ΔΗΓΜΑΤΑ 21/3/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/3/2020

Επειδή οι στιγμές είναι αρκούντως σοβαρές τόσο για τη χώρα, όσο και για τον πλανήτη μας, συνιστώ να είστε πιο σοβαροί όσοι αυτές τις μέρες του εγκλεισμού στα σπίτια σας, βγάνετε το άχτι σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Και ασκείτε απαράδεκτο μπούλιγκ στους -Ζαίους που τα έχουν βάψει μαύρα οι άνθρωποι αυτό τον καιρό, επειδή η χώρα δεν έχει μέχρι στιγμής, εκατόμβη θυμάτων του κορωνοϊού… Σου λέει ο –Ζαίος, «στη δική μας βάρδια, έκατσαν δύο στραβές, μία στη Μάντρα, μία στο Μάτι και μετρήσαμε πάνω από 200 νεκρούς. Επί ημερών του «γκαντέμη» του Κούλη, πεθαίνει ο κόσμος σε Ιταλίες, Ισπανίες, Αγγλίες και πάει λέγοντας και εδώ, στην κωλοχώρα, μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους έχουν ως τώρα νεκρούς από τον COVID-19. Κάτω από δέκα»…

Καταγγέλλω όσους δε συμπάσχουν το δράμα που βιώνουν αυτές τις ώρες οι «σύντροφοι» και εύχομαι να… συνεχίσουν να βράζουν στο ζουμί τους, όσο η χώρα μας αντέχει στην κρίση.

 

Πού είναι το κράτος;

Έχετε αντιληφθεί ότι είναι η μοναδική φορά που μια κρίση, μια καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και δε μπορούμε ως Έλληνες να αναφωνήσουμε με οργή το κλασικό «πού είναι το κράτος;».

Αυτό δηλαδή που λέμε κάθε φορά που γίνεται ένα κακό, είτε φταίει το κράτος, είτε φταίμε μόνο εμείς, επειδή μπαζώσαμε ρέματα, χτίσαμε εκεί που δεν έπρεπε, δεν έρχεται το Καναντέρ για να σβήσει τη φωτιά που κάποιος ανεύθυνος συμπολίτης μας προκάλεσε κτλ.

Είναι η μοναδική φορά που «το κράτος είναι εδώ», μαζί με την… ανευθυνότητα και τη βλακεία πολλών συμπολιτών μας…

 

Η έξοδος της βλακείας

Βέβαια, δεν είναι μόνο –Ζαίοι όπως εξήγησα και σε προηγούμενα «Δήγματα», αυτοί οι ανεγκέφαλοι συμπολίτες που την έχουν δει σα να είναι σε διακοπές, αυτοί και τα παιδιά τους. Κάνουν βόλτες, αυτό το Σαββατοκύριακο κίνησαν για το χωριό και δεν αποκλείεται αν έχει λιακάδα, να σουβλίσουν και το αρνί πρόωρα…

Με δεδομένη τη σύγχυση στο μυαλό αυτών των ανθρώπων, η όλη δυσμενής κατάσταση μπορεί να τους μπερδέψει ακόμα και ως προς το χρονικό σημείο που συμβαίνουν όλα αυτά τα περίεργα και να νομίσουν ότι ήλθε το Πάσχα.

Η μαζική μετακίνηση πληθυσμού από τις πόλεις στα χωριά ή τα νησιά, κατά τις τελευταίες μέρες, που κορυφώθηκε μάλιστα αυτή τη βδομάδα όπως και την Παρασκευή, είναι βέβαιο πως θα διασπείρει τη νόσο και ο ιός θα φτάσει σε μέρη που διαφορετικά θα ήταν απάτητα γι’ αυτόν.

Έτσι, είναι προφανές πως και τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες και οι θάνατοι ηλικιωμένων θα γίνουν περισσότεροι. Οι νεκροί που θα ανακοινώνονται σε 15-20 μέρες θα είναι αυτοί που θα έχουν σκοτώσει οι άνετοι συμπολίτες που πάνε σήμερα βόλτες και εκδρομές, λες και το «Μένουμε Σπίτι» είναι μια εντολή που αφορά τους άλλους και όχι αυτούς.

Στο κράτος δε μένει παρά να αυστηροποιήσει όσο δεν παίρνει, τα μέτρα του, μιας και μια μερίδα πολιτών είναι εντελώς στόκοι.

 

Μαχητής υπέρ Παπαδημούλη

Υπερασπιστής του Παπαδημούλη ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας!

Έγραψε στο facebook μεταμεσονύχτια, ο πρώην Δήμαρχος: «Εντάξει ρε παιδί μου, την έκανε την μα@@@@ ο Παπαδημούλης αλλά και αυτή η μανιώδης διάθεση από κάποιους να χαρακτηριστεί ένας ολόκληρος ιδεολογικός χώρος από μια πράξη ενός ανδρός!»…

Πρώτη επισήμανση: ο πρώην Δήμαρχος θωπεύει το Συριζαίικο κοινό των διαδικτυακών του φίλων, γιατί αντιλαμβάνεται όπως και άλλοι, πως ως υποψήφιος βουλευτής – υποτεθείσθω – προσδοκά κυρίως, στην ψήφο των σκληρών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (οι του μεσαίου χώρου, όσο τα καταφέρνει στις διάφορες προκλήσεις και συγκυρίες ο Μητσοτάκης, απλά κάνουν το σταυρό τους, φτύνουν τον κόρφο τους που δεν έτυχε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, να είναι Υπουργός Υγείας ο Πολάκης και Πρωθυπουργός ο Αλέξης).

Δεύτερη επισήμανση: από μ@λ@κίες ένα σωρό ανδρών και γυναικών της επάρατης «Δεξιάς» ή του κακού ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία δέκα χρόνια, κακοχαρακτηρίστηκαν επανειλημμένως δύο ιδεολογικοπολιτικοί χώροι που έβαλαν το λιθαράκι τους για να είναι η Ελλάδα η χώρα που είναι σήμερα, όσο εσύ – λίγο – και κυρίως οι σύντροφοί σου καταγγέλλατε τον καπιταλισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχέ μου, τι σκατά προσέφερε ακριβώς, επί πέντε χρόνια, για να γίνει λίιιιιγο καλύτερη η χώρα μας, σε σχέση με αυτό που παρέλαβε;

 

Πολάκης ή Κικίλιας; Τσιόδρας

Είπα Πολάκης… Όχι ότι ο Κικίλιας μας έσωσε, δηλαδή…

Η εικόνα του Υπουργείου Υγείας σε αυτή την κρίση, είναι μόνο ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο γιατρός που είναι επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό και ο οποίος με απίστευτη ψυχραιμία και ρεαλισμό, περιγράφει την κατάσταση κάθε απόγευμα στις 6.

Προσωπικά μόνο αυτόν βλέπω και κανέναν άλλον στην τηλεόραση. Και διαβάζω τα δεδομένα και τα ρεπορτάζ για την πορεία της νόσου πανελλαδικά και παγκόσμια.

Η ρεαλιστική πληροφόρηση, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς τον κίνδυνο του εφησυχασμού, είναι το αντίδοτο στην κρίση που βιώνουμε, σε ό,τι αφορά την ψυχική μας υγεία. Ο Πέτρος ο Σκαπινάκης τα γράφει και τα λέει αυτά, όχι εγώ…

Ό,τι ακριβώς κάνει κάθε απόγευμα ο Τσιόδρας από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Κικίλιας δεν ξέρω τι κάνει, και δεν με απασχολεί καθόλου. Ο Μητσοτάκης είμαι βέβαιος πως έχει από καιρό καταλάβει μια ακόμα λάθος επιλογή του.

Όταν βέβαια, έφτιαξε την κυβέρνησή του, δεν τον είχαμε ακούσει καν τον κορωνοϊό.

Σε έναν πρώτο ανασχηματισμό, θα μπορούσε να διορθώσει το λάθος.

 

Ταμείο Καχριμάνη

Όσο ο Καχριμάνης αρνείται να παραδεχτεί το δίκιο του Ριζόπουλου που εδώ και αρκετό καιρό, πρότεινε να γίνει αυτό το ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό στην Ήπειρο, συνεχίζει να εγκρίνει δια περιφοράς τα διάφορα αιτήματα χρηματοδότησης των δομών υγείας της περιοχής, για έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν θα πουν «όχι» στο αίτημα ενός νοσοκομείου της περιοχής για την κάλυψη μιας έκτακτης δαπάνης που σχετίζεται με τη βελτίωση των υποδομών του, ώστε να είναι έτοιμο αν χρειαστεί αύριο.

Η τακτική όμως, της δια περιφοράς έγκρισης αιτημάτων, εμφανίζει εντελώς ασόβαρη την Περιφερειακή Αρχή, ενώ θα μπορούσε με τη δημιουργία ενός κορβανά, να έχει την εξουσιοδότηση της διαχείρισης η διοίκηση της Περιφέρειας, για όλες τις ανάγκες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες υγείας.

Ας το πει και «πακέτο Καχριμάνη» (κατά το «πακέτο Ντελόρ»), αν το πρόβλημα του Περιφερειάρχη είναι ότι την ιδέα την έχει προτείνει πρώτος ο Ριζόπουλος. Δεν έχει καμία σημασία (παρεμπιπτόντως στην πορεία, την οικειοποιούνται και άλλοι: είδα ας πούμε, τη χθεσινή ανακοίνωση του Ζάψα που λέει επί λέξει: «Με την ευκαιρία αυτής της συνεδρίασης επαναδιατυπώνουμε την πρόταση μας για την δημιουργία «ειδικού λογαριασμού»…).

 

Για να ξηγούμαστε…

Η συντονιστική ομάδα του Δήμου Ιωαννιτών για τον κορωνοϊό, έχει πιάσει δουλειά από την Πέμπτη.

Στο τηλέφωνο 15420, απαντάνε οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών και παρέχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας. Τα αιτήματα αξιολογούνται και η εν λόγω υπηρεσία δεν είναι για θελήματα… «Φέρε μου ένα πακέτο Καρέλια» ας πούμε, να πει ο μερακλής παππούς και να τρέξει το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ούτε να αγοράσει τζάμπα τα ψώνια της εβδομάδας στη γιαγιά Κική… όπως πολλοί ηλικιωμένοι νόμισαν την πρώτη μέρα λειτουργίας της συντονιστικής ομάδας. Για τη δουλειά αυτή, υπάρχουν τα σούπερ μάρκετ που πληρώνονται από τον ίδιο τον αγοραστή.

Μέσα από την αξιολόγηση των αιτημάτων τέλος, κάποιοι ηλικιωμένοι είναι ειλικρινείς μέσα στην αφέλεια… Όπως ο παππούς που ζει στην ίδια πολυκατοικία με τα παιδιά του και δεν ζήτησε τη βοήθειά τους αλλά κάλεσε στο 15420. Ούτε εκεί προσέτρεξε η υπηρεσία…

 

Γκαραγκιόζηδες

Πέρασαν αισίως, οι 14 ημέρες της καραντίνας για τους 50 ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ Ανατολής και τον οδηγό που τους πήγε στους Αγίους Τόπους.

Κανείς τους δε νόσησε. Εγώ κέρδισα το προσωπικό στοίχημα, καθώς είπα από την πρώτη στιγμή πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ασθενήσει κανείς τους και να μην εμφάνισε συμπτώματα από τις πρώτες μέρες .

Τα μέτρα καλώς ελήφθησαν, προληπτικά.

Τώρα, τι λένε όσοι… γκαραγκιόζηδες προσέβαλαν και έσταζαν χολή για τους ανθρώπους αυτούς, από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

 

Χωρίς απόστροφο

Και κάτι χρηστικό για τις μέρες που μιλάμε για εξ αποστάσεως πράγματα…

Ας επισημάνουμε με την ευκαιρία του… και εκπαιδευτικού ρόλου της στήλης πως:

Η πρόθεση εξ/εκ δεν παίρνει απόστροφο.

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 21/3/2020) 

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

Show Buttons
Hide Buttons