ΔΗΓΜΑΤΑ 2/2/2019 (τουλάχιστον σχεδιάζουμε…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/2/2019 (τουλάχιστον σχεδιάζουμε…)

Σχεδιαστικός οργασμός

Από ΣΒΑΑ σε ΣΒΑΚ και από «έξυπνες πόλεις», αγγλιστί smart cities μέχρι αιρεσιμότητες και δε συμμαζεύεται…

Σχεδιαστικός «οργασμός» αυτές τις μέρες στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ήλθε στο «καπάκι» και η πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Επενδύσεων προς τις Περιφέρειες, για την χρηματοδότηση μελετών έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027… και έτσι όπως το κόβω, η απερχόμενη δημοτική αρχή θα σχεδιάσει έργα μέχρι το 2800!

Δεν υλοποιεί… Σχεδιάζει… Ή για να είμαι δίκαιος και σωστός, υλοποιεί έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Έτσι που ένας διαδικτυακός φίλος έγραψε ένα σχόλιο, κάτω από την ανάρτηση για την πρόταση των 11 μελετών για το επόμενο ΕΣΠΑ, πολύ εύστοχο: «4 χρόνια μετά, αντί να κόβουμε κορδέλες, σχεδιάζουμε μελέτες. Είναι η πορεία των πραγμάτων ή εγώ τα βλέπω ανάποδα;»…

Όχι φίλε μου διαδικτυακέ, ακριβώς έτσι είναι όπως τα βλέπεις…

 

Γουστάρεις μακέτο;

Τώρα θα μου πεις: συμφωνείς με τις κορδέλες; Ή προτιμάς να πάρει ο Μπέγκας μυστρί και να αρχίσει να θεμελιώνει έργα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο Γκόντας, φέρνοντας μάλιστα και guest για να του ετοιμάσει τη λάσπη, τον Αβραμόπουλο;

Ούτε αυτό θέλω, ωστόσο είναι εμφανής η υστέρηση της παρούσας και απερχόμενης δημοτικής αρχής, στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, για συγκυρίες που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο αυτήν, να το δεχτώ…

Αλλά στο τέλος της θητείας της, φτάνει να μελετάει και να παρουσιάζει μελέτες για έργα που θα γίνουν την επόμενη 20ετία.

Να δούμε όμως, στις εκλογές… Μπορεί να γουστάρει μακέτο ο Γιαννιώτης…

 

Η λογική λέει…

Στη μεσημεριανή συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, κατά τη συζήτηση των μελετών που θα προταθούν για ωρίμανση, ώστε να διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, ακούστηκαν και μερικές «μπηχτές» για την καθυστέρηση που επέδειξε η Περιφέρεια Ηπείρου στο να στείλει ένα ξερό διαβιβαστικό στους Δήμους και τους άλλους φορείς της περιοχής, προκειμένου να τους ενημερώσει για την διαδικασία που κίνησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Περιφέρεια καλούνταν να κάνει προτάσεις για λογαριασμό της αφενός και αφετέρου να διαβιβάσει την πληροφορία στους αποκάτω.

Προφανώς και η καθυστέρηση στη διαβίβαση του σχετικού εγγράφου για κανά δυο – τρεις μήνες (ήλθε Οκτώβριο στην Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών ενημερώθηκε στις 9 Γενάρη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Θανάσης Μανταλόβας) θα ισχύει για όλους τους φορείς. Δε μπορώ να φανταστώ ότι μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών το γράμμα άργησε τρεις μήνες… ωστόσο στα λόγια των ανθρώπων της δημοτικής αρχής διέκρινε κανείς ένα πονηρό σβησμένο χαμόγελο και το μυαλό όλων πήγαινε στην ίδια γυναίκα…

 

Τα δικά σου δικά μου

Ακόμα πάντως και αν ήταν άδικη η συγκεκριμένη συσχέτιση και στην περίπτωση αυτή, μπορεί να καταλογίσει κανείς στην Περιφερειακή Αρχή την έλλειψη της κουλτούρας της συνεργασίας…

Δεν θα ήταν απλό να πει ο Περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης προγραμματισμού: «ελάτε ρε παιδιά, να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούμε μαζί τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο, αντί να σχεδιάζει ο καθένας για την πάρτι του»;

Η κουλτούρα αυτή δε διέκρινε ποτέ τον Καχριμάνη που στα καλά είναι μόνος του και στα κακά φταίνε οι άλλοι…

ΣΥΡΙΖΑ ένα πράμα…

 

Ο Φίλιος απαντά

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος μου ζήτησε να αποκαταστήσω – και το κάνω ως έχω υποχρέωση – τον ισχυρισμό μου ότι σνομπάρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μέσα από τις εκφράσεις της, όπως το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τις τελευταίες ημέρες, διαβουλεύτηκε και συζήτησε το περίφημο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης.

Ο πρώην Δήμαρχος δε σνομπάρει αλλά συνηθίζει να πηγαίνει εκεί που τον καλούν, όπως μου είπε. Και κανένα από τα προεδρεία των δύο αυτοδιοικητικών οργάνων, δεν τον προσκάλεσε στις αντίστοιχες συνεδριάσεις, κατά τις τελευταίες δύο Δευτέρες.

Εφόσον τον καλούσαν θα πήγαινε, όπως έκανε και με την Επιτροπή Αγροτικού Τομέα πριν από μερικές ημέρες. Πήγε και μίλησε.

Το ζήτημα βέβαια αυτό, όταν τίθεται από τους απλούς πολίτες τίθεται κι αλλιώς: «είναι δημόσια συνεδρίαση, έχει πάρει δημοσιότητα, άρα ξέρεις και αν θες πας…». Την απάντηση αυτή φαντάζομαι έχει δώσει άπειρες φορές ο Φίλιος ως Δήμαρχος, σε πολίτες που του διαμαρτυρήθηκαν πως δεν γνώριζαν για τη συζήτηση και λήψη απόφασης για ένα θέμα που τους αφορούσε.

Ακάλεστος ή μη θα μπορούσε να πάει, έστω για να ακούσει κι ας μη μιλούσε.

 

Ο Λιγ-άκης

Από αυτό που λέμε «ήθος», ξέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑς…

Το διδάσκει… for free εκείνος ο Νεαντερτάλιος Κρητικός, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο απευθείας απόγονος του πιθήκου που στην περίπτωσή του η Δαρβίνεια εξελικτική θεωρία έχει απόλυτη επιβεβαίωση, εφαρμοζόμενη όμως, μόνο στο σχήμα του σώματος και όχι στο μυαλό. Γιατί στο μυαλό ο Κρητικός είναι ένας ουγκ!

Να τον χαίρεστε, ρε συντρόφια… Είναι ο καθρέφτης σας προφανώς, αφού δεν είδα ως σήμερα, κανέναν σας, να λέει έστω και μία φορά «βούλωστο ρε βλαμμένε, επιτέλους. Μας εκθέτεις όλους μας»!

 

Ο Στάθης…

Ένα άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τώρα, επισκέφτηκε την Πέμπτη την πόλη μας για λίγες ώρες. Πρόκειται για τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδη.

Ο Στάθης που λέτε, είναι βουλευτής Ξάνθης από το 2015, 33 ετών, οικονομολόγος και στο… βαρύ βιογραφικό του, αναφέρονται τα εξής: «Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξάνθης. Μέλος του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ».

Από σπουδές, αρκεί το πρώτο πτυχίο, μη χάνεστε… Το ΔΠΘ φτιάχνει άλλωστε επιστήμονες που με ένα ταπεινό πτυχιάκι, κάνουν θαύματα στην έρμη την ελληνική οικονομία… Ο άνθρωπος έχει αγώνες στην Αριστέρα, τι τα θέτε τα κ@λόχαρτα;

Γιατί τον έπιακα όμως, στο στόμα μου το Στάθαρο;

Διαβάζοντας την ομιλία του – την ανέγνωσε στα παλιά Σφαγεία – που μας έστειλε ο συνεργάτης του, έπεσε το μάτι μου στο εξής απόσπασμα: «…με την συμμετοχή των φορέων της τοπικής Εκπαίδευσης, τα κατά τόπους γραφεία Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Γιούροπ Ντάιρεκτ (Europe direct)…» κλπ.

Να εικάσω πως δεν έχει ούτε Lower ο Στάθης, για να διαβάσει μόνος του, χωρίς βοήθεια, το «Europe direct»; Αλλά το «Europe» εδώ που τα λέμε, είναι εντελώς άγνωστη λέξη…

 

Οι βουλευτές στη Ζορμπά

Τζούφη, Μαντάς, Στέφος, Καραγιάννης και Κάτσης επισκέφτηκαν την Υπουργό Πολιτισμού Μ. Ζορμπά.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δελτίο τύπου για τη συνάντηση έστειλε μόνο ο Καραγιάννης και στο μεγαλύτερο μέρος του, ανέφερε τα βασικά σημεία υπομνήματος που είχε αποστείλει στις 14 Ιανουαρίου στην Υπουργό, με ζητήματα τα οποία έχει αναδείξει με το κοινοβουλευτικό του έργο.

Από το δελτίο του βουλευτή δε μαθαίνουμε, ας πούμε, αν οι βουλευτές ευχαρίστησαν την Υπουργό που εξαίρεσε κάποια πολιτιστικά μνημεία από τον κατάλογο του Υπερταμείου… Δεν αναφέρεται στο δελτίο αν έκαναν κουβέντα μαζί της για το θέμα αυτό.

 

Κι άλλος φεύγει από το Γκόντα;

Νέα αποχώρηση από το συνδυασμό του Νίκου Γκόντα, φημολογείται εσχάτως.

Αφορά δημοτικό σύμβουλο που έχει αποστασιοποιηθεί εντελώς από τη δραστηριότητα της παράταξης και λέγεται πως θα παραιτηθεί και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί αυτός, όπως έκαναν οι Κοσμάς και Γκίκας, διατηρώντας την έδρα τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν όντως, επιβεβαιωθούν οι φήμες, τότε στη θέση του έρχεται νέος δημοτικός σύμβουλος, μέλος της ΝΟΔΕ που θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Τ. Καλογιάννη.

 

Μια ακόμα «τρελή» πρόταση

Κράτησα το καλύτερο για το τέλος…

Ακούσαμε για την ανταποδοτική ψήφο, με την οποία στην Ήπειρο, θα έχει κάποια συγκεκριμένα δικαιώματα, αν λαμβάνεις μέρος στις εκλογές. Σατανικό για να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές, κάτι που σίγουρα δε βολεύει έναν!

Μετά είπε για τον τρόπο που κλείνει υποψήφιες γυναίκες στο συνδυασμό του ο Αλ. Καχριμάνης και ξεσηκώθηκε φεμινιστική θύελλα κατά του «φαλλοκράτη» υποψήφιου.

Τώρα, ο κατά τους αντιπάλους του, «απεσταλμένος της CIA», ο «πράκτορας των σκοτεινών συμφερόντων που έβαλαν στο μάτι τη φτωχή πλην τίμια Ήπειρο»… είπε ότι θα γκρεμίσει και την Περιφέρεια, γιατί είναι σα «μαυσωλείο του Στάλιν»!

Σοβαρολογώ ότι το είπε ο Ριζόπουλος αυτό… Είπε συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γ. Μήτση, πως θα γκρεμίσει τον όροφο του μεγάρου της Περιφέρειας, όπου βρίσκεται το γραφείο του Περιφερειάρχη, για να εγκαταστήσει εκεί γραφεία για όλους τους φορείς της Ηπείρου, Επιμελητήρια κτλ., με τους οποίους έτσι θα μπορεί να έχει καθημερινή επαφή και συνεργασία.

Το βέβαιο είναι πως αν γίνει Περιφερειάρχης ο Ριζόπουλος και κάνει αυτά που λέει προεκλογικά, δε θα βαρεθούμε στιγμή.

Αλλά και να μην εκλεγεί, πάλι δεν θα πλήξουμε, γιατί ως αντιπολίτευση θα κάνει τη ζωή του Καχριμάνη «πατίνι», εφόσον θα τον έχει απέναντι…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 2/2/2019)

Show Buttons
Hide Buttons