε όμως να περάσει την εικόνα πως οι αποφάσεις του έχουν κοινή αποδοχή, βγάζοντας ένα άγχος που ξεκινάει από τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλεί από την περίοδο των εκλογών κιόλας, η συμμετοχή της πρώην Δημάρχου Σουλίου, στο ψηφοδέλτιο της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου».

Σε μια μυστική ψηφοφορία, θα μπορούσε αυτή η αντίδραση να έπαιρνε σχήμα, επομένως μπρος στο… γρατσούνισμα στο πολιτικό προφίλ του πανίσχυρου Περιφερειάρχη, ήταν προτιμότερη μια έκπτωση στη νομιμότητα.

Ελπίζω μόνο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας που θα ελέγξει τη νομιμότητα της προχθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να θυμηθεί αντίστοιχες σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε στο πρόσφατο παρελθόν…

Και αναγκαστικά, θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα…

 

Κοινώς χ@στηκε ο κόσμος… 

Είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης ένας αντιπεριφερειάρχης ο οποίος τυγχάνει να είναι και συλλειτουργός της δικαιοσύνης, πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου…

Θα ήθελα να μου εξηγήσει λίγο τι ακριβώς εννοούσε ο άνθρωπος, γιατί μου ακούγεται αυτό ως μια πολύ περίεργη άποψη για τη λειτουργία των θεσμών.

 

Σχιζοφρενική πολιτικά…

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα επέλεξε το χειρότερο δυνατό σενάριο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν ήθελε να καταγγείλει την διαδικασία της συνεδρίασης, για να μην κατηγορηθεί πως ποινικοποιεί την πολιτική ζωή ή πως ασχολείται με τα ήσσονα αλλά τελικώς, βρήκε ένα λόγο για να κάνει ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, με αιτία το πρόσωπο που έστειλε την πρόσκληση της συνεδρίασης του σώματος. Ακόμα πιο έλασσον θέμα, κατά τη γνώμη μου, από τα ήσσονα που προσπάθησε, και καλά, να αποφύγει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»…

Και απείχε από την ψηφοφορία εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου, έχοντας πρώτα προτείνει τον αντιπρόεδρο του σώματος που θα αντικαταστήσει τον δικό της παραιτηθέντα, Δημήτρη Σακαρέλη… Πιο… σχιζοφρενική πολιτική στάση δε νομίζω ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει η παράταξη του φίλου Γιώργου, το λέω ειλικρινά, ως προσωπική άποψη αλλά και ως καταγραφή της γνώμης πολλών ανθρώπων με τους οποίους συνομίλησα (εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου). 

Από τη στιγμή που υποστηρίζει πως χώλαινε η διαδικασία, θα μπορούσε να μην προτείνει αντιπρόεδρο, να επιτρέψει να εκλεγεί ο πρόεδρος και αφού πιθανά εντός των ημερών, αποφανθεί η αρμόδια ελέγχουσα αρχή για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να επανέλθει το σώμα για να εκλέξει αντιπρόεδρο. Εφόσον η απόφαση ακυρωθεί, το ίδιο θα συμβεί ούτως ή άλλως αλλά τότε, η μείζων αντιπολίτευση θα είναι εκτεθειμένη ακόμα χειρότερα και από την παράταξη της πλειοψηφίας! Στην περίπτωση δε που απορριφθεί η ένταση του «Κοινού των Ηπειρωτών» ή η προσφυγή οποιουδήποτε τρίτου, απλά θα υπέβαλε σε μια πολύ μικρή ταλαιπωρία το Περιφερειακό Συμβούλιο η μείζων αντιπολίτευση αλλά τουλάχιστον θα φαίνονταν ότι υπερασπίζεται το προφανές. 

Εδώ η νομιμότητα γίνεται λάστιχο και η Ήπειρος μοιάζει με μια μπανανία, όπου ο νόμος πρέπει να συμφωνεί μαζί μας, γιατί διαφορετικά… κακό του κεφαλιού του!

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης που έθεσε ερώτημα για την απουσία της μυστικότητας στην εκλογή του προέδρου, να θεωρήσω πως δεν επείσθη από τον επικεφαλής του, γιατί μαθαίνω πως στην παράταξη του «Κοινού των Ηπειρωτών», αναπτύσσεται εσχάτως ζωηρός διάλογος με αρκετές διαφωνίες για την στρατηγική της παράταξης σε πολλά θέματα…

 

Αποκατέστησε…

Από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», η στάση τους στο θέμα της εκλογής των αντικαταστατών των παραιτηθέντων προέδρου και αντιπροέδρου, ήταν σαφώς πιο στέρεη από εκείνη που περιέγραψα παραπάνω για το «Κοινό των Ηπειρωτών».

Στο κλείσιμο ωστόσο αυτού του κύκλου, ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος ένοιωσε χθες την ανάγκη να κάνει τον απολογισμό αυτής της αναστάτωσης των τελευταίων ημερών και να αποκαταστήσει το σκληρό του λόγο έναντι της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη. 

Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης άφησε πίσω του τα καλά λόγια που χρησιμοποίησε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Περιφερειάρχη, αντιλαμβανόμενος ίσως πως ήταν αυτή μια λάθος εικόνα, εντελώς αντιφατική για την ως τώρα θέση του απέναντι στη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. 

 

Ο πλουραλισμός

Και κάτι τελευταίο από την προχθεσινή διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου…

Ειπώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας αλλά και στον πρώτο χαιρετισμό της από τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου πως πλέον θα δίνεται ο λόγος στους περιφερειακούς συμβούλους και όχι μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων!

Μα ποιος στερούσε το λόγο από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου; Για τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όποιος ζητούσε το λόγο, τον έπαιρνε, πάντοτε.

Με την εξαίρεση κάποιων ελάχιστων μελών της πλειοψηφίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, δεν ζητείται συχνά έως καθόλου… από τους περιφερειακούς συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» ο λόγος. Και ως εκ τούτου δεν δίνεται… Απλά τα πράγματα.

Η δημοκρατία και ο πλουραλισμός ξαναλέω… δεν ζουν και τις καλύτερες μέρες τους στην παράταξη της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά αυτό να το ψάξουν αλλού και όχι στο προεδρείο.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons