ΔΗΓΜΑΤΑ 20/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 20/7/2021

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό και την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη που εμφανίστηκε ως τώρα, δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Στην Ήπειρο, το πρώτο κρούσμα με μετάλλαξη Δ ήταν γνωστό εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά εφόσον τις ανακοινώσεις κάνει συγκεντρωτικά ο ΕΟΔΥ, το άφησαν να το γνωστοποιήσει ο τελευταίος, και αυτό συνέβη χθες. Δε λέει απολύτως τίποτα πάντως αυτή η καθυστέρηση, μιας και ήταν δεδομένο ότι εφόσον αυτή η μετάλλαξη της νόσου θα επικρατήσει, δε μπορεί να ανακοπεί η επέκτασή της από έναν τόπο.

Ξενοδοχεία καραντίνας δεν έχουν οριστεί, όπως συνέβη με επιμέλεια, πριν από έναν χρόνο. Αυτό είναι ευθύνη των Ενώσεων Ξενοδόχων και εφόσον αυτές δεν ορίσουν ως τέτοια ξενοδοχεία σε ένα Νομό, οφείλει να επιβληθεί το κράτος.

Είτε με ξένο τουρισμό, είτε χωρίς, τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών εκτελούνται χωρίς το στοιχειώδη έλεγχο από τις εταιρείες και το λιμενικό για πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού ή rapid test κοκ. Έχει επικρατήσει μια αίσθηση ασυδοσίας, άκρως επικίνδυνη. Η απουσία του κρατικού ελέγχου κι εδώ είναι καταλυτική.

Είναι χαρακτηριστικό τέλος πως η ΕΛΑΣ τη μία μέρα ξεκινάει να ανακοινώνει τις παραβάσεις για τη χρήση μάσκας και τις «καμπάνες» σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, την επιβληθείσα καραντίνα ή οτιδήποτε άλλο και μετά από λίγο το σταματάει… Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο…

 

Τοξικότητα

Η αντιπολίτευση επιχαίρει για την επιβολή των περιορισμών στη Μύκονο και την απειλή να πληγεί καίρια το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Το τελευταίο δεν είναι έκπληξη, αυτό κάνει η αντιπολίτευση από την αρχή της πανδημίας…

Και την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η άκρως τοξική πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με φόντο τις διακοπές του Πρωθυπουργικού ζεύγους στο Costa Navarino, στο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα που προ εβδομάδων φιλοξένησε τον πρώην κάτοικο Αιγάλεω, Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη συμβία του, Έφη Αχτσιόγλου, σε ένα διάλειμμα από το μετωπικό αγώνα των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα.  

Για τους -Ζαίους το Costa Navarino είναι πρόκληση μόνο όταν το επισκέπτεται η Μαρέβα και ο Κούλης… είναι δε πιο φυσιολογικό για έναν αριστερό ηγέτη να διακοπάρει καπνίζοντας Cohiba, με το σκάφος των εφοπλιστών Παναγόπουλων.

Την ίδια ώρα, η μ@λ@κί@ έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς αριστεροί και δεξιοί μαλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος γυναίκας, γιατί ο φονιάς φαίνεται αλλιώς όταν τον βλέπεις από αριστερά και αλλιώς όταν τον βλέπεις από δεξιά!

Είναι δυνατόν ένας νέος γονιός να θέλει το παιδί του να μεγαλώσει σε μια χώρα;

 

217 νομάτοι για μια έρευνα…

Δύο και πλέον χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και δύο και κάτι χρόνια μετά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η εφημερίδα «Μακεδονία» δημοσίευσε μια «δημοσκόπηση» για λογαριασμό της Populus Strategy & Insights που διενήργησε η Palmos Analysis.

Πρόκειται όπως λέει το σχετικό δελτίο τύπου, για το πρώτο Βαρόμετρο της Populus (για την οποία εταιρεία δε μπόρεσα να ανιχνεύσω ιδιαίτερες πληροφορίες) για τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο αποκαλύπτει τις τάσεις και στάσεις της κοινής γνώμης, σε μια σειρά από κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, σε σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ, δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο μέρος της έρευνας εστιάζει στις τέσσερις περιφέρειες (Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη).

«Μετριέται» όπως καταλαβαίνετε, η Περιφερειακή Αρχή και η δημοσκοπική καταγραφή έχει ως εξής, στα αντίστοιχα ερωτήματα:

  • «Εσείς προσωπικά, τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη;»: Θετική/Μάλλον Θετική απαντά το 51%
  • «Είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη;»: Ναι/Μάλλον Ναι απαντά το 58%
  • «Κατά τη γνώμη σας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πρέπει να επανεκλεγεί Περιφερειάρχης το 2023;»: Ναι/Μάλλον Ναι απαντά το 49%

Η είδηση όμως, είναι στο δείγμα της έρευνας: 217 νομάτοι κλήθηκαν να απαντήσουν, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις οι μισοί και οι άλλοι μισοί με online ερωτηματολόγια.

Δεν πρόκειται για καμιά σοβαρή έρευνα, θέλω να πω. Μην τον πιάνει ο πανικός από τώρα, τον Αλέκο…

 

Επιτροπή χάρμα ιδέσθαι

Αν δεν έχετε κάτι ιδιαίτερο να κάνετε, τα πρωινά που μια στο τόσο… συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, θα σας πρότεινα να μπαίνετε στο Youtube αφού εγγραφείτε στο σχετικό λινκ της Περιφέρειας (Region of Epirus) και να παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις… για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι πόσο… ρολόι δουλεύουν τα πράγματα στην Περιφέρεια Ηπείρου, τόσο που μπορείς να κάνεις μια αίτηση για γνωμοδότηση αδειοδότησης μιας σταβλικής εγκατάστασης στο όνομα Μπούρχας και να πάρεις την άδεια στο όνομα Παπαδόπουλος ή ασούμε, να αιτηθείς άδεια ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαγιάδα και να υποβάλεις φάκελο που να λέει πτηνοτροφείο στα Τζουμέρκα… Θα πάρεις το πρώτο… 

Το ονοματεπώνυμο λογικά μετράει και… να ψηφίζεις σωστά κάθε τέσσερα χρόνια…

Τα παραδείγματα είναι φανταστικά, τα φάλτσα της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις τελευταίες αποφάσεις της ωστόσο, είναι πραγματικά αλλά όχι με άμεση ευθύνη της πολιτικής διοίκησης. Η ευθύνη ανήκει στον υπηρεσιακό μηχανισμό που εισηγείται προς την πολιτική διοίκηση αλλά όπως καταλαβαίνετε, την πολιτική ευθύνη για το αν δουλεύει σωστά ή όχι ο υπηρεσιακός μηχανισμός, την έχει η Περιφερειακή Αρχή. Οπότε επιστρέφουμε στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε…

 

Ό,τι να ‘ναι εισηγήσεις

Σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, η Επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί… ό,τι να ‘ναι υπηρεσιακών εισηγήσεων.

Και ο φίλτατος πρόεδρος της Επιτροπής δεν κατάλαβε τίποτα αλλά ούτε και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, από ό,τι αποδείχθηκε, πήρε πρέφα τα λάθη, με την εξαίρεση της Τ. Ζέκα, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε προηγούμενη συνεδρίαση, ο φάκελος περιείχε λάθος ονόματα για την ίδια άδεια, της ίδιας παραγωγικής μονάδας. Ουδείς το αντιλήφθηκε, πλην της περιφερειακής συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και όταν το επεσήμανε στον υπηρεσιακό παράγοντα που υπέγραφε την εισήγηση προς την Επιτροπή, ο τελευταίος κάλεσε το μελετητή, τον εκπρόσωπο του υποψήφιου επενδυτή δηλαδή, να δώσει απάντηση!

Ακόμα χειρότερα ήταν αυτά που συνέβησαν εχθές, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής διάβασε πιθανότατα μόνο την υπηρεσιακή εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η. που έλεγε «ναι» σε στο φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 47.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Ροκκάτικα» της Τ.Κ. Καλαμιάς, Δ.Ε. Φιλοθέης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας».

Για τη συγκεκριμένη μονάδα όμως, η Επιτροπή Σταυλισμού Άρτας που είναι μεν κάτω από την Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αλλά έχει την άμεση εικόνα της υπό αδειοδότηση μονάδας, εισηγείται αρνητικά, γι’ αυτό και το αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν να επανακατατεθεί ο φάκελος. Και παρ’ ότι οι προλαλήσαντες τοποθετήθηκαν θετικά, μόλις άκουσαν το «φάλτσο» ευθυγραμμίστηκαν με την Τ. Ζέκα όπως έπραξε και ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Μ. Γαϊτανίδης – που τυγχάνει να είναι και υπηρεσιακός παράγοντας με συναφές με τα συζητούμενα, αντικείμενο…

Τι λέει στο έγγραφό της η Επιτροπή Σταυλισμού: «Το τοπογραφικό διάγραμμα καθώς και τα σχέδια του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων (βόθρων) που συνοδεύουν τη ΜΠΕ αφορούν άλλη πτηνοτροφική εγκατάσταση και δεν έχουν καμία σχέση με την υπό ίδρυση εγκατάσταση για την οποία ζητείται γνωμοδότηση. Επίσης, αναφέρει πως «στη σελίδα 6 της ΜΠΕ αναφέρονται 4 εκτροφές ετησίως, ενώ στη σελίδα 24 αναφέρονται 5 εκτροφές και ο υπολογισμός της ροής εργασιών σε ετήσια βάση στη συνέχεια της μελέτης… γίνεται για 5 εκτροφές ετησίως»… 

Ο πρόεδρος έκανε πως δεν άκουσε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και προχώρησε κανονικά στη θετική γνωμοδότηση!

Μόνο στην Ήπειρο πρέπει να συμβαίνουν αυτά λογικά…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons