ΔΗΓΜΑΤΑ 21/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/11/2019

Καίτοι συμβιβασμένοι με την πραγματικότητα, ως Ηπειρώτες, δεν ακούσαμε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη δημιουργία νέων προσφυγικών δομών στην περιοχή μας. Παρουσιάστηκαν «μακέτο»… για τις νέες εγκαταστάσεις στα μαρτυρικά νησιά των προσφύγων.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου όσο και ο Δήμαρχος έχουν αποδεχτεί πως δεν ισχύουν ποσοστώσεις και κανόνες… και πως στο Νομό μας θα έλθουν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες τις επόμενες μέρες.

Από τη χθεσινή προγραμματισμένη press conference των Πέτσα και Στεφανή, δε βγήκε είδηση για νέες χωροθετήσεις προσφυγικών δομών, καίτοι σχεδόν αναμενόταν ως βέβαιο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί κάτι άλλο πέραν των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν και το βαρύτερο φορτίο, με αλλαγές στη χωροταξία δομών και κλείσιμο και για συμβολικούς προφανώς λόγους, εγκαταστάσεων όπως της Μόριας.

Δεν αποκλείεται η συζήτηση σχετικά με τις περιοχές όπου θα ανοίξουν νέες δομές να γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, χωρίς να αφήνονται να διαρρεύσουν προς το παρόν πράγματα.

Αν όπως είπε και ο Περιφερειάρχης προχθές, η κυβέρνηση προτίθεται να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες, ίσως αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος.

 

Γραφικότητα ή έλασσον θέμα;

Δεν είναι μείζον θέμα το ζήτημα του ορισμού των ωρών και ημερών για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, απάντησε ο Δήμαρχος της πόλης μας και ο πρόεδρος του Δ. Παπαγεωργίου, κατά τη μεσημεριανή συνεδρίαση του σώματος, χθες Τετάρτη.

Το θέμα έθεσαν οι επικεφαλής τριών παρατάξεων (Μπέγκας, Τσουμάνη και Πατσούρας). «Γραφική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής ο τελευταίος και θα συμφωνήσω με το «σύντροφο».

Όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λέει και ξαναλέει εδώ και τρεις σχεδόν μήνες, πως οι τακτικές συνεδριάσεις θα γίνονται Τετάρτες βράδυ και κάθε δεύτερη εβδομάδα ή συντομότερα, διαψεύδει τον εαυτό του, δεν είναι τόσο απλό το θέμα, όπως το θεωρεί ο Δήμαρχος.

Αν δεν τον ακούει τον πρόεδρο ο Δήμαρχος και φταίει ο τελευταίος, ας κάνει χαρακίρι ο πρόεδρος…

Η φίλτατη Τ. Καλογιάννη το τερμάτισε: είπε να γίνονται συνεδριάσεις για τα εκτός ημερήσιας διάταξης. Νταξ!

Προτείνω τις Κυριακές μετά την εκκλησία…

 

Όμηροι «εργαζόμενοι»

Τυπικά μη εργαζόμενοι, είναι οι πέντε υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ στους οποίους ως γνωστόν, η προηγούμενη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης και δη η προηγούμενη δημοτική αρχή, έδωσαν απλόχερα 350.000 για να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι μέχρι την ημέρα της σύνταξης (όλο αυτό το διάστημα που ακολούθησε την αποκάλυψη της επίμαχης απόφασης, έχουμε ακούσει διάφορες ιστορίες που εξηγούν τη… λογική της προηγούμενης διοίκησης αλλά σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, εγώ δεν τα έβαλα ποτέ με τους εργαζόμενους, όπως και να σκέφτονται εκείνοι).

Αυτό λοιπόν, το διάστημα των δύο και πλέον μηνών, οι εν λόγω «εργαζόμενοι» πηγαίνουν για καφέ στην υπηρεσία τους και δεν κάνουν τίποτα, περιμένοντας τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον τους.

 

Εκτός ορίων η υπεύθυνη

Όπως επεσήμανε και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ με χθεσινή του ανακοίνωση, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε ομηρία και απαιτείται άμεσα, να δοθεί λύση. Μαγικά βέβαια, δε μπορεί να κάνει λογικά… η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, όσο και να χτυπιούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έπρεπε πρώτα… να… χτυπήσουν στον τοίχο το κεφάλι (μεταφορικά μιλώ…) κανενός από τους υπευθύνους του σημερινού τους αδιεξόδου.

Γιατί το πράγμα δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθούμε πως έχει: η διοίκηση των Μπέγκα – Χρυσοστόμου πήρε μια καταφανώς παράνομη απόφαση και τα επίχειρα πληρώνουν σήμερα οι πέντε εργαζόμενοι που βέβαια, συναίνεσαν ως ωφελούμενοι για τη λήψη της απόφασης, ενδεχομένως μη γνωρίζοντας την παρανομία.

Αδιέξοδο ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο με την ομηρία των πέντε εργαζομένων αλλά και με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ. Ο – ένας εκ των πέντε της εθελουσίας – μέχρι πρότινος υπεύθυνος του βιολογικού καθαρισμού της Κρύας δεν έχει δικαίωμα υπογραφής και την ευθύνη πλέον έχει φορτωθεί υπάλληλος που έχει και την αρμοδιότητα των υπογραφών για την ύδρευση, εργαζόμενη που όπως μαθαίνω, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ καλείται να κάνει και μαγικά, προκειμένου να λειτουργήσει η επιχείρηση. Γιατί τα περί ναρκοθετημένου από τους προηγούμενους πεδίου, όπως και η κριτική στην αποδεδειγμένη ανικανότητα και στις δόλιες μεθοδεύσεις των προκατόχων τους, δεν θα έχουν πέραση στον κοσμάκη για πάρα πολύ καιρό ακόμα…

 

Έπεσα από τα σύννεφα

Στη ΔΕΥΑΙ, πρόκειται να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για τα έτη από το 2017 και δώθε, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της επιχείρησης, Άρης Μπαρτζώκας.

Αντίστοιχη σκέψη κάνουν όπως μαθαίνω, και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο άλλου Νομικού Προσώπου του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διοίκηση άρχισε να πέφτει πάνω σε… περίεργα τιμολόγια, με αδικαιολόγητες δαπάνες για ενοικίαση διαμερισμάτων σε πολύ υψηλές τιμές, αναθέσεις δουλειών σε οικογενειακές επιχειρήσεις ανθρώπων του στενού κύκλου της διοίκησης και άλλα τέτοια ωραία…

Προσωπικά, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα τα παραπάνω για το συγκεκριμένο «μαγαζί», γιατί είχα σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για την όλη διαχείριση και θεωρούσα, με επαινετικά μου λόγια, επανειλημμένως, πως ο/η επικεφαλής του νομικού προσώπου τα πήγαινε υποδειγματικά.

Φευ όμως, διαψεύστηκα!

Τα νεότερα με τις επίσημες ανακοινώσεις… αν η νέα διοίκηση θελήσει να το τραβήξει το σχοινί, αλλιώς μπορεί να επανέλθω εγώ με ονόματα και τιμολόγια…

 

Εθελοντισμός αδρά αμειβόμενος

Και σε ένα άλλο νομικό πρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών τώρα, φαίνεται πως ο εθελοντισμός… δεν είναι όπως τον έχουμε πολύ στο μυαλό μας… (σύμφωνα με το λήμμα της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, έτσι για να μαθαίνουμε και κάτι, αναγνώστες μου: ο όρος εθελοντισμός (Αγγλικά: volunteer) αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη. Όμως, εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας).

Ο εθελοντισμός στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μπορεί και να πληρώνονταν. Μια εθελοντική συναυλία μισής ή μίας ώρας ας πούμε… μπορεί να στοίχιζε και 1.500 ευρώ!

Τα σχόλια δικά σας, γιατί αρκετά κακός έγινα πάλι, με τους προηγούμενους…

Το μόνο που θα πω είναι να ξεκαβαλήσουν λίγο και να σταματήσουν να κουνάνε το δάχτυλο, ως κήνσορες και τιμητές της χρηστής διαχείρισης, γιατί γελάνε και τα καθίσματα…

 

Ο νέος «Ηπειρωτάρχης»

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑς ένα αστικό κόμμα παλαιού τύπου, όπου η νομενκλατούρα κάνει κουμάντο, ελέγχει με face control την «είσοδο», «κόβει» τους μη αρεστούς, κάνει διαφώτιση ο «παλιός» στους «νέους», κόβει μισθό στα στελέχη του κλπ.;

Κυκλοφορεί καιρό πως ο νέος «Ηπειρωτάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει κανονικό μισθό.

Κάποιοι Θεσπρωτοί Συριζαίοι μου έλεγαν πως είναι κανονικό μηνιάτικο, με τέσσερα ψηφία και το 12 μπροστά… (δε μάθατε τίποτα από μένα…). Οι «σύντροφοι» του εν λόγω «συντρόφου» τα έχουν παρμένα, γιατί δε γουστάρουν καθόλου τον «Ηπειρωτάρχη» ως ύφος, ως άτομο και ως πολιτικό λόγο, αλλά αυτός χρωστάει την «αξιοποίησή» του στον γραμματέα του κόμματος, τον Πάνο Σκουρλέτη.

Το ωραιότερο βέβαια, το κράτησα για το τέλος: αποστολή του «Ηπειρωτάρχη» είναι να οργανώσει την «Προοδευτική Συμμαχία» στην Ήπειρο! Γιατί έχει γέλιο η υπόθεση; Γιατί απλά, ο συγκεκριμένος άνθρωπος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ του 3%, ποτέ δεν είδε με καλό μάτι το άνοιγμα του κόμματος, ανέκαθεν μεθόδευσε επιλογές προσώπων ώστε να μην κινδυνεύσει πολιτικά ο ίδιος, «έκοψε» από ψηφοδέλτια «επικίνδυνους» υποψήφιους και εν τέλει, είναι ο τελευταίος που θα χαρεί αν στα Γιάννενα ας πούμε, εγγραφούν μερικές χιλιάδες νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το κόμμα του Αλ6

Η «Προοδευτική Συμμαχία» ως εγχείρημα, μπορεί να προχωράει από την ηγεσία του κόμματος, σε ένα κεντρικό επίπεδο.

Όσο, θεωρητικά, το κόμμα ανοίγει στη βάση του, ο Αλ6 συγκεντρώνει την κρίσιμη μάζα υποστηρικτών του, «αντιδεξιών» κατά κανόνα ψηφοφόρων, τους οποίους αύριο – μεθαύριο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ενάντια στους πιθανούς, εσωκομματικούς αμφισβητίες του, μετά από μια ενδεχόμενη νέα εκλογική ήττα (που είναι βέβαιη, αν ο Μητσοτάκης προχωρήσει, όπως αναμένεται, σε πρόωρες εκλογές, στα μισά της θητείας του ή και νωρίτερα, μετά την παρέλευση του 18μηνου, προκειμένου να ακυρώσει την απλή αναλογική).

Ο Τσίπρας ωστόσο, κάνει αυτό τον καιρό και κάτι ακόμα – μάλλον αθόρυβα: προσεγγίζει στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς και προσπαθεί να τα εντάξει στο κόμμα, στην Προοδευτική Συμμαχία, βασικά. Από τις ανακοινώσεις των επομένων ημερών, θα πρέπει να αναμένουμε και ονόματα γνωστά…

 

Το σφάλμα του Αμυρά

«Δεν έχουμε κλειστό στα Γιάννενα κ. Υπουργέ», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και ζητώντας τη στήριξη του Υπουργού για να έλθει το προκάτ γυμναστήριο του Ελληνικού στα Γιάννενα.

Είτε γιατί δε γνωρίζει λεπτομέρειες, είτε εν τη ρύμη του λόγου του, ο βουλευτής έκανε ένα σφάλμα. Η πόλη έχει σήμερα δύο κλειστά γυμναστήρια (το δεύτερο βασικά, προέκυψε στην πορεία αν και από αλλού ξεκίνησε…).

Δεν θα το ανέφερα αν δεν ασκούνταν στον Αμυρά κριτική από ομογάλακτούς του, στελέχη της ΝΔ που τον ειρωνεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι «αντίπαλοι» για το βουλευτή προφανώς και είναι εντός των τειχών… αν το έχει ξεχάσει.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 21/11/2019)

Show Buttons
Hide Buttons