ΔΗΓΜΑΤΑ 19/1/2019 (ο πανδαμάτωρ χρόνος…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/1/2019 (ο πανδαμάτωρ χρόνος…)

Ο σχετικός… χρόνος

Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο σχετικά πράγματα στον κόσμο.

Μιλώντας για εκλογές, αλλιώς αντιλαμβάνεται το χρόνο ο ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης, αλλιώς ο τρίτος, αλλιώς ο δείνα.

Ο μεν Ριζόπουλος ξεκίνησε τις εκλογές το Φεβρουάριο του 2018, όταν ανακοίνωσε στον Καχριμάνη την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης – αυτό το υποστηρίζει ο Ριζόπουλος και μέχρι σήμερα, δεν το έχει διαψεύσει ο Καχριμάνης.

 

Ο χαλαρός Ζάψας

Οι δύο υποψήφιοι Περιφερειάρχες Ηπείρου της Κεντροαριστεράς, για να μιλήσω με όρους κεντρικής πολιτικής, Ζάψας και Δημητρίου, αντιμετωπίζουν το χρόνο που μετρά αντίστροφα, χωρίς καμία απολύτως πίεση.

Όσον αφορά το Ζάψα, είναι στο χαρακτήρα του νομίζω, να είναι χαλαρός. Έτσι είναι όλοι οι παλιοί Αριστεροί άλλωστε…

Για το όνομα της παράταξης για παράδειγμα, επειδή έπεσαν στο τραπέζι, όπως λέει, πολλές ιδέες, άφησε να περάσει ένας μήνας ακόμα… για να ωριμάσει και να επιλεγεί η καλύτερη πρόταση.

Έτσι, λοιπόν, τέσσερις ακριβώς μήνες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, θα ανακοινώσει το όνομα της παράταξης, την ερχόμενη Δευτέρα, σε εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Du Lac.

 

Ο πιο χαλαρός Δημητρίου

Από την άλλη ο Δημητρίου, αν και είχε έτοιμη την οργανωτική γραμματεία του, εδώ και περίπου ένα μήνα, την έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη.

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές όμως, αναρωτιέμαι, έχει νόημα να ανακοινώνεις τη γραμματεία της παράταξης και όχι μερικούς υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους;

Το νόημα της γραμματείας είναι να οργανώσει την προεκλογική δουλειά αλλά στο σημείο που βρισκόμαστε, θεωρητικά, ο κύριος όγκος αυτής της δουλειάς, θα πρέπει να έχει γίνει…

Αν δεν έχει γίνει πάλι, πώς θα βοηθήσει για παράδειγμα, τον αγώνα του Δημητρίου, το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Ελισάφ; Ή με το Μπέγκα;

Ανακοινώνεις τη γραμματεία για να προσδώσεις στην προσπάθεια μια δυναμική, αλλά στην αρχή.

Ο Ριζόπουλος ανακοίνωσε τη δική του γραμματεία οργανωτικού στις 29 Αυγούστου, ο Ζάψας στις 7 Δεκεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα που στηρίζουν την πρωτοβουλία του.

Για το Δημητρίου τέλος, θα παρατηρήσω και κάτι τελευταίο: γνωρίζω πως τον προεκλογικό του αγώνα για τις εκλογές του 2017 στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τον ξεκίνησε τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα. Κι εκεί απευθύνονταν σε ένα σώμα ψηφοφόρων υποπολλαπλάσιο του σώματος, στο οποίο απευθύνεται τώρα.

 

Το anti-oil

Θα πει κανείς τώρα πως το εκλογικό τοπίο στην Ήπειρο, δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί, δεδομένου ότι μπορεί να έχουμε μία ακόμα περιφερειακή παράταξη που θα λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου. Αναφέρομαι στους «Ενεργούς Πολίτες της Ηπείρου» που έκαναν προχθές την εμφάνισή τους, αν και σας έχω μιλήσει γι’ αυτή την πρωτοβουλία εδώ και περίπου δύο μήνες.

Προσωπική εκτίμηση που αποκόμισα από την προχθεσινή συνέντευξη των τεσσάρων μελών της συντονιστικής ομάδας αυτής της πρωτοβουλίας – και την εξέφρασα και ενώπιόν τους, υποβάλλοντας μια ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου – είναι πως θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν ένα αυτοδιοικητικό σχήμα. Είναι μια αίσθηση προσωπική αυτή.

Αν κατέβουν πάντως, θα κόψουν νομίζω, ψήφους από το Ζάψα, ενδεχομένως και από το Δημητρίου. Κανένας από τους δυο τελευταίους δε μπορεί να εκφράσει το αντιπετρελαϊκό συναίσθημα καλύτερα από τη συγκεκριμένη ομάδα και βέβαια πειστικότερα, γιατί Ζάψας και Δημητρίου στηρίζονται από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πολιτική στην προοπτική εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

 

Το χαρμόσυνο νέο

Διαβάσαμε – εδώ – πως από άμβωνος, τη μέρα της γιορτής του πολιούχου Αγίου των Ιωαννίνων, επέλεξε ο Άγιος Ιωαννίνων Μάξιμος για να ανακοινώσει την ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης του προστίμου που επέβαλε μικτό κλιμάκιο στο Γηροκομείο Ιωαννίνων, για τη χρήση πετρελαίου, σε σκοπό άλλον από τον επιτρεπόμενο.

Συνόδευσε την ανακοίνωση με τις απαραίτητες ευχαριστίες προς όσους δούλεψαν για να απαλλαγεί το Γηροκομείο των Ζωσιμάδων από το πρόστιμο.

Για ποιο λόγο επέλεξε ο Μάξιμος τη συγκεκριμένη στιγμή για να κάνει την ανακοίνωση, είναι θέμα προς διερεύνηση…

  • Έμαθε χθες ή προχθές τα καλά νέα και θέλησε να τα μοιραστεί με το χριστεπώνυμο πλήρωμα;
  • Είδε κόσμο και έκρινε πως τώρα θα πιάσουν τόπο οι ευχαριστίες;

Το συμπέρασμα είναι ένα: ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ακροβατεί επικίνδυνα μερικές φορές, ανάμεσα στα ποιμαντικά του καθήκοντα και τον κοινωνικό του ρόλο. Οι τοπικές αρχές βολεύονται και το επιτρέπουν. Αν αλλάξουν τα πράγματα μετά τις εκλογές, έχει σκεφτεί τι θα κάνει;

 

Προειδοποιήσεις…

Μιας και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, θα φορεθεί ξανά το μότο «ανεξάρτητος» υποψήφιος Δήμαρχος, οφείλω να προειδοποιήσω ανυποψίαστους και αγαθούς ψηφοφόρους για να μη τσιμπήσουν σα χάνοι…

Θα θυμίσω πως το 2014, όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δήλωναν ανεξάρτητοι. Στην ΠΕΔ Ηπείρου σχηματίστηκε μια πλειοψηφία από «δεξιούς» αιρετούς που δεν έμειναν απλά στην εκλογή του Γιάννη Λώλου στη θέση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων αλλά που συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους να λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ των «ημετέρων» δυνάμεων…

Αποκορύφωμα αποτέλεσε μιας και μας απασχόλησε το θέμα εσχάτως, η επιλογή του Δημάρχου Ζίτσας για το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, αντί αιρετού, έστω και της μειοψηφίας, από το Δήμο Ιωαννιτών – ο Γρηγόρης Γκίκας είναι αναπληρωματικός του Πλιάκου.

Προειδοποιώ και τους υποψηφίους Δημάρχους λοιπόν, στις επερχόμενες εκλογές να προσέξουν μη σκίσουν… κανά καλτσόν, με την πολύ ανεξαρτησία…

 

Τα «δάκρυα» για τους αναπληρωτές

«Κροκοδείλια δάκρυα» έχυσε πάνω στον επαγγελματικό «τάφο» των συναδέλφων του εκπαιδευτικών, αναπληρωτών, ο και δάσκαλος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, κατά την παρέμβασή του στη βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που περιελάμβανε την τροπολογία για το σύστημα των μόνιμων διορισμών.

Με την τροπολογία αυτή – τροπολογία, καλά διαβάσατε, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα – ο Υπουργός Παιδείας στήνει στο… «απόσπασμα» χιλιάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ως αναπληρωτές για πολλά χρόνια και πριμοδοτεί τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα σεμινάρια και ό,τι άλλο μπορεί να αγοράσει εύκολα κανείς σήμερα, στην ελεύθερη ακαδημαϊκή «αγορά» που διαμορφώνουν τα διάφορα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία πουλούν την «πραμάτεια» τους διαδικτυακά και εξ αποστάσεως…

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα ο Γ. Στέφος έκανε στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εξέδωσε χθες και το σχετικό δελτίο τύπου για να μας πει ότι τα είπε… και μέχρι εκεί φτάνει το καθήκον του. Ψήφισε κανονικά την πρόταση του Υπουργείου, με την οποία στον πυρήνα της, διαφωνεί!

Τα σχόλια δικά σας.

 

Παντεσπάνι στο λαό

Όπως τόνισε ο βουλευτής μεταξύ άλλων: «χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι για χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει ηθικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις στην κυβέρνηση απέναντι σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς».

Και μετά γύρισε πλευρό.

Την επομένη πάντως, στο λογαριασμό του στο facebook, πανηγύρισε γιατί το Υπουργείο λέει, θα ικανοποιήσει το αίτημα χορήγησης άδειας λοχείας 3,5 μηνών, στις αναπληρώτριες…

Υπουργός και βουλευτές σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας… Δώστε παντεσπάνι στο λαό που πεινάει…

 

Για το ΓΕΜΗ

Βγήκε προχθές, το… Κεντροαριστερών έως και αριστερών φρονημάτων… Επιμελητήριο Άρτας, να μιλήσει για έκρηξη της επιχειρηματικότητας κατά το 2018, βάσει των πανελλαδικών και των τοπικών καταγραφών του ΓΕΜΗ, όπου οι εγγραφές επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές!

Έστερξε ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας στην Άρτα, το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης που «τρέχει» με χίλια δίπλα μας, αυτές τις μέρες… προλαβαίνοντας και τους κυβερνητικούς βουλευτές που στο παρελθόν, έχουν ερμηνεύσει με τον ίδιο ακριβώς, απλοϊκό τρόπο αντίστοιχα στοιχεία, από την αρχή της περασμένης χρονιάς.

Τα πράγματα ήλθε να βάλει στη θέση τους, απαντώντας σε αυτή την απλοϊκή αντιμετώπιση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, τονίζοντας πως ο «Αρμαγεδδών» της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας στην ιδιωτική οικονομία, δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ή δυο χρονιές ανάκαμψης.

Αν δούμε δε και τα ποιοτικά στοιχεία αυτών των καταγραφών του ΓΕΜΗ, αποκαλύπτεται πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση έρχεται με φραπέδες, μπουγάτσες και σάντουιτς… Αυτό είναι το αντικείμενο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατά κόρον, ανοίγουν τον τελευταίο καιρό!

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 19/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons