ΔΗΓΜΑΤΑ 19/2/2019 (Της… πίτας)

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/2/2019 (Της… πίτας)

Είχε «ρεύμα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος στην «πίτα» του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Παρασκευής…

Η αίθουσα εκδηλώσεων του «Καρβούνη» ήταν ψιλο-γεμάτη.

Τις… «κοσμικότητες» των αστικών δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, τις αφομοίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι με μεγάλη πιστότητα, είναι η αλήθεια και αν ανατρέξουμε στα χρόνια που είναι κυβέρνηση το κόμμα, θα δούμε ότι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας δεν ήταν μια εκδήλωση που καθιερώθηκε. Πέρσι για παράδειγμα, λόγω ημερομηνίας, η κοπή της βασιλόπιτας συνέπεσε με το τσίκνισμα του τριωδίου, αντίστοιχα νομίζω, είχε γιορτάσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων και το 2017.

Φέτος, το τριώδιο άνοιξε μόλις προχθές, οπότε η κοπή της βασιλόπιτας δε μπορούσε εκ των πραγμάτων, να συμπέσει με την Τσικνοπέμπτη.

 

Μετακλητοί, διορισμένοι και υποψήφιοι

Την τιμή στη φετινή εκδήλωση, έκανε με την παρουσία του στους συντρόφους του, ο Νίκος Φίλης που έκοψε τη βασιλόπιτα, αφού πρώτα «εξόντωσε» τους συντρόφους του, με μια αρκετά μεγάλη ομιλία, στην προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των κομματικών, γιατί πέραν αυτών δεν υπήρχαν άλλοι.

Είπε όσα περίπου και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, καταλήγοντας στο ότι η νίκη είναι κοντά για το ΣΥΡΙΖΑ! – προφανώς και ο πρώην Υπουργός ούτε διαβάζει άλλες εφημερίδες πλην «Αυγής», στην οποία θήτευσε ως εργαζόμενος και στέλεχος επί πολλά χρόνια, ούτε ενημερώνεται για τις τρέχουσες, εδώ και κανά δυο – τρία χρόνια, δημοσκοπήσεις… Ας είναι.

Αν αναθάρρησε πάλι, βλέποντας τη γεμάτη αίθουσα, ας τον ενημερώσει κάποιος πως μόνο οι μετακλητοί και οι διορισμένοι σε διάφορες θέσεις του δημοσίου, μαζί με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρκούσαν για να γεμίσουν το μαγαζί… Επιβεβλημένο και αυτονόητο, εξ όλων, το 15ευρώ για την ενίσχυση της τοπικής οργάνωσης, αν έμεινε κάτι από τα έσοδα.

 

Έλειπε ο Γιάννης

Από τις απουσίες που δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω, ήταν αυτή του Γιάννη του Καραγιάννη. Οι άλλοι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρόντες στην εκδήλωση, πλην του Γιάννη που αν δεν κάνω τραγικό λάθος, βρίσκονταν εντός ελληνικών συνόρων – μιλούσε στη βουλή την Πέμπτη, εκτός από την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή θα μπορούσα να δεχτώ την όποια δικαιολογία, η απουσία αυτή επιβεβαιώνει την εικόνα που έχω εδώ και καιρό, και για την οποία ο φίλος Γιάννης δεν προσποιείται ότι είναι αλλιώς ούτε πάλι, κάνει κάτι για να την αλλάξει, ότι δηλαδή, ο συγκεκριμένος βουλευτής δείχνει ορισμένες φορές, σαν ξένο «σώμα» στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε καν ένας χαιρετισμός δε διαβάστηκε ή κάτι τέτοιο, σα να προσποιήθηκαν όλοι πως το κόμμα έχει τρεις και όχι τέσσερις βουλευτές…

 

Ψιλά παραπολιτικά…

Από την… φτωχή για το παραπολιτικό μου ενδιαφέρον όλη εκδήλωση, κρατάω τους χορούς του Ζάψα και την υποδοχή στο χαιρετισμό του υποψήφιου Νάτση.

Ο στηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου είναι δεδομένο πως διανύει μια από τις καλύτερες φάσεις της ζωής του και το… βγάζει προς τα έξω, ως εκ τούτου, έσερνε το χορό προχθές, υπό τις επευφημίες των «συντρόφων» του, κάνοντας εντύπωση…

Από την άλλη, όταν ανακοινώθηκε η παρουσία του υποψήφιου Δημάρχου Ιωαννιτών, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, για δεύτερη φορά, Λάζαρου Νάτση, το… αντινατσικό μπλοκ που ήταν τοποθετημένο, όχι τυχαίως… φαντάζομαι, σε ένα τραπέζι, δεν χειροκρότησε, όπως έκανε όλο το μαγαζί.

Οι… συμπάθειες δεν κρύβονται άλλωστε και οι… «συστάσεις» εκ μέρους μου, περιττεύουν, πανέξυπνοι αναγνώστες μου…

 

Οι υποψήφιοι στην «πίτα»

Τέλος, από την «πίτα» του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε και τους υποψήφιους Δημάρχους που στηρίζει το κόμμα, στα Γιάννενα.

Ξέρουμε προφανώς για Νάτση, έχει διαρρεύσει από την «Αυγή» η στήριξη στο Γαρδίκο, έχουν δώσει τις ευλογίες τους στο Σπανό από την Κόνιτσα, οι βουλευτές Μαντάς και Τζούφη αλλά αυτός δεν ήταν στην «πίτα» προχθές και μάθαμε τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποψήφιο Δήμαρχο στο Δήμο Πωγωνίου, τον Σταύρο Ζηκόπουλο.

Πρόκειται για επιχειρηματία, με κατάστημα αθλητικών ειδών στο κέντρο της πόλης, μέλος της Ομάδας Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πωγωνίου και στέλεχος του κόμματος για πολλά χρόνια. Προσωπικά, δεν είχα ακούσει ως τώρα, τίποτα για τον άνθρωπο αυτόν.

Πάντως, πέραν του Νάτση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εντελώς… ασόβαρος σε ό,τι αφορά τους μικρότερους Δήμους και η υπόθεση «στήριξη» γίνεται δουλειά μικροκομματική, για τα κομματικά στελέχη που έχουν ενδιαφέρον, όπως έχω ξαναγράψει. Καμία διαδικασία, καμία επίσημη ανακοίνωση για τις στηρίξεις που μοιράζουν κάποιοι, δεξιά – αριστερά, και μια Νομαρχιακή οργάνωση που παίζει το ρόλο του «τροχονόμου».

 

Η «πίτα» του ΤΕΕ

Στη «πίτα» του Τεχνικού Επιμελητηρίου τώρα, το βράδυ της Κυριακής, έγινε του υποψήφιου το κάγκελο!

Η «πίτα» του ΤΕΕ ήταν η χαρά του υποψήφιου… τόσο που ούτε οι μισοί από τους παρόντες δεν ήταν μηχανικοί – μέλη του ΤΕΕ… Περισσότεροι ήταν οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, παρά όλοι οι άλλοι.

Στις υψηλές παρουσίες συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς, η σύζυγος του προέδρου του ΤΕΕ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Αλέκος ο Καχριμάνης έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το ΤΕΕ, μάλλον εντυπωσιακά τον τελευταίο καιρό, έτσι που προκαλεί εντύπωση η καλή σχέση του Περιφερειάρχη με τη συριζαίικη διοίκηση του τοπικού Επιμελητηρίου.

Όπως μου έλεγε κάποιος που ξέρει καλά τα επιμελητηριακά, σε πίτα του ΤΕΕ δεν τον θυμάται εδώ και χρόνια τον Καχριμάνη…

Εσχάτως πάντως, έχει δημιουργήσει πολύ καλή χημεία με το νέο πρόεδρο του ΤΕΕ…

 

Πολλή Αστυνομία…

Μίλησα για την Όλγα και κάτι θυμήθηκα…

Χθες το πρωί, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έπινε τον καφέ της στο ξενοδοχείο Du lac – αγνοώ αν ήταν κάποιο σημαντικό ραντεβού για τη δημόσια ασφάλεια στη χώρα μας… ή απλά, αν έμεινε λίγο πίσω, για να χαρεί τον ήλιο της Δευτέρας…

Άνθρωπος πάντως, που έτυχε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, ξαφνιάστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, φανερές ή μυστικές που βρίσκονταν στην περιοχή. Προφανώς για να φυλάνε το μέλος της αριστερής και λαοπρόβλητης κυβέρνησης.

 

Ιωάννινα και όχι Γιάννενα

Δέχτηκα απόγευμα Κυριακής, ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από τον υπεύθυνο της παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη και ομολογώ δεν είχα προσέξει τη διαφορά, με κίνδυνο να αναφερόμουν συνεχώς, με λάθος τρόπο στη συγκεκριμένη παράταξη, ως τις εκλογές…

Δεν είχα προσέξει, μιλάω ειλικρινά, πως η επωνυμία της συγκεκριμένης παράταξης χρησιμοποιεί το τοπωνύμιο «Ιωάννινα» («Ιωάννινα_2023») και όχι «Γιάννενα».

Αντίθετα με όλες τις άλλες παρατάξεις που διεκδικούν μια θέση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αντίθετα με τις εκλεγμένες παρατάξεις στο υφιστάμενο δημοτικό συμβούλιο…

Ενδεικτικά αναφέρω: «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» (Μπέγκας), «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» (Νάτσης), «Γιάννενα Τώρα» (Μπαρτζώκας), «Γιάννενα – Νέα Εποχή» (Ελισάφ).

Δεν έχω λόγο να μην το διορθώσω λοιπόν, στο εξής, αφού ήταν λάθος μου και δεν γίνονταν από πρόθεση.

 

Δεν πάει ο Κονίτσης…

Η Κόνιτσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την ερχόμενη Κυριακή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της απελευθέρωσής της.

Η δημοτική αρχή του Ανδρέα Παπασπύρου προφανώς και είναι ενθουσιασμένη με την αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης από τον πρώτο πολίτη της χώρας, ωστόσο δε χαίρονται το ίδιο, απ’ ότι μαθαίνω, όλοι οι Κονιτσιώτες.

Ένας εξ αυτών είναι ο Άγιος Κονίτσης… Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας έχει απευθύνει έγγραφο στο Δήμαρχο Κόνιτσας, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίζει ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω της στάσης του στο ζήτημα της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Δήμαρχος προσπαθεί να το μαζέψει αλλά μάλλον είναι αδύνατον αυτό, γιατί ο Άγιος της Κόνιτσας είναι από τους σκληροπυρηνικούς ιεράρχες.

 

Δύο εντεταλμένες στην ίδια θέση

Την παράδοση που ξεκίνησε με προηγούμενους αντιπεριφερειάρχες, όπως για παράδειγμα η Γιούλα Μητροκώστα, συνεχίζει ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μετά την «αφυπηρέτηση» και της Αντιγόνης Φίλη.

Με προ ημερών απόφαση του Περιφερειάρχη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η περιφερειακή σύμβουλος από τη Θεσπρωτία, ορίστηκε για τους μήνες που απομένουν ως τις εκλογές ουσιαστικά – γιατί μετά ποιος ασχολείται… – Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης.

Ω του θαύματος όμως, και η Γιούλα Μητροκώστα είναι ορισμένη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Κοινωνικής Πρόνοιας Συνοχής και Αλληλεγγύης!

Υπάρχει κάποιο νόημα για τη συγκεκριμένη άμισθη θέση, πέρα από τον τίτλο που ανοίγει πόρτες σε χαιρετισμούς εκδηλώσεων και άλλα τέτοια; Προφανώς όχι.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 19/2/2019)

Show Buttons
Hide Buttons