ΔΗΓΜΑΤΑ 2/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/10/2018

Άβυσσος η ψυχή του Νικήτα!

Άβυσσος η ψυχή του Νεοδημοκράτη!

Και ως μη Νεοδημοκράτης δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως ο Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να αδειάσει τόσο στεγνά, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, την περασμένη Παρασκευή, με τις δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σχετικά με τις όποιες επαφές – κοινωνικές ή άλλες – είχε ως σήμερα, με το Μωυσή Ελισάφ και την υποψηφιότητα του τελευταίου στο Δήμο Ιωαννιτών.

Αν ακούσει κανείς όλη τη συνέντευξη του Κακλαμάνη, θα διαπιστώσει πως ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, δεν είπε τίποτα, δεν έβγαλε ειδήσεις, γιατί στο κόμμα του παραμένει και σήμερα, η αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρήσει στις δημοτικές εκλογές.

Ένα θέμα όμως, για το οποίο είχε να πει κάτι ο Κακλαμάνης, ήταν οι φήμες για την πιθανή στήριξη από τη ΝΔ της υποψηφιότητας Ελισάφ, την οποία πιθανότητα δε διέψευσε, αντίθετα ενίσχυσε, με την περιγραφή του προφίλ του Δημάρχου που θα ήθελε η ΝΔ και στο οποίο προφίλ ταιριάζει αρκετά και ο καθηγητής ιατρικής.

 

Το πρόβλημα του Θόδωρα

Αν η σεναριολογία γύρω από τον καθηγητή και τη ΝΔ είχε μείνει μόνο στα παραπολιτικά, δε θα συνέβαινε τίποτα.

Όταν όμως, με τις δηλώσεις του ο Θόδωρος Τζαρούχης πριν από μία εβδομάδα, συνέδεσε ευθέως τον Κακλαμάνη και τον Ελισάφ, το «άδειασμα» που έριξε ο Κακλαμάνης στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ είναι θεωρώ, τόσο σοβαρό, που δημιουργεί ένα γενικότερο πρόβλημα αξιοπιστίας για το Θόδωρο.

Τόσο σοβαρό που κάθε φορά που θα λέει κάτι ο πρόεδρος, μεταφέροντας θέσεις της Πειραιώς, υποτίθεται, θα αμφισβητείται από το εδώ «εκκλησίασμα» της ΝΔ και πολύ περισσότερο από τον κόσμο που πίκρανε το κόμμα, για την επιλογή του να ταχθεί στο πλευρό του Ριζόπουλου, όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Όταν ο Θόδωρος θα εγκαλεί κάποιον για τις επιλογές του, κόντρα στη «γραμμή» του κόμματος, θα του θυμίζει ο καθένας πως στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, μετέφερε λάθος μηνύματα.

Κι επειδή ο Θόδωρας είναι «στρατιώτης» του κόμματος, όπως έχω επανειλημμένως γράψει, ακόμα και αν είναι το «βατράχι» που πατάνε τα «βουβάλια», καθώς τσακώνονται… θα το καταπιεί και δεν θα μιλήσει, αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που φαίνεται…

 

Τι ζούμε!

Τις εκδηλώσεις για την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε με την παρουσία του, η αυτού εξοχότης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας… Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πάκης για τους φίλους, δεν έχει αφήσει πρόσκληση για πρόσκληση που να αφήσει ανικανοποίητη, χαρακτηριστικά θυμίζω πως το καλοκαίρι, ήλθε μια, ένα Σάββατο για το Συρράκο και τις εκδηλώσεις για τον ποιητή Κρυστάλλη, έφυγε και προγραμμάτιζε να ξανάρθει μετά από τρεις μέρες, για τις εκδηλώσεις στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα. Αλλά του το χάλασε, η φονική φωτιά στην Αττική…

Είναι τόσες οι… «υποχρεώσεις» του Προέδρου που αν και το πρωτόκολλο ορίζει πως κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, μέλος του Υπουργικού συμβουλίου, πάντα τον ακολουθεί, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν σταματήσει να τον παρακολουθούν…

Απ’ ό,τι φαίνεται εσχάτως και μετά την υπουργοποίησή της, αποφάσισε να γίνει σκιά του, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα!

Προχθές, στην Παραμυθιά, η υφυπουργάρα που τυγχάνει και πρόεδρος του νεοσύστατου «Ν.Ε.Ο.» – κόμμα είναι αυτό, για τους τυχόν ανενημέρωτους αναγνώστες… το αρκτικόλεξο σημαίνει «Νέα Ελληνική Ορμή» – είχε μαζί της και το γενικό γραμματέα του κόμματος που τον σύστηνε στον κόσμο.

Άρχισε τον πανελλαδικό προεκλογικό αγώνα της δηλαδή, η Κατερίνα, και όπως λέει, στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετέχει ως κυβερνητικός εταίρος και όχι ως ανεξάρτητη μεταγραφή!

Τι ζούμε, Μπαναγία μου!

 

Ο Προκόπης που πάει παντού…

Πάει γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις μαρτυρικών χωριών και ρίχνει ένα δεκάρικο για τις οφειλές των Γερμανών, τις Γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο κτλ., αυτά δηλαδή που έλεγε ο Αλ6ς πως θα απαιτήσει με τσαμπουκά από τη Μέρκελ. Κι απλά ετοιμάζει ο ηγέτης μας, να ξαναζεστάνει το «φαγητό» της απαίτησης προς τους Γερμανούς, προεκλογικά, καθώς λέει, το επόμενο διάστημα, θα φέρει στη βουλή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής που είναι κλεισμένο στα συρτάρια του κοινοβουλίου, εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια…

Ο λόγος της επίσκεψης για να επιστρέψω στον Πάκη, στην Παραμυθιά, ήταν για να στείλει μήνυμα στους Αλβανούς και δη τους Τσάμηδες, να σταματήσουν να προβάλουν ανιστόρητα αιτήματα.

Έχω γράψει ξανά πως ο Πάκης δεν πολύ-εμπιστεύεται τον Κοτζιά – αυτόν που έλεγε πως θα καθυστερήσει τις διακοπές του το καλοκαίρι, προκειμένου να κλείσει και το Αλβανικό… τι άτομα μας κυβερνάν! – και στο θέμα της σχέσης μας με την Αλβανία, έχει έναν καλό σύμβουλο, τον πρώην Υπουργό, Αντώνη Μπέζα.

Ο Αντώνης έχει συστήσει το Σύλλογο Απογόνων Θυμάτων των Τσάμηδων, αρθρογραφεί συχνά στον αθηναϊκό τύπο για το θέμα και κρατά ενήμερο τον Παυλόπουλο για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στη γειτονιά μας.

 

Για καφέ με τον Μπέζα

Το Σάββατο μάλιστα, αφού επισκέφθηκαν όλοι οι επίσημοι, κατά το πρόγραμμα, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, το Δημοτικό Σχολείο «Βούλγαρη», ο Πρόεδρος δεν πήγε αμέσως στο χώρο, όπου τον περίμεναν για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του, αλλά επέστρεψε στο κέντρο της Παραμυθιάς και σταμάτησε σε μια καφετέρια, όπου τον περίμενε ο Μπέζας.

Εκεί τα είπαν και για το Τσάμικο, με τον πρώην Υπουργό να ενημερώνει τον Πρόεδρο για όλα τα νεότερα.

 

Η «χαλαρότητα» στα σχολεία

Φτάνουν στα αυτιά μου, τις τελευταίες μέρες, πολλά παράπονα από καθηγητές στο Νομό Ιωαννίνων, για ελλείψεις και κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αρκετά σχολεία και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών, μεγάλα, στο κέντρο ή στην Ανατολή, για παράδειγμα. Κενά που αφορούν βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά ή φυσική… ή τα τμήματα των προσφύγων.

Τι συμβαίνει λοιπόν εκεί;

Το ΠΥΣΔΕ τοποθετεί εκπαιδευτικούς με τη λεγόμενη δεύτερη ανάθεση, να αναλάβουν ώρες μαθημάτων, εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ως κύρια ειδικότητα τα εν λόγω μαθήματα, αλλά ο νόμος προβλέπει πως έτσι μπορεί να γίνεται.

Με διάφορες προφάσεις, κάποιοι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς βρίσκουν τον τρόπο, και με την ανοχή των από πάνω τους… των πολύ από πάνω τους… αρνούνται να αναλάβουν αυτές τις ώρες, αφήνοντας κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των τάξεων.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες προς το παρόν, απλά μεταφέρω την καταγγελία γι’ αυτό το κλίμα… χαλάρωσης που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας, ελπίζοντας πως πρόκειται για τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά…

Γιατί φαντάζομαι πως το Υπουργείο επιθυμεί την εξάντληση του νόμου, προκειμένου να μη χρειάζεται κι άλλους αναπληρωτές…

 

«Κλείδωσε» ο Κ. Γάτσιος

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γάτσιου στα Γιάννενα, διαβάσαμε στο «Βήμα της Κυριακής» για το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

Η υποψηφιότητα του… υποψήφιου για την προεδρία του φορέα της Κεντροαριστεράς, καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, εμφανίζονταν ως ισχυρό ενδεχόμενο εδώ και καιρό και όπως έλεγε ο ίδιος αλλά και κύκλοι του τοπικού ΚΙΝΑΛ, εναπόκειτο στον ίδιο τον κ. Γάτσιο η απόφαση για την εκλογική περιφέρεια που προτιμά να είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τελικώς, φαίνεται πως στην απόφαση να είναι υποψήφιος στο Νομό Ιωαννίνων, τον οδήγησαν οι επαφές που είχε στην περιοχή για αρκετές ημέρες, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, με τοπικούς φορείς και αρχές της περιοχής – δήμους, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια – χωρίς να προβεί στη δημοσιοποίησή τους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων στελεχώνουν οι: Κ. Γάτσιος, Μ. Κασσής, Ν. Γκόλας, Θ. Μανταλόβας, Σ. Ζαρπαλάς. Ονόματα ακούγονται για τις δύο γυναίκες, χωρίς να θεωρείται βέβαιο κάτι προσώρας.

 

What happens in Katsikas…

Από το κολαστήριο της Μόριας μεταφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά, 400 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, το περασμένο Σάββατο το πρωί.

Η εικόνα του camp είναι σαφώς η μέρα με τη νύχτα, σε σχέση με τις πρώτες μέρες λειτουργίας ως καταυλισμού, του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου.

Υπάρχει όμως και μια ουσιαστικά διαφορά. Τη διαχείριση του καταυλισμού ελέγχουν οι ΜΚΟ – ούτε τα ονόματά τους δεν ξέρουμε, γιατί αλλάζουν κατά καιρούς και οι ίδιες. Το «what happens in Vegas, stays in Vegas» είναι ο νόμος της σιωπής για τους επισκέπτες της αμαρτωλής πόλης… Η ρήση έχει εφαρμογή και στα περί τον Κατσικά, γιατί προφανώς δεν έγινε παράδεισος ο καταυλισμός από τη στιγμή που τη λειτουργία του ανέλαβαν οι ΜΚΟ, από το κράτος.

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 2/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons