ΔΗΓΜΑΤΑ 19/9/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 19/9/2020

Επανέκαμψε μετά από μια απουσία μερικών ημερών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου, όπου είπε διάφορα, μερικά των οποίων θα σχολιάσω σήμερα.

Λέω έλειψε, γιατί είχαμε να τον δούμε κάμποσες μέρες και την περασμένη Δευτέρα δεν εμφανίστηκε σε κανέναν αγιασμό σχολείου και βασικά στη Ζωσιμαία, στο σχολείο που επιλέγει για τον αγιασμό με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάθε Σεπτέμβρη. Αδικαιολογήτως απών ήταν από τον αγιασμό και δεν ανακοινώθηκε κάποια συνάντησή του στην Αθήνα ή κάτι άλλο, για εκείνη τη μέρα. 

 

Συγχρονίζονται και συντονίζονται…

Μ’ άρεσε ο συγχρονισμός του Περιφερειάρχη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, καθώς στην επιστολή του δεύτερου με αίτημα τη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μας, απευθείας από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προτίθεται να πράξει ο Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης απάντησε την ίδια μέρα και μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσιοποίηση της επιστολής Δημητρίου, ήλθε η απάντηση του Περιφερειάρχη στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Η θεσμική τους σχέση είναι άψογη και κάπου εκεί τελειώνει και η πολιτική τους αντιπαράθεση ως υποτίθεται, αντιπάλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

 

Τι παραδέχτηκε ο Καχριμάνης;

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του κ. Δημητρίου αν τον ικανοποιεί η απάντηση του Περιφερειάρχη, ότι οι Περιφέρειες δε χρηματοδοτούν απευθείας επιχειρήσεις, παρά μόνο το κράτος. Μα, η δυνατότητα προβλέπεται νομικά και τη δίνει η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι χρονοτριβές, με τις οποίες συνήθως λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες από πλευράς του κράτους. Γιατί ενώ την αξιοποιεί ο Τζιτζικώστας την αρνείται ο Καχριμάνης;

Για να μην έχουμε… ζητιανιές του τύπου «δώσε και μένα μπάρμπα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Προσωπικοί και ανθρώπινοι λόγοι θα του δυσκολέψουν τη ζωή, όπως φοβάται…

Το να διανείμει επιχορηγήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια, με αυστηρά κριτήρια, έστω με τη συνεργασία των τεσσάρων εμπορικών Επιμελητηρίων, η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν του περνά από το μυαλό του Αλ. Καχριμάνη, γιατί φοβάται ότι η ουρά που θα σχηματιστεί έξω από το γραφείο του θα φτάνει ως το Μέτσοβο… αν ανοίξουμε τέτοιες ιστορίες…

Τι παραδέχεται εμμέσως με την απάντηση αυτή ο Περιφερειάρχης; Ότι λειτούργησε ανέκαθεν συγκεντρωτικά, ρουσφετολογικά και εκτός τυπικών διαδικασιών, με χτυπήματα στην πλάτη του κοσμάκη που περνούσε και περνάει ακόμα, πάντα από το γραφείο του και δεν πηγαίνει απευθείας στην υπηρεσία που οφείλει να τον εξυπηρετήσει. 

Κάποια στιγμή τα αποτελέσματα των προσωπικών μας επιλογών θα μας εκδικηθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση…

 

Απλές συμπτώσεις

Το πρόγραμμα που αξιοποιεί πρώτος ο Τζιτζικώστας από τους Περιφερειάρχες, αποκάλυψε πριν από δέκα ημέρες η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με ανακοίνωσή της. Την επανέφερε και προχθές, ο Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης απολογισμού του ενός χρόνου θητείας στο περιφερειακό συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ανακοίνωση Ριζόπουλου για το επίμαχο πρόγραμμα που δεν αρέσει στον Καχριμάνη έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 9 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης έστειλε επιστολές στον Άδωνι Γεωργιάδη και το γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ βέβαια, ο Βλάχος να παραδεχτεί το δίκιο στο μισητό αντίπαλο και χθες είπε πως άκουσε για το πρόγραμμα στην ΕΝΠΕ. 

Μπορεί και να μην κάνουν αποδελτίωση στο γραφείο τύπου της Περιφέρειας, με τα δημοσιεύματα που αφορούν την Περιφερειακή Αρχή και όντως να μη διάβασαν ποτέ την ανακοίνωση των «Οριζόντων» και εντελώς τυχαία… να συνέπεσαν οι ημερομηνίες. Το πιστεύω…

 

Όχι στο ΠΕΑΚΙ το κλειστό

Χθες, ο Καχριμάνης τα μάζεψε και για το δεύτερο κλειστό. Κι ενώ με την επιστολή του στους δημοτικούς συμβούλους των Ιωαννίνων και το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, πρότεινε να χωροθετηθεί το προκάτ γυμναστήριο του Ελληνικού δίπλα στο Νέο Κλειστό, στο ΠΕΑΚΙ, χθες είπε πως αναζητούνται οι καταλληλότερες θέσεις…

Ξανατονίζω πως ένα σοβαρό θέμα όπως ένα προκάτ γυμναστήριο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και στην περίπτωσή μας, η σοβαρότητα είναι ένα στοιχείο που το έχουμε σε πληθώρα… 

 

Επιτροπή εκδηλώσεων και πανηγυριών

Πανηγυράκια, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις εγκρίνει στις συνεδριάσεις της η κατ’ ευφημισμό «Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων» της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι «Κοινωνικές Υποθέσεις» με τις οποίες έχει ασχοληθεί στις τρεις ως τώρα από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, συνεδριάσεις της, είναι οι εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων για διάφορες εκδηλώσεις. 

Έτσι, η αντιπολίτευση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αντέδρασε και έπεισε την πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Αγνή Νάκου να αποκαταστήσει το όποιο κύρος του εν λόγω συλλογικού οργάνου και στην επόμενη συνεδρίαση, να συζητήσουν και κάτι ουσιαστικό που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής: πανδημία, προσφυγικό, λειτουργία σχολείων κτλ. 

Αναμένουμε…

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης από την άλλη, εκτός από γνωμοδοτήσεις, ειδικεύεται στις προγραμματικές συμβάσεις επί διαφόρων ρουσφετιών και τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει δυο μήνες να συνεδριάσει…

 

Τον έφαγαν…

Tον μάτιασαν τον Υπουργό Εσωτερικών, δεν εξηγείται αλλιώς.

Μετά το «λούσιμο» που έφαγε από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, όπως σας έγραφα στα προχθεσινά «Δήγματα», ο κ. Θεοδωρικάκος μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε με οπισθοστερνικό άλγος, επιγαστραλγία και υπέρταση.

Ο θεράπων ιατρός του κ. Θεοδωρικάκου μετά από τις τελευταίες εξετάσεις, του υπέδειξε να συνεχίσει την αγωγή που του έχει συστήσει και να παραμείνει κλινήρης, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, όπως διαβάζουμε στα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Τυχαίο;

 

Καταγγέλλεται ο Δήμαρχος!

Δε θυμάμαι άλλη φορά, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να καταγγέλλει το Δήμαρχο της πόλης!

Έγινε κι αυτό και μάλιστα, ο καταγγελλόμενος τυγχάνει και μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας!

Αφορμή – εδώ – δηλώσεις του Δημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τους διοικητικούς υπαλλήλους του τοπικού ΑΕΙ. Ή σωστότερα για δημοσίους υπαλλήλους που στο πλαίσιο της κινητικότητας, σύμφωνα με το Δήμαρχο, επιλέγουν την ευκολότερη δουλειά του διοικητικού υπάλληλου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αντί του εργαζόμενου σε μια μάχιμη υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. 

Κάτι αντίστοιχο έλεγε πριν από καιρό και ο πρώην Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, όταν του έφευγαν υπάλληλοι από την Πολεοδομία ή την Τεχνική υπηρεσία για να μεταταγούν ας πούμε, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Βέβαια, ο Μπέγκας το έλεγε κομψά, πολιτικά…

Ο Ελισάφ μερικές φορές λέει ό,τι σκέφτεται, καθώς δεν θα μάθει να είναι «πολιτικός» και να στρογγυλεύει τα λόγια του. Δεν τον ενδιαφέρει δηλαδή, να γίνει «πολιτικός», με την έννοια του να χαϊδεύει αυτιά μονίμως. Αυτό μπορεί όμως, να αποβαίνει σε βάρος του, τελικά.  

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons