ΔΗΓΜΑΤΑ 2/4/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/4/2019

Οι υποψήφιοι από την Ήπειρο

Οι Ηπειρώτες υποψήφιοι στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων δεν είναι λίγοι, ίσως για πρώτη φορά…

Τρεις εξ αυτών, είναι ενταγμένοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και επισκέφτηκαν τα Γιάννενα την Κυριακή, για να μιλήσουν στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τις ευρωεκλογές, η Νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Φωτεινή Σκοπούλη και Όλγα Νάσση.

Ο πρώτος ολοκληρώνει την πρώτη θητεία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν να πάρει το δρόμο για τις Βρυξέλλες, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς στις εσωκομματικές προκριματικές εκείνες εκλογές, τον είχε «φάει» ο Χουντής.

Το 2014 εξελέγη και άφησε την βουλευτική έδρα που κατείχε από το 2012, για μια ευρωπαϊκή καριέρα. Επιχειρεί με αξιώσεις ξανά, να ανανεώσει τη θητεία του, σε μια πολιτική θέση που θεωρείται «διακοπές με χοντρό μισθό»…

 

Οι δύο γόνοι

Η Σκοπούλη και η Νάσση είναι δύο από τις περιπτώσεις των θεωρούμενων «γόνων», ιστορικών στελεχών της Αριστεράς, με τους οποίους ο Τσίπρας θέλει να τονώσει το αριστερό του προφίλ.

Η πρώτη διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας, στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, του Αντώνη Σαμαρά, όσο μετείχε στην κυβέρνηση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Αυτή η περίοδος της πολιτικής της ζωής, δε συμφέρει τους Συριζαίους να το θυμούνται, οπότε δεν το μνημονεύουν ιδιαίτερα, όπως επίσης, παθαίνουν αμνησία… και για τις δηλώσεις της κ. Σκοπούλη, σε σχέση με «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», όπως έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Novartis, ένας καραμανλικός υπουργός της κυβέρνησης – οπερέτας.

Η δεύτερη, κόρη του ανθρώπου στον οποίο ανήκε για πολλά χρόνια, τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, και εγγονή ενός ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, είναι μια συμπαθητική παρουσία, μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια Ιταλία που περνά δύσκολα χρόνια.

Κάνοντας τις… συστάσεις, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης, ο Παπαδημούλης είπε για τη Σκοπούλη πως «δεν είναι η κόρη του γιατρού» και για τη Νάσση πως «δεν είναι η εγγονή του παππού της»…

Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, θα ρωτούσα το Μήτσο την άποψή του για άλλα δύο πρόσωπα που ταλαιπώρησαν αυτές τις μέρες το κόμμα του, και είμαι βέβαιος πως θα μου απαντούσε, με τον ίδιο τρόπο πως «η Μυρσίνη δεν είναι κόρη του Μάνου» και πως «ο Πέτρος δεν είναι ο γιος του Σωκράτη, αλλά ο καλύτερος αγωνιστής ενάντια στην κλιματική αλλαγή!»…

Έτσι κι εγώ «δεν είμαι γιος της μάνας και του πατέρα μου» και το ίδιο εύκολα, ως μαχόμενος, καλυτερότερος δημοσιογράφος, θα μπορούσα να συμπεριληφθώ στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ… Και μετά ξύπνησα…

 

Βαριέμαι…

Έχουμε φτάσει στο σημείο που κι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν έχουμε διάθεση να αντιπολιτευτούμε τους «συντρόφους»… γιατί αν και κατά βάθος χαιρόμαστε… πρέπει να δείξουμε ότι συμπονούμε το δράμα τους, για το γεγονός ότι τους απομένουν μόνο 5 με 6 το πολύ, μηνιάτικα…

Οι μισοί εξ αυτών πανελλαδικά, οι 3 στους 4 εκ των Γιαννιωτών, μετρούν αντίστροφα για τη στιγμή που θα επιστρέψουν στην αφάνειά τους και κατανοώ ότι αυτό είναι μια προσωπική τραγωδία.

Τιμώντας για μια ακόμα φορά, τον και εκπαιδευτικό της ρόλο, η στήλη θα αναφερθεί σε μια αλληλουχία που διέκρινε το αρχαίο ελληνικό δράμα:

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική, αλλά κυρίως πολιτική, στρατιωτική και οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ύβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς…

Η ύβρις όμως, είχε και συνέπειες σε μια συγκεκριμένη διαδοχή: ύβρις→άτη→νέμεσις→τίσις.

Πίστευαν δηλαδή οι αρχαίοι πως μια «ύβρις» συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «άτην», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη ανοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν», την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν», δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.

Ο Θεός στην διδακτική αναφορά μας, είναι απλώς ο κοινός θνητός και ταλαίπωρος Νεοέλληνας…

 

Τι έλεγε και τι λέει

Και για να επιστρέψω στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2014 είχε στη διακήρυξη των τότε ευρωεκλογών, το σύνθημα: «καμιά θυσία για το ευρώ», ο ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τον ελληνικό λαό «Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού», πέντε χρόνια μετά είναι το παράδειγμα υποταγής που έχει να επιδεικνύει η μαντάμ Μέρκελ και οι ευρωπαϊκές ελίτ και… χαμουρεύεται πολιτικά με το κόμμα του Σουλτς, έχοντας φορέσει την προβιά του σοσιαλιστή!

Έχοντας διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της διακυβέρνησής του, μαζί με τον Καμμένο Πάνο και τους ψεκασμένους του, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρείται δικαίως, από τους αντιπάλους του, όπως το είπε προχθές ο Κεφαλογιάννης από τα Γιάννενα, ως η «αριστερόστροφη εκδοχή του λαϊκισμού στην Ευρώπη»… Με την ίδια λογική ακριβώς που ο Παπαδημούλης χαρακτηρίζει το Βέμπερ, υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν εκ μέρους του ΕΛΚ, ως «κουμπάρο» του Ορμπάν, άρα ακροδεξιό!

 

Δύο γυναίκες στη ΝΔ

Ηπειρώτες όμως, έχει και το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, για τις ευρωεκλογές.

Η Άννα Ασημακοπούλου είναι η Γιαννιώτισσα που νομίζω, έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί και για τα επόμενα 5 χρόνια, να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Υπό προϋποθέσεις καλές πιθανότητες εκλογής, έχει και η Κατερίνα Μάρκου, νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, η οποία ως σύζυγος του Σάκη Οικονόμου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκπροσωπούσα την Ήπειρο και το Νομό μας, αν πετύχει το δύσκολο στόχο που θέτει σήμερα.

 

Προβλήματα για τον Κεφαλογιάννη

Από τη ΝΔ, είναι γνωστό πως ο εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει προβλήματα με τον OLAF για κάποιες καταγγελίες πρώην συνεργάτιδός του που λέει πως την πλήρωνε λιγότερα από τα χρήματα που θα έπαιρνε κανονικά ως συνεργάτης του ευρωβουλευτή. Η διαφορά έμενε στο γραφείο του ευρωβουλευτή, άρα στον ίδιο. Η καταγγελία αυτή έχει γραφτεί στον φιλοκυβερνητικό τύπο και δε γνωρίζω ασφαλώς, αν ισχύει.

Δεν ξέρω που θα φτάσει ο εν λόγω έλεγχος αλλά όταν ακούω για OLAF, ξέρω ότι περιμένουν δύσκολες μέρες τον ελεγχόμενο.

 

«Σφάζονται» στο Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο «βγήκαν τα μαχαίρια»…

Μια ανάρτηση στο fb του απερχόμενου Δημάρχου Κώστα Τζαφέα, είναι δηλωτική του τι συμβαίνει στην πατρίδα του Αβέρωφ και του τι πρόκειται να ακολουθήσει…

Μιλώντας για το συνδυασμό του, ο Δήμαρχος λέει πως είναι «μια ακηδεμόνευτη κίνηση ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους που δεν πατρονάρονται από τους γνωστούς Αφεντάδες της πλατείας που παραβιάζουν νόμους, που άγουν και φέρουν τον Δήμο στα δικαστήρια και προσπαθούν να στήσουν συνδυασμό ανίερων συμμαχιών, εκβιάζοντας εργαζόμενους να μπουν στο ψηφοδέλτιό τους. Θα επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές;».

Ο «πόλεμος» μαίνεται ανάμεσα στον απερχόμενο Δήμαρχο (για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ανοιχτοί οι «λογαριασμοί» του με τη Δικαιοσύνη… για την υπόθεση των ευρυζωνικών δικτύων) και στον πρώην αντιδήμαρχό του, Απ. Μπιτούνη, ο οποίος πήρε μαζί του, σχεδόν όλο το συνδυασμό του πρώην Δημάρχου Τσομπίκου.

 

Έσταζε «μέλι»

Καμιά ώρα απολογισμό έκανε ο Βασίλης ο Τσίκαρης, χθες το μεσημέρι, παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για λογαριασμό της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αναμφίβολα ο οποιοσδήποτε δουλεύει έχει να παρουσιάσει έργο, και δεν αρνήθηκα ποτέ ότι ο Τσίκαρης είναι εργασιομανής. Η διαφωνία μου αφορούσε πάντα, τον τρόπο του που δεν ήταν ο πρέπων, απέναντι στο προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Χθες, άκουγε κανείς το διοικητή επί μία ώρα, να «στάζει μέλι» για το προσωπικό του ΠΓΝΙ, τόσο που αν δεν ίσχυε το ασυμβίβαστο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έλεγα πως θα είναι υποψήφιος δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος. Ξέρω ωστόσο πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου.

Για πρόωρες εθνικές εκλογές αντίθετα, δεν ισχύει η υποχρέωση της παραίτησης, αν δεν κάνω λάθος, για ένα μεγάλο διάστημα πριν την προκήρυξή τους…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 2/4/2019)

Show Buttons
Hide Buttons