ΔΗΓΜΑΤΑ 22/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/10/2019

Δύο γεγονότα, ένα πολιτικό και ένα κοινωνικό, είχαμε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή.

Θα ξεκινήσω από τα πιο σοβαρά για να πάω μετά στα άλλα.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Φούσα, στο συνεδριακό κέντρο του Grand Serai Xenia ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που έγινε… μεγαλύτερο λόγω της προσέλευσης κόσμου.

Δε διανύουμε περίοδο εκλογών, ούτε στον ορίζοντα υπάρχει το ενδεχόμενο, θεωρώ ωστόσο ότι η οικογένεια Φούσα θέλησε να κάνει αισθητή τη δύναμή της στην περιοχή, με αυτή την εκδήλωση.

Γιατί, να μη γελιόμαστε… Δεν ήταν απλά η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού για τη Βόρειο Ήπειρο αλλά μια πολιτική κατά βάση συγκέντρωση που κινητοποίησε – για Βενιζέλο θα είμαι αναλυτικός παρακάτω – δύο πρώην Υπουργούς της ΝΔ, Θόδωρο Ρουσόπουλο και Σοφία Βούλτεψη, έναν τρίτο βουλευτή, τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο που τελικά δεν κατάφερε να έλθει κτλ.

 

Η οικογένεια Φούσα

Η πολιτική οικογένεια Φούσα έχει γράψει τη δική της ιστορία στο Νομό Ιωαννίνων, με τις βουλευτικές θητείες του Αντώνη.

Πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και ο απόλυτα καταξιωμένος επιστημονικά, αδελφός του, ο Στέφανος και άρχισε σιωπηρά, την προεκλογική του προετοιμασία που όμως, δεν ευόδωσε τον περασμένο Ιούλιο, γιατί αποφασίστηκε κεντρικά ότι δε «χώραγε» στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα, με την έννοια ότι δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του κόμματος που ήθελε να εκλέξει συγκεκριμένα πρόσωπα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κυριάκου.

Το «κόψιμο» του Στέφανου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου, ήταν μια ηχηρή απόφαση που μέτρησε σε τοπικό κυρίως επίπεδο, γιατί κεντρικά, δε μπορούσε να εξισωθεί με το «κόψιμο» πρώην βουλευτών, όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Μπέζας, στη Θεσπρωτία.

 

Μπορούν να επηρεάζουν

Λιγότερο ο Στέφανος και περισσότερο ο Αντώνης που είναι και πιο μεσογειακός στο ταμπεραμέντο… εκφράζει ως σήμερα, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, την πικρία για τη μη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα. Αμφότεροι πάντως, δηλώνουν στρατιώτες του κόμματος και ουδεμία στιγμή τους πέρασε από το μυαλό να μη στηρίξουν Μητσοτάκη, στην προσπάθεια που κάνει για να ανακάμψει η χώρα.

Προχθές όμως, τα δύο αδέλφια έστειλαν και ένα μήνυμα με την κινητοποίηση του κόσμου που κατάφεραν, ότι είναι εδώ, ισχυροί πολιτικά και πως μπορούν να επηρεάζουν την κοινή γνώμη υπέρ ή κατά επιλογών της κομματικής ηγεσίας της ΝΔ.

 

Πασόκοι στην αίθουσα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος, ήταν ένα από τα πρόσωπα της βραδιάς.

Θεωρητικά έπρεπε να αισθάνεται άβολα ο Βαγγέλης ανάμεσα σε τόσους «δεξιούς».

Αμήχανα θα αισθάνονταν και πολλοί στο ακροατήριο, έχοντας απέναντί τους, τον άλλοτε μισητό «εχθρό», στα χρόνια του σκληρού δικομματισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η αναφορά της Βούλτεψη στο όνομα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Οικονομικών… κτλ. λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του ο Βενιζέλος, εισέπραξε δύο χειροκροτήματα, το πρώτο ενθουσιωδέστερο του δεύτερου.

Αληθινή στιγμή αμηχανίας προκάλεσε τώρα, η αναφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου στον αείμνηστο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, όταν μιλούσε για εξωτερική πολιτική, την εποχή του ’80.

Τη στιγμή εκείνη μάλλον προδόθηκαν κάποιοι ελάχιστοι Πασόκοι που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα και που πιθανά ήταν φανατικοί οπαδοί του Μπένι και πήγαν να τον ακούσουν. Αυτοί όταν άκουσαν «Ανδρέας Παπανδρέου» πετάχτηκαν και άρχισαν να χειροκροτάνε! Από την ένταση του χειροκροτήματος, μιας και καθόμουν στο πίσω μέρος της μεγάλης αίθουσας, καταλαβαίνω πως επρόκειτο για το πολύ πέντε άτομα… που θα αισθάνθηκαν σα να ήταν Παναθηναϊκοί, οι οποίοι έβλεπαν λάθρα αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟ μέσα στο Καραϊσκάκη…

 

Κι ένας «χουλιγκάνος»

Με όρους ποδοσφαιρικούς, για να συνεχίσω την περιγραφή, στην προχθεσινή εκδήλωση του Αντ. Φούσα, υπήρξε και ένας «χουλιγκάνος»…

Ήταν ο Μητροπολίτης Δρυΐνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας.

Γνωστός για τις ακραίες πολιτικές του απόψεις. Τον ξέρουν προφανώς όσοι τον κάλεσαν στην εκδήλωση και όσοι αναπόφευκτα, τον προσκάλεσαν να απευθύνει χαιρετισμό και αυτοί που θα ξαφνιάστηκαν θα ήταν μάλλον οι φιλοξενούμενοι από την Αθήνα.

Τι είπε ο άγιος Ιεράρχης; Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας από τις σε βάρους τους, παράνομες συμπεριφορές των αλβανικών αρχών, σε διάφορα περιστατικά, τόνισε πως «Η αυτονομία απέθανε και ετάφη και τώρα έχουμε μια νέα προοπτική και η προοπτική αυτή ονομάζεται ένωσις της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα»!

Είμαι βέβαιος πως ακούγοντας τον… παππά, ο Βενιζέλος, οι βουλευτές της ΝΔ, ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, θα… στραβοκατάπιαν, με την εθνικιστική έξαρση του ιεράρχη.

Το περιεχόμενο της όλης εκδήλωσης όπως και τα μηνύματα του βιβλίου του Αντώνη Φούσα, ουδεμία σχέση είχαν με την άποψη του Μητροπολίτου Κονίτσης.

 

Μια συμβουλή

Δράττομαι αφορμής δοθείσης και από τη χρονική συγκυρία, ενόψει και των εορτασμών για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου, για να επισημάνω κάτι που αφορά τις σχέσεις μας με τους γείτονες Αλβανούς.

Εδώ και μήνες, έχει ξεκινήσει ως γνωστόν, η επιχείρηση εκταφής των οστών χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν στα βουνά της νοτίου Αλβανίας κατά τις επιχειρήσεις του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Η λεπτή επιχείρηση προχωρά ικανοποιητικά και σχετικά αθόρυβα από αφοσιωμένους ανθρώπους που κατανοούν τη σημασία της για τους συγγενείς των πεσόντων στις πολεμικές συρράξεις του ’40.

Οτιδήποτε διαταράξει αυτή την ηρεμία, όπως η προ έτους δολοφονία του Κατσίφα από την Αλβανική αστυνομία – δεν εξετάζω τις ευθύνες του θύματος για το γεγονός – μπορεί να διακόψει την επιχείρηση εκταφής των οστών και θα είναι πολύ κρίμα.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να το λάβουν και όσοι «Ελληναράδες» πολιτικοί τις μέρες αυτές, με επισκέψεις στη γειτονική Αλβανία, προσπαθούν να τονώσουν το εθνικοπατριωτικό τους προφίλ. Υπάρχει ο κίνδυνος μεταξύ των αγνών ανθρώπων που απλά θέλουν να βρεθούν εκεί και να αποτίσουν φόρο τιμής στους συγγενείς τους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, να παρεισφρήσουν και τίποτα… περίεργοι.

Ας είμαστε κι εμείς προσεκτικοί λοιπόν.

 

Το κοινωνικό γεγονός

Το κοινωνικό γεγονός του Σαββατοκύριακου, έλαβε χώρα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Μέτσοβο το πρωί του Σαββάτου. Ήταν μια έκθεση ζωγραφικής με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Το κρασί έρρεε άφθονο από το Κατώγι Αβέρωφ και η τσίκνα είχε σκεπάσει το Μέτσοβο…

Την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, επισκίασε ο πολύς Γιάνης Βαρουφάκης που ανέβηκε στο Μέτσοβο λόγω της συμμετοχής της γυναίκας του Δανάης, στην έκθεση.

Ο αυθόρμητος Γιάνης αφέθηκε στο ρυθμούς της μουσικής της «Βουκολικής Διαταραχής» – σπουδαίο συγκρότημα που «πειράζει» παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας – και λίγο έλειψε να το ρίξει στο χωρό.

 

Από το περιφερειακό συμβούλιο

Μετά την επιμονή Ριζόπουλου πρόκειται να έλθει προς συζήτηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικού, θέμα που πιστώνεται λογικά στον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», μιας και δεν έμεινε στην πρώτη υπόμνηση κατά το προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο αλλά επανήλθε και με ανακοινώσεις της παράταξής του.

Στο επόμενο συμβούλιο θα τεθεί και η φοιτητική στέγη, θέμα που ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» να συζητηθεί, αν και έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς… θεαματικά αποτελέσματα…

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, πέρα από τη συζήτηση για το ΚΕΘΕΑ που γενικώς κυμάνθηκε σε ήρεμα επίπεδα, συντριπτικής πλειοψηφίας, θα περνούσε κάπως… «κουφά» και η εκλογή των εκπροσώπων της Περιφέρειας Ηπείρου στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ερμήνευσε αν και νομικός, κατά το δοκούν το νόμο και εντελώς λάθος το νόμο και μοίρασε… έδρες στις παρατάξεις που ήθελε. Τον διόρθωσαν με μια φωνή οι της αντιπολίτευσης και οδήγησε τη διαδικασία σε εκλογή των τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων που δικαιούται ως αιρετούς η Ήπειρος, μιας κι οι άλλοι μετέχουν αριστίδην.

 

Αλλαγές

«Τσιμπιέμαι» λίγο αυτές τις μέρες για να διαπιστώσω αν αληθινά είναι όσα (δε) συμβαίνουν μετά την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου.

«Λογικά», για τα ελληνικά πολιτικά ήθη, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έπρεπε να υπήρχε σε εξέλιξη ένα πογκρόμ Συριζαίων από τις κρατικές θέσεις ευθύνης και από τα υψηλά πόστα των διαφόρων δημόσιων οργανισμών.

Αν δεν κάνω συνταρακτικό λάθος, η «αλλαγή» αυτή στον κρατικό μηχανισμό δεν επέρχεται, τουλάχιστον θορυβωδώς και το μόνο που αντικρίζω είναι… κατσουφιασμένες φάτσες Νεοδημοκρατών, οι οποίοι παραπονιούνται πως παρ’ ότι έδωσαν τα πάντα στο κόμμα, το τελευταίο αποδεικνύεται αχάριστο μαζί τους!

 

Οι ελαχιστότατοι

Ούτε μια θεσούλα κρατικά αμειβόμενη…

Ελαχιστότατοι είναι οι Γιαννιώτες που τοποθετήθηκαν σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Οι υπόλοιποι ελπίζουν και ορισμένοι ελπίζουν δικαίως γιατί φτιάχνοντας το Μητρώο Στελεχών ο Κυριάκος, αυτό τους είχε πει: πως θα αποτελέσει τη «δεξαμενή» των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος αλλά και τη «δεξαμενή» των διαφόρων μάνατζερς που απαιτούνται για μια σειρά από κρατικά πόστα. Ούτε το ένα συνέβη, ούτε το άλλο συμβαίνει.

Ένας από τους ελαχιστότατους, τοποθετηθέντες σε καίρια πόστα, είναι ο πρώην Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Στάθης Γιαννούλης που αναλαμβάνει γενικός διευθυντής στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής. Αναμφίβολα ο Γιαννούλης ξέρει όσο λίγοι το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 22/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons