ΔΗΓΜΑΤΑ 19/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/10/2019

Οι εκλογές του ΤΕΕ στις 3 Νοεμβρίου έχουν το δικό τους πολιτικό ενδιαφέρον.

Η μάχη θα έλεγα πως άναψε για τα καλά χθες, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ απάντησε επί αρκετή ώρα, στην παράταξη της ΝΔ στο ΤΕΕ και μίλησε πιο πολιτικά για πρώτη φορά, από ότι δεν το έκανε ποτέ ως τώρα από το συγκεκριμένο πόστο.

Δε χρειάζεται να κρίνω παραμονές των εκλογών εγώ την απερχόμενη συνδιοίκηση του ΤΕΕ, άλλωστε δεν ψηφίζω… Οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ μπορούν να το κάνουν, κρίνοντας αν τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε ένα ενεργό ή μη Τεχνικό Επιμελητήριο.

Η πιο πολιτική αναφορά του Γιώργου Παππά χθες, ήταν πως η κυβέρνηση της ΝΔ παραπέμπει στις καλένδες (τις ελληνικές εννοεί προφανώς…) το έργο Ιόνια Κακαβιά και τον Ε65, κρίνοντας από τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών από τα Γιάννενα.

Προφανώς ο πρόεδρος του ΤΕΕ απαιτούσε από τον Καραμανλή να έρθει εδώ τρεις μήνες υπουργός ων, με τις χρηματοδοτικές προτάσεις για τα δύο έργα που δεν άρθρωσε επί σχεδόν πέντε χρόνια ο Σπίρτζης. Δεκτή η ένσταση του προέδρου και καθόλου μεροληπτική κατά της κυβέρνησης της ΝΔ…

 

Τόσο σύντομα

Η εκλογή των εκπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου στην γενική συνέλευση της Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) είναι νομίζω ο βασικός λόγος της σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου την ερχόμενη Δευτέρα, σε τόσο… σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προηγούμενη συνεδρίαση…

Υπάρχουν προθεσμίες που λήγουν για την εκλογή των ανώτατων συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και ως εκ τούτου, πρέπει να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Ποιος είναι για ΕΝΠΕ;

Ενδιαφέρον για τις τέσσερις θέσεις εκλεγόμενων στην ΕΝΠΕ, πέραν των 11 ex officio οριζόμενων που είναι ο Περιφερειάρχης και οι δέκα αντιπεριφερειάρχες, θα εκφράσει σίγουρα ο Γιώργος ο Ζάψας, ίσως και ο Δημήτρης Δημητρίου. Ο Ριζόπουλος δεν ενδιαφέρεται, όπως κάνει σαφές από τελευταίες αναρτήσεις του στο fb.

Κατά τα λοιπά, η ημερήσια διάταξη έχει και το ΚΕΘΕΑ, όπου θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο Αλ. Καχριμάνης που εδώ και δέκα και πλέον χρόνια, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του την εγκατάσταση και επέκταση του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο. Θα καταγγείλει άραγε, την ΠΝΠ του Κικίλια για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου ή θα το παίξει Κινέζος;

Επί της οθόνης… η απάντηση.

 

Με τι στρατηγική;

Μα δεν έχει… ξαναματαεπαναληφθεί… η ματαιοδοξία μιας πρώην δημοτικής αρχής που θέλει να χρεωθεί ό,τι γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά στην πόλη.

Η θητεία του Θωμά Μπέγκα και της δημοτικής του αρχής τελείωσε καλώς ή κακώς – οι εκλογές το έκριναν αυτό, όχι εγώ… – στις 31 Αυγούστου του 2019. Από εκεί και μετά, την πόλη διοικεί μια άλλη δημοτική αρχή, ένας άλλος Δήμαρχος, όπως και τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών διοικούν άλλα Διοικητικά Συμβούλια και άλλα προεδρεία.

Για πόσο ακόμα ρε παλικάρια της «Ενότητας Πολιτών» θα μιλάτε για το δικό σας έργο που συνεχίζεται να υλοποιείται, για πόσο καιρό θα συνεχίσετε να μας υπενθυμίζετε πόσο τέλεια διοίκηση υπήρξατε αυτά τα πέντε χρόνια, ωσάν να μην έγιναν εκλογές και έκρινε ο λαός, και ωσάν να πρόκειται να ξαναγίνουν εκλογές μεθαύριο και επομένως, συνεχίζετε τον προεκλογικό σας αγώνα;

Κάποιος από τους επικοινωνιακούς «φωστήρες» που σχεδίασε τον προεκλογικό αγώνα του Μαΐου, με… ασύλληπτη όπως εκ του αποτελέσματος κρίνεται… επιτυχία, δε μπορεί να διανοηθεί πως είναι τουλάχιστον βλακώδες το μοτίβο των ανακοινώσεων του τελευταίου ενάμιση μήνα; Και ότι προδίδει μια ανασφάλεια, ένα αίσθημα ανικανοποίητου κάποιου που πέρασε, κρίθηκε ανεπαρκής αλλά αυτός επιμένει να φωνάζει…

Ο Δήμος, όπως η Περιφέρεια, το κράτος ή ένας απλός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει αυτό που λέμε «συνέχεια», όταν γίνονται εκλογές και αλλάζει διοίκηση. Πώς να το κάνουμε δηλαδή;

 

Με κίνδυνο…

Ο κίνδυνος αυτής της λάθος κατά την άποψή μου στρατηγικής, αποδεικνύεται όταν καταλήγει να αυτοεπιβεβαιώνονται ως «τέλειες» και «σωστές», αποφάσεις των «προηγούμενων» που έχουν κριθεί όχι μόνο πολιτικά αλλά και ως προς τη νομιμότητά τους!

Αυτό συνέβη και με την τελευταία ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών», η οποία πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που θα γίνουν στη ΔΕΥΑΙ – κι αυτές επίτευγμα δικό της… – επειδή λέει, μεταξύ των άλλων, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης για την εθελούσια έξοδο των πέντε στελεχών της επιχείρησης που αποφάσισε στις 30 Αυγούστου, η απελθούσα διοίκηση της ΔΕΥΑΙ! Μόνο που… λεπτομέρεια, η απόφαση για τις πέντε εθελούσιες εξόδους κρίθηκε ως μη νόμιμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

 

Κενά στην επικοινωνία

Τις επικοινωνιακές της επιδόσεις επιχειρεί να βελτιώσει η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα, με ένα άτυπο σχήμα συμβούλων που θα καθορίζει στάσεις και πολιτικές, πέραν από την εφαρμοζόμενη πολιτική διαχείρισης της δημοτικής αρχής.

Έχω επισημάνει τελευταία, συχνά, κενά στην επικοινωνιακή λειτουργία της δημοτικής αρχής που ίσως ο Δήμαρχος αντιλήφθηκε και θέλησε να τα καλύψει.

 

Μια επίκαιρη αυτοκριτική

Οι… «μετανιωμένοι»… είναι το τελευταίο τρέιλερ στο σίκουελ του ΣΥΡΙΖΑ που παίζεται αυτό τον καιρό στις τηλεοράσεις μας…

Η επιτυχία της νέας «ταινίας» θα κριθεί εν καιρώ, έχει ως πρωταγωνιστές τον Βούτση, τον Σκουρλέτη και τον Τσακαλώτο αλλά μελλοντικά και όποιον άλλο σύντροφο κρίνει πως αδικήθηκε από το προεδρικό σύστημα εξουσίας και ζητά να πάρει την εκδίκησή του.

Ο δημόσιος «αυτοεξευτελισμός» για να μην πω μόνο «αυτομαστίγωμα» και γίνω του συρμού… των προαναφερθέντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως αφορμή την απόλυτα επίκαιρη… αυτοκριτική ως προς το αν έκαναν καλά ή κακά, όταν έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. (Θυμάστε τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε και θεωρούσε αργυρώνητο όποιον ψήφιζε Σταύρο Δήμα… Όχι ότι έπεσε στο 100% έξω, γιατί πολλοί από εκείνους εκτός ΝΔ που είπαν «ναι» για το Σταύρο Δήμα, ανταμείφθηκαν με μια υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ωστόσο οι γενικεύσεις είναι χαρακτηριστικό «ολοκληρωτικής» σκέψης).

 

Και ερωτώ

Πέντε χρόνια μετά λοιπόν, ο Βούτσης, ο Ευκλείδης και τα άλλα παιδιά που δεν πολυγουστάρουν τον Αλ6, είπαν να του τη σπάσουν, ανοίγοντας την… επίκαιρη ξαναλέω, κουβέντα για το Δεκέμβριο του 2014. Και αναρωτιέμαι: αν δεν αξιοποιούσαν το μόνο «εργαλείο» που δίνει το Σύνταγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, τι θα έλεγε τότε ο κόσμος που ετοιμάζονταν να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διώξει τους Σαμαροβενιζέλους;

 

Τι κερδίζει;

Στην ουσία της τώρα, η δήθεν αυτοκριτική για το 2014, είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας και του κυνισμού που ανέκαθεν διέκρινε τα «συντρόφια».

Το να παραδέχεται σήμερα κάποιος αυτά που εσύ και όσοι άλλοι βλέπουν καθαρότερα τα «πράγματα», έχεις πει πριν από 2, 3, 4 ή και πέντε χρόνια πριν, πώς λέγεται, αν όχι υποκρισία ή απλά βλακεία;

Τα τελευταία χρόνια, όσοι στάθηκαν σκληρά ή λιγότερο σκληρά, κριτικά – χωρίς κανένα μικροπολιτικό ή ίδιον όφελος αλλά και μόνο από… επαγγελματική υποχρέωση – απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκαν «προδότες», «Μερκελιστές», «Μενουμευρώπηδες», και εσχάτως «εθνικιστές» και «ακροδεξιοί».

Προκειμένου να κάνει πράξη τώρα το στόχο της «ανοιχτωσιάς» του και της… λεγόμενης αντιστοίχησης του κοινωνικού με τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ, το πρώην κυβερνών κόμμα άρχισε να θωπεύει όσους μέχρι χθες λοιδορούσε.

Τι κερδίζει κανείς με τέτοια συμπεριφορά; Εκτιμώ, απολύτως τίποτα γιατί το σκεπτόμενο 10% των Ελλήνων που δίνει το νικητή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, δεν πρόκειται σήμερα να δει διαφορετικά το κόμμα που λειτούργησε πιο τυχοδιωκτικά πολιτικά από κάθε άλλο, τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Συν τοις άλλοις

Συν τοις άλλοις εδώ να πούμε και πως τη στάση της αυτοκριτικής υιοθετεί το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να «πριονίσει» την καρέκλα του Αλ6. Είναι ένα μελετημένο «κόλπο» για να φτάσει η συζήτηση κάποια στιγμή ως τον αρχηγό και να αναζητηθούν οι ευθύνες του για τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του 2019.

Γι’ αυτό και οι «ορθόδοξοι» προεδρικοί δεν θα ακούσετε να συμφωνούν με αυτές τις κουβέντες για το 2014.

Δεν ανήκει στην ομάδα αυτή, ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που από τα Γιάννενα χθες Παρασκευή, ερωτηθείς για την αντιπαράθεση αυτή απάντησε πως είναι μεν δημιουργική για λόγους βελτίωσης του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πως δεν πρέπει και να γίνονται υπερβολές, για να τις εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος

 

Κι ένα μάθημα

Μιλώντας για λαϊκισμό… θα ξεφύγω πολύ από το κατεξοχήν αντικείμενο της στήλης που είναι το τοπικό παραπολιτικό σχόλιο, για να φτάσω ως τις ΗΠΑ.

Αν εμείς είμαστε λαός «ό,τι να ’ναι», τι να πει κανείς για τους Αμερικανούς που έκαναν Πλανητάρχη το δισεκατομμυριούχο «μπήχτη» και που με βάσιμες προσδοκίες, μπορούμε να δούμε να ανανεώνεται η θητεία του στην επικείμενη προεδρική εκλογή των ΗΠΑ!

Από τα όσα λέει και γράφει το άτομο, προκύπτει ότι έχει γενικώς πρόβλημα… Και έχει πρόβλημα όχι μόνο αυτός αλλά και οι συνεργάτες του, τους οποίους αλλάζει σαν τα πουκάμισα. Συνεργάτες του ας πούμε, έγραψαν προχθές, το σημείωμα που διάβασε στις δηλώσεις του με τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα – τον αποκαλούσε Μοτσαρέλα! – και το οποίο διαβάζοντας ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως οι σχέσεις Αμερικανών και Ιταλών πηγαίνουν πολύ πίσω, ως την αρχαία Ρώμη!

Τον τύπο αυτόν πιθανά θα ξαναψηφίσουν για President οι Αμερικανοί σε λίγους μήνες.

Προσέξτε και κάτι τελευταίο: επειδή ο κανονικός τύπος (τα ΜΜΕ εννοώ) στις ΗΠΑ και παγκόσμια τον αντιμετωπίζουν ως μια περίπτωση… μη συμβατική, για να το θέσω ευγενικά, ο Τραμπ επιλέγει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το κοινό του και τους ψηφοφόρους του, χρησιμοποιώντας σα μανιακός το twitter. Εκεί λέει ότι παπαριά θέλει και φτάνει το μήνυμα που θέλει στο κοινό του που έχει μέσο όρο IQ 100…

Αυτά για να μαθαίνουμε και λίγο επικοινωνία, αναγνώστες μου…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 19/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons