ΔΗΓΜΑΤΑ 18/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 18/6/2020

Η προηγούμενη φορά που ασχοληθήκαμε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου ήταν για μια άλλη πρόθεση αγοράς που ναυάγησε. Ενός ακινήτου στα Καρδαμίτσια, γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, συγγενών του Περιφερειάρχη.

Αυτή τη φορά ασχολούμαστε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου για μια άλλη αγορά: έχουμε διαθέσιμο μισό εκατομμύριο, έχουμε εντοπίσει το ακίνητο και κινούμε τη νόμιμη διαδικασία για την αγορά. Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνη απόφαση και όλα στην πένα!

Το επιχείρημα ότι «θα χάσουμε» 500.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, γιατί θα επιστραφούν στο κεντρικό κράτος από το οποίο ήλθαν ως επιχορήγηση προφανώς, άρα βρίσκουμε ένα ακίνητο και κάποιους αγοραστές που δεν το θέλουν άλλο και κινούμε τη διαδικασία για να το αγοράσουμε, στους καιρούς που διανύουμε, πραγματικά με τρελαίνει. Το «θα χάσουμε» εμείς τα λεφτά που σημαίνει ότι «κινδυνεύουν» να επιστραφούν στο κεντρικό κράτος… υποδηλώνει ότι αισθανόμαστε  περίπου σα Γαλάτες… μέσα σε αφιλόξενη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που γενικώς μας επιβουλεύεται, εμάς τους φτωχούς πλην τίμιους Ηπειρώτες… 

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει «κανένας περιορισμός χαρακτηριστικών στη δημοπράτηση…» όπως λέει ο Περιφερειάρχης, απαντώντας στον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» που διατύπωσε το σχετικό ερώτημα (δεν πρόκειται για «φωτογραφική» διακήρυξη δηλαδή, υποστηρίζει), ακόμα και αν δεν προορίζεται το μισό… μύριο για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, στέκει η απόφαση στον καιρό που διανύουμε;

Οι υποψίες για τους πιθανούς πωλητές θα επιβεβαιωθούν από την εξέλιξη της αγοραπωλησίας αλλά η αγορά θα έχει τελειώσει, τα χρήματα θα έχουν φύγει από το ταμείο του κατ’ επίφαση «Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης» και η Περιφερειακή Αρχή θα νοιώθει μια βαθιά ικανοποίηση ότι έκανε το παν τι δυνατόν για την ανάπτυξη της Ηπείρου!

Αν έχεις καλούς φίλους, σε βοηθάνε ενίοτε στις αναζητήσεις σου. Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα ακίνητα, μάξιμουμ 24 τον αριθμό που αν γνωρίζαμε και την επιφάνειά τους, θα μίκραινε ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των ενδιαφερομένων για την πώληση. Σας έχω εδώ το ΦΕΚ του χαρακτηρισμού 40 μνημείων ως διατηρητέρων και εδώ την περιγραφή και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του ιστορικού κέντρου. 

 

Ο Ζάψας συμφωνεί

Ο Ριζόπουλος τελικά, μπορεί να γίνεται «Ρομπέν των Δασών» όπως είπε παλιότερα, ή να τρώει το μουντζούρη ως ο φωνακλάς της αντιπολίτευσης, στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν κατήγγειλε την επικείμενη αγορά – κατ’ εμέ σκάνδαλο… – αλλά πρότεινε μια άλλη αξιοποίηση των διατιθέμενων χρημάτων που είναι ψιλά γράμματα για την παρούσα Περιφερειακή Αρχή. Αυτή ξέρει μόνο να αγοράζει ακίνητα, να στρώνει άσφαλτο και να χτίζει αντιστηρίξεις σε ξωκλήσια… Δεν κατέει από αναπτυξιακές τράπεζες, ενίσχυση μικρομεσαίων και τέτοια.

Οι τέσσερις όμως, που μετέχουν στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, πέραν των πέντε της πλειοψηφίας, των δύο υπηρεσιακών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων – εδώ η σύνθεση – είναι δύο εκπρόσωποι επιμελητηριακών φορέων, ένας εκπρόσωπος των εργατικών ενώσεων που έχει παραμείνει στη θέση του για αρκετά χρόνια, γιατί η παρούσα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ή είναι ικανοποιημένη από την εκπροσώπηση είτε γιατί πιθανά δεν ενδιαφέρεται για το «έργο» του συγκεκριμένου οργάνου και ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι δύο εκπρόσωποι των εμπορικών Επιμελητηρίων είναι εικάζω, ικανοποιημένοι με την αγορά του ακινήτου. Όπως και ο φίλος μου ο Γιώργος ο Ζάψας που όταν τον ρώτησα για πρώτη φορά για την διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στον τύπο, δεν ήξερε λεπτομέρειες για την απόφαση. Φαντάζομαι συμφωνεί και η παράταξή του με την αγορά ενός ακινήτου που θα δώσει την περιγραφείσα… αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο… Ή είναι απλά η λογική του «έλα μωρέ…», να μη φύγουν τα λεφτά από την Ήπειρο κι ας πάνε σε αχρείαστα ντουβάρια. 

Γιατί δεν χρειάζονται τα συγκεκριμένα ντουβάρια νομίζω, ούτε πολύ περισσότερο να είναι στο ιστορικό κέντρο, ούτε με τη συγκεκριμένη επιφάνεια που περιγράφει φωτογραφικά η διακήρυξη. 

Για τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και άλλους ευαίσθητους της τοπικής Αριστεράς, ενδιαφέρον έχουν μόνο τα «πραξικοπήματα» του Θεοδωρικάκου και τα ΣΔΙΤ του Δήμου. Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν ενδιαφέρει κανέναν…

 

Η κορυφαία ατάκα  

Αυτό που με «σκότωσε» βέβαια, στην απάντηση του… «αναρμόδιου» για το θέμα Περιφερειάρχη – όπως τότε με τις απευθείας αναθέσεις της τουριστικής προβολής που έλεγε πως οι υπηρεσίες το ζήτησαν, αυτός δεν ήξερε τίποτα… – ήταν η εξής ατάκα: «Ο συνολικός σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΠΤΑΗ κατά τα επόμενα χρόνια είναι de facto αυτονόητος και αυταπόδεικτος για κάθε ενδιαφερόμενο για τα αυτοδιοικητικά»…

Τι θέλει να πει ο ποιητής και μου διαφεύγει; Ότι υπάρχει σχεδιασμός σε έναν φορέα που έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες – εδώ – οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, στις οποίες επιδίδεται το Ταμείο τα τελευταία χρόνια; Η τελευταία ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΠΤΑΗ είναι για το ακίνητο των Καρδαμιτσίων, στα τέλη του 2018. Έκτοτε… ουδέν!

Μιλάμε προφανώς για έναν πολυάσχολο οργανισμό, με τεράστιο «έργο», όπως καταλάβατε. 

Και είναι και αυταπόδεικτος ο σχεδιασμός: ό,τι οικόπεδο έχετε για «σκότωμα», εδώ είμαστε… Ανοιχτοί και σας περιμένουμε…

Συμπέρασμα: είτε μιλάμε για 25 χιλιάρικα είτε για 500… στην Ήπειρο είναι απλά Πέμπτη!

 

Στα δικαστήρια

Είχα σχεδόν προδιαγράψει ότι ο Στάθης ο Νάνος θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη, κατά του αντιπεριφερειάρχη Άρτας για τα όσα είπε ο τελευταίος στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Μαΐου εναντίον του.

Στην Ήπειρο η πανδημία δεν είχε θύματα, πλην ενός, ευτυχώς αλλά προκάλεσε σκληρές πολιτικές συγκρούσεις για τη διαχείριση συγκεκριμένων κρουσμάτων. Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου πως η διοίκηση της Περιφέρειας δεν διαχειρίστηκε σωστά κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, απαντήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή με το επιχείρημα ότι ο γιατρός εργασίας δεν βρίσκονταν στη θέση του όταν έπρεπε αλλά «λιποτάκτησε»… 

Ο γιατρός λοιπόν – εν προκειμένω ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» – απαντά και στο Δικαστήριο θα κριθεί ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Ο αντιπεριφερειάρχης ή ο γιατρός; 

 

Ένας θάνατος, πολλά ερωτηματικά 

Την Άρτα την απασχολεί έντονα ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου την ώρα της δουλειάς του, σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της περιοχής.

Οι συγγενείς του θύματος θέλουν την τιμωρία των ενόχων και μέχρι να «μιλήσει» η Επιθεώρηση Εργασίας, ακούγονται και λέγονται πολλά για το θέμα.

Ένα απλό ερώτημα είναι σε αυτή τη φάση, αν έχουν κληθεί να καταθέσουν για το συμβάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό.

 

Μεταφέρω ερώτημα…

Η Μερόπη η Τζούφη και ο Κώστας ο Μπάρκας υπογράφουν ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν ουσιαστικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Ήταν κάτι που ζητούν ορισμένοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά αλλά που προσκρούει τόσο σε αυτό που φαντάζει ως δοκιμασμένη και πετυχημένη λύση, στο πανελλαδικό δίκτυο των κέντρων πρόληψης και στη βούληση της σημερινής αλλά νομίζω και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θέλοντας να κάνουν το χατήρι σε μερίδα εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, επαναφέρουν το θέμα, χωρίς πιθανότητα επιτυχίας, είμαι βέβαιος.

Το ερώτημα ωστόσο που απευθύνει ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου αλλά και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Ιωαννίνων «Σχεδία», Στέφανος Τζιμογιάννης, προς τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πότε επισκέφθηκε τη «Σχεδία» τελευταία φορά για να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό και κυρίως, πότε διαπίστωσε από προσωπική εμπειρία, ότι το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης δεν είναι αποτελεσματικό. Γιατί για να υπογράφει κανείς βουλευτής μια ερώτηση, οφείλει να ξέρει το αντικείμενο. Και ο Μπάρκας ας πούμε, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά η Τζούφη εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά το Νομό από τον οποίο ξεκίνησαν τα Κέντρα Πρόληψης.

 

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές για την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι Γιαννιώτες Συριζαίοι τα είπαν διαδικτυακά με Euclid και Μαριλίζα την Τετάρτη, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα το «Μένουμε Όρθιοι», κατά την οποία ως γίνεται συνήθως σε κομματικές εκδηλώσεις, τα βρήκαν όλα καλά, γέμισαν αισιοδοξία ότι ο κόσμος τους ακούει και περιμένει τις προτάσεις τους και συμφώνησαν ότι για όλα φταίνε τα μέσα ενημέρωσης που τα παίρνουν για να το βουλώνουν… Κάτι που επι ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συνέβη, βεβαίως…

Το ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν να τον… ανασυγκροτήσουν οι κολλητοί του Άκη και όλοι μαζί, μαζί με κάτι φυντάνια – και ντόπια – που με διπλούς μισθούς επί πασοκοκρατίας, «έγλυφαν» Κάρολους και άλλους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν ξανά σήμερα αυτούς που επί 40 χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα… 

Τη Μαριλίζα πάντως, τη βλέπω με συμπάθεια. Άνοιξε τη «σχολή» των γραμματέων που έγιναν υπουργοί, η οποία δοξάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένα επίκαιρο σύνθημα

Το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που γραμμένο πάνω σε ένα πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων κοσμεί την είσοδο της πόλης μας, είναι ασφαλώς πάντα επίκαιρο. Μετά τη Ρόζα, το λάνσαρε προ ετών ο ΓΑΠ.

Το σύνθημα παραμένει επίκαιρο και σήμερα το προβάλλει το ΚΚΕ. Το έκανε για την εργατική Πρωτομαγιά. Αυτή θα είναι επίκαιρη σε καμιά δεκαριά μήνες, οπότε ρε «σύντροφοι» δεν κάνετε τον κόπο να το κατεβάσετε;

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons