ΔΗΓΜΑΤΑ 22/12/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/12/2018

Ο άλλος Γκόντας

Η προχθεσινή πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου του Νίκου του Γκόντα, αναφορικά με την υποψηφιότητά του για το Δήμο Ιωαννιτών, ήταν μια μικρή αποκάλυψη ομολογώ, καθώς παρακολούθησα ένα Γκόντα, τον οποίο δεν είχα συνηθίσει…

Ο Γκόντας για να το πω αλλιώς, δεν είναι από τους πολιτικούς που βγάζουν ειδήσεις στις συνεντεύξεις τους, ούτε που έχουν την ατάκα στο λόγο τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Φίλιο…

Προχθές, ο Γκόντας έβγαλε έναν άλλο εαυτό που έκρινα πως είναι πιο απελευθερωμένος, πιο χαλαρός, πιο σίγουρος για τη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του και πολύ διαφορετικός: το ότι επέλεξε να βάλει στην άκρη τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις με την απερχόμενη δημοτική αρχή, ήταν απ’ ότι μαθαίνω, προσωπική του επιλογή που κρίνω ότι είναι απόλυτα σωστή.

 

Το κατόρθωμα της ΝΔ

Η κάκιστη μεθόδευση που του επεφύλαξε ο πολιτικός «τιτάνας» Αυγενάκης, από τον περασμένο Μάιο και μετά, έχει προσθέσει πολλούς πόντους, στο πολιτικό «μπόι» του πρώην Δημάρχου.

Την ώρα δηλαδή που η ΝΔ έκανε την επιλογή της να βάλλει μπροστά για υποψήφια την Τατιάνα Καλογιάννη, την ίδια ώρα «ανέστησε» πολιτικά τον πρώην Δήμαρχο – μιλάμε για πραγματικό κατόρθωμα!

Αν η ΝΔ στήριζε εξ αρχής το Νίκο Γκόντα, ακόμα κι αν πετύχαινε να συσπειρώσει όλη την Κεντροδεξιά παράταξη στα Γιάννενα, στο πλευρό του, θα χρειάζονταν μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει τη εύλογη φθορά που έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος δοκιμάζει να εκλεγεί Δήμαρχος για πέμπτη φορά!

Με τα κατορθώματά της όμως, η ΝΔ κατάφερε να κάνει το Γκόντα συμπαθή ακόμα και σε αυτούς που τον είχαν ξεγράψει και πλέον, να διεκδικεί με αξιώσεις να είναι αυτός που θα μπει στο δεύτερο γύρο.

 

Πιέζουν αλλά δεν

Μετά την επανεκτίμηση της στάσης της ΝΔ στις υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών, απελευθερώνονται στελέχη που μέχρι χθες δεσμεύονταν από την διαφαινόμενη επιλογή του κόμματος.

Και τώρα, για να μην κρυβόμαστε, γνωρίζουμε όλοι ότι η επίσημη ΝΔ στηρίζει Καλογιάννη, ακόμα και χωρίς δημόσια ανακοίνωση – το είπε η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων άλλωστε! Παρασκηνιακώς, γίνονται ακόμα τηλεφωνήματα, με τα οποία ασκούνται πιέσεις για τη στήριξη της αντιπεριφερειάρχου.

Δε μπορεί ωστόσο να πει κανείς σήμερα δημόσια, «είμαι κομματικός, πάω με την Τατιάνα», ιδίως δε αν έχει ευεργετηθεί από το Γκόντα – πολιτικά εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ…

Κι ο Γκόντας αποσείει από πάνω του, τη «ρετσινιά» του «αντάρτη».

Τα παραπάνω, καλό θα είναι να τα μετρήσουν οι ψηφοφόροι αύριο και μέσα στο παραβάν, γιατί το… «ανεξάρτητος» θα φορεθεί πολύ τους επόμενους πέντε μήνες!

Ο Γκόντας θα το λέει και θα είναι αλήθεια. Για την κ. Καλογιάννη από την άλλη, είναι τουλάχιστον φαιδρό να το υποστηρίζει κανείς.

 

Φωνάζει ο Στέφανος

Έγραφα προχθές ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Γιαννιώτικου ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ και με διέψευσε ήδη ο φίλος ο Στέφανος ο Ζούμπας που μίλησε για κόψιμο των «αρίστων» και επιλογή των «αρεστών»…

Έτσι όπως μπαίνει το θέμα, εκτιμώ πως έχει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας η κρίση του Στέφανου, γιατί γι’ αυτόν, «άριστος» μπορεί να είναι ο σταθερός οπαδός του ΠΑΣΟΚ που δεν εγκατέλειψε το κόμμα στα δύσκολα.

Κατά τη γνώμη μου, ο ίδιος «κόπηκε» γιατί στο ίδιο ψηφοδέλτιο δε χωρούσαν δυο «ανδρουλακικοί» και όπως και να το κάνουμε, ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς είναι το alter ego του Ανδρουλάκη στα Γιάννενα… οπότε βάσει της «ποσόστωσης» που ακολουθήθηκε στην κατάρτιση του ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ, εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να χωρέσει στη γιαννιώτικη λίστα και δεύτερος «ανδρουλακικός».

Το είχα γράψει άλλωστε εδώ και πολύ καιρό πως από την ίδια «τάση», προέρχονταν τέσσερις τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα. Το αποτέλεσμα προσωπικά, το θεωρούσα προδιαγεγραμμένο από το καλοκαίρι, επομένως, μη φωνάζει ο Στέφανος.

 

Και μια επιστολή

Πέραν του Ζούμπα όμως, μαθαίνω πως υπάρχει και μια επιστολή διαμαρτυρίας για τις επτά επιλογές στο Γιαννιώτικο ψηφοδέλτιο, από τον έναν εκ των ενδιαφερόμενων υποψηφίων.

Δεν έχω υπόψη μου τι λέει η επιστολή αλλά έχω την άποψη πως το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ είναι καλό και η σύνθεσή του ήταν η αναμενόμενη.

Τώρα, αν σε κάποιους δημιουργήθηκαν προσωπικές ψευδαισθήσεις για το πολιτικό τους μέλλον, δε φταίει γι’ αυτό ούτε η Φώφη, ούτε ο Όθωνας.

 

Ποιος δικαιούται και ποιος όχι

Η κουβέντα τώρα, αν δικαιούται να είναι κάποιος υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, επειδή σταμάτησε να δηλώνει ΠΑΣΟΚ, στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, είναι δίκοπο μαχαίρι: είναι θέμα δικαιοσύνης για τους πιστούς οπαδούς ή πρέπει να ξεπεραστεί για να αποφεύγεται η συνεχής εσωστρέφεια;

Τα «πυρά» πάντως, ενός μέρους του «πασοκικού» κόσμου της περιοχής, συγκεντρώνει πάνω του ο Θανάσης ο Μανταλόβας, και είτε αυτό διατυπώνεται επώνυμα είτε με δηλητηριώδεις αναφορές που τον «φωτογραφίζουν», από διάφορες μεριές. Προσωπικά, την έχω ακούσει να λέγεται δημόσια, από τουλάχιστον δύο συνυποψηφίους του Θανάση: από τον Κασσή και από τον Μασσαλά – σε αυτούς προστέθηκε προχθές και ο Ζούμπας…

Ενδεχομένως, η συζήτηση αυτή να κάνει κακό στο Μανταλόβα, ενδεχομένως και όχι. Απομένει να φανεί στην κάλπη.

 

Η άλλη περίπτωση, του Γκόλα

Η περίπτωση του δεύτερου αντιδημάρχου τώρα, του Νίκου του Γκόλα, διαφέρει πολύ από εκείνη του Μανταλόβα.

Ο Γκόλας δεν έχει… προκαλέσει μέχρι στιγμής πολιτικά, ανήκε στο χώρο ανέκαθεν, από την πρώτη του συνδικαλιστική δράση με τους αργυροχόους και το ΚΕΠΑΒΙ, δεν έφυγε ποτέ, ούτε «έκλεισε το μάτι» σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Έχει επίσης, μια σοβαρή παρακαταθήκη παραγωγικής θητείας στο Δήμο Ιωαννιτών, επί δύο τετραετίες, κατά τις οποίες οι διαδοχικοί Δήμαρχοι Φίλιος και Μπέγκας του εμπιστεύτηκαν ένα πόστο, για το οποίο δούλεψε, και έφερε αποτελέσματα.

Το έργο του Γκόλα δε χωράει αμφισβήτηση, όπως ένα έργο που ωριμάζει επί πέντε χρόνια και δεν το βλέπεις ακόμα να ξεκινά!

Το αεροδρόμιο είναι εκεί, οι επαφές που το ανέβασαν είναι γνωστές, οι συνέργειες που αναπτύχθηκαν έφεραν κόσμο στα Γιάννενα και έχει δημιουργηθεί μια καλή προοπτική, πάνω στην οποία μπορεί να επενδύσει η πόλη τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας εντυπωσιακά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα.

Ένας μεγάλος κύκλος της αστικής κοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων που ωφελείται έμμεσα ή άμεσα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα αποδώσει στο Γκόλα το μερίδιο που του αναλογεί.

Αν το μερίδιο αυτό αρκέσει για να καταφέρει κάτι καλό στις εκλογές, θα το δείξει η κάλπη.

 

Το «πάπλωμα»

Θα φάνε τη γαλοπούλα και μετά τις γιορτές, θα καταλήξουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα πράξουν εκλογικά με το Δήμο Ιωαννιτών.

Μπορεί όμως, να συλλογιστεί κανείς, είτε μέσα είτε έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, πόσο εύκολα ξεπέταξαν την υποτίθεται πιο πολιτική εκλογική μάχη της Περιφέρειας, και ανέκραξαν με ευκολία άπαντες «Ζάψας», γιατί βρήκαν τον πρόθυμο να θυσιαστεί;

Η μη πολιτική, υποτίθεται, εκλογική αναμέτρηση του Δήμου Ιωαννιτών, έχει που τους ταλαιπωρεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία στηρίζονταν οι Μπασιούκας και Νάτσης, να προχωρήσουν και να ανοίξουν την παράταξη.

Με δυο τρόπους ερμηνεύω τη διαφορετική αυτή στάση: είτε δεν υπάρχει… «πάπλωμα» στην Περιφέρεια Ηπείρου, γιατί οι «σύντροφοι» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσει ο Καχριμάνης, να είναι Περιφερειάρχης για καμιά εικοσαριά χρόνια ακόμα, είτε γιατί συγκεκριμένα πρόσωπα ενδιαφέρονται να βολευτούν στο Δήμο μετά τις εκλογές, συνεργαζόμενοι με την παράταξη Μπέγκα που κάνουν το σταυρό τους, να είναι πρώτη στις εκλογές… Κι αυτό δε μπορούν να το επιβάλλουν, μπαίνοντας σε ένα συμμαχικό σχήμα, μπορούν όμως να το πετύχουν εκλέγοντας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τον επικεφαλής τους και άντε… έναν ακόμα δημοτικό σύμβουλο.

 

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ

Δύο από τα καλά στελέχη του ΚΚΕ στα Γιάννενα, επέλεξε το κόμμα να κατεβάσει στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Ιωαννιτών. Γιώργος Πρέντζας και Όλυ Τσουμάνη θα είναι στα επόμενα συμβούλια της Περιφέρειας και του Δήμου και είναι δυο καλές επιλογές γιατί ο μεν νοσηλευτής Πρέντζας έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα μεγάλα θέματα της Ηπείρου, η δε Τσουμάνη μένει κοντά στο Δήμο που γνωρίζει καλά, ασχολούμενη με θέματα, μέσα και από τη δουλειά της.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 22/12/2018)

Show Buttons
Hide Buttons