ΔΗΓΜΑΤΑ 2/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/11/2019

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και οι μηχανικοί προσέρχονται σε αυτές για να εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αυτές οι προεκλογικές ημέρες, των τελευταίων περίπου δύο μηνών, δημιούργησαν μια διακριτή διαφορά σε σχέση με άλλες εκλογικές «μάχες» για το ΤΕΕ, ίσως και λόγω της εκτεταμένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εκλογές αυτές σε αντίθεση με τις εκλογές σε άλλους επιστημονικούς φορείς, όπως για παράδειγμα είναι ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος, αυτή τη φορά έγιναν με αρκετό ταρατατζούμ… από συγκεκριμένες τουλάχιστον παρατάξεις.

Έτσι, ας πούμε, για πρώτη φορά όσο θυμάμαι εκλογές στο ΤΕΕ, έγιναν θεσμικές επισκέψεις και συναντήσεις με αντιπροσωπείες παρατάξεων στο εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στο Δήμαρχο Ιωαννίνων κλπ.

Μια υπερβολή, για να πω την αμαρτία μου, βρίσκω στο όλο πράγμα και θα προτιμούσα τα λόγια περί μετεκλογικής συνεργασίας και κοινών στόχων που επιδιώκεται να επιτευχθούν, μετά την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου – Λευκάδας του ΤΕΕ, να λέγονται λιγότερο και να αποπειρώνται περισσότερο στην πράξη.

 

Εκλογές χωρίς εκπλήξεις

Η απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΗ θα κριθεί από τον τεχνικό κόσμο της Ηπείρου και της Λευκάδας. Προσωπικά έχω άποψη για την τελευταία τριετία του ΤΕΕ αλλά δεν έχει καμία αξία, αφού δεν ψηφίζω. Οι μηχανικοί – μέλη του ΤΕΕ ελπίζω να έχουν σχηματισμένη άποψη και να έχουν σαφές στο μυαλό τους, γιατί πρέπει να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλον.

Το εκλεκτορικό σώμα είναι πολύ συγκεκριμένο, δεν αλλάζει λογικά εντυπωσιακά τις προτιμήσεις τους και με δεδομένη και την χαμηλή σχετικά συμμετοχή στις εκλογές, οι μεγάλες ανατροπές δεν είναι μέσα στα προγνωστικά γι’ αυτές τις εκλογές.

Εκτός αν συμβαίνει κάτι ικανό να αλλάξει εντυπωσιακά τις ισορροπίες του εκλεκτορικού σώματος αλλά σαφής εικόνα ως προς αυτό δεν υπάρχει, νομίζω… Το γεγονός για παράδειγμα ότι έχει αποσυνδεθεί η εγγραφή στο ΤΕΕ από τις εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα των μηχανικών, λογικά θα έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων μηχανικών που εγγράφηκαν τον τελευταίο καιρό στο Τεχνικό Επιμελητήριο και ίσως, αυτός να είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για τις εκλογές της Κυριακής που ίσως, έχει σταθμιστεί από ορισμένες δυνάμεις.

 

Οι συνεργασίες

Ως εκ τούτου, νικητής από αυτές τις εκλογές είναι δύσκολο να βγει, γιατί η πρωτιά δεν ισοδυναμεί με την κατάκτηση της προεδρίας του ΤΕΕ, ούτε καν με συμμετοχή της παράταξης που θα την κατακτήσει, στο προεδρείο του Επιμελητηρίου.

Δύναμη καταλύτη και σε αυτές τις εκλογές, θα διαδραματίσει η παράταξη που πρόσκειται στην Κεντροαριστερά (ΔΕΣΜΗ) και η οποία συμμετείχε στα προεδρεία του ΤΕΕ/ΤΗ, κατά τα πολλά τελευταία χρόνια, είτε δίνοντας προέδρους είτε στηρίζοντας προέδρους που προέρχονταν από την πάλαι ποτέ παράταξης της ανανεωτικής Αριστεράς – για πολλά χρόνια, λέγονταν «Ενότητα» αυτή η παράταξη (και είχε ως επικεφαλής τον Σταμουλάκη, τον Παπαβρανούση κα).

Η ΔΕΣΜΗ συνεργάστηκε το 2016 με την Ενωτική Πρωτοβουλία (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο σε συνέντευξή του προχθές, ο επικεφαλής της παράταξης, απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Λυκοτραφίτης, δήλωσε πως δεν είναι προαπαιτούμενο το ιστορικό της συνεργασίας των δύο παρατάξεων για την επανάληψή της και μετά τις εκλογές, γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει βέτο για τη συμμετοχή στη διοίκηση της ΔΚΜ (ΝΔ). Βέτο δεν δέχεται και αντίστροφα η ΔΕΣΜΗ, για την Ενωτική Πρωτοβουλία από τη ΔΚΜ, είπε επίσης ο Γιάννης. Η… ζωή θα καθορίσει τι θα συμβεί, είπε χαρακτηριστικά ή σωστότερα, η κάλπη.

 

Επικοινωνιακές στρατηγικές

Και για να κλείσω με το ΤΕΕ, το βράδυ της Κυριακής θα αποτιμηθεί και η προεκλογική στρατηγική που ακολούθησαν οι παρατάξεις.

Αν ένα χαρακτηριστικό της απερχόμενης διοίκησης του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ ήταν πως ήταν φιλοκυβερνητική και τελικώς, ελάχιστα ενοχλητική για την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η στρατηγική που ακολούθησε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη, δημιουργεί τις συνθήκες για να χαρακτηρίζεται ως μια απόλυτα τοποθετημένη κομματική δύναμη στο ΤΕΕ.

Ενδεχομένως αυτό να τους βγει, γιατί ίσως υπάρχει ο φιλοκυβερνητικός «αέρας» που θεωρούν ότι μπορεί να τους σπρώξει, δίνοντάς τους ώθηση και γιατί όχι και την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η τόση ταύτιση ωστόσο με τη ΝΔ μπορεί στο τέλος να λειτουργήσει και απωθητικά για έναν κόσμο που δεν ψηφίζει με το κομματικό κριτήριο. Να πει δηλαδή κάποιος, «Καλό παιδί και φίλος ο τάδε… τον ψήφισα την προηγούμενη φορά, θα τον ξαναψήφιζα και αύριο αλλά επειδή μας τα ’πρηξε με τη ΝΔ, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ…».

Λέω εγώ τώρα…

 

Άντε τώρα…

Και άντε να θεωρήσουμε πως η έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος. Το κλείσιμο του αγώνα με την παρουσία αντιπροσωπείας της παράταξης στην ολομέλεια της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα_2023», προχθές, τι ακριβώς εξυπηρετούσε; Υπήρχε περίπτωση τα μέλη της δημοτικής παράταξης να είναι ΠΑΣΟΚ ασούμε, και να ήθελαν να ψηφίσουν κάτι άλλο στο ΤΕΕ εκτός από ΔΚΜ;

Δεν ξέρω… Λέω εγώ…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όταν στο τέλος λένε ότι είναι ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική παράταξη… θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν εύκολα κάποιον;

Τη Δευτέρα φαντάζομαι, θα δοθούν κι οι απαντήσεις στους προβληματισμούς μου και ενδεχομένως να αποδειχτεί πως πέφτω τελείως έξω στις εκτιμήσεις μου, γιατί δεν πιάνω το πολιτικό feeling των καιρών…

 

«Εκλογές» σε ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ

Οι άλλες εκλογές που είναι μπροστά μας, αφορούν την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάλπες θα στηθούν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) και τον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Κατά τη λογική ορισμένων, οι εκλογές είναι μάλλον… περιττές γιατί ο Περιφερειάρχης έχει υποδείξει τους εκλεκτούς του και τα δύο σώματα των γενικών συνελεύσεων της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ απλά θα επικυρώσουν την… βούληση του «πολυχρονεμένου»…

Στην ΠΕΔ συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης φέρεται να θέλει να βγάλει από τη μέση το Λώλο και το μοναδικό όνομα που είναι στο τραπέζι σήμερα, εκτός απροόπτου, είναι αυτό του Δημάρχου Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση. Δεν είμαι σίγουρος αν ο Δήμαρχος αποδέχεται το ρόλο του «εκλεκτού», πάντως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θεωρεί δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών σε ένα σώμα 125 νοματαίων… (δείγμα διόλου… επαινετικό για ενήλικες και δη αιρετούς, εν προκειμένω, να θεωρείται βέβαιο ότι επειδή πρόσταξε κάποιος, θα ψηφίσουν κατά πως θέλει…).

Όσο για το ΦΟΔΣΑ κι εκεί η δεύτερη φερόμενη υποψηφιότητα του Δημάρχου Ζηρού, φαντάζει ανίσχυρη μπροστά στην επιθυμία της «άνω πλατείας» να εκλέξει ως «σκουπιδάρχη» το Ζιτσαίο Πλιάκο…

Το τραγικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο Δήμαρχος Ζίτσας που φιλοδοξεί να διαφεντεύει τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ήταν πάντα της άποψης ότι οι Δήμαρχοι είναι άχρηστοι και ότι ο Περιφερειάρχης τα κάνει καλύτερα από δαύτους. Δεν ξέρω αν εξακολουθεί και σήμερα, να είναι της ίδιας άποψης…

 

Το ξέχασαν…

Στο Ζαγόρι μπέρδεψαν τις προθεσμίες και αντί να εκλέξουν εκπροσώπους στην ΠΕΔ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, το έκαναν στις 31 Οκτωβρίου… Φαντάζομαι ότι η Αποκεντρωμένη δεν θα ακυρώσει την εκπρόθεσμη απόφαση.

Ο Δήμαρχος μετέχει ex officio στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ και στην εκλογή του ενός αντιπροσώπου από το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, η δημοτική αρχή πρότεινε τον πρόεδρο του σώματος.

Η αντιπολίτευση ψήφισε και έβγαλε τον πρώην Δήμαρχο Ζαγορίου Β. Σπύρου! Έτσι τιμώρησε τη δημοτική αρχή για την ολιγωρία της και έδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμή της…

 

Τον δυσκολεύουν;

Κατά την προηγούμενη θητεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος γίνονταν κατά τις ημέρες των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να διευκολύνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι από τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες και να έρχονται στα Γιάννενα, κατά το δυνατόν λιγότερες φορές, όσο και αν αυτό ήταν δύσκολο ορισμένες φορές, γιατί οι άνθρωποι συνεδρίαζαν επί ατέλειωτες ώρες, όταν υπήρχαν σοβαρά θέματα στις ημερήσιες διατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη από την πρόεδρό της. Στ. Μπραΐμη – Μπότση, άσχετα από το περιφερειακό συμβούλιο.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι συγκυριακό… και δε θα γίνεται πάγια για να δυσκολεύεται να παρίσταται ο Ριζόπουλος που είναι μέλος στη συγκεκριμένη Επιτροπή εκ μέρους των «Οριζόντων της Ηπείρου»…

 

Για «απόσυρση»

Περίμενε, περίμενε, περίμενε, ο διοικητής του «Χατζηκώστα» να του πουν από το Υπουργείο Υγείας πότε να κάνει τα εγκαίνια του Πολυδύναμου και μάλλον απηύδησε και τους έγραψε και αυτός. Και τα έκανε μόνος του χθες… Χωρίς την παρουσία Υπουργικού στελέχους.

Τα λες και διακριτική εγκαίνια, ίσως, εξ αυτού του λόγου…

Εικάζω πως για να μην ενδιαφέρονται από το Υπουργείο να κόψουν μια κορδέλα και να πουν βρε αδερφέ πως εκείνοι το θεμελίωσαν, το έχτισαν και οι άλλοι το λειτούργησαν, έστω, η άρνησή τους θα έχει μάλλον σχέση με τις τοποθετήσεις διοικητών νοσοκομείων που επίκεινται. Ρισκάρω να προβλέψω πως θα τον πηγαίνουν για «απόσυρση» τον Καρβούνη από το «Χατζηκώστα».

 

Ωραίες ιδέες

Φοβερή η ιδέα για κλειστό γυμναστήριο προκάτ στα Γιάννενα!

Την διατύπωσε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο Υπουργός Ανάπτυξης… Σου λέει αυτοί εκεί οι «ιθαγενείς» είναι βολικοί άνθρωποι. Ό,τι και να τους δώσεις, λένε ευχαριστώ, οπότε αντί να ξοδέψουμε 15 εκατ. ευρώ για νέο γυμναστήριο, να τους δώσουμε ένα προκατασκευασμένο.

Θα μπορούσαν να σκεφτούν και ένα απλό αντίσκηνο, στις διαστάσεις ενός τσίρκου, να βάλουμε μέσα δυο μπασκέτες, πτυσσόμενες κερκίδες και είμαστε άρχοντες… Πιο φτηνά θα ερχόταν στο κράτος!

Ουστ ρε!

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 2/1/2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons