ΔΗΓΜΑΤΑ 2/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/2/2021

Η κουβέντα των τελευταίων ημερών στην πόλη μας γίνεται γύρω από το ποια κρίνει ο καθένας, ως την καλύτερη επιλογή για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου.

Έχουμε πάει δηλαδή ένα επίπεδο παρακάτω, θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα το πάρει η πόλη το κτίριο και επομένως, άρχισε ο «τσακωμός» για το αν πρέπει να γίνει χώρος πολιτισμού, Δημαρχείο ή κάτι άλλο…

Με λίγα λόγια, η πόλη επιδίδεται στο αγαπημένο της σπορ τις τελευταίες μέρες, του ήπιου «αλληλοσπαραγμού»: να λέει διαδικτυακά ο καθένας την άποψή του αναφορικά με το πως θα αξιοποιηθεί το κτίριο που μπορεί και να μην το πάρουμε ποτέ, και να μείνει να ρημάζει εκεί μια ζωή. Δεν το αποκλείω κι αυτό.

 

Η «σφήνα» του Δήμου

Θα πάω όμως την προηγούμενη κουβέντα μου για το θέμα, ένα κλικ παρακάτω. Έγραφα στα «Δήγματα» του Σαββάτου, μετά τα «Δήγματα» της Πέμπτης… πως ο Δήμος Ιωαννιτών μπήκε «σφήνα» σε μια διαπραγμάτευση που μέχρι εκείνη την ώρα, έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΕΤΑΔ, όπου πρόεδρος τυγχάνει να είναι ένας Ηπειρώτης, ο Αντώνης Μπέζας.

Και τείνω να πιστέψω πως μάλλον δεν είναι καλό το ότι ενεπλάκη στην υπόθεση ο Δήμος Ιωαννιτών, γιατί ούτως ή άλλως, αν είχε αίσιο αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΤΑΔ, πάλι στο Δήμο θα έμενε το κτίριο… Δεν θα το έπαιρνε μαζί του στο Μέτσοβο, ασούμε… ο Καχριμάνης. 

Κι αν θεωρήσουμε ότι το όλο θέμα είχε πάει λίγο παρακάτω, από τη στιγμή που Καχριμάνης και Μπέζας άρχισαν να συζητάνε τους πιθανούς τρόπους για την παραχώρηση των κτιρίων του παλιού Πανεπιστημίου στην πόλη μας, εφόσον μπήκε στη μέση ο Μητσοτάκης, είναι λογικό τα πάντα να σταματήσουν, μέχρι ο Πρωθυπουργός να εκφραστεί επίσημα και θεσμικά. Ίσως μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στα Γιάννενα να χρειαστεί να περιμένουμε, γιατί στο μεταξύ έχει να ασχοληθεί με την πανδημία ο άνθρωπος…

Οι εγκαταστάσεις της Δομπόλη ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Είχαν παραχωρηθεί από την πρώην ΚΕΔ και νυν ΕΤΑΔ, στον καθολικό διάδοχο της τότε κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Αλ. Καχριμάνης πατά πάνω σε αυτό και λέει ότι διάδοχος της κρατικής Περιφέρειας είναι η αιρετή Περιφέρεια, άρα γιατί να μη θεωρήσουμε ότι τα κτίρια ανήκουν στην τελευταία;

Ή έτσι ή αλλιώς, η ΕΤΑΔ είχε αναλάβει να τεκμηριώσει ότι η γενόμενη παραχώρηση ας πούμε στην Αποκεντρωμένη, δεν πληροί τους όρους της παραχώρησης και ως εκ τούτου, σκόπευε να έλθει και να ανακαλέσει την παραχώρηση, ώστε να παραχωρήσει εκ νέου τις εγκαταστάσεις κάπου αλλού και μέχρι να εμπλακεί ο Δήμος… αυτό το «κάπου αλλού»… ήταν στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, κάτι που φαντάζει δίκαιο.

Τώρα όμως, η διοίκηση της ΕΤΑΔ δεν πρόκειται να κινηθεί ρούπι… αν δεν πάρει εντολή από τον Πρωθυπουργό για το μεν ή το δε. Και το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης να ασχοληθεί με το θέμα…

Το σίγουρο πάντως είναι πως άλλο αίτημα για την παραχώρηση των κτιρίων πέραν αυτού της Περιφέρειας Ηπείρου, η ΕΤΑΔ δεν είχε στα συρτάρια της ως σήμερα. 

Γι’ αυτό λέω λοιπόν, ότι η υπόθεση μπλέχτηκε ελαφρώς… χωρίς να θεωρώ πως κακώς έθεσε το θέμα ο Δήμαρχος στον Πρωθυπουργό. Απαιτούνταν όμως, καλύτερος συντονισμός με τον Περιφερειάρχη.

 

Και το Πανεπιστήμιο

Κάπου εκεί μπαίνει στη μέση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό του ιδρύματος, πρόκειται η Σύγκλητος να συζητήσει μεθαύριο τις προτάσεις για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού Πανεπιστημίου, με την πρόταση για ένα πολιτιστικό πολύκεντρο να πέφτει στο τραπέζι.

Τους αρχιτέκτονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απασχολεί μεταξύ άλλων και η εξίσωση: είτε γκρεμίζουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και φτιάχνουμε από την αρχή κάτι, είτε διατηρούμε το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα και κρατάμε τον υψηλό συντελεστή δόμησης και μαζί την όψη των κτιρίων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης. Αυτός ο… έρμος ο συντελεστής δόμησης ήταν η αιτία που από πολύ παλιότερα, γενικοί γραμματείς της πρώην κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου, δίσταζαν να βάλουν μπροστά το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου και έτσι έμεινε μια ντροπή σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης.

 

Εσωκομματικές διαδικασίες

Στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκονται σε φάση εσωκομματικών διαδικασιών κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Εντός του μήνα εκλέγονται όργανα στα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνελεύσεις των λεγόμενων ΟΜ – Οργανώσεων Μελών θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15-2-2021 και το σύνολο των εργασιών με την εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής θα λάβει χώρα μέχρι τις 28-2-2021.

Εσωκομματικές εκλογές σημαίνει ίντριγκα, οπότε βρισκόμαστε στην αγαπημένη μου κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε. 

Η εκλογή της νέα Νομαρχιακής Επιτροπής θα γίνει από τους αντιπροσώπους των διαφόρων ΟΜ που αφορούν επαγγελματικούς χώρους, Δήμους κτλ. Στις περισσότερες εξ αυτών, όπως συμβαίνει και με τα άλλα κόμματα, με το ζόρι θα βρουν να καλύψουν τις προβλεπόμενες θέσεις, ωστόσο οι ομάδες που θα καταφέρουν την καλύτερη δικτύωση θα μπορέσουν στο τέλος να ελέγξουν και τη Νομαρχιακή Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν το γραμματέα.

Μην απορήσετε αν δείτε να συγκρούονται για τη θέση του γραμματέα ακόμα και δύο πρώην βουλευτές…

Δε μιλάμε προφανώς για κάτι αμελητέο, αφού η συγκεκριμένη θέση εξασφαλίζει ευχέρεια πρωτοβουλιών και κινήσεων, χωρίς δεσμεύσεις ασυμβιβάστων και επομένως, για το επόμενο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες, κάποια στιγμή, πρόωρες εκλογές, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής θα έχει καθοριστικό ρόλο ή πιθανά, εξασφαλισμένη συμμετοχή, αν δεν κάνω σοβαρό λάθος. 

 

Τα στρατόπεδα

Ωστόσο, το σπουδαιότερο θέμα των ημερών δεν είναι η εκλογή του γραμματέα αλλά η αγωνιώδης προσπάθεια ελέγχου των αντιπροσώπων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχει στη διαμόρφωση των κεντρικών συσχετισμών δύναμης πανελλαδικά και δη στα ανώτερα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Όσο και αν κανείς δεν επιβεβαιώνει επίσημα – και δεν θα το κάνει αυτό μέχρι τέλους – πως μαίνεται «πόλεμος» δύο στρατοπέδων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αναλογίαν του πανελλαδικού, οι πληροφορίες μου λένε πως τα δύο στρατόπεδα έχουν παραταχθεί. Από τη μια είναι οι «ομπρελικοί» και από την άλλη οι «προεδρικοί», σε γενικές γραμμές.

Οι πρώτοι είναι η θεωρούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση με «πυρήνα» τους 53+ και σε αυτή την ομάδα εντάσσονται χωρίς να είναι σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές για μας τους «απ’ έξω»… η βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος, ο Χρήστος Μαντάς, ο Κώστας Μπασιούκας, ο νυν γραμματέας Άρης Σπέγγος κα.

Από την άλλη, οι «προεδρικοί» είναι μάλλον μια «μικτή»… όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο – «μικτή κόσμου» ξερωγώ… – και σε αυτή εντάσσονται οι νεοφερμένοι της «Προοδευτικής Συμμαχίας», Θανάσης Οικονόμου, Χρυσόστομος Βούζας, Χρήστος Γρίβας κλπ. αλλά και πρόσωπα όπως ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος που δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με κάποιους από την άλλη πλευρά, όταν ήταν όλοι τους κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού μας και τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. 

Έτσι λοιπόν, σχηματοποιούνται δύο μεγάλες ομάδες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη «μάχη» τους θα δοθεί αυτό μήνα, με σχετικά ασήμαντα διακυβεύματα. Τα σοβαρά επίδικα θα έλθουν με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και το μεγαλύτερο εξ αυτών, θα είναι μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Δημόσια, ξαναλέω, κανείς δεν θα επιβεβαιώσει τα γραφέντα μου αλλά όλοι θα ομνύουν στο κλίμα ομόνοιας απέναντι στον κοινό «εχθρό», τη «νεοφιλελεύθερη», «ακροδεξιά» και σκληρή ΝΔ… 

 

Τα αδέσποτα ζώα

Στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών έφτασε προ ημερών ένα αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών και του δημοτικού του συμβουλίου για την ελεύθερη κυκλοφορία των Γιαννιωτών από τα διόδια του Δροσοχωρίου, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους Μετσοβίτες. Το θέμα ήρθε μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της δημοτικής αρχής και της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκου Τσόλη που είχε θέσει και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο το πρόβλημα κάμποσες φορές, χωρίς η προηγούμενη κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το αίτημα. 

Ο Νίκος Τσόλης τέλος, πέρα από τις αλλαγές που έχει καταφέρει στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ως πρόεδρος της αντίστοιχης δημοτικής επιχείρησης, το τελευταίο διάστημα με τα καθήκοντα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα της πόλης σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα. Έχει πετύχει μερικές δεκάδες υιοθεσίες ζώων και για πρώτη φορά δημιούργησε ένα όμορφο, ραδιοφωνικό διαφημιστικό μήνυμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στη μείωση των αδέσποτων που κυκλοφορούν στην πόλη, μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα υιοθεσιών. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons