ΔΗΓΜΑΤΑ 19/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/12/2020

Ο άλλος λέει στη γυναίκα του ότι πετάγεται για τσιγάρα στο περίπτερο (τον καιρό πριν την καραντίνα… έστω…) και επιστρέφει μετά από 20 χρόνια με άλλη γυναίκα και τρία παιδιά… και ο Περιφερειάρχης μας στο διάλειμμα ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη, βρήκε στο δρόμο… 6 εκατ. ευρώ!

Πουθενά αλλού δεν γίνεται πολιτική όπως στην Ήπειρο. Η φαιδρότητα των λεγομένων ορισμένων ανθρώπων ορισμένες φορές ξεπερνάει κάθε όριο και η πολιτική γελοιοποιείται σε υπερθετικό βαθμό. 

Ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει 8 εκατ. ευρώ για το δρόμο που θα συνδέει το Καλέντζι με την Πλάκα. Ο Υπουργός Υποδομών του έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ και το είπε πρώτα στον βουλευτή Ιωαννίνων, πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος με τη σειρά του, στο διάλειμμα ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης, τηλεφώνησε στον Περιφερειάρχη και του μετέφερε τα ευχάριστα.

Όλα αυτά έρχονται λίγα 24ωρα μετά από μια ακόμα κατολίσθηση στον υφιστάμενο δρόμο – «καρμανιόλα» που μετά από ανακοινώσεις δύο τουλάχιστον παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, με τις οποίες καταγγέλθηκε η Περιφερειακή Αρχή για την αδράνειά της όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται ότι οδηγεί σε μόνιμη λύση. 

Ή τέλος πάντων… θα δούμε. Γιατί ένα έργο χρειάζεται μελέτες και δεν ξέρω πόσο ώριμα είναι τα πράγματα για το συγκεκριμένο δρόμο.

Με τη γνωστή ελαφρότητα που συχνά τον διακρίνει, στις ενστάσεις του Γιώργου Ζάψα απαντώντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι και μελέτες έχουν κάνει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και ενδεικτικές τιμές για το χιλιόμετρο τη σήραγγα και του cut and cover έχει ζητήσει σε μια έρευνα αγοράς… (για άλλο δρόμο όπως είπε) και τεχνικό σύμβουλο στο τέλος θα πάρουμε για να ωριμάσει το έργο.

Η Περιφερειακή Αρχή άλλωστε, το έχει βρει το κόλπο με τους τεχνικούς συμβούλους, δια πάσαν νόσον…

Έτσι, για να το κλείσω, η Περιφερειακή Αρχή με συνοπτικές διαδικασίες έβγαλε 6 και κάτι εκατομμύρια για τα Τζουμέρκα που προστίθεται σε μερικά ακόμα εκατομμύρια που διατίθενται για τον υπό εκτέλεση δρόμο από το Τέροβο ως τα Τζουμέρκα. Ο δρόμος αυτός κατά πολλούς ήταν αχρείαστος και το ενδιαφέρον από την αρχή έπρεπε να επικεντρωθεί στο δεύτερο κομμάτι που θα φτάνει στη γέφυρα Πλάκας.

 

Χαιρετάει η Πρέβεζα το καινούργιο νοσοκομείο

Όπως «έβρεξε» εκατομμύρια στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, έτσι και με συνοπτικές διαδικασίες ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης πως τα 570.000 ευρώ που αναλογούν στην Ήπειρο, από την έκτακτη χρηματοδότηση που θα δώσει η κυβέρνηση στις Περιφέρειες για τις ανάγκες που προκύπτουν στη χώρα λόγω covid, θα πάνε όλα στο νοσοκομείο της Πρέβεζας. Το οποίο ως γνωστόν, έχει τα κακά του χάλια.

Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι αυτό το διάστημα στην Πρέβεζα, έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της περιοχής, που απευθύνθηκε σε αλλεπάλληλες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χωρίς καμία να δει σοβαρά το θέμα. Το κενό αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Πρέβεζα είναι η μοναδική περιοχή της Ηπείρου που δεν ευνοείται από τους οδικούς άξονες που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, άρα δυσκολεύει και η γρήγορη πρόσβαση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης για θέμα υγείας… καθιστά την περιοχή αυτή αδικημένη.

Αν λοιπόν δεν είναι τυχαίο το γεγονός που συνδέεται με τα παραπάνω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κατευθύνει μισό εκατομμύριο στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, λογικά θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον, να συζητήσει σοβαρά η παρούσα κυβέρνηση τουλάχιστον, την πιθανότητα χρηματοδότησης για την ανέγερση ενός καινούργιου νοσοκομείου. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή, το κράτος να δίνει τώρα μισό εκατομμύριο και να έρθει αύριο – μεθαύριο να πει ότι θα ξεκινήσω την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου…

 

Το πολιτικό κόστος

Η Περιφέρεια μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα, να διευκολύνει πολιτικά την ομογάλακτη κυβέρνηση και να την απαλλάσσει από μια αντιπολιτευτική γκρίνια που ακούγεται όπως είπα, ξανά.

Στη σχετική κουβέντα λοιπόν, στο Περιφερειακό Συμβούλιο προχθές, τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής που εκλέγονται στην Πρέβεζα, δήλωναν πως δεν απεμπολούν το αίτημα της περιοχής τους για νέο νοσοκομείο, παρά τη χρηματοδότηση του μισού εκατομμυρίου.

Και μπορεί να έχουν χίλια δίκια οι Πρεβεζιάνοι να αισθάνονται ριγμένοι αλλά μια ξεκάθαρη πολιτική στάση απέναντί τους θα όφειλε να επισημάνει το γεγονός ότι πρόσφατα κατασκευάστηκε απέναντι από την Πρέβεζα, στη Λευκάδα συγκεκριμένα, νέο νοσοκομείο με πόρους του ΕΣΠΑ.

Σε ένα χάρτη υγείας από αυτούς που ζητάνε χρόνια τώρα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα φαίνονταν οι πραγματικές ανάγκες των περιοχών σε υποδομές υγείας και όχι πάντως βάσει των γεωγραφικών και διοικητικών ορίων.

Ένας πολιτικός με… βαρίδια δηλαδή, θα έλεγε απλά πως το τρένο χάθηκε, όταν κατασκευάστηκε απέναντι από την Πρέβεζα νοσοκομείο και μια σοβαρή κυβέρνηση που δε θα μετρούσε πολιτικό κόστος, θα αποφάσιζε να κλείσει κέντρα υγείας και νοσοκομεία υποστελεχωμένα και προβληματικά σε υποδομές και να ισχυροποιήσει αυτά που θα απέμεναν με πόρους και ανθρώπους. 

Αλλά προφανώς, μιλάμε για άλλη χώρα και για άλλους πολιτικούς.     

 

Το κυνήγι και η πεθερά

Η προχθεσινή διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τέλος, είχε και τα παράσιτά της… αφού ο πρόεδρος του σώματος δεν απομόνωνε τα μικρόφωνα των περιφερειακών συμβούλων και οι μισοί περίπου τα είχαν ανοιχτά. 

Έτσι ο ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης επιδοκίμαζε τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη – σωστά διαβάσατε… – και ακουγόταν πάνω στον ομιλούντα, η άλλη περιφερειακή σύμβουλος διηγούνταν ιστορίες για την πεθερά της που λογικά δεν πολυσυμπαθεί, γιατί έχουν κάτι κτηματικές διαφορές ή κάτι τέτοιο και χωρίς να το θέλουμε, γίναμε ωτακουστές…   

Στα στιγμιότυπα της συνεδρίασης, βάλτε και την αναφορά του Περιφερειάρχη στην απαγόρευση του κυνηγιού, τώρα, στη διάρκεια της καραντίνας. 

Προκλήθηκε να πάρει θέση ο Περιφερειάρχης για την απόφαση της κυβέρνησης που έχει εξαγριώσει τους κυνηγούς, οι οποίοι απειλούν να μαυρίσουν το Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές… και ο Αλέκος το απέφυγε.

Μάλιστα έκανε μια τοποθέτηση που έμπλεξε κυνήγι και πανδημία, λέγοντας ότι οι ειδικοί αποφασίζουν και για το μεν και για το δε… Κι ότι δεν κάνει αυτός κουμάντο στο κοπάδι… (ατάκα που είχε γραφεί σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Χαρδαλιά, στην Περιφέρεια Ηπείρου – για το δημοσίευμα αυτό, ο Περιφερειάρχης έστειλε εξώδικα στην εφημερίδα). 

 

Γέλιο

Live streaming στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας επειγόντως…

Η χθεσινή συνεδρίαση του σώματος προσέφερε συγκινήσεις, εντάσεις και γέλιο. Είχε ως πρωταγωνιστή τον άνθρωπο από τον οποίο ξεκίνησε η αναστάτωση για την υποτιθέμενη απόσχιση των 8 δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, να σχίζει τα ρούχα του ότι αυτός δεν είπε ποτέ τίποτα για νομαρχιακό ΦΟΔΣΑ!

«Βρείτε μια δήλωση μου που λέω για νομαρχιακό ΦΟΔΣΑ…» προκαλούσε τους συναδέλφους του στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Ζίτσας και η πλειοψηφία των συμβούλων τραβούσαν τα μαλλιά τους.  

Δεν γνωρίζω αν έστειλε ερώτημα στην ΕΕΤΑΑ που να ρωτά αν έχει εφαρμογή στην Ήπειρο το επίμαχο άρθρο 62 του Ν.4735, βάσει του οποίου γίνονται οι κινήσεις για τη διάσπαση των 8 Δήμων των Ιωαννίνων από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, πέρα από το άλλο έγγραφο για τη μελέτη των ΣΜΑ που έστειλαν τέσσερις Δήμαρχοι των Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και ο της Ζίτσας, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Νομική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ, όπως διαβάσαμε στο www.epiruspost.gr προ ημερών.   

 

Εστάλη το ερώτημα;

Ξέρω σίγουρα πως δεν έστειλε ερώτημα σε κανέναν νομικό για να γνωματεύσει για το νόμο 4735 ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. Αν δεν έστειλε ούτε ο Δήμαρχος Ζίτσας, καταλαβαίνετε πόσο γελοία είναι όπως φωνάζω, όλη αυτή η ιστορία που υποκινείται από τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας εδώ και δύο μήνες, αναστατώνοντας την Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου; Καταλαβαίνει ο φίλος Μωυσής ότι έχει αναλώσει αρκετό χρόνο και πολύ από το κεφάλαιο της σοβαρότητάς του για να ασχολείται με παπαριές και να καλύπτει ανοησίες, όταν έλεγε ότι ο νομαρχιακός ΦΟΔΣΑ δεν είναι βίτσιο ούτε καπρίτσιο και πείσμα κάποιου που δεν έγινε πρόεδρος;

Έγινε μια συνάντηση Δημάρχων στις 11 Νοεμβρίου που την προκάλεσε η επιστολή Πλιάκου για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ και τη συγκάλεσε ο Μ. Ελισάφ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και η οποία συνάντηση των επτά Δημάρχων των Ιωαννίνων, πλην του Κόνιτσας, κατέληξε να ζητηθεί νομική τεκμηρίωση για το αν έχει ισχύ στην Ήπειρο, ο νόμος 4735. Ξαναρωτάω: εφόσον ο Ελισάφ δήλωσε δημόσια πως δεν έκανε τέτοια μια κίνηση, ζήτησε μήπως γνωμάτευση ο Δήμαρχος Ζίτσας ή όχι; Μήπως την πήρε και είναι αρνητική και σήμερα κάνει τον Κινέζο; 

Κατάλαβες Μωυσή; Ελπίζω να έμαθες κάτι από αυτή την ιστορία…

Κι εσύ Τατιάνα που έλεγες για «πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς άλλων»… λάθος κατάλαβες…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας.

Στείλτε μας παρατηρήσεις, σχόλια στα σχόλια και απόψεις, επώνυμα ή ανώνυμα, στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons