ΔΗΓΜΑΤΑ 21/4/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/4/2018

Τι γίνεται με την TUS και τα λεφτά της;

Παρεξήγηση είπαν από το Δημαρχείο την Παρασκευή, πως δημιουργήθηκε με το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που έγινε το μεσημέρι. Το θέμα αναγράφονταν στην ημερήσια διάταξη ως εξής: «Αποδοχή χρηματοδότησης της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου «Προώθηση τουριστικής προβολής του προορισμού Ιωάννινα από Τελ –Αβίβ».

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «δίνουμε (η Περιφέρεια) λεφτά στην TUS για να προβάλει τα Γιάννενα και να αυξήσει τους πελάτες της» από το δρομολόγιο που θέλει να δημιουργήσει, προς και από το Τελ Αβίβ!

Όπερ ξανά – μανά, μεθερμηνευόμενον εστί… αυτό που διέψευσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ότι γίνεται ή έστω ότι υποσχέθηκαν κάποιοι στον Ισραηλινό CEO τη TUS, γιατί δεν επιτρέπεται ο Δήμος ή η Περιφέρεια να δίνει λεφτά σε έναν ιδιώτη για τέτοια δουλειά.

Όπερ ξανά – μανά, μεθερμηνευόμενον εστί… ο Δήμαρχος μας δούλευε ψιλό γαζί προ εβδομάδος (μεταφέρω την περιρρέουσα αίσθηση, γιατί ελπίζω να μην είναι έτσι, επειδή τότε και εγώ θα έχω πέσει θύμα μας μεγάλης πλάνης, για να μην πω απάτης, και στην περίπτωση αυτή θα υποχρεωθώ να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη από τους αναγνώστες της στήλης που τους παραμύθιαζα την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας βάση στις εξηγήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας)…

Το μυστήριο του πράγματος περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο λόγω του κωδικού που επελέγη για την άντληση του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού για όσους γνωρίζουν η ΣΑΕΠ 530 χρηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες κτλ.

Τι έλεγαν χθες, από τη δημοτική αρχή μετά τη φασαρία που προκάλεσε η ανακίνηση του θέματος; Ότι παιδαριωδώς ενέταξαν στην ημερήσια διάταξη το θέμα, όπως τους το έστειλε η Περιφέρεια Ηπείρου και χωρίς να είναι αυτό το πραγματικό αντικείμενο του θέματος. Γι’ αυτό και τελευταία στιγμή το προσάρμοσαν.

Η μη ύπαρξη εισήγησης στο φάκελο των δημοτικών συμβούλων, ειδικά για το θέμα αυτό και μόνο, ενέτεινε την καχυποψία. Τελικώς, η επίσημη εκδοχή είναι πως η απόφαση αφορά κονδύλιο για την τουριστική προβολή των Ιωαννίνων γενικά…

Εν τέλει, η Περιφέρεια διαθέτει χρήματα για την προώθηση του προορισμού «Ιωάννινα», εμμέσως κάνει το χατίρι στους Ισραηλινούς της TUS και το αποτέλεσμα έληξε 0-1 σε βάρος του Δήμου Ιωαννιτών, με αυτογκόλ… Λαμπρά!

 

Νάστος: Τα έργα δεν προχωράνε

«Οβίδες» έριξε πάλι προχθές, ο Δημήτρης Νάστος για τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος δε χαρίστηκε για μια ακόμα φορά, σε συναδέλφους του με κρίσιμα πόστα στο Δήμο Ιωαννιτών για την αποδοτικότητα της δημοτικής αρχής αλλά προφύλαξε το Δήμαρχο.

Την προηγούμενη φορά, του είχε συστήσει να τραβήξει μερικά αυτιά, αν χρειάζεται και προχθές, τον προέτρεψε ευθέως, να κάνει αλλαγές στο σχήμα της δημοτικής αρχής, όπου παρατηρούνται κωλυσιεργίες και αναποτελεσματικότητα.

Το έχω γράψει κατ’ επανάληψη, η αντιπολίτευση το λέει και το ξαναλέει αλλά μπορεί να μην πείθει, γιατί είναι αντιπολίτευση, η ουσία ωστόσο παραμένει: «ο τομέας των έργων δεν προχωρά, από προγραμματισμό πάνε σβάρνα…». Αλλά δυστυχώς, οι πολίτες για να σε ψηφίσουν θα πρέπει να δουν και έργα και να μη μείνουν μόνο στο «μακέτο»…

Δεν υποστηρίζω – εγώ – ότι φταίει ντε και καλά ο Γιάννης ο Λιόντος. Ο Νάστος προχθές, το ψιλοϋπαινίχθηκε… επικαλούμενος παραδείγματα, όπως το μεγάλο έργων των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων σε μια ευρεία έκταση του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο για να συμβασιοποιηθεί!

Θα πούμε ότι φταίνε οι συγκυρίες, ότι φταίει ο Σπίρτζης, ότι φταίει ο καιρός… Θα μας πιστέψουν ότι εμείς δε φταίμε καθόλου όμως;

 

Αλλαγές στο δημοτικό συμβούλιο

Βασίλης Καφαράκης αντί του Σωτήρη Μαλάμου, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Γιατρός αντί γιατρού στη θέση του επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ, γιατί θυμίζουμε πως ο Σωτήρης Μαλάμος πήρε τη θέση του Στέφανου Σκοπούλη, όταν ο γιατρός έχασε άδικα τη ζωή του, πάνω στο βουνό που τόσο αγαπούσε…

Ο Μαλάμος εργάζεται στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε – σωστά – πως δε μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, όπως επιθυμεί. Δύο χρόνια έμεινε στη θέση του δημοτικού συμβούλου ο Σωτήρης Μαλάμος.

 

Ψηφοδέλτιο με σύστημα ποδοσφαίρου…

Ο Δημήτρης ο Νάστος είναι και ενεργός με τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής.

Ξενερωμένος κι αυτός όπως και πολλοί άλλοι στο Κίνημα, με την πρόεδρο που έχει πάρει φόρα και σε λίγο θα διορίσει μέχρι και θυρωρό στην πολυκατοικία της… αναμένει, ανησυχεί και αισιοδοξεί υποχρεωτικώς…

Για πρώτη φορά, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος έθεσε τον εαυτό του στην κρίση του κόμματος και του κόσμου του, για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου των Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ.

Δήλωσε «παρών» για μια θέση από τις επτά του ψηφοδελτίου των Ιωαννίνων, με την προϋπόθεση ότι το κονκλάβιο του κόμματος δεν θα φτιάξει ψηφοδέλτια με σύστημα 3-2-1-1-1-1-1… (όπου κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε κάθε τάση του κινήματος: Φώφη, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, ΔΗΜΑΡ κοκ).

Στην περίπτωση αυτή, το κόμμα θα ψάχνει για υποψήφιους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάκης… Οψόμεθα….

 

Οι εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ

Εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα, την Κυριακή 22 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα από Επιμελητήρια – επιστημονικούς συμβούλους του κράτους που είναι όμως, από τα μικρά και με ισχνότερη πολιτική δύναμη, σε σχέση με τα Εμπορο-βιομηχανικά ή με το ΤΕΕ.

Στο Παράρτημα Ηπείρου – Νήσων του ΓΕΩΤΕΕ, την τελευταία θητεία άσκησε διοίκηση η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, καλά διαβάσατε, κέρδισαν την πλειοψηφία και συγκρότησαν διοίκηση, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την πανίσχυρη ΔΑΚΕ που με τον Σπύρο Μάμαλη, διατήρησε για δύο συνεχόμενες θητείες την ηγεσία του κεντρικού ΓΕΩΤΕΕ.

Θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ηγεμονία του στο τοπικό ΓΕΩΤΕΕ, μετά και τις αυριανές εκλογές;

Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, γιατί από το ψηφοδέλτιο της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, με το όνομα «Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση», θα λείπουν δύο στελέχη που διατέλεσαν πρόεδροι στην απερχόμενη θητεία: ο Δασάρχης Κόνιτσας Κωνσταντίνος Τριάντης και ο Αναστάσιος Γάτσιος. Ο τελευταίος μάλιστα, θεωρείται από τους αντιπάλους του, ως ένα πρόσωπο ικανό, με πολιτικές θέσεις και με διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ο οποίος τράβηξε την παράταξη στην πρωτιά, στις προηγούμενες εκλογές.

Η κάλπη εγκυμονεί, οπότε κάθε πρόβλεψη περιττεύει…

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 21/4/2018)

Show Buttons
Hide Buttons