ΔΗΓΜΑΤΑ 20/1/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 20/1/2021

Το lockdown που δεν ανακοινώθηκε χθες για τα Γιάννενα είναι ένα dejavu της ανακοίνωσης του δεύτερου κλεισίματος των Ιωαννίνων που δεν έγινε παραμονές της 28ης Οκτωβρίου…

Τότε, η καθυστέρηση υπήρξε για χάρη των τουριστικών επιχειρήσεων του Ζαγορίου, τώρα η αναβολή της ανακοίνωσης για την ερχόμενη εβδομάδα, οφείλεται μάλλον, στην προγραμματισμένη έλευση στα Γιάννενα από απόψε, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για να καταθέσει στεφάνι την Κυριακή το πρωί, για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Οι επετειακές εκδηλώσεις που θα αρκεστούν στη διαδικτυακή εκδήλωση, την υποτίθεται πανηγυρική, το βράδυ του Σαββάτου και στη δοξολογία μετά καταθέσεως στεφάνων το πρωί της Κυριακής, θα έχουν την υψηλή παρουσία της πρώτου πολίτου της χώρας. Στις περσινές εκδηλώσεις, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν μόλις ενός μήνα πρόεδρος και δε μας τίμησε με την παρουσία της.

Φέτος, πιθανά η πρόσκληση για την παρουσία της στα κορωνο-«Ελευθέρια» ήρθε κατά την συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, στην προ δύο εβδομάδων επίσκεψή του τελευταίου στο Προεδρικό Μέγαρο –  μια σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούσε προ ημερών να μας πείσει ότι η Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση του Περιφερειάρχη, αλλά προσωπικά αμφιβάλλω… και δίνω περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο σενάριο.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το δις εξαμαρτείν είναι γεγονός για την περιοχή μας. 

Το «κόκκινο» θα βάψει το Νομό Ιωαννίνων με λίγες μέρες καθυστέρηση. Η απόφαση αν δεν έχει ήδη ληφθεί, δε μπορεί να καθοριστεί από τα κρούσματα του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας που είναι πάντα λιγότερα, εξαιτίας των λιγότερων ελέγχων. Επόμενα, την Τρίτη, η Επιτροπή των ειδικών δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει μια σημαντικά αλλαγμένη κατάσταση σε σχέση με τη χθεσινή αλλά αν η απόφαση είναι προειλημμένη, απλά θα περιμένουμε την τελική ανακοίνωση την Παρασκευή.

Προς το παρόν, κόκκινος βάφτηκε μόνο ο Δήμος Ζίτσας.

 

Δε βγήκε η διαρροή

Δε θυμάμαι άλλες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, στις οποίες οι εισηγήσεις των ειδικών να ανατρέπονται από τις αποφάσεις της πολιτείας, όταν μιλάμε για ολόκληρες περιοχές.

Οι διαρροές που ξεκίνησαν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το απόγευμα της Τετάρτης, σε αθηναϊκά ΜΜΕ ότι επίκειται γενικό lockdown σε Γιάννενα και Κάλυμνο, μας δημιούργησαν τη βεβαιότητα ότι χθες Παρασκευή, ο Ν. Χαρδαλιάς θα το ανακοίνωνε, κάτι που τελικώς δεν έγινε, προς ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Σε αντίθεση με αυτό που προέβλεπα στα «Δήγματα» της Πέμπτης, οι τοπικές αρχές δε συμβιβάζονται εύκολα με το νέο κλείσιμο, επειδή ντε και καλά είναι εισήγηση των ειδικών. 

 

Οργή για τη δήλωση

Μήπως, θα έλεγε κάποιος, η ΠΕ Ιωαννίνων γλίτωσε το «κοκκίνισμα», εξαιτίας της γκρίνιας του Περιφερειάρχη για τους «Αλβανούς» ασθενείς;

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια από τις ατυχέστερες δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη στο μακρύ βίο της πολιτικής του σταδιοδρομίας, η οποία χρωστάει αρκετά πράγματα στους Έλληνες της Αλβανίας. Γενικά, το «δεξιό» πολιτικό προσωπικό της Ηπείρου έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Έλληνες της Αλβανίας και στηρίζεται από αυτούς σε όλες τις εκλογές. Ο Αλ. Καχριμάνης είναι επίσης, διαχρονικά ευνοημένος πολιτικά από τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους.

Η προχθεσινή δήλωσή του ωστόσο, προκάλεσε απίστευτη οργή… μέσα και έξω από την Αλβανία, και είναι χαρακτηριστικό πως την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης κρύφτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, γνωρίζοντας το θόρυβο που ξεσηκώθηκε εναντίον του από την ατυχέστατη γραπτή ανακοίνωση της Πέμπτης. 

 

Αλβανοί ή Βορειοηπειρώτες;

Οι κατά τον Περιφερειάρχη, προερχόμενοι από την Αλβανία ασθενείς που σε εντελώς λάθος ποσοστά κατά τη δήλωση του Αλ. Καχριμάνη, νοσηλεύονταν στα δύο νοσοκομεία της πόλης ως το βράδυ της Πέμπτης, είναι Έλληνες με ίσα δικαιώματα με όλους μας, έλεγαν κατ’ αρχάς, οργισμένοι. Η εμπλοκή του ρόλου του Υπουργείου Εξωτερικών επίσης, από τη δήλωση του Περιφερειάρχη, πρέπει να προκάλεσε μια δεύτερη νευρική κρίση στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, γιατί εκτέθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότατα για άτυπες ενέργειές του διαχρονικά, προς όφελος των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου. Κι ο Δήμαρχος Πωγωνίου ας πούμε, παραδέχεται πως τον έχουν ενοχλήσει συχνά από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να σταλεί ασθενοφόρο στην Κακαβιά από το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, προκειμένου να διακομιστεί ασθενής σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Τώρα όμως, με τον κορωνοϊό, τα πράγματα έχουν γίνει πιο αυστηρά και για να φτάσει ακόμα και ο Έλληνας από την Αλβανία, στο ένα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, πρέπει να ακολουθήσει μια ελαφρώς παράτυπη διαδικασία, γιατί αν βρεθεί θετικός στον ιό, στα σύνορα, δεν δικαιούται να περάσει στο εσωτερικό της χώρας μας. Έτσι, με κάποια κόλπα και μόνο περνάνε, όσοι περνάνε και εισάγονται σε ελληνικό Νοσοκομείο και κατόπιν διαπιστώνεται πως είναι θετικοί στον ιό, αν και εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλο λόγο υγείας, π.χ. καρδιά, εγκεφαλικό κτλ. Λέγεται ότι κάποιοι στήνουν αυτές τις επιχειρήσεις στα σύνορα αλλά δεν αποδεικνύονται εύκολα, αυτά τα πράγματα και τα στόματα κλείνουν, όταν πρέπει. 

Θα μπορούσαν τα νοσοκομεία μας να αναφέρουν αν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΛ και τις ΜΕΘ, προερχόμενοι από την Αλβανία είναι Έλληνες πολίτες ή Αλβανοί χωρίς πολιτικά δικαιώματα στη χώρα μας, για να μην προκαλούνται αυτές οι επικίνδυνες συγχύσεις και δηλητηριάζεται εύκολα η τοπική μας κοινωνία. Η κοινή γνώμη επηρεάζεται εύκολα σε αυτούς τους τοξικούς καιρούς και τα ζιζάνια φυτρώνουν με τη μία στο πρόσφορο έδαφος της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού ακόμα… 

 

Οι δηλώσεις του προέδρου

Όταν όμως οι τοπικοί μας άρχοντες πυροδοτούν αυτά τα πάθη, καταλαβαίνετε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ο Περιφερειάρχης δεν το κάνει πρώτη φορά. Προ μερικών μηνών, όταν κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν στις δύο μεγάλες πτηνοτροφικές βιομηχανίες των Ιωαννίνων, στοχοποιούσε τους μετανάστες εργαζόμενους σε αυτές τις μονάδες ως την αιτία διασποράς της νόσου. Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω αν είναι αφελής, απρόσεχτος ή απλά επικίνδυνος…

Στην ίδια παγίδα όμως, έπεσε μάλλον άθελά του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, με αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος στόχος οργισμένης αντίδρασης των Ελλήνων ομογενών της γειτονικής χώρας. Ο πρόεδρος φέρεται να έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος» – εδώ το σχετικό δημοσίευμα – όπου περιέγραψε τον τρόπο που κινούνται αυτοί οι Αλβανοί που παράνομα καταλήγουν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Το με ποια αρμοδιότητα μιλάει ένας πρόεδρος Επιμελητηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν μια απορία που μου γεννήθηκε από την πρώτη στιγμή βλέποντας το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος χθες, λέγοντας πως η συζήτηση με το δημοσιογράφο ήταν ουσιαστικά off the record αλλά ο δημοσιογράφος παραβίασε τη δεοντολογία και δημοσίευσε το κείμενο με επίσημες δηλώσεις του Δ. Δημητρίου…

Το αποτέλεσμα ήταν να προβεί χθες Παρασκευή, ο Δ. Δημητρίου σε μια απολογητική, διευκρινιστική και… ερμηνευτική των δηλώσεών του στο protothema.gr ανακοίνωση, για να μαζέψει τη ζημιά… Που δε μαζεύεται όμως, με τίποτα.

 

Δεν πάει ο Δήμαρχος

Από το περιγραφέν «ναυάγιο» των τοπικών παραγόντων σχετικά με τα κρούσματα στην περιοχή μας και το ενδεχόμενο νέο lockdown, διεσώθη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, η δήλωση του οποίου την περασμένη Πέμπτη, ήταν πολύ πιο προσεκτική.  

Και έρχομαι στο Μωυσή Ελισάφ αλλά σε ένα άλλο θέμα. Ως Δήμαρχος Ιωαννίνων αλλά και ως παλιό μέλος του ΚΙΝΑΛ… θα έλεγα επίσης, κλήθηκε να μιλήσει ή απλά να χαιρετίσει στη διαδικτυακή εκδήλωση – συνδιάσκεψη που διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, το Κίνημα Αλλαγής, με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως έγραψα και στα «Δήγματα» της Πέμπτης.  

Ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του τοπικού ΚΙΝΑΛ, γιατί όπως είπε, δεν θα προλάβει να προετοιμαστεί λόγω του ότι θα είναι απασχολημένος αυτές τις μέρες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που όπως είπα ήδη, έρχεται απόψε και φεύγει πρωί – πρωί τη Δευτέρα από τα Γιάννενα.

Καταλαβαίνω ότι απλά δεν… πολυγουστάρει να δώσει το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δήμαρχος που όπως ίσως θυμάστε, το 2019 επεδίωξε να πάρει και το χρίσμα από το συγκεκριμένο κόμμα για να κατέβει στο Δήμο Ιωαννιτών. Θα μπορούσε απλά να καλωσορίσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ως «φιλοξενών» Δήμαρχος τη διαδικτυακή εκδήλωση και να μην κάνει τοποθέτηση για το θέμα της συνδιάσκεψης. Αλλά δεν δέχτηκε ούτε αυτό. Ζήτησε πάντως από τους διοργανωτές το λινκ για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Το ωραίο πάντως, είναι πως στη συγκεκριμένη διαδικασία πρόκειται να παραστούν όλων των «αποχρώσεων» αιρετοί και παράγοντες… από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, μέχρι την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, οπότε δεν έχει σχέση με αμιγώς κομματική εκδήλωση η συγκεκριμένη διαδικασία.

Φανταστείτε ας πούμε… ότι δέχτηκε να μιλήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στον οποίο λογικά θα σούρνουν… οι άλλοι, χωρίς πιθανά να το φωνάζουν, ότι έχει ευθύνες για τη θέση της Ηπείρου στην εθνική οικονομία. Κι όμως ο Περιφερειάρχης θα μιλήσει…

 

Ενεργοποιούνται στελέχη στο ΚΙΝΑΛ

Τέλος, στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει και με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μια κινητικότητα και από την επομένη ημέρα, θα επιδιωχθούν από τα κεντρικά, επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν στον ευρύτερο χώρο αλλά που έχουν απενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι δε μετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες.    

Οι επαφές δεν αφορούν στελέχη που λάκισαν για άλλα κόμματα, όπως οι Προοδευτικές Συμμαχίες και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η αναφορά που έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ. Π. Χρηστίδης προχθές, στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης για την εκδήλωση της Δευτέρας, όταν μίλησε για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσφέρει στον τόπο, μέσα από προβεβλημένες θέσεις και αξιώματα…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons