ΔΗΓΜΑΤΑ 20/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 20/10/2020

Ο λόγος που ήλθε το Σάββατο ο Νίκος Χαρδαλιάς στα Γιάννενα, ήταν βασικά για να μας τρομάξει… και δευτερευόντως, για να κάνει μια στάση πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, από την Κοζάνη όπου βρέθηκε νωρίτερα.

Έκανε τη σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη, όπου… συνωστίστηκε κανονικά μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας που ήταν μαζί του καθώς και τους τοπικούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση. Απορώ γιατί στο γραφείο του Περιφερειάρχη η σύσκεψη και όχι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχει την άπλα να χωρέσει άνετα και με αποστάσεις ασφαλείας, τον κόσμο που μαζεύτηκε σε ένα γραφείο, έστω και στο ευρύχωρο γραφείο του Περιφερειάρχη. 

Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι εικόνες είναι ισχυρά, ίσως περισσότερο από άλλη περίοδο και εφόσον μιλάμε για τη δημόσια υγεία, οφείλουν όλοι να είναι πιο προσεκτικοί.

 

Τι ζητήθηκε

Τα ζητήματα που τέθηκαν στον Χαρδαλιά προχθές, όπως το άνοιγμα της τρίτης μονάδας λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η νοσηλεία των ήπιων περιστατικών covid19 στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», με υποψήφιους πρώτους προς νοσηλεία ασθενείς, τους γέροντες από το Γηροκομείο Ζωσιμαδών, δεν είναι αρμοδιότητας του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Θα μπορούσαν Περιφέρεια και Δήμος να πιέσουν περισσότερο για την ανάγκη των παραπάνω, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη που βρέθηκε στα Γιάννενα επίσημα, μία ημέρα πριν τον Χαρδαλιά.

Το έκαναν κάποιοι άνθρωποι αυτό την Παρασκευή, και αναμένεται πως θα εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, για να μπορέσει να ανασάνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς δέχεται τεράστια πίεση, το τελευταίο διάστημα.

Ο Χαρδαλιάς λοιπόν, κάθισε στο τραπέζι έξω από το γραφείο του Περιφερειάρχη, στον πρώτο όροφο του μεγάρου της Περιφέρειας, εκεί όπου δίνονται διάφορες συνεντεύξεις τον τελευταίο καιρό αλλά δεν είχε διάθεση για πολλά. Ήλθε να πει συγκεκριμένα πράγματα, όπως είπα, να μας φοβίσει λίγο για να προσέξουμε περισσότερο και να φύγει.

Έτσι, δεν μπορέσαμε να του θέσουμε ερωτήσεις για τα κλειστά τελωνεία της Μέρτζανης και της Κακαβιάς, ούτε για άλλα θέματα, αφού όπως είπε, «δεν ήθελε να το κάνουμε συνέντευξη τύπου»…

Το λες και απρέπεια προς τους τοπικούς δημοσιογράφους αυτό, δεδομένου ότι η ενημέρωση βγαίνει με το σταγονόμετρο από τα επίσημα χείλη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Και να πεις ότι βιαζόταν ο Υφυπουργός… Δε βιαζόταν…

Αφού του έκαναν το τραπέζι στην Πολιτεία μετά τη σύσκεψη και αναχώρησε με το ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας από τα Γιάννενα, λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι. Σύσκεψη και δηλώσεις είχαν τελειώσει στις 2 παρά…

 

Γιατί πήγαν αυτοί;

Και κάτι ακόμα.

Φαντάζομαι ότι ο Περιφερειάρχης  κάλεσε τους παριστάμενους στη σύσκεψη στο γραφείο του, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το ακριβές σκεπτικό.

Στην αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στην Κοζάνη, ο Χαρδαλιάς μίλησε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους του Νομού, στα Γιάννενα δεν κατάλαβα γιατί ήταν μόνο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος Ζαγορίου – δε νομίζω να μου διέφυγε κανείς άλλος.

Αν οι προσκλήσεις πήγαν σε όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πανδημία, λόγω των πολλών καταγεγραμμένων κρουσμάτων, δεν θα έπρεπε να κληθούν μόνο οι δύο Δήμαρχοι. Σίγουρα δεν κλήθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ούτε εκπρόσωπος της ΠΕΔ.

Είναι αυτή η αξιολόγηση και προτεραιοποίηση που είθισται να κάνει ο Περιφερειάρχης μας, με το δικό του τρόπο που ποτέ δεν κατάλαβα. 

 

Προγνωστικά, 1Χ2

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των 8 (οχτώ) νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Ιωαννίνων, έπειτα από τα 23 της προηγούμενης μέρας, Κυριακής, πολλοί… κακοπροαίρετοι συμπολίτες γελούσαν χαιρέκακα και υποχθόνια…

Εγώ ο αγαθός και καλόπιστος αντίθετα, δεν έβαλα με το νου μου πως αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο, ίσως δε και το 8άρι της Δευτέρας, να ήταν το δώρο του Χαρδαλιά που του ζητήθηκε επιμόνως από κάποιους…

Οι επόμενες ανακοινώσεις θα αποδείξουν την αλήθεια, αν α) τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό στα Γιάννενα για συμπληρωμένες δύο εβδομάδες άρχισαν να αποδίδουν ή αν β) άρχισαν κάποιοι να «πειράζουν» τα νούμερα προκειμένου να αποφύγουμε το τοπικό lockdown, το οποίο παρεμπιπτόντως αν συμβεί, θα κάνει μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις. 

Όλοι το απεύχονται και όχι μόνο ο Περιφερειάρχης, όπως εντέχνως διαδίδει προς έξω ότι μόνο αυτός το παλεύει, κόντρα στο… κατεστημένο των γιατρών, κόντρα στην Αθήνα και κόντρα τέλος πάντων, σε όσους δε λογάνε από ελεύθερη οικονομία… Πρόκειται για μια fake εικόνα ασφαλώς, γιατί η άλλη πλευρά υποστηρίζει τη δημόσια υγεία και την άμεση ανάγκη να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος των υπαρχουσών εστιών μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα στην πόλη, είτε αυτές είναι τα μπαρ και τα καφέ που είπε ο Δήμαρχος, προκαλώντας την μήνιν των επιχειρηματιών είτε οτιδήποτε άλλο.

Δε θέλω να πιστέψω πως από τον «ξερό άσσο» που έπαιζε ο Χαρδαλιάς στο στοίχημα… δημόσια υγεία – οικονομία και τουρισμός, όπως είχε πει την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στα Γιάννενα, περάσαμε στο «διπλό» με συντριβή…

 

Ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα

Για τρίτη φορά, μέσα σε ένα χρόνο, ο χώρος περιμετρικά του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι παρουσιάζει μια προβληματική εικόνα που κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο σωρό των κομπόστ που βρίσκονται κοντά στον περίβολο των 150 στρεμμάτων που καταλαμβάνει η εγκατάσταση.

Το πολύ νερό που έπεσε τις προηγούμενες μέρες παρέσυρε το υλικό των κομπόστ, με αποτέλεσμα το νερό να καταλήξει στις υδάτινες απορροές γύρω από τη μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ και το νερό αυτό αναπόφευκτα κάπου καταλήγει: στον Καλαμά.

Μπορεί να πρόκειται για αβλαβή υλικά, μπορεί όμως να αφορά και μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. 

Ελέγχων τη λειτουργία του εργοστασίου είναι με τις υπηρεσίες της η Περιφέρεια Ηπείρου και έχω την πεποίθηση ότι οι γενόμενοι ως τώρα έλεγχοι, όσοι τέλος πάντων, δεν έχουν αποδώσει στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας (ΑΕΠΟ) του εργοστασίου.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, υπήρξε για πρώτη φορά αντίστοιχο φαινόμενο. Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου πήγε αμέσως στο χώρο για αυτοψία αλλά το πόρισμα αυτής της αυτοψίας δεν κοινοποιήθηκε ποτέ (!) στους έχοντες έννομο συμφέρον. Με απλά λόγια, σκότωσες… ήλθε η Αστυνομία, κατέγραψε το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων και ούτε δίκη, ούτε απόφαση… Κυκλοφορείς ελεύθερος έναν χρόνο μετά!

Δεν ξέρω τι προβλέπεται να γίνει με την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αλλά θεωρώ λογικό μετά το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, να ζητήσει εξηγήσεις και ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, πέραν του Δήμου Δωδώνης.

 

ΠΓΝΙ: Μάχη για μια θέση

Μάχη θα δοθεί την Τετάρτη για μια θέση αιρετού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρά τις έκτακτες συνθήκες.

Το παράδοξο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι πως δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο και την ίδια ώρα, θα εκλέξει εκπρόσωπο των εργαζομένων για το ΔΣ!

Εδώ είναι προφανώς παράλειψη του Υπουργείου Υγείας που καθυστερεί την αναπλήρωση των μελών του ΔΣ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές μεν αλλά δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος.   

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons