ΔΗΓΜΑΤΑ 2/7/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 2/7/2019

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΙΝΑΛ έχουν εκλογικό κέντρο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο μεν πρώτος στο εκλογικό κέντρο του Γιώργου Ζάψα, το δε ΚΙΝΑΛ εκεί που είχε το εκλογικό του στρατηγείο ο Μωυσής Ελισάφ.

Δείγμα κι αυτό του πόσο χαλαρά είναι τα πράγματα.

Δε σκέφτονται τα κόμματα πώς θα εξυπηρετηθεί ένας κόσμος – ετεροδημότες – που θέλει να έλθει να ψηφίσει στα Γιάννενα μπέχο, σε ποιον να απευθυνθεί για να κανονίσει να του πληρώσουν τα εισιτήρια;

(Έχει κανείς αμφιβολίες πως αυτό που λέω συμβαίνει; Μπροστά μου τις προάλλες, τηλεφωνούσε ετεροδημότης και ζητούσε πληροφορίες από υποψήφιο για το πώς θα μετακινηθεί αυτός και άλλα τρία άτομα, με καλυμμένα τα εισιτήρια…).

 

Η Έφη στην πλατεία

Καλή η ιδέα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση, στην πλατεία Μαβίλη.

Η Έφη με το ανάλαφρο ντυσιματάκι, το αεράκι να πνέει ελαφρύ αλλά όχι ενοχλητικό στα κεφάλια και τα σώματα όσων βρέθηκαν στο πιο όμορφο σημείο της πόλης και μια υφέρπουσα μελαγχολία στην καρδιά των «συντρόφων» που ξέρουν πως τα κυβερνητικά μεγαλεία παρέρχονται σε πέντε ημέρες…

Κόσμο δεν θα το έλεγα ότι είχε η πλατεία, άλλωστε πέραν του Τσίπρα, οι Συριζαίοι δύσκολα πάνε να ακούσουν κάποιον άλλον να μιλάει όταν έρχεται στα μέρη μας, και αυτό δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά σχεδόν όλο το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ: από Σκουρλέτη ως Τσακαλώτο, και από Αχτσιόγλου ως Θεανώ Φωτίου που λέει ο λόγος… όποιος και να ’ταν ομιλητής, στα Γιάννενα αυτά τα χρόνια της κυβερνητικής θητείας του κόμματος, δεν γέμισαν πλατείες ή αίθουσες ξενοδοχείων.

Τελευταία χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα της ΕΗΜ, στην οδό Παρασκευοπούλου, χωρίς πάλι να γεμίσει καμιά φορά ασφυκτικά.

Στην πλατεία Μαβίλη τέλος, μπορεί να σκέφτηκαν πως ευκολότερα θα γέμιζαν οι πλαστικές καρέκλες, από τίποτα περαστικούς που έτυχε να πίνουν το καφεδάκι τους στο Μώλο και περνώντας, είδαν την Έφη και είπαν να κάτσουν να την ακούσουν λίγο…

 

Χωρίς πρόγραμμα!

Μου έχει πει κάποιος σε ανύποπτη στιγμή, ότι η φυγή της «Αριστερής Πλατφόρμας» από το ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015, απογύμνωσε εντελώς το κόμμα από πολιτικό λόγο.

Τέσσερα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα εκείνης της… «παλαβής» χρονιάς, όταν ο Γιάνης έδινε τον τόνο και ο Τσίπρας επικροτούσε, επιχαίροντας για το asset του – έτσι χαρακτήριζε τότε ο Αλ6 το Βαρουφάκη (!) και το ίδιο πίστευαν όλα τα στελέχη του κόμματος, των τοπικών βουλευτών συμπεριλαμβανομένων… – κάνοντας τον απολογισμό, βλέπουμε ένα κόμμα που κυβέρνησε:

  • το πρώτο εξάμηνο του 2015, πηγαίνοντας αναγνωριστικά,
  • από το Σεπτέμβριο του 2015 ως σήμερα, με μοναδικό του πρόγραμμα το γ΄ μνημόνιο και τις επιταγές των δανειστών, στις οποίες έλεγε πάντα «ναι»
  • και προ των εκλογών του Ιούλη, με ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής και με επιθέσεις στη ΝΔ, για το δικό της πρόγραμμα.

 

Πόσοι θα μείνουν;

Είναι… αξία ανεκτίμητη να ακούς εκείνους που μίλαγαν για σεισάχθειες και σκίσιμο των μνημονίων, να ζητούν τα ρέστα από τη ΝΔ γιατί δεν έχει κοστολογημένο πρόγραμμα!

Ακούγεται σαν χαλασμένη κασέτα, κάθε δήλωση, κάθε συνέντευξη, όπως αυτή που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή, τρία μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία το μόνο θέμα είναι το πρόγραμμα της ΝΔ.

Πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλά αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως προείπα.

Αυτό που έχει κυρίως ενδιαφέρον αυτό το διάστημα, είναι πόσοι από αυτούς που στελεχώνουν τις εκλογικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα παραμείνουν πιστοί στο κόμμα τους και για πόσο…

 

Πολιτικοί «απατεώνες»

Οι πολιτικοί… «απατεώνες» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλαν την περασμένη Πέμπτη, στο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου – στους δύο τουλάχιστον – ένα τελικό σχέδιο για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

Το διαβιβαστικό με το cd περιείχε και την εντολή να εκφράσουν άποψη οι δύο φορείς ως την Τετάρτη, αύριο δηλαδή, προκειμένου να πάει το σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική επεξεργασία.

Ο Φίλιος από το Φορέα της Λίμνης δεν ήξερε τίποτα την περασμένη Παρασκευή για το όλο θέμα και η βιασύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος δε μπορώ να καταλάβω αν αποσκοπεί στο να αποκομίσει εκλογικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν προλαβαίνει να το προπαγανδίσει πέντε μέρες πριν τις εκλογές ή αν μόνος στόχος είναι να περάσουν διατάξεις, με χαριστικό χαρακτήρα.

Αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών αντίστοιχα, μελετούν το σχέδιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σώφρον να εκφράσουν άποψη ή να το καταγγείλουν και να τελειώνουν. Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν είναι εξ όσων μαθαίνω, στις προθέσεις των δύο τοπικών αρχών, γιατί δεν θέλουν να φανούν ανακόλουθοι όσοι λένε τον τελευταίο καιρό πως θέλουν ειλικρινά να τελειώσει το θέμα.

Πιο εκτεθειμένος από αυτή την ιστορία βγαίνει ασφαλώς ο πρόεδρος του Φορέα της Λίμνης, γιατί του διαφεύγει μια τόσο σοβαρή εξέλιξη, ενώ θα περίμενα και μια παρέμβαση από την παράταξη της νέας δημοτικής αρχής, γιατί θα το βρει μπροστά της.

 

Προς τι η βιασύνη;

Αν δεν το έχουν θεσμοθετήσει ήδη το Προεδρικό Διάταγμα και δεν παίζουν θέατρο σήμερα… είναι βέβαιο πως δεν γίνεται να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία, γιατί ακόμα και να προλάβαινε να υπογράψει το τελικό σχέδιο που θα πάει προς επεξεργασία στο ΣτΕ ο Υπουργός Περιβάλλοντος Σταθάκης (ή ο Φάμελλος;), ο οποίος τυπικά ασκεί καθήκοντα ως την ερχόμενη Παρασκευή, το πιο απλό πράγμα που έχει να κάνει ο νέος Υπουργός είναι να το ανακαλέσει.

Άρα, προς τι η όλη βιασύνη;

Με τις «λαμογιές» που έχουν κάνει οι άνθρωποι ως τώρα, ως την κυριολεκτικά τελευταία στιγμή πριν παραδώσουν την εξουσία, προσωπικά τα θεωρώ όλα πιθανά.

 

Ένας καυγάς στο fb

Ένας απίστευτος διαδικτυακός «καυγάς» στήθηκε κάτω από μια άσχετη ανάρτηση προ ημερών, ανάμεσα στο Σπύρο Ριζόπουλο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Στέφο.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του, μετά τις εκλογές, αλλά προετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα ως παράταξη της αντιπολίτευσης, την 1η Σεπτεμβρίου.

Μπορεί να θεώρησαν πολλοί δηλαδή πως τα παράτησε αλλά αυτό δεν ισχύει και όπως έχει κάνει σαφές, θα είναι εδώ με εποικοδομητική αντιπολίτευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε να διεκδικήσει ό,τι δεν κατάφερε στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Από τον «καυγά» με τον Στέφο διαφάνηκε η πρόθεση του Ριζόπουλου να τα βάλλει στο εξής, με όλους όσους είχε απέναντι, του ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης πλέον, συμπεριλαμβανομένου, του Ζάψα, του Δημητρίου κοκ, διεκδικώντας να είναι η πιο τεκμηριωμένη και συνεπής αντιπολίτευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο στόχος αυτός είναι ειλικρινής και απόλυτα ρεαλιστικός, δεδομένου ότι ο Ζάψας ως αρχηγός παράταξης της αντιπολίτευσης έχει κριθεί, ο δε Δημητρίου αν κρίνουμε από το διάστημα το προεκλογικό, δεν υπήρξε ιδιαίτερα ενοχλητικός απέναντι στον Καχριμάνη.

Ο Ριζόπουλος και οι περιφερειακοί του σύμβουλοι θα δίνουν τον τόνο της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας το πρόγραμμα «e» της παράταξης: σε ό,τι διαφωνεί με το πρόγραμμα αυτό θα καταψηφίζουν, ό,τι συμφωνεί θα το υπερψηφίζουν.

Ο νομικός σύμβουλος της παράταξης τέλος, θα έχει αρκετή δουλειά, από ό,τι αντιλαμβάνομαι…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 2/7/2019)

Show Buttons
Hide Buttons