ΔΗΓΜΑΤΑ 19/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/7/2018

«Μονομαχία» ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Η μεγάλη «μάχη» των επερχόμενων εθνικών εκλογών, εκτός από το στόχο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, θα έχει ένα ακόμα διακύβευμα για τις δυνάμεις που διεκδικούν την ηγεμονία του λεγόμενου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ο εισοδισμός του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια της σοσιαλδημοκρατίας, επιδιώκεται να έχει και κάποια αντιστοίχιση στο εκλογικό σώμα. Με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, αυτό ενίοτε επιτυγχάνεται, άλλοτε όχι.

Μπορεί να πείσει για παράδειγμα ο Καρτερός ότι είναι σοσιαλφιλελεύθερος; Μπα…

Ο Γιάννης ο Καραγιάννης από την άλλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, έχει τα φόντα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι γίνεται πειστικός στη μάζα των Γιαννιωτών ψηφοφόρων που θέλει να επηρεάσει για να τους κερδίσει στις επόμενες εκλογές.

Γιατί χρησιμοποίησα το παράδειγμα του Καραγιάννη; Γιατί ερέθισε αρκετούς από το «Κίνημα Αλλαγής» τοπικά, με τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο politik.gr για τη «θλιβερή ομάδα ανθρώπων» που έχει ξεμείνει στο ΠΑΣΟΚ…

Ο Καραγιάννης λοιπόν, που σε αυτή τη φάση δείχνει να τον ενδιαφέρει μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή και όχι η Περιφέρεια Ηπείρου, αντιλαμβάνεται πως η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στις εκλογές του 2015 μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς πρέπει να στοχεύσει αν θέλει να έχει ελπίδες επανεκλογής.

 

Οι Δήμαρχοι δεν μαζεύουν ψήφους για υποψήφιους βουλευτές

Οι πάλαι ποτέ ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, ήταν αυτοί που ανέδειξαν δεύτερο στις διπλές εκλογές του 2015 και τον έτερο Γιάννη, της συριζέικης βουλευτικής τετράδας των Ιωαννίνων.

Με αυτούς επεχείρησε να… πορευτεί πολιτικά κι αυτός, με τις συμμαχίες που έστησε με Δημάρχους – αυτούς παρεμπιπτόντως που ο αρχηγός του κάποτε έβριζε ως «Βλαχοδήμαρχους» και «λαμόγια» – αυτοί ελπίζει να του χαρίσουν μια ακόμα θητεία.

Προσέξτε τι γίνεται όμως, τώρα; Έτσι όπως έμπλεξε τα… «μπούτια» του – τα δικά του και των άλλων κομμάτων δηλαδή – ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές, όσοι κυβερνητικοί βουλευτές πόνταραν σε βοήθεια από Δημάρχους, δεν πρέπει να την υπολογίζουν πια.

Στο Νομό Ιωαννίνων, το 2014 εκλέχτηκαν τέσσερις από τους οκτώ Δημάρχους, με αναφορά στο λεγόμενο «προοδευτικό» χώρο: Θωμάς Μπέγκας, Κώστας Καψάλης, Γιάννης Σεντελές και Βασίλης Σπύρου. Μπορεί τότε οι τρεις πλην του Μπέγκα, να μην ενδιαφέρθηκαν για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα όμως, το ΚΙΝΑΛ τους μαζεύει. Κι εκείνοι πρόθυμα επιστρέφουν στην αγκαλιά του κόμματος, για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Άρα, δύσκολα ένας Συριζαίος βουλευτής θα προσδοκά πως ο Δήμαρχος θα του μαζέψει ψήφους, ακόμα και αν οι δύο εκλογές δε συμπέσουν.

 

Δήμος εναντίον Κασσή

Στο Νομό Ιωαννίνων εκτιμώ πως ίσως το «Κίνημα Αλλαγής» καταφέρει να εκλέξει βουλευτή, ενδεχόμενο που έχει κινητοποιήσει και το μεγάλο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες, τον τελευταίο καιρό.

Αυτή την ώρα φαίνεται πως δύο είναι οι «κλειδωμένες» υποψηφιότητες: του πρώην βουλευτή Μιχάλη Κασσή και του αντιδημάρχου Ιωαννίνων Νίκου Γκόλα. Εξαιρετικά πολλές πιθανότητες που φτάνουν και το 90%, για να κλείσουν την τετράδα έχουν οι Θανάσης Μανταλόβας και Σωτήρης Ζαρπαλάς και από κει και πέρα, «παίζουν» διάφορα ονόματα.

Για να συνδέσω το σχόλιο με όσα είπα παραπάνω, ο Δήμος Ιωαννιτών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα δουλέψει για το ΚΙΝΑΛ, όχι όπως ίσως – χωρίς να το φωνάζουν – το 2014, στήριξαν υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Στέφο. Με δύο υποψήφιους, αντιδημάρχους, ο Δήμος θα μετατραπεί σε… προεκλογικό κέντρο και φαντάζομαι πως για την έδρα, αν είναι εφικτή με βάση και τα πανελλαδικά ποσοστά του κόμματος, θα μονομαχήσουν ο… Δήμος και ο Κασσής. Για τον πρώην βουλευτή δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω αυτή τη στιγμή πόσο διατηρεί τις δυνάμεις του, πάντως η «συμμαχία» του με τον Μωυσή Ελισάφ, ενισχύει την ανάλυση που κάνω…

 

Ποιος παλεύει για την πρωτιά;

Από το Δήμο Ιωαννιτών, μαθαίνω πως ο Νίκος Γκόλας έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να κατέβει και έχει μάλιστα ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο επαφών, με πρόσωπα, φορείς αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής που φέρονται διατεθειμένοι να τον στηρίξουν, ελλείψει άλλου ικανού, γνώστη της σκληρής οικονομίας της αγοράς.

Ο Γκόλας λέει σε κόσμο, τις τελευταίες μέρες, πως θα κατέβει, ό,τι νούμερα και αν καταγράψει το Κίνημα προεκλογικά, όσο και αν αργήσουν οι εκλογές.

Ποντάρει στο όνομα που έφτιαξε όσο θήτευσε ως αντιδήμαρχος τουρισμού, ένα αντικείμενο από τα λίγα που πήγαν πολύ καλά, ομολογουμένως, για τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα. Ανέβηκε σταδιακά τα σκαλοπάτια του δημόσιου βίου, ξεκινώντας από τους ασημουργούς, το ΚΕΠΑΒΙ και πάει λέγοντας. Δεν είναι «πυροτέχνημα» της πολιτικής συγκυρίας, με δυο λόγια…

Έχει έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών με στηρίγματα στην τοπική κοινωνία, είναι κοινωνικός, η οικογένειά του έχει την ιδιοκτησία δύο μεγάλων επιχειρήσεων, άρα μετράει μια σοβαρή δεξαμενή ψήφων και από κει και πέρα, θα κριθεί από τις δυνατότητες των εσωκομματικών αντιπάλων του, η πρωτιά του Κινήματος στο Νομό.

 

Τι γίνεται στα Βόρεια Τζουμέρκα

Με την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι για υποψηφιότητα στους Δήμους της χώρας πρέπει να ανεβάσουν στροφές, αν θέλουν να κάνουν αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με τα «σταλινικά» ποσοστά των εκλογών του 2014 που ανέδειξαν Δήμαρχο το Γιάννη Σεντελέ, καταγράφεται μια κάποια κινητικότητα. Το διερευνητικό ενδιαφέρον του Δημήτρη Δημητρίου από το Επιμελητήριο, δεν ευόδωσε και το όνομα απεσύρθη νωρίς, ενώ αντίθετα, αυτές τις μέρες κάνει γνωστή τη σίγουρη όπως λέει, υποψηφιότητα για το Δήμο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Δημήτρης Μήτσης. Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει το σαράκι των δημοτικών πραγμάτων από χρόνια και φαίνεται πως τώρα πια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Την πιθανότητα να επανέλθει στα Τζουμέρκα εξετάζει και ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Συρράκου Γιάννης Αργύρης, ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος με το Νίκο Γκόντα στο Δήμο Ιωαννιτών.

Οι περιορισμοί του «Κλεισθένη» για την ποσόστωση 40% στις γυναίκες, στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, ίσως δυσκολέψει το ΚΚΕ να κατεβάσει υποψήφιο, τέλος.

 

Ο Ζάψας και τα σενάρια

Στην Περιφέρεια Ηπείρου τέλος, ο Γιώργος Ζάψας και οι τρεις περιφερειακοί του σύμβουλοι, το παλεύουν…

Την Τετάρτη, η «Συμμαχία Ηπειρωτών» παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, και μεταξύ άλλων, ερωτηθείς ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, έδειξε να πιστεύει ακόμα στη δυνατότητα σύμπραξης ενός ικανού αριθμού δυνάμεων του ευρέως πολιτικού φάσματος, για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα εκφράσει το λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όσο κι αν το πιστεύει ακόμα ο Γιώργος, το σενάριο αυτό έσβησε. Η κινητικότητα ωστόσο και τα ενδεχόμενα συνεργασιών πέρα από τις δύο παρατάξεις «Ήπειρος Ανατροπής» και «Συμμαχία Ηπειρωτών», υφίστανται. Όσο δε δίνεται χώρος και σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από τις εθνικές εκλογές, ο μόνος ευνοημένος θα είναι στο τέλος ο αντίπαλος.

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 19/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons