ΔΗΓΜΑΤΑ 20/7/2019 (Ο Τασούλας…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 20/7/2019 (Ο Τασούλας…)

Την επομένη των γενεθλίων του, έλαχε να γίνει ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Γιαννώτης βουλευτής, Κώστας Τασούλας.

17 Ιουλίου του 1959 γράφει στην ημερομηνία γέννησης, η ταυτότητα του βουλευτή και 60 χρόνια και μία ημέρα, μετά τη μέρα που αντίκρισε για πρώτη φορά το φως της ζωής, ο Κώστας Τασούλας ανέβηκε στο τρίτο, ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Καλύτερο γενέθλιο δώρο δε νομίζω ότι θα μπορούσε να φανταστεί…

 

Ευχαρίστησε τους Γιαννιώτες

Ανάμεσα στα εισαγωγικά λόγια του, στην πρώτη ομιλία του στην εθνική αντιπροσωπεία, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, την περασμένη Πέμπτη, ο Κ. Τασούλας συμπεριέλαβε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους Γιαννιώτες ψηφοφόρους που για ένατη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, στις 7 Ιουλίου, τον εξέλεξαν βουλευτή τους. Ο Κ. Τασούλας εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων, επί 19 συναπτά έτη!

Υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, αν γίνουν όντως τότε οι επόμενες εκλογές, ο βουλευτής φαντάζομαι, δεν θα διεκδικήσει την δέκατη επανεκλογή του, εφόσον η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και η βουλή τον τίμησε με τέτοιο τρόπο.

Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να μιλάμε για τις επόμενες εκλογές, ούτε ο Τσίπρας δεν το κάνει…

 

Στιγμές μιας διαδρομής

Ορισμένες στιγμές στην πολιτική καριέρα του εν λόγω προσώπου που τουλάχιστον θυμάμαι εγώ, είναι οι φωτογραφίες του ως υφυπουργού Άμυνας, επί Καραμανλή το 2007, πάνω σε κάτι άρματα μάχης, να τα επιθεωρεί.

Επίσης, στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που ο Τασούλας διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, στο τελείωμα της κυβερνητικής θητείας του Αντώνη Σαμαρά, μας απασχόλησε όταν προσκάλεσε στην Αθήνα, την κυρία Κλούνει, κατά κόσμον Αμάλ Αλαμουντίν, για να βοηθήσει στη διεκδίκηση της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων.

Τέλος, του έτυχε ως Υπουργός Πολιτισμού να χειρίζεται το θέμα της ανακάλυψης του μεγάλου μακεδονικού τάφου, στην Αμφίπολη, στον Τύμβο Καστά. Κάποια μέρα εκείνης της περιόδου της… «ταφομανίας»… συνόδευσε τον τότε Πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Γεωργία, στην Αμφίπολη και δικαίως, του προσδόθηκε τότε, το παρατσούκλι «Ταφούλας»…

Επίσης, στις κακές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής ανήκει η περίοδος που ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, δεν κατάφερε να αντιληφθεί το εσωκομματικό «πραξικόπημα» που μεθοδεύτηκε και οδήγησε στην «έξοδο» κατά την ψήφιση του τότε, μεσοπρόθεσμου προγράμματος, 21 βουλευτές της ΝΔ… Φεβρουάριο του 2012.

Τέλος, στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία της ΝΔ, το 2016, ο Τασούλας είχε ταχθεί στο πλευρό του Μεϊμαράκη, χωρίς ακρότητες ωστόσο, έναντι του επίσης, διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος και νικητή της αναμέτρησης, Κ. Μητσοτάκη.

 

Η ωριμότητα

Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, αυτό που συμπέρανα μιλώντας με τον Κώστα Τασούλα πριν την 7η Ιουλίου, ήταν η ωριμότητα της κατανόησης του κρίσιμου ζητήματος για τη ΝΔ που μέσα στον ενθουσιασμό τους, οι νέοι υποψήφιοι αλλά και τα στελέχη του κόμματος, αδυνατούν, ίσως ακόμα, να παραδεχτούν: η ΝΔ δεν κέρδισε τις εκλογές, τις εκλογές τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως συνέβη άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 και δώθε, και η μεγάλη πρόκληση για τον Κ. Μητσοτάκη είναι στις επόμενες εκλογές, να κερδίσει τη θετική ψήφο των Ελλήνων, αν επιτύχει σε όσα θα κάνει, ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Είναι κρίσιμο αυτό που ξέρει καλά ο Μητσοτάκης και που το αντιλαμβάνονται λίγοι σήμερα, εντός ΝΔ, να το συνειδητοποιήσουν όλοι, από το τελευταίο στέλεχος μέχρι τον πρώτο Υπουργό. Διαφορετικά, θα έχουν κι αυτοί την τύχη των προηγούμενων…

 

Το παράκανα

Εντάξει, ίσως και να το παράκανα, προχθές, με τον Φίλιο, που του αφιέρωσα σχεδόν ολόκληρη τη στήλη…

Είναι εμπαθής, κ@λοπαιδο, βλαξ και… «νεαρός δημοσιογράφος», το παραδέχομαι…

Για το Φιλ Φιλ πάντως, το πιο πετυχημένο το έγραψε στο fb «σύντροφός» του, από εκείνους που ακούν το όνομα του πρώην Δημάρχου και βουρλίζονται.

«Ας βρει πρώτα τα 1,3 εκατ. ευρώ που «έχασε» και μετά φτιάχνει ειδικό ταμείο για τη λίμνη». Σωστό το «αστέρι»!

 

Οι εκκρεμότητες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Από Σεπτέμβρη, αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι οι εξής:

  • Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και στους Δήμους Ζίτσας και Κόνιτσας,
  • Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια Ηπείρου,
  • Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Δεν πιστεύω ότι εξαιτίας του θετικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών για το κόμμα, οι «σύντροφοι» θα παραβλέψουν τις υπόλοιπες διαδικασίες, επειδή δε βολεύει κανέναν να ξύνουν πληγές…

Ακόμα όμως και αν δεν θέλουν να κάνουν τα παραπάνω, υπάρχουν εκτιμώ, κάποιοι τρίτοι, που θα το επιδιώξουν επίμονα…

 

Έρχονται ρήξεις

Και εξηγούμαι…

Η νέα πραγματικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η «Προοδευτική Συμμαχία» – όπου και στο «Προοδευτική» και στο «Συμμαχία», βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε…

Την Πέμπτη, στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης, ο Χρυσόστομος Βούζας έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές «βολές» κατά των πρώην βουλευτών που τον «έκοψαν» από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Βασικά «φωτογράφιζε» δύο: το Μαντά και τον Στέφο και τους κατηγόρησε πως θέλουν να κρατήσουν το κόμμα εγκλωβισμένο στις λογικές του «3%» (ο Βούζας απλά με επιβεβαίωσε σε όσα γράφω και υποστηρίζω εδώ και χρόνια, μιλώντας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ας πούμε…).

Με τις τοποθετήσεις εκ μέρους του Τσίπρα, σε θέσεις «κλειδιά» στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πρόσωπα που θα πίνει πλέον τον «πρωινό καφέ» ο Τσίπρας (Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου, Κοτσακά, Κατσέλη κα), γίνεται σαφές ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει το κόμμα του, με πιο συντονισμένο τρόπο, στο κέντρο.

Η διαφορά πλέον με το πρόσφατο χθες, είναι πως οι «Προοδευτικάριοι» – οι οποίοι μεταξύ μας, είναι ΣΥΡΙΖΑ από το 2012… – τους οποίους προ ημερών, οι –Ζαιοι καλωσόριζαν στο κόμμα τους (!), έρχονται με άγριες διαθέσεις για να το πάρουν το κόμμα από τα στελέχη του «3%»…

Έρχεται ρήξη και στο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, από Σεπτέμβρη, όπως και στο ΚΙΝΑΛ…

Αυτό σημαίνει «δουλίτσα», για μας τους προβοκάτορες…

 

Στη ΝΟΔΕ, καλά;

Και επειδή δεν ξεχνιέμαι ποτέ…

Εκεί στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, όλα καλά; Γίναμε κυβέρνηση και τα ξεχάσαμε όλα;

Το στοίχημα του Τζαρούχη ισχύει ή το ξέχασε; Δεν είχε πει ο πρόεδρας πως θα παραιτηθεί αν η ΝΔ δεν πιάσει το 40% και πάνω, στις εκλογές;

 

Τόση κανονικότητα;

Τόση «επιστροφή στην κανονικότητα»… δε νομίζω ότι μπορώ να την αντέξω, Κυριάκο!

Τι είπε μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική του ομάδα, κατά την πρώτη πανηγυρική της συνεδρίαση, το πρωί της Παρασκευής;

Παραθέτω ένα επίμαχο απόσπασμα: «Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες: Η μάχη κατά του λαϊκισμού δεν έχει κριθεί… Το δηλητήριο του λαϊκισμού έχει ποτίσει οριζόντια την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Με όπλο την αλήθεια, οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα… …ακόμη και δίπλα μας, με τη δική μας την προσωπική-πολιτική συμπεριφορά. Πότε αρνούμενοι το «ρουσφέτι» κάποιου ψηφοφόρου και πότε αποφεύγοντας -εμείς οι ίδιοι- τον πειρασμό των εύκολων υποσχέσεων και των φθηνών ρητορισμών».

«Κομμένα τα ρουσφέτια» είπε ο Κυριάκος στους βουλευτές του.

Αυτό σημαίνει πως κάποια τηλέφωνα που «έπεσαν» τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να ακυρωθούν…

 

Μια παραίτηση, δύο αναμονές

Ο Τάκης ο Νικολόπουλος παραιτήθηκε από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης.

Οι διοικητές των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, βρίσκονται λογικά σε «αναμμένα κάρβουνα», μετά τις εκλογές.

Κανείς τους δεν παραιτήθηκε αλλά λογικά, βλέπουν το… μοιραίο να πλησιάζει.

Ο Βαγγέλης ο Καρβούνης έχει πάρει παράταση αορίστου χρόνου, στη διοίκηση του «Χατζηκώστα», ως τον ορισμό του αντικαταστάτη του, το δε δίδυμο Τσίκαρη – Χολέβα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει θητεία ως το Μάρτιο του 2020, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα παραμείνουν στη θέση τους ως τότε.

Δεν ξέρω αν αυτό υποδηλώνει κάτι, αλλά ο Βασίλης ο Τσίκαρης, εκ των αγαπημένων «πελατών» της στήλης, τα τελευταία χρόνια, έφτιαξε μόλις, λογαριασμό στο facebook…

Ο Καρβούνης πάντως, ετοιμάζεται την άλλη εβδομάδα, να κάνει τα εγκαίνια του πάρκιγνκ του νοσοκομείου. Υποθέτω πως την κορδέλα θα κόψει ο ίδιος, μαζί με τον Περιφερειάρχη…

 

Τα δημοτικά

Η σχέση μου με την απερχόμενη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων, έχει φτάσει στα τελειώματα, σε ένα ασύλληπτο επίπεδο…

Έχουμε φτάσει συγκεκριμένα, στο σημείο να μου τηλεφωνούν και να με ρωτούν απορημένοι γιατί έχω τόσες μέρες να τους βρίσω (να τους ασκήσω κριτική… για να το θέσω διαφορετικά)!

Όπως για τη προχθεσινή συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των παρατάξεων της απερχόμενης και της νέας δημοτικής αρχής, για την οποία τα βρήκα όλα καλά. Και προφανώς, τα βρήκα όλα καλά, γιατί ο Μπέγκας έκανε ό,τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Να δηλώσει ανοιχτός στη συνεργασία αλλά να ζητήσει τα προγραμματικά σημεία πάνω στα οποία ζητεί τη συνεργασία ο Ελισάφ. Διαφορετικά θα τον κατηγορήσουν οι πολίτες για μικροπρεπή συμπεριφορά.

Το όλο «σίριαλ» πάντως, της διαπαραταξιακής συνεργασίας για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης στο Δήμο Ιωαννιτών, θα κρατήσει πολύ.

Φαίνεται ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, για κάποιο λόγο. Ο Ελισάφ πρέπει να τρέξει, οι υπόλοιποι δε βιάζονται, η δε Καλογιάννη που ήταν να συγκαλέσει αυτή την εβδομάδα, την ολομέλεια της παράταξής της, για να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι με τον Ελισάφ, δεν το έκανε, άγνωστο γιατί. Ίσως βρίσκεται σε διακοπές (δεν ήταν παρούσα ούτε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο).

Τα μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 20/7/2019)

Show Buttons
Hide Buttons