ΔΗΓΜΑΤΑ 22/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/10/2020

Οι ακραίες αντιφάσεις μιας κοινωνίας όπως η ελληνική αποκαλύπτονται αυτές τις ώρες με τον πιο συνταρακτικό τρόπο. Από τη μια έχουμε όλους αυτούς τους ηλίθιους – και φίλοι μου στενοί και συγγενείς μου ανάμεσά τους, αλλά το ξαναλέω… ηλίθιους – που επειδή δεν πέθανε ακόμα ή δεν κόλλησε κορωνοϊό κάποιος δικός τους θεωρούν πως η αρρώστια δεν υπάρχει, πως είναι απάτη. 

Και αν αυτοί οι ανεγκέφαλοι πιστεύουν για την πάρτη τους ό,τι πιστεύουν για τον κορωνοϊό αλλά φοβούνται τον πέλεκυ του κράτους και του νόμου και τηρούν τα μέτρα, παρά τις πεποιθήσεις τους, δεν ενοχλούν, παρά μόνο με εκνευρίζουν. Όσοι όμως, αμφισβητούν τον ιό και παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον τους, κοντινό και πιο μακρινό, απλά εγκληματούν. Τους κόβεις την καλημέρα…

Και από την άλλη, ένας άνθρωπος 41 ετών, ο Δημήτρης Καμπανάρος (φωτογραφία) που έβαλε με την καραμπίνα τέρμα στη ζωή του, επειδή στο γηροκομείο που διηύθυνε, εισχώρησε ο κορωνοϊός, προσβάλλοντας κάποιους από τους ηλικιωμένους τροφίμους της δομής του. Δεν πέθανε κανείς. Απλά κόλλησαν οι ηλικιωμένοι, πιθανότατα από τους εργαζόμενους του γηροκομείου που βρέθηκαν επίσης θετικοί, παρ’ ότι η μονάδα είχε τεθεί σε οικειοθελή καραντίνα, με πρωτοβουλία του αυτόχειρα!

Γελοία ανευθυνότητα από τη μια και υπερβολική συναίσθηση της ατομικής ευθύνης από την άλλη, την οποία νομίζω συμφωνούμε, δε συναντάμε συχνά σε τούτη τη χώρα.

Ψήγματα της αίσθησης του καθήκοντος που έδειξε αυτός ο άνθρωπος αν είχαν οι πολιτικοί μας και όσοι ορίζουν τις τύχες του τόπου, πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν και να πήγαιναν τα πράγματα;

 

Αμφιβολίες…

Όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία όπως ίσως έχετε αντιληφθεί δεν προσφέρετε για παραπολιτική «εκμετάλλευση» και για… χαζοχαρούμενο σχολιασμό εκ μέρους μου, γιατί αν δεις το πράγμα από τη σοβαρή πλευρά του, είναι λογικό να προκαλεί μια αρνητική ψυχολογία, ένα κόμπο στο λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι συχνά. Και δεν εννοώ απαραίτητα γιατί φοβάσαι μην κολλήσεις, εσύ και οι δικοί σου, αλλά γιατί στο απλούστερο σημείο των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης όλο αυτό που ζούμε δεν το λες κανονικό… Πατεράδες μας και παππούδες μας που πέρασαν Χούντα, πόλεμο και φτώχεια, είχαν λογικά την ελπίδα ότι κάποτε θα τελειώσει αυτό και αισιοδοξούσαν. Τώρα, τα πράγματα είναι δυστυχώς αρκετά διαφορετικά.

Η εισαγωγή πήγαινε για την καραντίνα, το lockdown που συζητιέται για το Νομό Ιωαννίνων εδώ και μέρες και δε μπαίνει. Υπάρχει κάποιος που το επιθυμεί; Νομίζω όχι κάθε λογικός άνθρωπος γιατί κάτι θα αναγκαστεί να στερηθεί από τη ζωή του, μικρό ή μεγαλύτερο.

Πρέπει να μπει σε καραντίνα ο Νομός μας; Ίσως ναι, για να αναχαιτίσουμε τη νόσο τώρα, πριν πάρει εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Θέλω να πιστεύω πως τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν οι ειδικοί. Οι γιατροί εισηγούνται, οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι τοπικοί άρχοντες ακολουθούν, εκόντες άκοντες. 

Δε μπορώ να κάνω αναλυτικές συγκρίσεις των Ιωαννίνων από τη μια και της Κοζάνης και της Καστοριάς από την άλλη, για να πω με βεβαιότητα ότι η πολιτεία ως σήμερα μας χαρίστηκε με το lockdown κι εκεί που ο Βερύκιος – μεγάααλη μορφή κι αυτός… – το προδιαγέγραφε ως δεδομένο το πρωί της Τετάρτης, το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Χαρδαλιάς μας άφησε μέχρι το Σάββατο τουλάχιστον, στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης. 

Μετά από τόση κουβέντα όμως, από την περασμένη Παρασκευή όταν ενόψει της επίσκεψης Χαρδαλιά στα Γιάννενα, το «δέσαμε» ως σίγουρο το τοπικό lockdown μέχρι και χθες που την γλιτώσαμε και δεν καήκαμε ούτε στο 32… όπως γίνεται συνήθως με την τράπουλα και το «31», έχουν εμφιλοχωρήσει και ενταθεί οι αμφιβολίες και υποψίες για τον τρόπο που αποφασίζει το κράτος για το κρίσιμο θέμα της πανδημίας.

 

Δίκοπο μαχαίρι

Πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της πόλης των Ιωαννίνων για την επόμενη εβδομάδα που περιέχει και την αργία της 28ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων. Στο δε Μέτσοβο, ο τουρισμός είναι νεκρός.

Στα Ζαγοροχώρια ωστόσο, καταγράφονται αυξημένες κρατήσεις και οι επαγγελματίες της περιοχής, σωστότερα κάποιοι εξ αυτών, τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα ζεσταθούν λίγο, σε μια χρονιά απόλυτης καταστροφής. Άλλοι από τον ίδιο κύκλο, αντιλαμβάνονται ότι αν κατέβουν οι Βόρειοι είναι επικίνδυνο να γεμίσουν αρρώστους ηλικιωμένους τα χωριά του Ζαγορίου, τη στιγμή μάλιστα, πως για όσους μήνες λειτούργησαν μετά την καραντίνα της άνοιξης, τα ξενοδοχεία αυτά, είχαν υποδειγματική απόδοση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς κανένα απολύτως κρούσμα.

Η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και τη δημόσια υγεία, γίνεται ισορροπία τρόμου, όπως καταλαβαίνετε.

Και το καλύτερο για όλους μας νομίζω, θα ήταν να έμπαιναν σε καραντίνα τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να αποτραπούν οι έξοδοι της αργίας ή το ίδιο το κράτος, ο Μητσοτάκης σήμερα που ενδέχεται να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα, να ανακοινώσει την απαγόρευση των υπεραστικών μετακινήσεων για την επόμενη εβδομάδα, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν η πολιτεία, είτε το Πάσχα, είτε την Πρωτομαγιά, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό.  

 

Το Μέτσοβο

Για το Μέτσοβο λέγονται πολλά τις τελευταίες μέρες. 

Ακούγονται ιστορίες που σου σηκώνουν την τρίχα για την ανευθυνότητα ορισμένων ανθρώπων ή τα διάφορα «μαγειρέματα».

Δεν θα αναφερθώ βάζοντας την υπογραφή μου από κάτω, σε καμιά από τις ιστορίες αυτές που ίσως να τείνουν να εξελιχθούν και σε «αστικό μύθο», σε βάρος αρνητικών πρωταγωνιστών της πανδημίας για την περιοχή μας. Θα ευχόμουν να έβαζαν μυαλό… απλά, γιατί έπεται και δύσκολη συνέχεια, δεν ξεμπερδέψαμε ούτε θα τελειώσουμε σύντομα με αυτό το διάολο. 

Η ευχή είναι να μην πάρουν κόσμο στο λαιμό τους, αν δε το έκαναν ήδη…

 

Αυτοδιοικητικές ιστορίες

Επανερχόμενος στα περί κανονικότητας και ευθύνης… γενικώς, θα επικαλεστώ μια ιστορία… αυτοδιοικητικής τρέλας και ξέρω πως θα γίνω δυσάρεστος σε κάποιους φίλους…

Από το 2012, έχει ανατεθεί και εκκρεμεί ένα εργάκι στην τέως Κοινότητα Ματσουκίου. Η ολοκλήρωση ενός μονοπατιού που οδηγεί στην Ιερά Μονή Βύλιζας, εξυπηρετώντας τους πιστούς και τους επισκέπτες της άγριας ομορφιάς αυτής περιοχής των Ιωαννίνων, δε λέει να τελειώσει εδώ και οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια!

Με υπαιτιότητα του αναδόχου, λέει ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Άλκης Λάνταβος, εγώ δε θα πω με υπαιτιότητα τίνος… Ας το βρει η ελεγκτική αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης που εν προκειμένω είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. 

Αυτή απευθύνεται με δύο τουλάχιστον τελευταία έγγραφά της προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι και ο φορέας υλοποίησης. Το πρώτο έγγραφο προς την υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, στις 12/10/2018. 

Και δεν κινήθηκε φύλλο… Δύο χρόνια μετά, ο πρώην αντιδήμαρχος και τέως Κοινοτάρχης Ματσουκίου επιμένει να γίνει επιτέλους το έργο για το χωριό του. Για να δούμε… 

 

Λάθη, βλακείες

Όταν επιμένεις σε κάτι που είναι αποδεδειγμένα λάθος, γιατί πιστεύεις ότι επαναλαμβάνοντας πολλές φορές το λάθος μπορεί να το κάνεις στο τέλος να φανεί αληθινό, παίζεις με έναν από τους βασικούς κανόνες της πολιτικής προπαγάνδας. Το έκανε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά μιλώντας, ανατρίχιασα… ακούγοντας το Σταϊκούρα προχθές, να λέει πως τη χώρα κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ που μας έβαλαν στα μνημόνια! Το κάνει προφανώς ο Υπουργός Οικονομικών γιατί ξέρει ότι ένα κομμάτι της συντηρητικής Δεξιάς είναι «ψεκασμένο» και το πιστεύει.

Την ίδια συνταγή όμως, ακολουθεί και ο… «αριστερός» Μπέγκας…  Το ‘πε μια, το ‘πε δυο και συνεχίζει να επιμένει βλακωδώς, πως η συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών, Ιατρικής Σχολής και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μαζί με όσους άλλους προσφέρονται… ξερωγώ, μπορεί να δώσει απαντήσεις στις πολλές απορίες που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην περιοχή μας, εξαιτίας της προβληματικής ως ανύπαρκτης, επίσημης ενημέρωσης. 

Με αφορμή μια συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Ιωαννίνων, στην οποία αν δεν κάνω λάθος, προΐσταται δική του υποψήφια, με την 2η ΤΟΜΥ, στο πλαίσιο ενημερώσεων που θα κάνουν οι γιατροί και το προσωπικό της ΤΟΜΥ προς την κοινότητα, ο πρώην Δήμαρχος κρίνει πως αυτό είναι η εφαρμογή της δικής του πρότασης για συνεργασία του Δήμου με τους άλλους, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο της ενημέρωσης! Λες και οι ΤΟΜΥ της περιοχής δεν κάνουν συνεργασίες με τον ΟΚΠΑΠΑ και με το Δήμο Ιωαννιτών αλλά και όποιον άλλον ενδιαφερθεί, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους…

Τα πράγματα είναι σοβαρά, θα το ξαναπώ. Μήπως να σοβαρευτούμε επιτέλους, ΟΛΟΙ;

Και στο τέλος – τέλος, παράταξη είναι η «Ενότητα Πολιτών»… Κάθε ιδέα του επικεφαλής βρίσκει σύμφωνο τουλάχιστον ένα ακόμα μέλος της παράταξής του, για να υποπίπτει σε τέτοια επικοινωνιακά λάθη;

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας 

Show Buttons
Hide Buttons