ΔΗΓΜΑΤΑ 21/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 21/7/2020

Είσαι από εκείνους που βρίζουν αυτούς που «για 40 χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα»… αν και ψήφιζες μια ζωή ΠΑΣΟΚ από το ’80 και μετά. Ή αν κάποια στιγμή σε βόλεψε, μπορεί να ψήφισες και ΝΔ, Μητσοτάκη ας πούμε, γιατί ένας υποψήφιος βουλευτής του, σου υποσχέθηκε διορισμό.

Ή ακόμα χειρότερα, είσαι γεφυροποιός ή νεόφερτος στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και μέχρι προχθές, έβριζες τον Τσίπρα για λαϊκιστή.

Και τρως, απανωτές «σφαλιάρες» τις τελευταίες εβδομάδες, από διάφορες απίστευτες αποκαλύψεις: για το κομματικό «μαγαζί» που έκανε μπίζνες και στο οποίο κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά, κατ’ ομολογία ενός πρωτοκλασάτου, δεξιού χεριού του Αλέξη Τσίπρα…

Για το… «παραμάγαζο» του πρώην συνεταίρου Καμένου Πάνου (ξαναρωτάω, οργάνωση των ΑΝΕΛ υπάρχει στα Γιάννενα ή λάκισε κι ο τελευταίος;), στο οποίο η σύζυγος Τζούλη έδινε οδηγίες σχετικά με το ποιος δημοσιογράφος θα συλληφθεί και ποιος όχι και από το οποίο στο όνομα του πρώην Υπουργού, κουμπάροι, κολλητοί και διάφοροι άνθρωποι της νύχτας έκαναν δουλειές με τους πρόσφυγες, ήθελαν να αναλάβουν μέχρι και το καφενείο της βουλής για να το κάνουν «βιτρίνα», για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Τέλος, για την απόπειρα συγκάλυψης και για τις απειλές του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής προς τον εμπειρογνώμονα που όρισε η Δικαιοσύνη για να βγάλει το πόρισμα των αιτίων για την φονική πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, το 2018…

Αν όλα τα παραπάνω συνθέτουν το αξιακό υπόβαθρο και τις αρχές ενός κόμματος που ήθελε να… «ξεμπερδέψουμε με το παλιό»… λογικά όσοι το στηρίζουν ακόμα, θα πρέπει να αισθάνονται τουλάχιστον προδομένοι (για να μην πω μια λέξη πιο βαριά). 

Πάω στοίχημα ότι αν έκανε σήμερα εκλογές ο Μητσοτάκης, θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη η αποχή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, εξαιτίας του κόσμου που κυριαρχείται από αντιδεξιά ένστικτα και που τον φέρνει σήμερα σε πολιτικά, συνειδησιακά αδιέξοδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου, θεωρεί πως δεν εκφράζεται από κανένα χώρο – και υπόψη πως ο απλός ψηφοφόρος δε γίνεται εύκολα αστείος κωλοτούμπας, όπως ο Ραγκούσης ή ο Μωραΐτης για να ξαναψηφίσει ας πούμε, το ΚΙΝΑΛ που σήμερα μπορεί να το βρίζει. 

 

Πού τον στέλνεις;

Για τη φωτιά στο Μάτι, ειλικρινά θα ήθελα να δω κάποιον ή κάποιους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα ή και κάποιο πολιτικό πρόσωπο (παρεμπιπτόντως, το Μάρτιο του 2019, ο εμπειρογνώμονας της Πυροσβεστικής που ηχογράφησε τον πρώην αρχηγό Ματθαιόπουλο, είχε καταγγείλει δολιοφθορά στη μοτοσικλέτα του και ότι ουσιαστικά κάποιος επιχείρησε να τον σκοτώσει!).

Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που την περίοδο 1989-’90 διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να οδηγήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, για το σκάνδαλο Κοσκωτά – «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του» – έχει μείνει στην ιστορία ως μια συγκεκριμένη, ήπια πολιτική στάση μεταξύ σκληρών πολιτικών αντιπάλων. 

Για τα όσα αποκαλύπτονται αυτό το διάστημα ωστόσο, δε νομίζω ότι μπορώ να συμφωνήσω με τον ιστορικό ηγέτη της συντηρητικής παράταξης. 

 

Ο Παππάς…

Ο Παππάς πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, θεωρούν πως ξόφλησε πολιτικά, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τα υπόγεια πάρε – δώσε του. Είναι βέβαια τραγικό για τη λογική των -Ζαίων πως έπρεπε να περιμένουν να ακούσουν τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πρώην Υπουργού με το Μιωνή, για να καταλάβουν αν το alter ego του αρχηγού τους ήταν σκάρτο ή όχι (δικαιολογείται συνεπώς, πως ο μέσος -Ζαίος αρνείται μέχρι και σήμερα να αντιληφθεί πως το πρόβλημα για το κόμμα του είναι ο αρχηγός του και κανείς άλλος… Με Αλ6 αρχηγό πολύ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, ει μη μόνον… έλθουν τα πάνω κάτω πολύ γρήγορα στην οικονομία και η κοινωνία διαλυθεί από την επερχόμενη οικονομική κρίση). 

 

…και η Γεροβασίλη

Η Γεροβασίλη από την άλλη, δεν κινδυνεύει μόνο να χάσει το πολιτικό της κεφάλαιο αλλά και να οδηγηθεί στο ειδικό δικαστήριο, αν η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», «δέσει» τις πολιτικές ευθύνες με τις υπηρεσιακές ολιγωρίες στη διερεύνηση της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς, η οποία συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας» ακόμα και δύο χρόνια μετά (δείτε εδώ ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ πριν από ενάμιση μήνα). 

Η αντίδραση της Αρτινής πρώην Υπουργού ομολογώ με έχει μπερδέψει λίγο… Στέλνει εξώδικο και κάνει μήνυση στην «Καθημερινή» που έφερε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της διερεύνησης της φονικής πυρκαγιάς; Εμένα αυτό μου κάνει λίγο σε… αβεβαιότητα μήπως και υπάρχουν και άλλα τεκμήρια και αποκαλυφθούν στη συνέχεια, οπότε γι’ αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε μήνυση ας πούμε στο Ματθαιόπουλο που την ενέπλεξε σε αυτή την ιστορία.

Τι εξυπηρετεί η απόφαση να στραφεί κατά του μέσου ενημέρωσης που έκανε κοινό κτήμα την απίστευτη συνομιλία; Είναι αρκετά αριστερό ασούμε αυτό; Η δημοσιογράφος είκασε λόγια του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής και έφτιαξε από το μυαλό της ένα σενάριο στο οποίο η πρώην Υπουργός φέρεται να έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο; Μάλλον όχι…

Ο… βρωμόστομος πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής ενέπλεξε την πρώην πολιτική του προϊσταμένη, με την οποία είναι αλήθεια πως είχε ένα κάποιο βαθμό οικειότητας. Σε αυτόν θα κάνει μήνυση, όπως προτίθεται να πράξει ας πούμε, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Καπέλιος, τον οποίο επίσης κατηγορεί ο Ματθαιόπουλος πως για χάρη των προσωπικών του διαφορών με έναν άλλο αξιωματικό, άφησε ούτε λίγο ούτε πολύ, να καούν τα Κύθηρα, το καλοκαίρι του 2017…

 

To έγγραφο του γενικού

Εδώ και λίγες μέρες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, έχουν στα χέρια τους ένα έγγραφο του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΙ, με θέμα «Ανεξόφλητα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών της δικηγόρου Ιωαννίνων… τάδε».

Ο γενικός διευθυντής επισυνάπτει και τα επτά τιμολόγια στα οποία τιμολογούνται υπηρεσίες που προσέφερε η δικηγόρος και τις οποίες τις ανέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, για το διάστημα από τον Αύγουστο ως το Νοέμβριο του 2019, λίγο πριν παραδώσει δηλαδή τη διοίκηση.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2.356 ευρώ με ΦΠΑ αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ, γιατί δεν τέθηκε ποτέ υπόψη του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ και επομένως δεν υπήρξε έγκριση. Την έγκριση δεν θα μπορούσε να δώσει ούτε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ, ούτε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικού, ούτε η υπεύθυνη του τμήματος οικονομικών πόρων, όπως ζητούσε ο πρώην αντιπρόεδρος με έγγραφό του.

Για τη νομική εκπροσώπηση της ΔΕΥΑΙ, για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων και ένδικων μέσων ή για την παραίτηση από αυτά, αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και μόνο σε περίπτωση κινδύνου από αναβολή μιας υπόθεσης, η αρμοδιότητα της απόφασης αναλαμβάνεται από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Επιχείρησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπήρχε ούτε σύμβαση μεταξύ της δικηγόρου και της ΔΕΥΑΙ και επίσης, στα επτά τιμολόγια η απόφαση ανάληψης της υποχρέωσης είναι μεταγενέστερη της εκτέλεσης της εργασίας και της εντολής και μόνο σε δύο τιμολόγια προηγείται, όπως προβλέπει ο νόμος (ΠΔ 80/2016).

Μια απάντηση – μικρό δείγμα

Το ποσό δεν είναι μεγάλο, πολλά ωστόσο είναι τα έξοδα που έκανε κατά την προηγούμενη πενταετία η ΔΕΥΑΙ, για τη νομική της εκπροσώπηση, από το ίδιο πρόσωπο πάντα.

Είναι ένα μικρό δείγμα της προηγούμενης διαχείρισης στο Δήμο Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ και μια απάντηση στις εύκολες κατηγορίες που εκτοξεύει κάθε τόσο η μείζων αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου για προχειρότητα, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση…

Την κατάσταση αυτή στη ΔΕΥΑΙ δεν την κατήγγειλαν πολλοί απ’ όσο θυμάμαι, όσο εξελίσσονταν αυτές οι ενέργειες και στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε μόνο η παράταξη του Γκόντα εκπρόσωπο…

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons