ΔΗΓΜΑΤΑ 18/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 18/7/2020

Δε μίλησε δημόσια για το θέμα του φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ και μετά…

Δεν τον φοβάμαι προφανώς, ότι κάτι θα βρει να πει για να ρίξει τις ευθύνες μόνο στους άλλους και να μην αναλάβει ο ίδιος το παραμικρό φταίξιμο… Είναι μανούλα σε αυτά. Θα διαβάσει ένα κείμενο που θα είναι προσεκτικά γραμμένο από τους συνεργάτες του και θα καταλήξει με ψόγους κατά των υπηρεσιακών παραγόντων, της… Αθήνας, του κράτους και λοιπά…

Αν όμως το 2018 έλεγε ότι η Ήπειρος δεν είναι στα πλάνα της ΔΕΠΑ τότε, για να πάρει φυσικό αέριο και πως μόνο από την Ηγουμενίτσα μπορεί να ελπίζουμε ότι θα έλθει στην Ήπειρο το φθηνό καύσιμο (διαβάστε εδώ ένα καλό ιστορικό της υπόθεσης), σήμερα πλέον δε μπορεί να ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Η ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ ετοιμάζεται να απαλλοτριώσει ιδιωτικές εκτάσεις για τη διέλευση του χερσαίου τμήματος του συγκεκριμένου αγωγού στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, άρα θα κατασκευαστεί κάποτε ο αγωγός.

Πώς όμως ο ΔΕΣΦΑ μας αφήνει εκτός των πλάνων ανάπτυξης του δικτύου του;

Είναι αυτονόητο ότι αν και δε νομίζω ότι το ζήτησε ακόμα καμία παράταξη της αντιπολίτευσης, το θέμα πρέπει να κουβεντιαστεί εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

 

Για τα σκουπίδια και την ΤΕΡΝΑ

Συνεχίζοντας το συλλογισμό μου από τα Δήγματα της Πέμπτης, αναφορικά με τα σκουπίδια άλλων περιοχών της χώρας που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα όπως εμείς στην Ήπειρο, την ολοκληρωμένη διαχείριση και το πρώτο που σκέφτονται προκειμένου να απαλλαγούν από το βραχνά τους, είναι το εργοστάσιο ΑΣΑ του Ελευθεροχωρίου… έχω να πω το εξής:

Ο γενικός διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όταν έλεγε στον τηλεοπτικό σταθμό της Καλαμάτας πως μπορούν να μεταφερθούν σκουπίδια από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο, αφενός διέπραττε ένα θεσμικό ατόπημα, εφόσον για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αποφασίσουν οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το κράτος, αφετέρου έδινε την εντύπωση πως η ΤΕΡΝΑ κάνει κουμάντο και δε ρωτάει κανέναν… Λες και το εργοστάσιο που κατασκεύασε με ΣΔΙΤ ανήκει σε αυτήν.

Η Κέρκυρα ως πελάτης…

Προσέξτε όμως και το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ακούγεται και φαίνεται η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα να λέει στη Βίλιαν Στασινού και το μεσημεριανό μαγκαζίνο της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια εκπομπής που φιλοξενήθηκε στο Νησί των Φαιάκων, ότι δέχεται «πιεστικές προτάσεις» από το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο για να φέρουν στο Ελευθεροχώρι τα σκουπίδια τους οι Δήμοι της Κέρκυρας.

Όπως εξηγεί με απλή, επιχειρηματική λογική η Νεοδημοκράτισα Περιφερειάρχης, το εργοστάσιο ψάχνει για νέους πελάτες προκειμένου να επεξεργαστεί περισσότερα σκουπίδια από αυτά που του πηγαίνουν σήμερα οι Δήμοι της Ηπείρου και έτσι χτυπά και τις «πόρτες» των γειτονικών μας Δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.   

Αυτή η δήλωση της κ. Κράτσα επιβεβαιώνει το παραπάνω μου σχόλιο για την ΤΕΡΝΑ: ότι αψηφώντας τις θεσμικές διαδικασίες προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος της, χωρίς να ερωτώνται οι Δήμοι της Ηπείρου, η Περιφέρεια και το κράτος.

Στην περίπτωση δε της Κέρκυρας που σήμερα εξυπηρετείται από τις μονάδες επεξεργασίας της Κοζάνης όπου θάβεται και το υπόλειμμα, δεν υπάρχει διαδημοτικός ΦΟΣΔΑ αλλά διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ που σημαίνει ότι η Περιφέρεια εκεί συμμετέχει ενεργά στο Φορέα Διαχείρισης Αποριμμάτων και στην ουσία είναι το αφεντικό. Άρα ό,τι είναι στην Ήπειρο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, αποτελούμενο από αιρετούς της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι για την Κέρκυρα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αυτά…

Ο ΝΟΙ και οι «υποστηρικτές» του

Ενδέχεται ο ΝΟΙ να μην πλήρωνε εδώ και χρόνια και άλλους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και όχι μόνο το λογαριασμό του νερού που καταναλώνει το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο εδώ και μερικές δεκαετίες… Αυτό το ενδεχόμενο είναι προς διερεύνηση και θα ξέρουμε σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, δεν αρμόζει σε ένα σύλλογο ολυμπιονικών να επαιτεί να μην πληρώσει αυτά που γλίτωσε, επειδή δεν είχε υδρομετρητή εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις του στη Λιμνοπούλα. Δε λέω ότι το κάνει η διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων αυτό για να μην παρεξηγούμαι, αλλά διάφοροι καλοθελητές που στο όνομα του ΝΟΙ, «πλευρίζουν» ανθρώπους της δημοτικής αρχής και ζητάνε πράγματα παράλογα. Να μη διεκδήσει τα οφειλόμενα από παρελθόν η ΔΕΥΑΙ και τέτοια.

Και ρίχνουν μάλιστα και μομφές και για άλλους αθλητικούς συλλόγους και σπέρνουν ζιζάνια… ότι τάχα και άλλοι δεν πληρώνουν (δεν υπάρχουν παρεμπιπτόντως αποδείξεις για άλλους).

Μην τρελαθούμε, έτσι; Καταναλώνεις νερό, πληρώνεις, είτε είσαι απλός δημότης είτε ο ΠΑΣ Γιάννινα. 

Ας προσέξουν οι άνθρωποι του ΝΟΙ γιατί κάποιοι, εν αγνοία της διοίκησης θέλω να πιστεύω, απλά χαλάνε το όνομα ενός σημαντικού για την πόλη μας, αθλητικού συλλόγου.

 

Κι άλλη καλλιτεχνική ανακοίνωση

Ετοιμαζόμουν για το παρακάτω σχόλιο και με πρόλαβε η νέα ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» που… «πυροβολούν» για τρίτη ή τέταρτη φορά – έχασα το μέτρημα – τη δημοτική αρχή για αποφάσεις, λάθη ή παραλείψεις της.

Από τη διάκριση «Γιαννιώτες – ξένοι» που ήταν το επιχείρημα της πρώτης ανακοίνωσης των καλλιτεχνών, ήλθαμε στην τελευταία ανακοίνωση στη διάκριση «επαγγελματίες – ερασιτέχνες». Ο λόγος είναι ότι πληρώθηκαν από το Πνευματικό Κέντρο παραστάσεις από δύο ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης (το ένα είναι οι Αθεράπευτοι και το άλλο είναι η ομάδα τέχνης «Βορείως») προς 900 ευρώ για έκαστο φορέα. Ξέρω από τον Δημήτρη Παππά πως θα πληρωθούν οι «Αθεράπευτοι» 900 ευρώ για τέσσερις παραστάσεις και σχεδόν το σύνολο των χρημάτων θα πάνε στο στήσιμο – ξεστήσιμο, άρα κρίνω ότι η κριτική είναι τουλάχιστον άδικη.

Επειδή νομίζω ότι η «βεντέτα» καλλιτεχνών – Ελισάφ κάπου άρχισε να ξεφεύγει, θα έλεγα ότι καλό είναι να προσέξουν οι καλλιτέχνες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δηλητηριάσουν κάθε πτυχή της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δράσης της πόλης και αυτό δε συνάδει με ανθρώπους που πρέπει πρωτίστως να «ποιούν ήθος».  

Η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών» με τη φόρα που πήρε, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί μελλοντικά σε… δημοτική παράταξη, μιας και πλέον έχει αναλάβει κανονικά, ρόλο αντιπολίτευσης κόντρα στη δημοτική αρχή.

 

Μια απορία

Και κάτι τελευταίο για τους καλλιτέχνες.

Με τα δελτία τύπου ορισμένων δημοτικών παρατάξεων πληροφορηθήκαμε ότι η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών» συνάντησε τουλάχιστον τις παρατάξεις «Ιωάννινα_2023», Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία και «Γιάννενα Τώρα» (αυτές οι παρατάξεις εξέδωσαν σχετικά δελτία τύπου).

Οι καλλιτέχνες που διαμαρτύρονται ότι τους παραγκωνίζει η δημοτική αρχή, ότι τους αγνοεί και ότι τους αφήνει στη μοίρα τους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το χώρο του θεάματος, γιατί μέχρι σήμερα δεν επεδίωξαν να συναντήσουν το Δήμαρχο της πόλης και να του θέσουν όλα αυτά για τα οποία σήμερα διαμαρτύρονται;

Πώς γίνεται να έχεις ένα πρόβλημα, να διαμαρτύρεσαι, να αναζητάς συμμαχίες και την ίδια ώρα να αρνείσαι να συναντήσεις αυτόν που θεωρητικά και εν μέρει, είναι υπεύθυνος για το πρόβλημά σου και άρα ο μόνος δυνάμενος να σου δώσει λύσεις;

 

Τα δυο χέρια

Το θέμα της ανέγερσης νέου επιμελητηριακού μεγάρου αναφέρθηκε στον απολογισμό της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, το απόγευμα της Τετάρτης. Πρόκειται για μια παλιά ιστορία που η υπό τον Δ. Δημητρίου διοίκηση το έχει επαναφέρει τον τελευταίο χρόνο, αν και υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει με το… παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας, στους πενόμενους λόγω κρίσης, επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου… 

Εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο όμως: είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πως η προσπάθεια ανεύρεσης χώρου και ωρίμανσης του έργου ανέγερσης ενός νέου επιμελητηριακού μεγάρου, θα γίνει με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν είναι κακό να συνεργάζονται οι τοπικοί φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, ίσα ίσα…

Για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ωστόσο, προκύπτει ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά την άλλη ιδιότητά του, του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που στις εκλογές του Μαΐου του 2019, στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ: πόσο ωφέλιμο είναι για μια παράταξη της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου να έχει ως επικεφαλής ένα πρόσωπο που από τη μια απλώνει το ένα χέρι, των αιτημάτων, για να μην πω της «επαιτείας», στον Περιφερειάρχη, ενώ το άλλο χέρι οφείλει να προτάσσει το δείκτη του και να ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής… Το ίδιο στο παρελθόν συνέβη και με τον Βασίλη Τσίκαρη που ήταν διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όλο… ζήταγε από την Περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να ασκεί και κριτική στο «δεξιό» Περιφερειάρχη.

Στις δημοκρατίες προφανώς και δεν υπάρχουν αδιέξοδα, παρά μόνο λύσεις όταν αυτά προκύπτουν, εν προκειμένω δε, οφείλει να έχει λόγο και το ΚΙΝΑΛ, παράταξη του οποίου είναι η «Ήπειρος Όλον»…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons