ΔΗΓΜΑΤΑ 19/3/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/3/2020

Η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στην ανακοίνωση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης… είναι από μόνο της ένα γεγονός, γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιλέξει μια τακτική «μη απαντήσεων» στις ανακοινώσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στερώντας έτσι και ένα πολιτικό περιεχόμενο από την ζωή στην Ήπειρο, βρε αδερφέ! Έτσι δε γίνονταν ποτέ…

Ως προς την ουσία της απάντησης, η Περιφερειακή Αρχή λέει ότι η σύσκεψη ήταν έκτακτη, ότι δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς δυνάμενοι να κάνουν τηλεδιάσκεψη και ότι τηρήθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι αποστάσεις.

 

Με χιούμορ…

Επειδή βρίσκω διάθεση χιουμοριστική στην απάντηση της Περιφέρειας, θα προσπαθήσω να την ακολουθήσω:

  1. Στη φωτογραφία της σύσκεψης, βλέπω τον Ελισάφ πολύ κοντά με το διπλανό του (που δεν διακρίνω). Η απόσταση είναι κάτω του μέτρου σίγουρα. Και από την αριστερή πτέρυγα των παριστάμενων οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρές ανάμεσα στους καθήμενους, άρα πόθεν προκύπτει ότι «Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι οδηγίες ως προς την αναλογία χώρου/ατόμων και τα ατομικά μέτρα προστασίας»;
  2. Έκτακτη θα ήταν η σύσκεψη αν συνέβαινε κάτι ξαφνικό και ειδοποιούνταν όλοι μέσα σε λίγες ώρες, να μεταβούν στην Περιφέρεια. Εδώ ποιο ακριβώς ξαφνικό συνέβη που τους έκανε να μαζευτούν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη το πρωί; Από την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη σύσκεψη, καμία απολύτως είδηση που να αναφέρεται και σε έκτακτο γεγονός, δε γίνεται αντιληπτή.
  3. Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ και οι διοικητές των νοσοκομείων, δε διαθέτουν εξοπλισμό για τηλεδιασκέψεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας. Αμφιβάλλω προσωπικά τα μάλα για τον ισχυρισμό.

 

Ούτε το Εργατικό συνεδρίασε

Ούτε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων αλλά ούτε και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν τελικώς.

Για το δημοτικό συμβούλιο, είχα γράψει από την Τρίτη, ωστόσο έχω παρασκήνιο, γι’ αυτό επανέρχομαι.

Για το Εργατικό Κέντρο, παρά το σοβαρόν της περίστασης, όταν οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες φτάνουν «βροχή» στο Εργατικό Κέντρο και στα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής, η διοίκηση οδηγήθηκε τελικώς στην απόφαση να αναβάλει την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για λόγους πρόληψης έναντι του κορωνοϊού.

 

Δεν θα έκανε συνεδρίαση

Από την άλλη, στο Δήμο Ιωαννιτών, η δημοτική αρχή, όπως μου έλεγε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, δεν είχε πρόθεση να μαζέψει στην ισόγειο αίθουσα του Δημαρχείου 50 και πλέον νοματαίους, παρ’ ότι οι σχετικές περί τον κορωνοϊό προστατευτικές διατάξεις και εγκύκλιες προς τους δημόσιους φορείς, της το επέτρεπαν.

Έτσι, στέλνοντας την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος, έστειλε και μήνυμα στους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο τους καλούσε να συναποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την ημερήσια διάταξη: με δια περιφοράς συνεδρίαση ή με άλλο τρόπο, αν υπάρχει. Η κανονική συνεδρίαση δηλαδή, δεν ήταν στις προθέσεις του προέδρου, ωστόσο περίμενε να ακούσει και τις προτάσεις των υπολοίπων.

 

Μια συγγνώμη

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή με τα εξής: «Την ίδια ώρα που καλεί (σ.σ. η δημοτική αρχή) τους πολίτες να σεβαστούν τις οδηγίες και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σπεύδει να προγραμματίσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μια σειρά σημαντικών θεμάτων για την ερχόμενη Τετάρτη, καλώντας ουσιαστικά 45 δημοτικούς συμβούλους συν τους απαραίτητους υπαλλήλους, να βρεθούν σε μια κοινή αίθουσα, καθώς εναλλακτικοί τρόποι συνεδρίασης, εξαιτίας της σοβαρότητας των θεμάτων, είναι αδύνατον να εφαρμοστούν!» (το θαυμαστικό της ανακοίνωσης).

Κουβέντα δεν έγινε ασφαλώς στην ανακοίνωση για την πρόσκληση του προέδρου να συζητήσει με τους επικεφαλής τους «εναλλακτικούς τρόπους» και ο πρώην Δήμαρχος προεξόφλησε τη συνεδρίαση με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων – όπως κι εγώ, ομολογώ, βλέποντας ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών την ημερήσια διάταξη και την πρόσκληση της συνεδρίασης, η διαφορά μου με τον πρώην Δήμαρχο όμως, ήταν πως εκείνος γνώριζε για την έκκληση του προέδρου, ενώ εγώ όχι…

Από άγνοια, λάθος ή σκοπιμότητα, η παραπληροφόρηση δεν είναι τρόπος πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες ώρες για όλους και ο Θ. Μπέγκας οφείλει μια συγγνώμη για την ανακοίνωση στον πρόεδρο.

 

Είναι αχάριστοι;

Με τα μέτρα του Δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με τις υπηρεσίες του, έχει διαδραματιστεί ένα «σίριαλ» ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους εργαζομένους του Δήμου.

Την ώρα που ο Δήμαρχος δήλωνε πως τα απαραίτητα υλικά βρίσκονται στις υπηρεσίες του Δήμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων το αμφισβητούσε, μέχρι που ανέλαβε δράση…

Την Παρασκευή έγινε συνάντηση του Δημάρχου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όπου παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το Δήμο για τη διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων. Από όλο εκείνο το κατεβατό, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ΜΟΝΟ να βάλει αντισηπτικό για τα χέρια (κι αυτό αφού το είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι 9 μέρες νωρίτερα) . Επέμεινε δε ότι οι υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές, αυτό που έλεγε μέχρι και προχθές η δημοτική αρχή στα δελτία τύπου.

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος πήγαινε π.χ. στο ταμείο του Δήμου για να πληρώσει κλήσεις ή να δηλώσει τετραγωνικά που είχε νομιμοποιήσει (παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση), την Παρασκευή δε, πήγαινε μέχρι και στα ΚΕΠ κόσμος για να ρωτήσει για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού (!) – κάποιοι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν πάρει τάρα τι γίνεται στον κόσμο μας, τις τελευταίες μέρες και σχεδιάζουν διακοπές το Σεπτέμβριο ή την άνοιξη, όντας βέβαιοι ότι αυτοί θα επιζήσουν 100% από τον κορωνοϊό…

Αντιπροσωπεία του Σωματείου ξαναπήγε τη Δευτέρα το πρωί στο Δήμαρχο, ο Μ. Ελισάφ δεν τους δέχτηκε και οι εργαζόμενοι μίλησαν με το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος τους είπε τα ίδια που έλεγε και ο Δήμαρχος μέχρι και προχθές.

Ώσπου η διοίκηση του Συλλόγου επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με το ΣΕΠΕ όσο και με την Εισαγγελία για να αναφέρει το γεγονός, το οποίο φυσικά έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί μέσα ατομικής προστασίας με βάση την ΚΥΑ του Ιουνίου του 2019 και φυσικά συνεχίζει να μην παρέχεται γάλα στο εργατοτεχνικό προσωπικό (λεπτομέρειες είναι όλα αυτά…).

Μετά τις παρεμβάσεις – καταγγελίες σε ΣΕΠΕ και Εισαγγελέα, ω του θαύματος, ξαφνικά όλα βρήκαν το δρόμο τους, και οι εργαζόμενοι προμηθεύτηκαν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και φυσικά έκλεισαν οι υπηρεσίες για τους πολίτες.

Με δυο λόγια, οι εργαζόμενοι λένε – όχι εγώ… – ότι έστω με καθυστέρηση την Τρίτη, πράγματι πήραν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, υλικά που ακόμα και η πιο σκληρή εργοδοσία στα εργοστάσια της πόλης, τα έχει χορηγήσει στο προσωπικό της εδώ και εβδομάδες.

Αχάριστοι εργαζόμενοι…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 19/3/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons