ΔΗΓΜΑΤΑ 22/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 22/12/2020

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει η διανομή σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί έως τις 30 του ίδιου μήνα οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς. 

Αυτά ανακοινώθηκαν χθες από το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέου και μια νότα αισιοδοξίας αρχίζει σιγά – σιγά να φωτίζει το… κατάμαυρο παρόν μας, εδώ και αρκετό καιρό.

Με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψουν νέοι μπελάδες με τη μετάλλαξη του ιού που αναγνωρίστηκε σε κάποιες χώρες του κόσμου και που λογικά, δεν θα μείνει μόνο εκεί τις επόμενες εβδομάδες. Είναι νωρίς ωστόσο για τους επιστήμονες, να πουν με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο καλύπτει και το μεταλλαγμένο ιό.

Ελπίζω ότι η αισιοδοξία που περιέγραψα παραπάνω θα είναι βάσιμη, ότι το εμβόλιο θα νικήσει τον ιό και κάθε μετάλλαξή του και ότι τους επόμενους μήνες, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα, αν και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κορωνοϊός θα μας σημαδέψει όλους για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Οι πολλές διαχυτικότητες θα περιοριστούν από πολλούς από εμάς και επίσης, αυτονόητοι κανόνες ατομικής προστασίας τους οποίους αμελούσαμε ως την εμφάνιση του Sars-cov2, θα χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά μας από τούδε και στο εξής.

 

Έτσι και αλλιώς…

Μαζί με τους εμβολιασμούς, έρχονται και οι ψεκασμοί…

«Ραντισμένοι» συνάνθρωποί μας, συνωμοσιολόγοι και λοιποί πειραγμένοι θα επανέλθουν στο προσκήνιο. Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να «εκπαραθυρωθούν» από τα τηλεοπτικά πάνελ και τη θέση τους, για λίγο καιρό τουλάχιστον, αναμένω να πάρουν οι «πρωταγωνιστές» της αντίδρασης, γιατί έτσι λειτουργεί το μιντιακό σύστημα. Εγώ πάλι, εντελώς δημοκρατικά… είμαι της άποψης ότι απλά «κόβεις» όλους αυτούς που πάνε κόντρα στην επιστήμη και τη λογική. Όταν γίνεται μια πορεία δέκα ατόμων, ας πούμε, όταν στήνεται ένα χάπενιγκ από αντεμβολιαστές εν προκειμένω, γίνεται μόνο και μόνο για να παίξει στις τηλεοράσεις ή για να γίνει θέμα στον τύπο, έντυπο και άλλο, πλην τηλεόρασης, ηλεκτρονικό.

Αν δεν «παίξει» πουθενά, το γεγονός δεν υπάρχει. Ακόμα και αν έγινε… (αυτή είναι καλώς ή κακώς, η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης – προτιμώ αυτό τον ορισμό αντί του «μέσα μαζικής επικοινωνίας»). 

Υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο κάτω – κάτω. Ο κάθε «βλαμμένος» μπορεί να προβάλει εκεί την αντίδρασή του και να τον χαίρονται μόνο οι «φίλοι» του.

Οφείλω να διακρίνω εδώ και μια κατηγορία ανθρώπων που φοβούνται το εμβόλιο, και δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες. Λένε ότι δεν θα το κάνουν.

Από αυτούς ζητώ να εμπιστευτούν την επιστήμη που έχει καταφέρει τόσα και τόσα. 

Προσωπικά, δηλώνω ότι όταν ανοίξει ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό, θα είμαι από τους πρώτους που θα το κάνω. 

 

Πώς ακούγονται οι αντεμβολιαστές σε μας τους «κανονικούς»;

Μεταφράζω ένα εμπνευσμένο κείμενο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τους αντεμβολιαστές απανταχού της υφηλίου.

Είμαι μάλλον μια δήλωση ομολογίας των αντεμβολιαστών:

«Κάποτε κόντεψα να πνιγώ και να πεθάνω τρώγοντας φαί. Έκανα μια έρευνα και ανακάλυψα ότι δεν είμαι ο μόνος. Χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο ενόσω τρώνε, και εκατοντάδες από αυτούς πεθαίνουν. Γι’ αυτό πλέον, δεν ταΐζω τα παιδιά μου. Είναι επικίνδυνο; Τώρα πολλοί άνθρωποι θα μου πουν ότι η τροφή υποθετικά, «αποτρέπει τη λιμοκτονία» και αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι δίκαιο να αγνοούμε πλήρως όλους τους κινδύνους που η τροφή ενέχει, όπως το πνίξιμο, οι αλλεργίες, η δυσοσμία του στόματος όταν τρως σκόρδο κτλ. Λέω μόνο σε σας: κάντε την έρευνά σας και αποφασίστε τι πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά σας. Αν διαλέξετε να δώσετε στα παιδιά σας δυνητικά θανατηφόρες τροφές, είναι δικό σας πρόβλημα, αλλά ως γονιός δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να μου πει ότι πρέπει να ταΐσω τα παιδιά μου».

 

Όλοι στην προσπάθεια

Θεωρώ πως στην εθνική προσπάθεια που βρίσκεται μπροστά μας, στην ανάγκη να χτιστεί το τείχος της ανοσίας που θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από το φονικό ιό, πρέπει να πάρουν όλοι θέση, από τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να ασκήσει μια κάποια επιρροή σε ένα κομμάτι του πληθυσμού.

Αν επίσης, ο γιατρός σας, οδοντίατρος, καρδιολόγος ή παθολόγος αλλά και κάθε άλλης ειδικότητας σας δημιουργεί αμφιβολίες για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία σας ο εμβολιασμός, καλό θα ήταν να αλλάξετε γιατρό… αφού τον ρωτήσετε πληροφοριακά και μόνο, απόφοιτος ποιας «βοϊδοσχολής» είναι… ο άνθρωπος… 

 

Η ντροπολογία της Κεραμέως

Αυτό πάλι, με την τροπολογία, νύχτα Πέμπτης, της Υπουργού Κεραμέως για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Πολυτεχνικών και άλλων Σχολών, με τους αποφοίτους κολεγίων, ώστε να έχουν το δικαίωμα με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία να εγγράφονται στα μητρώα του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του ΓΕΩΤΕΕ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την… αγγούσα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Άλλο κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος κυρά Νίκη μου, με την οποία συμφωνώ απόλυτα, και άλλο η εξόφθαλμη πριμοδότηση επιχειρηματικών συμφερόντων που θα απαξιώσει πλήρως το ελληνικό αλλά και το αναγνωρισμένο, ξένο πανεπιστήμιο.

Κι εδώ τώρα, η ευθύνη των μηχανικών, των οικονομολόγων και των γεωτεχνικών είναι καίρια, να αντιδράσουν και να κάνουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την κατάπτυστη τροπολογία. Εδώ δε χωράνε χρώματα, τελεία και παύλα.

Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, σας λέω μόνο τούτο: ρωτήστε έναν παλιό απόφοιτο του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων πόσο ταλαιπωρήθηκε για να του αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από το ΤΕΕ και πόσα χρόνια πέρασαν, σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές προεδρίες στο κεντρικό ΤΕΕ, από τον Σπίρτζη ως τον Αλαβάνο, για να δοθεί λύση στο πρόβλημά του, γιατί και το ΤΕΕ ήθελε να έχει φίλτρο στην εγγραφή νέων μελών. Και έρχεται σήμερα η Κεραμέως και… παίρνει τα «κλειδιά» από το ΤΕΕ και βαφτίζει μηχανικό τον απόφοιτο κολεγίων αμφιβόλου αν μη τι άλλο ποιότητας. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψτε μας τις παρατηρήσεις σας, τα… σχόλιά σας πάνω στα σχόλιά μας και κάθε πληροφορία που θεωρείτε άξια δημοσίευσης στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons