ΔΗΓΜΑΤΑ 21/2/2019 (Καλή λευτεριά!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/2/2019 (Καλή λευτεριά!)

Ευχές

Χρόνια πολλά για την Απελευθέρωση…

Ωστόσο, επειδή από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς της περασμένης Παρασκευής, στην «πίτα» του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, αυτό που κράτησα είναι η διάθεση των Συριζαίων βουλευτών να δώσουν έναν «αγώνα», στον οποίο «θα νικήσουν μαζί με το λαό και για το λαό…», κρατάω μια επιφύλαξη μήπως δε ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα, σε μια ελεύθερη περιοχή και περιμένω τον Πολάκη με το Καλάσνικόφ του να έρθει να μας λευτερώσει!

Άντε και του χρόνου «σύντροφοι»… κάτω από την εξέδρα των επισήμων…

«Έβρεξε» βραβεία

«Έβρεξε» βραβεία τις τελευταίες μέρες στην Ήπειρο και είμαι βέβαιος και σε πολλούς ακόμα, από τους αυτοδιοικητικούς φορείς της χώρας.

Οι Δήμοι Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, καθώς και ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων επέστρεψαν στην Ήπειρο με την τιμητική πλακέτα των Greek Green Awards από το λεγόμενο verde.tec forum 2019.

Τι είναι αυτό με δυο λόγια; Μαρκετίστικα προεκλογικά τρικάκια του προέδρα Γιώργου Πατούλαρου που στο πλαίσιο των δημόσιων σχέσεων, τις οποίες ανήγαγε σε επιστήμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοίρασε βραβεία σε κάμποσους αυτοδιοικητικούς… εκλογές έρχονται, να ’χουν να πορεύονται οι άνθρωποι…

Και δεν το λέω αυτό με διάθεση αντιπολιτευτική προς τους ανθρώπους που «σήκωσαν» τα βραβεία – όπως ενδεχομένως έκανε λίγο προβοκατόρικα ο φίλος μου ο Κατηρτσίδης για τον φίλο μου τον Κωνσταντόπουλο, στο facebook – αλλά περισσότερο για να υπερασπιστώ την κοινή λογική.

 

Άιντε καλά με τα δύο

Και θα χρησιμοποιήσω τα δύο από τα τέσσερα παραδείγματα, των βραβείων που ήλθαν στην Ήπειρο, από αυτό το θεσμό της… αειφορίας… ασούμε…

Η Ηγουμενίτσα πήρε ίσως, το πιο δίκαιο βραβείο, γιατί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έχει αποσπάσει και πανευρωπαϊκή διάκριση, οπότε η εντός ελληνικών ορίων επίδοση, φαντάζει λογική. Άντε, να πω πως και ο Δήμος Αρταίων συμβάλλει όντως, στη μείωση αερίων του θερμοκηπίου, μιας και αυτό ήταν το βραβείο που έλαβε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή! (να το μάθει ο Τραμπ να γίνει μαύρος, από κόκκινος που είναι σήμερα…).

 

Ανολοκλήρωτη… ολοκληρωμένη διαχείριση

Το βραβείο που έλαβε τώρα, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Ιωαννίνων, αφορούσε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Το περίεργο είναι ότι οι ΧΥΤΑ γενικά, το «αφεντικό» των οποίων είναι οι τρεις ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούν αλλά και ως δομή τεχνικά, δεν είναι για να κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Στους ΧΥΤΑ ως γνωστόν, απλά θάβονται τα σκουπίδια, σε μια μορφή πιο εξελιγμένη από τις παλιές χωματερές. Ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνεται με το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, τους ΣΜΑ και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που θα λειτουργήσουν, ελπίζω, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον…

Επομένως, γιατί έλαβε ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων αυτό το βραβείο, ομολογώ μου κάνει εντύπωση.

 

Το τερμάτισαν στη Ζίτσα

Εκεί βέβαια που το τερματίσαμε με τα verde.tec είναι στο Δήμο Ζίτσας: Βραβείο στη Διαχείριση Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λέει!

Δηλαδή αν δεν είχε πέσει το Θεογέφυρο, αν δεν υπήρχε ο… θεός να τον κάνει ποταμό, Καλαμάς… με την τάφρο της Λαψίστας, αν δεν υπήρχε στα όρια του Δήμου Ζίτσας ένας βιολογικός καθαρισμός με χίλια μύρια προβλήματα, για τα οποία προφανώς δε φταίει ο Δήμος Ζίτσας… για να μνημονεύσω λίγες μόνο από τις φιλοπεριβαλλοντικές επιδόσεις του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού, τι βραβείο θα του δίνανε οι verde…. τέτοιοι;

Και για να μη φανώ άδικος απέναντι σε κανέναν, ούτε οι μελέτες του ΚΕΦΙΜ, με τις διακρίσεις που μοίρασαν σε άλλους κάμποσους Δήμους της περιοχής προ εβδομάδων, θεωρώ πως αντικατοπτρίζουν κάτι ουσιαστικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά τα μούφα βραβειάκια, δίνουν λαβή στον κάθε Δήμαρχο να το παίζει βραβευμένος, προεκλογικά…

 

Το γεφύρι

Στους «Νέους Αγώνες» το κάναμε πρωτοσέλιδο το περασμένο Σάββατο, την επομένη ακριβώς, μιας πανηγυρικής φιέστας στην Αθήνα, όπου τρεις Υπουργοί υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση, για την αναστήλωση του γεφυριού του Κοράκου, στην Κοιλάδα του Αχελώου – οι δύο θεωρητικά είχαν λόγο, Σπίρτζης και Ζορμπά, η δε Γεροβασίλη, λόγω καταγωγής υποθέτω, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα.

Υποκλίνομαι στην αγάπη για τον τόπο τους, που δείχνουν άνθρωποι όπως ο Αντώνης ο Κοσσυβάκης, στέλεχος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για πάρα πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να δουν την περιοχή τους να προοδεύει και ενδεχομένως, σωστά πιστεύουν πως ένα γεφύρι που γκρεμίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο, το 1949, αν αναστηλωθεί τώρα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής τους.

 

Σούπερ ταχύτητες

Εμένα όμως, μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός από την πρώτη υπόσχεση Σπίρτζη για την αναστήλωση του γεφυριού, τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά και με βάζει σε υποψίες, η όλη μεθόδευση, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Στη… γαλαντομία του κεντρικού κράτους που έχει στραγγίξει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά στην περίπτωση της γέφυρας του Κοράκου λέει, «οκ, θα δώσω 16,5 εκατ. ευρώ!», θα περίμενα να δω περισσότερους επιφυλακτικούς. Είδα όμως, μόνο τον Κώστα το Γάτσιο να προβληματίζεται – μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδος μας – και από την άλλη, είδα πολλούς χειροκροτητές της απόφασης του Υπουργού Υποδομών, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Η πλειοψηφία δηλαδή, συμφωνεί με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων που κάνει ετούτη εδώ η κυβέρνηση. Τι να πω;

 

Ο Νίκος ο Παπανδρέου

Δε συγκινεί τα πλήθη, δε μάζεψε και τον τρελό κόσμο… ο Νίκος ο Παπανδρέου, στην πρώτη του επίσκεψη στα Γιάννενα, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του «Κινήματος Αλλαγής»…

Ήλθε μεν για να παρουσιάσει το βιβλίο του για τον αείμνηστο πατέρα του, τον οικονομολόγο Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά άτυπα, είναι η αρχή του προεκλογικού του αγώνα για τις ευρωεκλογές.

Η είδηση είναι πως το Φωφέικο στηρίζει Παπανδρέου για την ευρωβουλή. Αυτή είναι η «γραμμή» που δίνουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, έστω παρασκηνιακά, ελλείψει άλλου υποψηφίου που να εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος, χάριν και των απαραίτητων εσωκομματικών ισορροπιών.

Κόντρα διαχρονική είναι βέβαιο πως υπάρχει με το νυν ευρωβουλευτή της «ΕΛΙΑΣ» Νίκο Ανδρουλάκη που θα ήθελαν να «κοντύνουν» οι της Φώφης, όπως είναι λογικό για το ΠΑΣΟΚ που μεγαλώνει, αλλάζει ονόματα… αλλά τις κακές συνήθειες δεν τις έκοψε ποτέ.

 

Πρώτη «λογοκλοπή»

Ευρισκόμενοι στη φάση όπου ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων Δημάρχων, Περιφερειαρχών κτλ. μπαίνει στην κορύφωση, διαπίστωσα το πρώτο κρούσμα εμφανούς «λογοκλοπής» προεκλογικού συνθήματος…

Για το… πολιτικό «αδίκημα» εγκαλείται ο Δήμαρχος Αρταίων και εκ νέου υποψήφιος, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος κατά την ομιλία του για τον απολογισμό πεπραγμένων στις αρχές της εβδομάδας, κατέληξε με το «περήφανοι ξανά», προεκλογικό μότο του Ριζόπουλου, υποψήφιου Περιφερειάρχη.

«Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους 5 βασικούς μας άξονες. Είμαστε εδώ παρόντες και είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε εδώ γιατί εμείς ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!» κατέληξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων.

Αν η υποκλοπή γίνονταν από άλλον υποψήφιο εκτός Ηπείρου, προφανώς και κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι… Αλλά η Ήπειρος είναι ένα χωριό…

 

Τρεις υποψήφιοι

Για να μην παρεξηγούμαι, προσπαθώ αν είναι να πω καλά λόγια για άτομα, να λέω για αρκετά μαζί, και από διαφορετικούς, αντίπαλους χώρους, ώστε να μην κακοχαρακτηρίζομαι από τους μεν ή από τους δε…

Τρία πρόσωπα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν: ο Στέφανος ο Σίντος, ο Φίλιππος ο Ευαγγέλου και ο Νίκος ο Τσόλης.

Οι δύο πρώτοι είναι δάσκαλοι, πολλά χρόνια συνδικαλιστές που ξεχωρίζουν για τη δράση τους και για την αγάπη της οποίας τυγχάνουν από μέρους των συναδέλφων τους, ώστε να τους τιμούν στις εκλογές αναμετρήσεις που συμμετέχουν.

Αν και οι δημοτικές εκλογές δεν είναι κλαδικές εκλογές, οι δύο συνάδελφοι και συνοδοιπόροι σε πολλά θέματα, από τον διδασκαλικό κλάδο, θα είναι αντίπαλοι με τα ψηφοδέλτια του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη αντίστοιχα και εκτιμώ ότι μπορούν να ξεχωρίσουν σε αυτές τις εκλογές και να πάρουν μια θέση στο νέο δημοτικό συμβούλιο, προωθώντας θέματα της εκπαίδευσης που δεν προχώρησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος ο Τσόλης τέλος, δεν είναι μόνο γνωστός τηλεοπτικός «αστέρας» αλλά και ένας δραστήριος δημοτικός σύμβουλος που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, μεγάλη κοινωνική δράση. Έχει αναπτύξει μια γείωση με την κοινωνία και πιάνει τον παλμό της, με τρόπο που λογικά θα του αποδώσει οφέλη στην κάλπη, χωρίς αυτός να σημαίνει πως ό,τι κάνει το κάνει γι’ αυτό. Δεν είναι άλλωστε επαγγελματίας πολιτικός ή συνδικαλιστής ο Νίκος.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 21/2/2019)

 

 

Show Buttons
Hide Buttons