ΔΗΓΜΑΤΑ 21/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/12/2019

Αν και πάλιωσε, ανακοινώσεις βγήκαν, σχολιασμός αρκετός έγινε ήδη… δε μου επιτρέπεται να μη σχολιάσω λίγο, τα προχθεσινά γεγονότα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Ενώ η συνεδρίαση λοιπόν, κυλούσε σε σχεδόν υποτονικούς ρυθμούς και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» «πυροβολούσε» κατά ριπάς, με ερωτήσεις τους αντιδημάρχους που εισηγούνταν τα θέματα των έργων που προτείνεται να ενταχθούν στο «ΦιλοΔημο» και το ΕΣΠΑ, έγινε ο χαμός και σαστισμένοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης άρχισαν να κοιτιούνται ο ένας με τον άλλον, και όλοι μαζί προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου…

Σα να την τσίμπησε μια μύγα την Τατιάνα την Καλογιάννη και ήλθε να καταστρέψει το κατανυκτικό πνεύμα των Χριστουγέννων που είχε σκεπάσει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου…

 

Της κάνει κακό

Πραγματικά, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ξαφνική επίθεση κατά δημοτικής αρχής και κατά Δημάρχου, όσο παρακολουθώ το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, χωρίς να υπάρχει η αφορμή. Τσακωμοί γίνονται πάντα, αλλά είσαι προετοιμασμένος και τους περιμένεις, ανάλογα με το θέμα, ή πάλι, αν το θέμα δεν είναι σε καμιά ημερήσια διάταξη, καταλαβαίνεις από τη ροή μιας κουβέντας που θα καταλήξει.

Εδώ αντίθετα, παρακολουθήσαμε μια προετοιμασμένη επίθεση, αφού το κείμενο που ανέγνωσε η κ. Καλογιάννη ήταν γραμμένο, αλλά εντελώς άκαιρη.

Η Τ. Καλογιάννη είπε χοντράδες που ενδεχομένως, να μετάνιωσε, μετά την αντίδραση που προκάλεσε το ξέσπασμά της.

Η αιτιολόγηση αυτού του ξεσπάσματος με το επιχείρημα ότι είναι μόνιμα, πρόχειρη και απροετοίμαστη η δημοτική αρχή όταν εισηγείται θέματα, δε μπορεί να ερμηνεύσει αυτή τη συμπεριφορά, και το λέω έχοντας την καλή διάθεση να βρω δίκιο στην κριτική που ασκεί ορισμένες φορές η πρώην αντιπεριφερειάρχης.

Θα διαπιστώσει όμως, ότι με τέτοια ξεσπάσματα δεν ωφελεί ούτε τον ίδιο της τον εαυτό ούτε τη γενικότερη εικόνα της. Και το λέω εγώ αυτό που έχω σταθεί πολλές φορές, πολύ επικριτικά απέναντί της.

 

Το opengov του Δημάρχου

Και κάτι τελευταίο…

Η κριτική της Τ. Καλογιάννη για το Δήμαρχο μπορεί να ενισχύει και σχόλια που έκανα κι εγώ, τις προηγούμενες ημέρες, όσον αφορά την υπερβολική έκθεσή του. Αυτό ωστόσο, είναι μια επιλογή του Δημάρχου, ένα στυλ πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς που δεν απέκτησε τώρα ο Ελισάφ αλλά που πάντα το είχε. Εγώ… ως… «μασέλας» έχω το δικαίωμα να τον κρίνω αλλά όχι ο πολιτικός του αντίπαλος που έχει ένα εντελώς διαφορετικό από το Δήμαρχο, ύφος και στυλ πολιτικής, γιατί απλά, δεν του πέφτει λόγος.

Μπορεί να το σχολιάζει με τους δικούς της, να κουτσομπολεύει με τους φίλους της το Δήμαρχο αλλά το να τον καταγγέλλει δημόσια… πάει πολύ. Αν από την άλλη, έχει συγκεκριμένα παραδείγματα πως ο Δήμαρχος διοργανώνει εκδηλώσεις, έχοντας ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του 2023, να μιλήσει με τεκμήρια.

Όσο για τους «άεργους διοικούντες»… (σ.σ. αντιδημάρχους) της κ. Καλογιάννη, κι αυτοί θα κριθούν στο τέλος της θητείας τους. Μη βιάζεται τόσο πολύ η φίλτατη Τατιάνα.

Έχω κι εγώ τη γνώμη μου για τους συνεργάτες του Δημάρχου και τις αρμοδιότητες που ανέλαβε ο καθένας τους, την έχω διατυπώσει μάλιστα στην ώρα της και έγινα κακός… (τι πρωτότυπο θα πείτε! Δίκιο έχετε…).

Αλλά αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους εξέλεξε ο Γιαννιώτικος λαός. Αν επέλεγε τους αντιδημάρχους του με διαδικασίες opengov ο Δήμαρχος, είμαι βέβαιος πως κάποιους από αυτούς που έχει σήμερα δίπλα του, δε θα διάβαζε ούτε το βιογραφικό τους.

 

Μια παρατήρηση κι ένα συμπέρασμα

Πολιτική βούληση εκφράζει όταν μιλά για ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, το δημοτικό συμβούλιο. Θες ή δε θες να εντάξει ο Δήμος το τάδε έργο, στο τάδε πρόγραμμα…

Συμφωνείς ή διαφωνείς, αυτό είναι το ερώτημα.

Η Τ. Καλογιάννη ίσως μπερδεύει τα σημερινά με τα παλιότερα καθήκοντά της και λειτουργεί σα Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι ως δημοτική σύμβουλος.

Να μην κάνει τις ενστάσεις της, όταν βλέπει τρανταχτές παραλείψεις; Θα μπορούσε να καταθέσει στο προεδρείο ένα υπόμνημα, να μείνει στις πολιτικές παρατηρήσεις και όταν ενδεχομένως, η πορεία των πραγμάτων επιβεβαιώσει πως είχε εκείνη δίκιο, να βγει και από πάνω. Διαφορετικά, θα της χρεώνουν πως επιδιώκει μόνο να παρακωλύσει το έργο της δημοτικής αρχής.

Στο οποίο δε βοηθά βέβαια, κανείς από την αντιπολίτευση.

Παλιό Άσυλο Ανιάτων, Κάστρο, ποδηλατοπεζόδρομος είναι μερικές εμβληματικές παρεμβάσεις που άρχισε να μελετά η προηγούμενη δημοτική αρχή και που δεν ολοκληρώθηκαν ως τις εκλογές. Γιατί αν ήταν ώριμα τα έργα, γιατί δεν τα υπέβαλε για ένταξη η προηγούμενη δημοτική αρχή;

Για την ανάπλαση του παλιού Ασύλου Ανιάτων, θα θυμάστε ίσως τον τσακωμό που έπεσε με την παράταξη Ελισάφ και τις μακέτες που παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο παραμονές εκλογών, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου για να εμφανιστεί δήθεν έτοιμη για το έργο… Χρειάζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο ακόμα για να υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, λένε οι υπηρεσίες του Δήμου σήμερα…

Συμπέρασμα για την προηγούμενη δημοτική αρχή: με παπάντζες δεν κερδίζεις εκλογές!

 

Έφυγε ο ένας

Μιλώντας για την «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», εύχομαι να είναι ο πρώτος και τελευταίος, ο Φίλιππος ο Τσουμάνης που εγκαταλείπει την παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής και που ανεξαρτητοποιείται.

Δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιον, ούτε για την παράταξη, εν προκειμένω, αλλά ξέρω ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ είναι γενικά δύσκολος άνθρωπος. Στον ΟΚΠΑΠΑ προσέφερε έργο, τη θέση ωστόσο που κατείχε, την όφειλε στην παράταξη και είναι σα να την εγκαταλείπει στα δύσκολα.

Μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να προσχωρήσει ο Φίλιππας στη δημοτική αρχή, γιατί κατά την προεκλογική περίοδο, είχε συγκρουστεί σκληρά με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, με την παράταξη Ελισάφ. Θα το θεωρήσω πολύ μεγαλύτερη κωλοτούμπα να συνεργαστεί ο Τσουμάνης με τη δημοτική αρχή, από αυτή καθ’ αυτή την ανεξαρτητοποίηση. Ωστόσο, δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα γίνει, χωρίς να έχω μιλήσει με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης.

Όσο για την άποψη του πρώην Δημάρχου ότι ο Τσουμάνης πρέπει να παραδώσει την έδρα του, εδώ γελάμε: αφού γι’ αυτή την έρμη την έδρα τα πήρε στο κρανίο ο Τσουμάνης…

 

Για το ΠΕΑΚΙ

Καλά τα δέντρα και τα πανηγυράκια, η νέα διοίκηση του ΠΕΑΚΙ ωστόσο, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ελέγχεται για πράξεις και παραλείψεις (αν υπάρξουν τέτοιες).

Το ποστ για τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ που μαζεύει φύλλα στο Πανηπειρωτικό στις 6:30 τα ξημερώματα και στη φωτογραφία φαίνεται ότι είναι ο ήλιος ντάλα… είναι αποθεωτικό… και έγινε viral…

Για να σοβαρευτούμε, η νέα διοίκηση στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων συμπληρώνει τρεις μήνες από το διορισμό της.

Να δεχτώ ότι το πρόβλημα με την εγγυητική του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν υπερεπείγον, έτρεξε και το έλυσε για το καλό της ομάδας. Στο κολυμβητήριο αντίθετα, η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ δεν έχει υπογράψει ακόμα τις συμβάσεις με τις ομάδες που χρησιμοποιούν τις πισίνες, επειδή λέει, καθυστέρησε να γίνει το μοίρασμα των διαδρομών…

Είναι προφανώς θέμα προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης, να έχει υψηλότερα τον ΠΑΣ και τις… ψήφους του… ωστόσο δε μπορεί το κολυμβητήριο και τα σωματεία που το χρησιμοποιούν, να είναι στον αέρα, τόσες εβδομάδες μετά την έναρξη της σεζόν.

Και κάτι ακόμα που θα δανειστώ από ένα παλιό μέλος της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ: για τη διαφήμιση μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής μας στο Πανηπειρωτικό Στάδιο της Ανατολής και για την παραχώρηση χώρου στο τσίρκο που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στο ίδιο μέρος, υπάρχουν συμφωνητικά να φανταστώ… Με αμοιβές, υπογραφές… κτλ.

Συμφωνητικά που αναρτώνται στο «Διαύγεια»… Απλά καθυστέρησε λίγο η ανάρτηση…

Να υποθέσω…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 21/12/2019)

Show Buttons
Hide Buttons